Hlavní navigace

Británie vypnula svoje "Domažlicko"

14. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
První větší oblast Spojeného království je ode dneška bez zemského analogového vysílání. Město Whitehaven a s ním celá oblast Copeland přišla o tradiční způsob televizního příjmu. Druhá fáze digitalizace spojená s vypnutím čtyř zbývajících analogových programů skončila ve tři hodiny ráno středoevropského času. Britský začátek vypínání analogu nabízí paralelu s tím českým, který proběhl na konci srpna na Domažlicku.

Dvoufázový postup

O vypínání tradiční televize v britském Whitehavenu jsme na DigiZone.cz psali už v polovině října. Tehdy ale skončilo pouze vysílání veřejnoprávního programu BBC 2. Na jeho místo nastoupil zemský digitální multiplex se šesti programy: veřejnoprávní pěticí BBC 1, BBC 2, BBC Three, BBC News 24, CBBC a s komerční stanicí Five.

Lidem v oblasti Copeland začala běžet čtyřtýdenní lhůta, ve které televize vysílala souběžně analogově i digitálně. Právě dnes, 28 dní po 17. říjnu, přechodné období skončilo. Kmitočtové spektrum ve městě Whitehaven a jeho okolí opustily zbývající analogové programy, a to jak veřejnoprávní BBC 1, tak komerční stanice ITV, Channel 4 a Teletext. Digitální nabídka se naopak rozrostla ke dvaceti televizním programům. Situaci přehledně ilustrují následující dva obrázky.

Whitehaven fáze 1

Whitehaven k 17. říjnu 2007. Zdroj: Digital UK

Whitehaven fáze 2

Whitehaven o čtyři týdny později (14. listopadu 2007). Zdroj: Digital UK

Pouhé čtyřtýdenní souběžné vysílání ostře kontrastuje se situací na Domažlicku. Tady začalo zemské digitální vysílání 1. listopadu 2006, kdy do oblasti přišel multiplex se čtyřmi programy České televize. Na rozdíl od předchozích tří lokalit DVB-TČesku tu chyběla televize Nova, které se diváci dočkali až na Štědrý den, tedy o necelé dva měsíce později. Analogové vysílání do té doby běželo beze změny.

Tradiční televize vydržela na Domažlicku v nezměněné sestavě až do 31. srpna letošního roku. Teprve na konci prázdnin došlo na vypnutí analogového vysílání programů ČT 1, ČT 2 a Nova. Souběžné vysílání analogové a digitální televize běželo v chodské metropoli a jejím okolí 10 měsíců. To je dohromady více než 300 dní a v porovnání s britským Whitehavenem doba skoro jedenáctkrát delší. Digitálních programů tu mají lidé přitom čtyřikrát méně něž jejich britští protějškové a dodnes mezi nimi chybí televize Prima jako komerční dvojka.

I pro Domažlicko jsme vytvořili názorné obrázky změny programové nabídky, tentokrát byly ale zapotřebí hned tři.

Domažlice fáze 1

Domažlicko k 1. listopadu 2006. Koláž DigiZone.cz a Digital UK

Domažlice fáze 2

Domažlicko o 54 dní později (Štědrý den 2006). Koláž DigiZone.cz a Digital UK

Domažlice fáze 3

Domažlicko po 10 měsících od zahájení DVB-T (1. září 2007). Koláž DigiZone.cz a Digital UK

Podpora potřebným

Ve Spojeném království existuje pro přechod na digitální televizní vysílání program podpory, tzv. Help Scheme. Vláda skrz něj poskytuje lidem praktickou podporu s výběrem, instalací a také s používáním digitální výbavy. Vybrané skupiny obyvatel dostávají prostředky na převedení jednoho televizoru v domácnosti na příjem digitálního vysílání, a to buď zemského, nebo satelitního.

Na podporu mají nárok ty domácnosti, kde alespoň jeden z partnerů nebo jejich nezletilých dětí splňuje nejméně jednu z následujících podmínek:

  • je mu 75 let a víc
  • je nevidomý nebo má částečné zrakové postižení
  • pobírá některou ze sociálních dávek, které jsou určené pro tělesně postižené nebo pro válečné veterány

Pokud je v rodině více těch, kteří mají na podporu nárok, dostanou ji pouze jednou. Naopak když na stejné adrese žije více potřebných, kteří jsou dospělí a žijí nezávisle, obdrží podporu každý z nich. Lidé si i při nároku na státní pomoc čítající nákup přijímače a jeho instalaci doplácí 40 liber (1200 korun). Jedinci v programech speciální finanční podpory jsou i od tohoto doplatku osvobozeni.

