Hlavní navigace

Aplikace a domácí obsah u chytrých televizorů na českém trhu

15. 3. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Hisense
UVNITŘ TABULKA – Od našeho posledního přehledu na toto téma ze srpna 2014 už uplynulo hodně vody. Podívejme se, jaký je současný stav a co se změnilo.

Počet a kvalita českých (lokalizovaných) aplikací s podporou skutečného místního obsahu by měla při nákupu chytrého televizoru patřit k nejdůležitějším kritériím. Některé značky to vědí a hodně se mu věnují.

Při posuzování nabídky je minimálním základem kvalitní HbbTV, což dnes v drtivé většině případů není problém, a nejlepší a nejpropracovanější obsah nabízí v tomto ohledu Česká televize a také FTV Prima. Ta to ovšem dělá na ryze komerční bázi a reklam se tu poslední dobou objevuje utěšeně.

Aplikace (aplikační software), o které nám jde, umějí pracovat s lokalizovaným obsahem, například nějakými pořady v on-line videotéce (databázi), správně ho interpretovat a co nejkvalitněji ho, co do obrazu i zvuku, podat. Samozřejmě po přihlášení, resp. zaplacení zpravidla měsíčního poplatku za využívání. Na českém trhu je takovýchto služeb hned několik, ale žádná televizní značka, její operační systém, nepodporuje všechny, resp. spíše naopak. Krásné řeči o tom, kolik aplikací bude k dispozici pro operační systém Google Android TV, berou rychle za své a tento operační systém má v současné době největší problémy ze všech. Vedle aplikací s placeným přístupem tu jsou ale také aplikace otevřené, jejichž využívání zpoplatněno není, nebo vyžadují pouze přihlášení pro sofistikovanější provoz.

A kdo má aplikací nejvíce a jaké?

I k tomu se dostaneme.

NAPSALI JSME: České widgety v chytrých televizorech

Co jsme brali v úvahu a co nikoli

Vedle ryze lokálních aplikací, jako je například Stream.cz, Voyo či Pohádky, jsou tu i další, které práci s domácím (lokalizovaným) obsahem podporují. Z celosvětového pohledu jde typicky o YouTube, které si dnes nedovolí ignorovat žádný výrobce televizoru, ale kterým se v přehledu ani nezabýváme a ani ho neuvádíme. Nastupují také videotéky Amazon a Netflix, které rovněž nebereme v úvahu, protože jednak mají lokalizovaného obsahu málo, jednak ještě není aplikace u každé TV značky podporována v rámci našeho prostředí. Čas Amazonu a Netflixu nepochybně přijde, ale ještě nenastal.

Pokud jde o aplikační software pro IPTV/VoD (internetové televize a on-line videotéky), ty jsou jednak nejžádanější, jednak je jich relativně málo, protože většina poskytovatelů jde cestou set-top boxů a jen málokterý u nás oficiálně nabízí podporu pro Smart TV. V tomto ohledu je z těch ryze domácích jasnou jedničkou Voyo, které najdete na všech možných platformách a které naopak už upustilo od set-top boxu. Je také nejčastěji rozšířenou aplikací, a to včetně starších platforem a menších značek, jako jsou například Gogen a Hyundai. Naopak velmi ojedinělý je přístup do videoték Banaxi a HBO GO, což je velká škoda, protože jde o opravdu kvalitní obsah.

NAPSALI JSME: Další dva kanály nabídnou HbbTV

Mautilus připravil hybridní aplikaci pro Markízu

HbbTV na KinoSvět se rozjíždí na dalších televizorech

Skupina Nova spustila HbbTV na všech kanálech

HbbTV má v Česku tah na bránu

Technologie hybridního televizního vysílání HbbTV, která byla ještě před pár lety v době našeho posledního přehledu někdy problémem, dnes už potíže prakticky nedělá. Jak vidíte z tabulky, všichni výrobci, kteří nám odpověděli nebo pravidelně zapůjčují své výrobky na testy, HbbTV podporují. Potíž zatím není ani jeho verze. Výrobky dnes (kolekce 2016/17) obvykle podporují HbbTV 1.5, typicky Samsung však u řady modelů v roce 2016 podporoval pouze verzi 1.1. Zda bude v modelech 2017/18 k dispozici nesrovnatelně vyspělejší verze HbbTV 2.0, zatím zcela jasné není, ale ve většině případů výrobci televizorů naznačují, že ještě nikoli. Jasná není ani situace kolem případné aktualizace na verzi 2.0.

