Hlavní navigace

Jaroslav Berka: RTA si stále drží jednu licenci pro celoplošné vysílání

9. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
9. 2. 2011

Jednu licenci pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání si stále vydržuje Regionální televizní agentura (RTA) podnikatele Jaroslava Berky. Ze zákona přitom měla nárok na dvě: jednu získala v licenčním řízení od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v roce 2006 na celoplošný regionálně zaměřený zpravodajský program RTA, druhou jako kompenzaci za vytvoření programové sítě regionálních studií, které sdílí analogové kmitočty s televizí Prima (projekt TV7).

K TÉMATU: RTA se vzdala licence pro celoplošné zemské digitální vysílání

Tím, že máme ještě k dispozici jednu z těch licencí, které jsme obdrželi, si držíme pozici. Ale mám-li být upřímný, tak já jakožto známý optimista pomalu začínám vidět, jak to světélko na konci tunelu zhasíná, řekl Berka minulý týden v pořadu Média a postmoderní svět na Českém rozhlasu 6. Licenci pro celoplošný digitální program RTA firma vrátila loni v srpnu poté, co se nedokázala domluvit na obchodních podmínkách s provozovatelem multiplexu 3, společností Czech Digital Group (CDG). Berkovi tak zůstává licence na rovněž celoplošný program TV7.

ČTĚTE TAKÉ: Televize RTA a TV7 by měly využívat společnou pozici v mutliplexu

Berka v debatě na ČRo 6 naznačil, že by TV7 mohla do jisté míry nahradit zpravodajskou televizi Z1, která letos v lednu ukončila po půldruhém roce vysílání. Možná, že půjdeme do nějakého jiného podobného projektu, protože když se třeba bavíme na téma zpravodajských televizí, tak já si pořád myslím, že jsou tady televizní formáty, které Česká televize na ČT 24 ještě neobsazuje, řekl Berka. Jako příklad uvedl formát Breaking news. Ještě vám tady nelítají vrtulníky a nepřenášejí, já to přeženu, je to trošku bulvární formát, ale budiž, nepřenášejí přepadení banky, nebo vykolejení vlaku v přímém přenosu, dodal šéf RTA.

NAPSALI JSME: TV7 bude vysílat buď v celém multiplexu 3, nebo nikde, tvrdí majitel CDG

Vrácení licence pro celoplošné vysílání programu RTA, který nyní vysílá jen formou regionálních zpráv v odpojovaných oknech na celoplošném okruhu televize Prima, má podle Berky přímou souvislost s cenou za šíření zemského digitálního signálu. V době, kdy jsme si vyzvedli licence a připravovali se na vysílání, ještě České Radiokomunikace neměly hotové žádné ceníky. V kombinaci s ekonomickou krizí pak vysoké ceny za šíření signálu neumožnily malým televizím přežít, dodal.

K VĚCI: „Primácké“ regiony se přeskupují na digitální sítě R1 a TV 7

BRAND24

Jenom pro vaši informaci, když bychom vzali náš původní rozpočet, tak de facto celá čtvrtina až 27 procent těch našich ročních nákladů by se vynakládala na šíření signálu, prozradil Berka. V porovnání s cenou za analogové vysílání by to digitální podle Berky vyšlo trojnásobně dráž. A to je prostě likvidační, konstatoval generální ředitel RTA. Po zhodnocení situace a závěru, že by RTA nebyla schopna dostát svým závazkům při splácení bankovního úvěru na svůj start, se proto firma rozhodla vrátit vysílací licenci.

Celoplošná RTA měla podle Berky připomínat televizi Prima. Také by vysílala celoplošný program, který by v určených časech nahrazovalo regionální vysílání. V určité části dne by šel takzvaný centrální program a v určitých částech dne to měly být tři, nebo více, ale v tom původním záměru tři odpojovaná regionální vysílání, přiblížil Berka. Centrální program by podle šéfa RTA obsahoval relativně mnoho dokumentů. Program TV7, jehož licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání vlastní další Berkova firma EBD, měl začít vysílat do února 2009. Přesto EBD dosud o tuto licenci nepřišla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).