Hlavní navigace

BBC přichází s dalšími HD kanály, část z nich bude možné sledovat i u nás

9. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Britská veřejnoprávní televize nabídne o těchto Vánocích řadu speciálů původní tvorby včetně populárního seriálu Sherlock, ale i americké filmové trháky posledních let

V HD kvalitě nově dalších pět kanálů

Ani prosinec nebyl na novinky v oblasti mediální sféry jak u nás, tak i v Evropě chudý. Největší událostí v tomto směru byl pro naše čtenáře pravděpodobně start nekódovaných německých HD kanálů ze satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně, který připadl oficiálně na čtvrtek 5. prosince. Jen o několik dní později tu ale máme neméně významnou a pravděpodobně ještě významnější událost. Na 10. prosince ohlásila start svých zbývajících kanálů ve vysokém rozlišení i „veřejnoprávní matka“ BBC. Sledování těchto stanic bude možné za určitých podmínek i v České republice, k podrobnostem se ještě dostaneme později. Půjde o stanice CBBC, CBeebies, BBC Three, BBC Four a BBC News.

Doposud vysílaly v HD kvalitě „pouze“ stanice BBC One a BBC Two. Oficiálně ke startu těchto stanic ještě nedošlo, nicméně už v tuto chvíli jsou dostupné z pozice 28,2 stupně východně v nekódované podobě. Elektronický programový průvodce (EPG) je pochopitelně samozřejmostí, ale nebudete-li mít k dispozici linuxový box například s funkcí „Cross EPG“, uvidíte na svém přijímači pouze aktuální a následující pořad, víc nic. Půjde de facto o simulcast s programy v klasickém rozlišení. Divák tedy uvidí to samé co na SD verzích, je s vyšší kvalitou obrazu. Týdně by se k němu mělo dostat přibližně 250 hodin HD obsahu. BBC přišla se stanicemi o něco dříve, původně tento krok plánovala na začátek roku 2014.

Ukázka z vysílání kanálu CBBC HD, které je možné například v Praze zachytit bezproblémově na parabolu s průměrem 85 cm.
Autor: repro foto CBBC (Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Ukázka z vysílání kanálu CBBC HD, které je možné například v Praze zachytit bezproblémově na parabolu s průměrem 85 cm.

Podstatné a poměrně špatné zprávy

V souvislosti se startem nových HD kanálů BBC je třeba upozornit na to, že ne všechny s parabolami běžných rozměrů zachytíte. Pokud jste například ze středních Čech a máte „talíř“ přibližně okolo 90 centimetrů, mohli jste si poměrně rychle zvyknout na kanály BBC One HD a BBC Two HD. Nově budete moci sledovat i CBBC HD a BBC Three HD. Oba programy jsou šířeny přes družici Astra 1N, která svým signálem zasahuje příznivě především Čechy. S parabolami běžných rozměrů naopak nemůžete počítat se sledováním kanálů CBeebies HD, BBC Four HD a BBC News HD. Ty jsou v rámci experimentálního (a později i běžného) provozu dostupné na družici Astra 2F.

A ani pro majitele parabol běžných rozměrů špatné zprávy nekončí. Kanály CBBC HD a BBC Three HD, stejně jako BBC One HD a BBC Two HD, se v zatím blíže nespecifikovaném horizontu přestěhují na v září vypuštěný satelit Astra 2E. Jeho příjem s běžnými „talíři“ bude v České republice prakticky nemožný a budete potřebovat parabolu přibližně o průměru dva metry. A kdo si takového macka pořídí, že? Vzhledem k tomu, že termín překlopení vysílání z družice Astra 1N, která se později přesune na pozici 19,2 stupně východně, na Astru 2E nebyl prozatím oznámen, doufejme alespoň v to, že se z kvalitní britské tvorby můžeme v jednu chvíli těšit stejně jako britský divák alespoň během vánočních svátků.