Stav na trhu je ale jasný. Poté, co se loni k České televizi, Óčku a FTV Prima připojila řada malých televizních skupin a také Nova, byť její obsah zatím není nijak propracovaný a obsáhlý, jsou do podpory HbbTV zapojeni prakticky všichni, nebo se na ni chystají, jako Barrandov.

Jistou potíž momentálně, podle našich testů televizorů, způsobuje Kino Svět, ale tady se aplikace ještě dolaďuje, takže cokoli říkat není směrodatné. Ostatně slova „zkušební provoz“ najdete i u ČT, a to se HbbTV zavádělo už před několika roky. A také u skupiny Nova, kde ale pochází z roku minulého…

Pokud sháníte televizor certifikovaný Českými Radiokomunikacemi (ČRa) pro budoucí DVB-T2/HEVC, pak vězte, že pokud procesem prošel, musí mít minimálně verzi HbbTV 1.5. Jinak nemůže logo „ČRa ověřeno“ získat.

NAPSALI JSME: Jak nainstalovat aplikaci Lepší.TV na televizor s operačním systémem Android TV (a nejen ji…)

Poznámka k televizorům s operačním systémem Android TV

Společnost TP Vision, výrobce televizorů značky Philips, nám zaslala jména aplikací, které vyzkoušela a byly funkční. Je však třeba jednoznačně zdůraznit, že byly funkční v dané době, na daném firmwaru televizoru a dané verzi (subverzi) operačního systému Android TV. Z vlastní praxe víme, že mnohé ze zmiňovaných aplikací nejdou nainstalovat standardní cestou, protože je tržiště aplikací z neznámých důvodů nevyhledá, i když v něm jsou a na dané platformě pracují. Více viz samostatný článek o IPTV softwaru Lepší.TV (internetová televize – IPTV), který může pomoci i u dalšího aplikačního softwaru. Právě tohle je v současnosti nejzásadnější problém Google Android TV.

Jak jsou na tom jednotliví výrobci?

Konkrétní TV aplikace na konkrétních platformách vidíte v připojené tabulce. Tady zmiňme mj. doplňkové informace a výhled do budoucna, pokud nám ho výrobce sdělil. Informace týkající se značek Finlux, Gogen, Hyundai a Mascom, které také figurovaly v předposledním přehledu, se nepodařilo sehnat. Novinkou je pak především Loewe, jsou tu však i data pro Sencor, který je nyní podstatně aktivnější a komunikativnější.

Hisense a „Linux system“ – v tuto chvíli nemá čistě českou aplikaci pro IPTV/VoD, pokud nepočítáme Stream.cz, ale „finalizujeme Voyo, které by se mělo objevit v krátké době“.

Loewe a NetRange – televizory jsou výhradně postaveny na unixové platformě NetRange. Výrobce zatím žádné lokální aplikace, resp. aplikace s podporou lokálního obsahu, nenabízí a přednost dostávají větší trhy.

LG a WebOS – v televizorech pro rok 2017/18 se objeví nová verze operačního systému 3.5. Aplikace v tabulce se vztahují k verzi loňské, tedy 3.0, ale podle místního zastoupení se dá předpokládat, že se v nejbližší době zatím nic nezmění. Společnost v bodě HbbTV uvedla „ano, ČT, FTV Prima“, z aplikací u LG mj. najdete i televizní program Tiviko, který na Smart TV není příliš často vidět.

Panasonic a Firefox – výrobce informace nedodal, stav z roku 2016 na základě zapůjčených výrobků vidíte v tabulce.

Philips (TP Vision) a Android TV – standardně jsou předinstalované Banaxi, FilmBox a Voyo, které byly přeneseny z předchozí platformy. Výrobce, který momentálně přechází na Android TV (6), nám ale zaslal i jména některých aplikací, které vyzkoušel a byly – v dané době, což je nutné zdůraznit – funkční. Jde mj. o Lepší.tv, Antik TV, Stream.cz, MyTuner rádio Česká republika, Počítání pro děti, Kuchařka – Recepty, Abeceda pro děti – TV verze, Český poker, ČT sport, ČT24, Mobilní TV (T-Mobile), TVprogram.cz.

