Hlavní navigace

Blíží se velké vypínání analogu. Rozhodně je na co se těšit

5. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bezpochyby největší událostí tohoto týdne, o které se bude ještě nějakou dobu mluvit, je ukončení vysílání lifestylového kanálu televize Public ve všech jeho distribučních trasách. Bylo by tedy na místě, abychom se věnovali i v nedělní glose právě jemu. Jelikož je však docela dobře možné, že čtenáři už se této zprávy „přejedli“, však se na ně taky hrnula ze všech stran, rozhodli jsme se věnovat jinému, neméně podstatnému tématu. Je jím konec analogového terestrického vysílání v územní oblasti Trutnov, které nás čeká již na konci tohoto měsíce.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Jelikož jsem na DigiZone.cz velkým propagátorem dálkového příjmu, přesvědčit se o tom mohli nespočetněkrát čtenáři mého blogu, dalo se očekávat, že jako alternativu ke konci vysílání televize Public si vyberu vypnutí analogového signálu v územní oblasti Trutnov. A není to úplně taková náhoda. Právě tento pátek, tedy o tři dny dříve, než se původně předpokládalo, se ve vysílání programu ČT 1, který je šířen ještě „postaru“, objevil varovný piktogram. Každý, kdo takto tedy sleduje televizi, by měl zbystřit a uvědomit si, že se něco děje. Je to v podstatě signál, který upozorňuje hned na několikeré. Ti diváci ze severních, východních, ale třeba i středních Čech a části Moravy, kteří se doposud nevybavili digitálním přijímačem, by tak měli co nejdříve učinit nebo jim zkrátka televize koncem června zhasne a budou mít po srandě. Letos je to bez komentáře největší vypínání. Stačí zmínit alespoň vysílače velkého výkonu – Kojál, Babí lom, Krásné, Ještěd, Děvín, Litický Chlum, Kamenná Horka, Černá hora a Harusův kopec. Dosah z těchto lokalit každý zná, a když se k tomu navíc ještě připočítá 174 analogových dokrývačů…

BRAND24

Pro běžného diváka v podstatě takovéto vypínání vůbec nic neznamená. Pokud už si pořídil digitální přijímač, tak možná ani nezaregistruje, že se na konci června něco stalo. Že se analogové vysílání stává minoritním… Piktogram se nachází pouze na analogových vysílačích, takže divák nějakou informaci zachytí maximálně tak v Událostech v regionech na Jedničce. Tato událost je ale pravděpodobně nejvíce očekávána právě lovci vzdálených signálů. Jako ideální příklad si vezměme hlavní město Praha. Zde už sice analogové vysílání dávno skončilo, vůbec to ovšem neznamená, že byste zde tento způsob distribuce signálu neměli šanci zachytit. Bez problémů do některých jejích částí doletí například první program z Ještědu, Černé hory nebo Litického Chlumu, jinde jsou pak na tom ještě lépe. Není se proto čemu divit, že je jejich vypnutí očekáváno. Co se objeví na uvolněných frekvencích? Pro lovce vzdálených signálů otázka, na níž zůstane ještě pár týdnů odpověď skryta.

V době, kdy ještě analogové vysílání dominovalo, ale přece jen už nastal trend jeho vypínání, se na uvolněných kmitočtech začaly objevovat polské stanice. Vcelku se železnou pravidelností byl vždy na vypnutém kanálu nějaký program od našich severních sousedů. Není se čemu divit. Poláci jsou v digitalizaci oproti nám opožděni, a kdy se u nich začne vypínat, je prozatím otázkou. Volné frekvence proto obsazují stanice, jako je Telewizja Polska – Jedynka, Dwójka, případně i TVP Info – nebo Polsat. Zadaří-li se, může se objevit i něco vzdálenějšího. Fakt je ten, že analogová televize už není naší doménou a leaderem v této oblasti jsou právě Poláci. Vypínání původní distribuce signálu ale umožní v budoucnosti možná i zachycení digitálního signálu od našich severních sousedů. Ty se totiž už na konci července chystají na čtvrtou etapu zavádění tamního terestrického multiplexu 2 a bude to hodně zajímavé, jelikož se signál dostane konečně i do příhraničních oblasti. Ostrava je bezpochyby místo s nezanedbatelným počtem obyvatel, ale ruku na srdce, vysílač s výkonem 1,2 kW (38. kanál) obslouží naprosté minimum diváků. Wroclaw, Klodzko a Opole, to už bude úplně jiná kapitola… Posuďte sami, nevypadá ta mapa pokrytí digitálním signálem krásně?

Těšíte se na vypnutí analogového signálu v územní oblasti Trutnov?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).