Pro každého jsou v oblasti Copeland otevřena v týdnu vypínání analogu čtyři Centra digitální pomoci. Kromě města Whitehaven se nacházejí ještě ve třech okolních obcích. Jejich umístění i otevírací dobu si můžete přečíst na přiloženém obrázku. Dodejme ještě, že na realizaci podpory se podílejí nejrůznější charitativní organizace.

Whitehaven centra pomoci

Zdroj: Digital UK

V České republice na Domažlicku žádný speciální program podpory potřebným neexistoval. Vyjma darů televize Nova v podobě desítek set-top-boxů pro nemocnici, domovy důchodců a návštěvníky Chodských slavností v oblasti nikdo nikomu neposkytoval žádnou dotaci. Lidé si tak bez ohledu na své stáří museli nakoupit nezbytnou výbavu sami, s instalací jim pomohli obchodníci nebo odborné firmy. Někteří zdarma jako součást služeb za nákup set-top-boxu, jiní si za práci nechali zaplatit.

Úspěch akce

Jakkoli nemile vypadá srovnání premiérového vypínání analogové televize v Česku oproti stejné události ve Spojeném království, důležitý je výsledek – kontinuita příjmu televize doma u diváků. Tady si Česká republika může připsat úspěch, byť s několika „ale“. Bleskový průzkum agentury GfK pro Českou televizi zjistil, že televizní vysílání zůstalo i po vypnutí analogové televize na Chodsku dostupné 99 procentům diváků.

Zmíněná „ale“ se vztahují ke skutečnosti, jak bylo takového úspěchu dosaženo. Řada diváků využila možnosti digitalizaci oddálit a přesměrovat anténu na jiný vysílač, ze kterého se analogově vysílá dál. Rapidně také stoupl podíl lidí, kteří dali přednost satelitní parabole a na zemské vysílání zanevřeli. Absence Primy v DVB-T je jedním z důvodů, chudá digitální nabídka druhým.

Výsledky z Británie ještě nejsou konečné, ale i tak ukazují při vypínání analogu na zdárný průběh. Podle zprávy neziskového koordinátora britské digitalizace, sdružení Digital UK, z úterý 6. listopadu jsou lidé ve Whitehavenu a okolí na rozlučku s analogovým signálem připraveni. Nákup digitálního přijímače si před týdnem rozmýšlelo posledních zhruba 500 domácností. 96 procent respondentů v průzkumu agentury GfK si uvědomovalo, že vypínání analogu začalo už se zmizením BBC 2 17. října. Téměř čtyři pětiny (77 procent) zdejších obyvatel už si převedly na digitální příjem i druhý televizor v domácnosti, pokud tedy u nich doma byl.

Whitehaven mapa

Zdroj: Digital UK

Minulost a další postup vypínání analogu

Whitehaven není prvním místem v Británii, kde k vypnutí analogové televize došlo. Už 30. března 2005, tedy před více než dvěma lety, zahalila analogová tma vesnice Lhansteffan a Ferryside v západním Walesu. Akce proběhla jako projekt DTT Technical Trial.

Na zkoušce tehdy spolupracovala vláda s vysilateli. Úkolem bylo převést jeden z analogových vysílačů zemské televize na vysílání digitální. Pro test byl vybrán vysílač u vesnice Ferryside. Po konzultacích s místním obyvatelstvem, které začaly v květnu 2004, a následném zapnutím DVB-T 26. listopadu stejného roku došlo na referendum o televizní budoucnosti této oblasti. Hlas odevzdalo 85 procent zdejších domácností a téměř všechny (98 procent) se rozhodly pro digitalizaci a opuštění analogového vysílání. Británie tedy už před více než dvěma lety provedla simulaci vypínání analogové televize. Lidé si tehdy instalovali výbavu sami. Už tehdy byla ale k dispozici pomoc pro staré a postižené lidi, kteří si o ni požádali. Všichni účastníci testu měli navíc dostupnou asistenční telefonní linku.

BRAND24

Další oblastí, ve které se bude vypínat analogová televize ve Spojeném království, je Skotsko. Analogová tma dorazí do hraniční oblasti mezi Skotskem a Anglií na podzim příštího roku. Obyvatelé budou devět měsíců dopředu informováni o přesném postupu vypnutí. Už dnes je ale jasné, že vypínat se tu začne 6. listopadu 2008.

V České republice je druhým regionem v pořadí vypínání analogové televize Ústecko. DVB-T tu běží od 1. července letošního roku, ale kdy tu skončí analog, to zatím neví asi ani předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Natož zdejší obyvatelé.

Jakou vlastnost britské digitalizace v českých podmínkách nejvíce postrádáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).