Hlavní navigace

Cenzura na Kavčích horách před volbami nebyla, rozhodli radní. A narazili

11. 1. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Na Kavčích horách to tento týden opět vřelo. Ke stížnosti signatářů na údajně ovlivňování zpravodajství ČT se přihlásila i moderátorka Nora Fridrichová.

Na Kavčích horách cenzura nevládne, tvrdí radní

Radní České televize se na středečním zasedání shodli na tom, že v minulosti nedošlo k porušení objektivity zpravodajství veřejnoprávního média, na něž si stěžovalo čtyřiadvacet signatářů z řad pracovníků zpravodajství České televize, mezi nimiž nechyběla moderátorka Daniela Drtinová, odborář Adam Komers a také investigativní novinářka a průvodkyně pořadem 168 hodin Nora Fridrichová, jejíž jméno je veřejnosti známé od tohoto týdne. Přítomné o něm informoval předseda Rady ČT Milan Uhde, který doufal v to, že časem bude zbytek jmen signatářů odtajněn. To se však podle jeho slov ke škodě věci nestalo.

Do budoucna by měla vzniknout sedmičlenná komise (pracovní panel), která bude složena ze skutečně nezávislých odborníků, jež budou posuzovat objektivitu zpravodajství České televize. Přesto, že stížnost čtyřiadvaceti signatářů byla vyhodnocena jako neopodstatněná, i oni by dvěma členy měli do této komise promluvit. Další dva členy komise má navrhnout do tohoto subjektu generální ředitel Petr Dvořák a zbylé dva by měli dosadit sami radní. Sedmým členem by měl být předseda komise, na němž se dalších šest jejich členů shodne a jehož si zvolí. O vzniku této komise se ale na zasedání Rady ČT nakonec nehlasovalo. Radní se shodli na tom, že o pracovním panelu je zapotřebí ještě diskutovat.

Lukáš Polák: Stížnost na neobjektivitu zpravodajství byla neoprávněná, shodli se radní ČT

Lukáš Polák: FITES si stěžuje na Radu ČT, cenzuru ve zpravodajství chce prý zamést „pod koberec“


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Moderátorka Daniela Drtinová s rozhodnutím radních podle očekávání spokojená nebyla

Televize Relax a Rebel s finálními názvy

Televize Pohoda Relax a Pohoda Rebel, které patří ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi, začaly vysílat pod svými definitivními názvy, tedy jako Relax a Rebel. Pod logy obou kanálů ve vysílání už se přestal objevovat nápis skupiny Pohoda, jež používaly obě stanice dočasně. Název kanálů už tedy netvoří sousloví, ale pouze jedno jméno. Do rodiny kanálů mediální skupiny Pohoda Radima Pařízka patří ještě celoplošná stanice Retro, ta však pod názvem Pohoda Retro nikdy nevysílala.

Ke změně označení obou zmiňovaných kanálů už došlo také v rámci pozemního vysílání (multiplex 4) a na satelitu Astra 3B, kde jsou stanice dostupné v nekódované podobě. Televize Relax začala používat mírně upravené logo. Místo původně žluté barvy je nyní použita zelená, která se promítla i do informační lišty. V multiplexu 4 i nadále zůstává vysílat stanice Nova Cinema, která je umístěna na první programové pozici. Mediální skupina Nova oznámila ve čtvrtek podpis pětiletého kontraktu s Českými Radiokomunikacemi.

Lukáš Polák: Pařízkovy televize Relax a Rebel s finálními názvy a změnou identifikace

Digitální rozhlas na Českobudějovicku brzy ve III. pásmu

Západočeská společnost RTI cz zaznamenala další úspěšnou koordinaci u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) týkající se digitálního rozhlasu DAB+. Operátor získal pro České Budějovice možnost vysílat ve III. pásmu. Po Plzni tak jde o druhou lokalitu, v níž může firma vysílat v tomto frekvenčním rozsahu. Doposud vysílala RTI cz v jižních Čechách na kanálu LD s výkonem 2 kW a teoretický zásah byl 145 tisíc obyvatel. Kromě Českých Budějovic a Plzně šíří operátor signál digitálního rozhlasu také na Karlovarsku.

V Českých Budějovicích bude moci RTI cz používat kanál 5D o výkonu 1 kW s vertikální polarizací. Kdy bude vysílač spuštěn, je prozatím otázkou. Neví to ani provozní ředitel firmy Roman Kropáček. Bude pochopitelně záležet na počasí. Předpokládám, že vysílač bychom mohli zprovoznit někdy na konci prvního kvartálu letošního roku, uvedl Kropáček. Podle jeho slov požádala firma o kmitočtový příděl ve stejnou dobu, ve kterou požádala o nový kanál pro Plzeň, koordinace se však protáhla z důvodu řízení s rakouskou stranou.

Lukáš Polák: Digitální rozhlas od RTI cz na Českobudějovicku bude vysílat ve III. pásmu


Foto: archiv

Digitální rozhlasové přijímače začínají zajímat i prodejce v České republice.

Stručně

Zákazníci obou lucemburských společností podnikajících na území České republiky a Slovenska v o­blasti satelitní televize mohli zaznamenat změny v jejich programových nabídkách.

Lukáš Polák: Technické změny přichystal na dnešek v nabídkách freeSAT i Skylink

Provozovatel satelitní služ­by Skylinklucemburská sku­pina M7, překlopila na družici Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, další programy z normy MPEG-2 do modernějšího kódování MPEG-4.

Lukáš Polák: Provozovatel Skylinku překlopí do MPEG-4 na satelitu Astra 3B další kanály

Tematická televize Regina, která chce po svém startu cílit především na diváky starší 45 let, spustila promo smyčku na satelitu Astra 3B a v pražské Regionální síti 4 společnosti Prague Digital TV. Zároveň přidala i programového průvodce EPG.

Lukáš Polák: Televize Regina spustila promo smyčku na satelitu Astra a v DVB-T

Lukáš Polák: TV Regina testuje programového průvodce v DVB-T i na satelitu

Jeden ze stěžejních pořadů pátečního večera televize Prima, Show Jana Krause, se začala vysílat v nativním HD rozlišení. Do HD formátu přešla i ranní show televize Markíza, blok Teleráno.

Lukáš Polák: Prima začala vysílat Show Jana Krause v nativním HD formátu

Lukáš Polák: Markíza začala vysílat Teleráno v HD formátu, připravuje se na olympiádu

Obyvatelé hlavního města Německa (a našich západních sousedů vůbec) už prostřednictvím DVB-T, tedy technologie, která slouží hlavně pro pozemní televizní vysílání, mohou přijímat výhradně tyto stanice.

Lukáš Polák: Rádia už v Německu prostřednictvím DVB-T nevysílají, technologie nabízí pouze televize

BRAND24

Českobudějovický podnikatel Ivo Brabec zprovoznil ve čtvrtek další vysílač svojí pozemní Regionální sítě 1. Digitální multiplex expandoval do západních Čech, konkrétně na Karlovarsko.

Lukáš Polák: Regionální síť 1 expandovala do Karlových Varů, nabízí i Óčko

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).