Hlavní navigace

Bavorsko dokončilo přeladění jednoho ze svých digitálních rozhlasových multiplexů

14. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kromě některých stanic Bavorského rozhlasu jsou na kanálu 10D šířeny mimo jiné i okruhy Antenne Bayern, Radio Galaxy nebo Absolute Hot.

V Bavorsku byl v úterý 12. května po několika měsících ukončen přechod digitálního rozhlasového multiplexu z kanálu 12D na kanál 10D. Posledním takto přeladěným vysílačem se stala lokalita Ochsenkopf, kterou dobře znají zejména posluchači v západních Čechách. Podle stručné oficiální zprávy tak byla vytvořena podmínka pro navýšení výkonu některých vysílačů v celé síti, která čítá šestadvacet míst. Tím bude zároveň umožněno i zvýšení kvality signálu v některých oblastech, kde doposud byl příjem problematický. Pro další poslech stanic je nutné přijímač přeladit, v horším případě dokonce restartovat.

BRAND24

K TÉMATU: Bavorsko začíná s velkým přelaďováním digitálního rozhlasu, skončí v květnu

Přeladění vysílačů z kanálu 12D na kanál 10D s sebou bohužel přineslo i jednu negativní vlastnost. Posluchači, kteří tento multiplex dálkově přijímali a zároveň se nacházejí v dosahu signálu vysílače Praha – Strahov, o tuto síť definitivně přišli. Právě Strahov totiž funguje na kanálu 10D a obě sítě se tak vyruší, nebude hrát pravděpodobně ani jedna z nich. Tento negativní jev mohou pozorovat zejména majitelé DAB přijímačů v okrajových oblastech původního multiplexu na kanálu 12D. Kromě některých stanic Bavorského rozhlasu jsou na kanálu 10D šířeny mimo jiné i okruhy Antenne Bayern, Radio Galaxy nebo Absolute Hot.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).