Hlavní navigace

Astra vs. Telenor: Jak si rozdělí satelitní operátoři hrací pole?

9. 3. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na českém a slovenském trhu působil donedávna pouze jeden důležitý hráč v distribuci televizního signálu přes satelit, operátor SES Astra. Ten má pro českého diváka dvě atraktivní pozice - 19.2 stupňů východně a 23.5 st. východně. Na nich vysílají satelitní platformy CS Link, Sky Link, ale také UPC Direct. Není to tak dávno, co se však objevil na místním trhu další hráč - společnost Telenor. Co může tento operátor vysílatelům nabídnout? Dojde k ohrožení dominantní pozice SES?
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Lucemburská společnost SES Astra si myslela, že se může na českém trhu cítit bezpečně, ale to není tak zdaleka jasné. Pojďme si ji tedy blíže představit, resp. její zákazníky. Na českém trhu provozuje pro atraktivního diváka satelity, na nichž fungují platformy CS Link, Sky Link a UPC Direct. Všechny jsou placené a nabízejí kanály ze širokého spektra – filmy, sport, dokumenty, ale i porno. Atraktivní je pro českého diváka zvláště pozice 23.5, na které se soustřeďují nekódované české kanály – Public TV, CS Link TV, TV Noe, ČT24 a k tomu navíc nekryptované stanice Českého rozhlasu. Sky Link nabízí kromě TA3/Ring TV všechny stanice kódované a plno i regionálních SK rádií. O UPC Direct bych se nezmiňoval, protože ta podle mě nebude v souboji Astra vs. Telenor hybatelem. Vysvětlím to později.

Telenor - logo

Telenor je severská společnost, která nebyla v minulosti pro českého diváka příliš atraktivní. Dá se říci, že na satelitech Thor vysílalo vždy jen pár paběrek, kvůli kterým nestálo za to otáčet satelitní parabolu. Ať už to byly v minulosti slovenské televize TA3 nebo např. JOJka. Kvůli stanicím, které lze spočítat na prstech jedné ruky, si prostě satelitní talíř nikdo otáčet nebude. Vše se ale začalo měnit před pár lety. Nejdříve se na oné pozici objevily postupně televize Nautik, Moooby TV (ta už dnes nevysílá) a TV Patriot, které byly všechny šířeny nekódovaně, ale opravdovým mezníkem pro tuto pozici bylo z pohledu českého diváka spuštění platformy Digi TV. Ta přišla z Rumunska a nabídla českému divákovi opravdu levnou kódovanou satelitní televizi. Vše bylo tak
rázem zajímavější, protože satelit si začali pořizovat i ti, kteří ho dosud neměli.

Na pozici 0.8, resp. 1 st. západně se začaly objevovat i slovenská regionální rádia. V poslední době je toto zvláště horké téma. Kromě Kissu jsou tu nově dostupné také Hornet rádio a nejposlouchanější slovenská stanice Rádio Expres. Řada rádií, která tu ještě přítomná nejsou, navíc avizuje, že tato pozice je pro ně lukrativní. Na Slovensku stejně jako v Česku se totiž Digi TV těší velké oblibě, a tak není divu, že slovenská rádia chtějí právě na její orbitální pozici vysílat.

Jaký se to tedy dá vlastně očekávat boj? O žádnou velkou bitvu nepůjde. Astra se nemusí bát, že by o své současné hráče přišla, protože ty jsou vázáni smlouvou na několik let dopředu, takže jim nezbývá nic jiného než setrvat. I kdyby chtěli pryč, rozhodně by jim to neprospělo. CS Link i Sky Link byly v minulosti stále se rozrůstající platformy, jejíž programy mají určitou diváckou obec a rozhodně by jim tedy přesun jinam neprospěl. Z mého pohledu půjde o boj o nové vysílatele, a to hlavně regionální rádia a menší televize. Toto se týká především Sky Linku, který by mohl začít přicházet o své rozhlasové stanice. Proč? Právě proto, že na konkurenční platformě Telenor začíná vznikat další balík rádií. Jak již bylo řečeno, zatím jsou tři – Kiss, Hornet rádio a Expres. Je však jasné, že jejich počet tu bude nadále růst.

BRAND24

Astra - logo

Sky Link však má, co se rozhlasových stanic týká, solidní statistiku. Na jeho pozici vysílají všechna rádia Slovenského rozhlasu, dále pak Expres, Fun Radio, Rádio Okey, Viva, Rádio 7 nebo Hey! Ano, není jich málo – celkem šestnáct. Jak se zdá, nepůjde ani tak o přetahovanou, kdo bude vysílat jakou stanici, ale o to, zda vysílat na Astře i Thoru. V minulých dnech už to ukázalo Rádio Expres, které teď šíří svůj signál z obou satelitních pozic. Telenor zřejmě tu svou posílí právě dalšími regionálkami. Nikdo ale nevylučuje, že provozovatel Sky Linku, společnost TRI R, udělá to samé. To, čím dokáže Telenor přesvědčit své potencionální zákazníky, je cena, která je bezpochyby, také vzhledem k atraktivitě družice, nižší než u konkurenční Astry. Ta určitě nenabídne lepší finanční podmínky, ale pro změnu se může pochlubit vysokou kvalitou služeb a možností náhradní satelitní kapacity v případě výpadku. Spíše než o nějakém boji budeme mezi Astrou a Telenorem hovořit o jakési více či méně rovnocenné hladině konkurence, která se však vzájemně nebude ohrožovat. Nic na tom podle mě nezmění ani nedávno vypuštěný satelit Thor 5 severské společnosti, který se má zaměřit především na region střední Evropy.

Českého satelitního diváka (posluchače) by však určitě potěšilo právě to, co se děje na Sky Linku. Rozdíl by však byl v tom, že by přibývali stanice české. Už dlouho vlastníci digitálních receiverů volají po celoplošných stanicích jako je Evropa 2, Frekvence 1 nebo Impuls, ale i regionálkách. CS Link (firma Media Vision – jeho provozovatel) by se měl zamyslet. Sky Link nabízí kompletní nabídku Slovenského rozhlasu, Český rozhlas má pak na pozici 23.5 st. východně pouze balík celoplošných plus digitálních stanic. Úplně zde ale chybí regionálky. Jediným zástupcem je tu Region. Určitě ani lokální komerční stanice by se tu neztratily. Tenhle postesk je už ale tak trochu mimo tento text…

Která satelitní pozice má podle vás v budoucnu zajištěný největší růst?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).