  • Parametry příjmu CBBC HD a BBC Three HD (parabola v Praze alespoň cca. 85 cm): Astra 1N (28,2 stupňů východně), 10847/V, SR 23000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA). Na transpondéru jsou také kanály BBC One HD a BBC Two HD.
  • Parametry příjmu CBeebies HD, BBC Four HD a BBC News HD (s běžnou velikostí paraboly nezachytitelné): Astra 2F (28,2 stupňů východně), 11023/H, SR 23000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

 Příjem kanálů BBC je potřeba ve většině případů realizovat s většími parabolami. Pokud navíc sledujete pouze programy Skylinku a jiné družice nezachytíte, nebudete moci sledovat ani britské stanice.

Kdy bude v Česku dostupná BBC World News HD?

Dlouhodobě očekávanou událostí je příchod zpravodajského kanálu BBC World News v HD verzi do Evropy. Prozatím si musí diváci na starém kontinentu vystačit pouze s ruskou RT HD a nedávno spuštěnou tagesschau24 HD. Druhá stanice však nabízí v nativním HD pouze vybrané pořady (opravdu jich není moc). Rekonstrukce vysílacích prostor práva probíhá. Svou pouť po Evropě už začal také kanál CNN HD, ani ten ale na satelitu v klasickém pásmu nevysílá a tudíž je tato stanice de facto nedostupná. Radovat se z ní tak mohou zatím například pouze předplatitelé německého operátora Kabel Deutschland. Do rozšiřování svého vysílání (jak programově, tak i teritoriálně) dlouhodobě investuje Euronews.

Výše uvedené ale neznamená, že HD verze kanálu BBC World News vůbec neexistuje. Po přestěhování do nového vysílacího centra v samém centru Londýna (DigiZone.cz o této události informoval letos v lednu) je i tento program připraven pro vysoké rozlišení, a dokonce už v něm skutečně vysílá. Jenže… Těšit se z něj mohou zatím předplatitelé některých služeb v Asii, například v Jižní Koreji, Thajsku nebo Indonésii. O tom, že se stanice BBC World News HD rozšíří časem i do Evropy, ale nemůže být pochyb. V současné době vysílá tento program ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě pro více než 350 milionů domácností a je dostupný na všech významných satelitech.

Tipy C

Vánoce na BBC ve znamení dramatu i filmových trháků

Opravdovou nadílkou by měla být pro televizní diváky vánoční nabídka pořadů britského veřejnoprávního média. Ostatně, od BBC (a také komerční ITV) pravidelně nakupuje i Česká televize. Mezi nejznámější kusy současnosti patří pochopitelně především seriál Sherlock, jehož třetí řada se objeví na BBC One v lednu. Už tento měsíc ale diváci uvidí jeho speciál. Prosinec bude pochopitelně především ve znamení původních dramat a také speciálů některých tradičních pořadů, jako je například Strictly Come Dancing. V České republice se lokální verze vysílá pod názvem StarDance a provádí jí Marek Eben s Terezou Kostkovou. Bližší informace o vánoční nabídce BBC, jsou k dispozici v této tiskové zprávě.

Na druhou stranu nebudou chybět ani filmové blocbustery. Jmenovat můžeme mimo jiné Toy Story 3, Cars 2 (Auta 2), Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom (Kung Fu Panda 2), Gnomeo and Juliet (Gnomeo a Julie), Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides (Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna), Little Fockers (Fotři jsou lotři) a Megamind (Megamysl). Z vyjmenovaných snímků tedy vyplývá, že půjde o produkci z posledních několika let, která bude určena především pro děti, ale také jejich rodiče. Výjimkou jsou pouze Fotři jsou lotři s Robertem de Nirem a Benem Stillerem, které si pustí pravděpodobně dospělejší diváci a platit to bude bezpochyby i u Pirátů z Karibiku, jež zrovna nejsou „pohádkou pro nejmenší“.

Vítáte spuštění nových HD kanálů od BBC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).