Hlavní navigace

Názory k článku Kam by mohla klesnout cena karet k satelitu? Pod 1 000 korun, míní čtenáři

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2011 12:25

    bez přezdívky
    keby sa vykašľali na "programy bez mesačných poplatkov" alebo by televízie platili za satelitnú distribúciu tak, ako za pozemnú, mohla by byť cena karty 250Kč/10€
  • 11. 1. 2011 11:20

    Pamětník
    Ono záleží na úhlu pohledu. Špičkové TV technologie si stále udržují příchuť luxusu a za ten se platí. Nemá cenu srovnávat cenu podobného modelu TV po 2 letech. Ano, je to třeba polovina, ale vysokou úroveň ceny si zachovávají nové modely s novým typem zobrazovače, 3D, s větší úhlopříčkou, možností záznamu, připojení k síti, atd..

    Téměř stejné je to i v technologii PC a NB. Ty modely, které postačují pro běžnou kancelářskou a domácí práci, také klesly s cenou na polovinu, na hranice kolem 8 tisíc. Pro nové hry, rychlejší procesory, větší paměti, lepší multimediálnost a další vymoženosti se nasazují nové modely a ty si cenovou hladinu také pochopitelně drží.

    Divit se rozšiřování nabídky ze satelitů je zbytečné. Na jedné straně se stále ještě zvyšuje počet abonentů DVB-S, čili přináší nové peníze a na druhé straně konkurence nutí poskytovat více stanic. A to je snad dobře a vše se jednou vyrovná, tedy vysílací náklady a ochota diváků si připlácet za nějakou úroveň nadstandardu.
  • 11. 1. 2011 12:47

    buko1
    V tom prípade by mohla byť karta zadarmo. A zaplatila by sa v mesačných poplatkoch za používanie služby. Príjem "zadarmo" by zostal len pri terestriálnom príjme, alebo pri FTA staniciach.
  • 11. 1. 2011 15:01

    Pevy
    A oni platí ve free nabídce někomu za šíření programu ? Drtivá většina satelitních diváků využívá pouze bezplatnou nabídku programů a jediné, co takovým zákazníkům zatraktivňuje satelit, jsou slovenské programy v ČR, příp. české v SR. Pokud by (nedej bože !!) došlo k tvrdému uplatňování vysílacích práv na území mimo vlastní stát (ČR vs. SR) tak, jak je tady čas od času rozmazáváno (a strašeno), utrpěla by atraktivita Skylinku (i CSlinku) tvrdou ránu. Myslíte si, že by se potom masově nakupovali druhé karty (pro příjem programů sousedního státu) tak, jak to bylo běžné před pár lety ? Nikoliv, za současnou cenu jistě ne (a to se ještě skutečná prodejní cena dost liší od deklarované doporučené směrem dolů i víc, než o 500,-Kč). Značnému procentu diváků by v tom případě stačila současná nabídka DVB-T (a stávající kartu by použili třeba na ty programy od sousedů). Zkrátka karta, která by (grátis) otevřela jenom ty programy, které jsou běžně v DVB-T, by byla i za 1000,-Kč neprodejná. Toho si je ovšem vedení Skylinku (jistě i CSlinku) velmi dobře vědomo. Proto je situace s bezplatnými programy (ČR+SR) taková, jaká nyní je. A oběma platformám určitě i náramně vyhovuje.
  • 11. 1. 2011 17:44

    bez přezdívky
    Keď sa v CZ platí "poplatok za vlastníctvo televízora" a v Sk dokonca "poplatok od elektromera", mohla/mala by byť k dispozícii karta v cene 250Kč/10€ s "neobmedzenou" platnosťou, ktorá by poskytovala náhradu DVB-T (alebo aspoň verejnoprávnych staníc) najmä pre oblasti, kde je z nejakého dôvodu DVB-T nedostupné.
    Mimochodom niekedy bola v ponuke karta TaT s ponukou ČTonly, ako je to teraz s nimi ?
  • 11. 1. 2011 18:34

    alfi
    skylink karta se dá v některých eshopech sehnat i pod 1500 kč už teď.. :-)

    ale i tak by mohla/měla být v nabídce nějaká výrazně levnější varianta - a klidně bez proma na všechny placené kanály. pokud použitelný (i hd) sat přijímač dneska stojí 2000-3000 kč, pak je další poplatek za kartu za poloviční až stejnou cenu (1500-2000) jako přijímač už trochu přemrštěný - aneb pokud má někdo hlouběji do kapsy, pořídí si radějí pozemní settopbox za pár stovek, kde žádnou kartu nepotřebuje - a satelitní divák z něj nikdy nebude..
  • 11. 1. 2011 21:00

    Zip Zip
    Já nehodlám nikoho obhajovat, jen se mrknu na cenu karty z opačné strany.

    V ceně karty je:
    1. HW, tedy plastová kartička s patřičným čipem.
    2. rabat prodejců
    3. do ceny musíme započítat HW na straně providera, tedy systémový PC vlastněný providerem, nebo majitelem systému.
    4. podpora systému (licenční poplatky za funkčnost), poplatky majiteli sys
    5. pravděpodobná, možná, ale nepovinná výměna (zdarma?, za malý poplatek?...) karty po prolomení sys

    Je jisté, že cena samotné karty bude pár babek, ale co ten zbytek, který jsem vypotil, ten nemusí být zdaleka úplný, za 6. můžou být nejrůtnější autorské poplatky, za 7. také nenažraný stát (DPH ....) atd. atd. atd.

    Prostě nic není tak růžové, jak se zdá a jednostraný pohled také stojí za houby.
  • 11. 1. 2011 10:28

    Pamětník
    nic jiného to není. Připadá mi to ještě nedůležitější, než názor pár přispěvatelů na to, čím by Prima lépe oslovila své diváky a přitáhla další.

    Pro ty, kteří si pořizovali satelitní komplet, to byla jen jedna z položek investice, pro ty, kteří DVB-S nepoužívají je to samozřejmě šuma fuk. Přece cenu čehokoliv nedělá jen mínění kupujících a v tomto případě asi ani poměr poptávky a nabídky. Je to služba srovnatelná třeba s mobily a i tam cenu služeb neurčují zákazníci v nějaké anketě.
  • 11. 1. 2011 10:58

    bez přezdívky
    Přesně tak! Btw.kdyby tato karta, která je bez časového omezení, stála o polovinu méně než-li stojí dnes, tak by ale zcela jistě nemohl poskytovatel nabízet takovou širokou paletu programů!! Toto je třeba si také uvědomit. Pan Glisník (Skylink) na podzimní konferenci hovořil o ceně jednoho milionu Kč měsíčně za jeden HD kanál (jen příklad co kolik stojí) Někdo ty programy musí zaplatit, otatně jako za každou jinou službu u nás. Karta (TaT dnes Skylink) před pár lety stála 2300,- a nyní 2000,-. A to ještě tou dobou bylo v základní bezplatné nabídce cca 10 programů - dnes je to už 23!!! Říkám to stále: TV technika šla poslední měsíce a roky rapidně s cenou dolů, ale PC technika - Notebook - stojí pořád okolo 15 litrů!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).