Samsung a TizenOS – tento výrobce byl minulý rok z masových producentů jediný, kdo u Smart TV nabízel pouze linuxový operační systém. Nabídka aplikací je pak nejširší na českém trhu a Samsung si na ní už dlouhou dobu dává hodně záležet. Jako u jediného výrobce tu vidíme HBO GO…

Sencor a Opera – značka zatím žádné aplikace našeho typu nemá a momentálně je ve stádiu úvah, se kterou nastoupit.

Sony a Android TV – výrobce informace nedodal (od loňského podzimu přechází na Android TV 6), stav z roku 2016 na základě zapůjčených výrobků vidíte v tabulce. Voyo je umístěno do ikony Sony Select (viz fotogalerie) a je třeba ho spouštět pouze přes ni. K vidění byl také FilmBox Live, u něhož však není jasné, o jakou verzi (a pro koho) vlastně jde.

Aplikace, které jsou k dispozici v základní nabídce TV Panasonic 2016.
Autor: Bohumil Herwig

Aplikace, které jsou k dispozici v základní nabídce TV Panasonic 2016.

Jak číst tabulku

Po výrobcích televizorů jsme chtěli informace o výše zmiňovaných aplikacích pro nejmodernější a nejperspektivnější operační systém, který mají k dispozici, tedy pro platformu založenou na Unixu, resp. Linuxu, což je – u většiny výrobců – systém většinový. Výjimkou jsou Loewe a Samsung.

BRAND24

Aplikace, které jsou oficiálně uváděny, vidíte v připojené tabulce. Pokud jsme údaje nedostali, ale výrobce pravidelně komunikuje, resp. zapůjčuje televizory na testy, snažili jsme se tabulku doplnit tímto způsobem.

Rozdělení do jednotlivých položek je provedeno kvůli přehlednosti a například Stream.cz by mohl klidně patřit i mezi ostatní aplikace a Pohádky zase mezi IPTV/VoD.

  • „Platforma Smart TV“ je zřejmá vzhledem k tomu, co už bylo řečeno.
  • „Podpora HbbTV“ taktéž, z kusých informacích o výrobcích pro rok 2017 se dá usoudit, že většina, či spíše drtivá většina televizorů bude podporovat maximálně HbbTV 1.5. Kdo bude mít 2.0, pokud někdo, bude mít vzhledem k značné oblíbenosti HbbTV v Česku jasnou konkurenční výhodu.
  • „Aplikace pro IPTV/VoD“ – míněny jsou ty pro příjem internetového vysílání a Video on Demand, tedy on-line videotéky, případně jejich kombinace.
  • „Hudební aplikace“ jsou včetně rozhlasových a jak vidíte v tabulce, s jednou výjimkou je to právě o nich.
  • „Dětské aplikace“ – typickým představitelem jsou Pohádky.
  • „Ostatní aplikace“ jsou opět zřejmé, takže tu najdeme jak klasické noviny, tak například hru pro dospělé i děti či televizní program.

Aplikace a domácí obsah u chytrých TV, únor 2017

platforma Smart TV podpora HbbTV aplikace pro IPTV/VoD hudební aplikace dětské aplikace ostatní aplikace poznámka
Finlux podklady nedodány
Gogen podklady nedodány
Hisense Linux system ano (1.5) Stream.cz Evropa 2, Frekvence1 Pohádky Evropa 2 je i slovenská
Hyundai podklady nedodány
Loewe NetRange ano české aplikace v přípravě
LG Electronics WebOS 3.0 ano, ČT, FTV Prima FilmBox Live, HBO Go,  Sledování TV, Stream.cz, Voyo, Pohádky ČTK, Copak.cz, Panorama TV,Tiviko
Mascom podklady nedodány
Panasonic Firefox OS (TV 2017: My Home Screen 2.0) ano Sledovani.TV, Voyo Pexeso, Tiviko podklady nedodány, údaje na základě testů TV 2016
Philips (TP Vision) Android TV ano, ČT, FTV Prima, Seznam.cz TV Banaxi, FilmBox, Voyo   HbbTV 1.5, včetně TV 2017
Samsung TizenOS ano Kuki, Sledovani.tv, ModerniTV, Voyo, HBO GO, FilmBox Live, Stream.cz, TV SME Evropa 2, Frekvence 1, Rádio Expres (SK), Dirigent Pohádky Rajče, iDnes.cz, Lidovky.cz, Expres Rádio Expres je určeno pro Slovensko
Sencor Opera ano
Sony Android TV ano Voyo (Sony Select) podklady nedodány, údaje na základě testů TV 2016

Máte Smart TV? Využíváte nějaké aplikace s CZ obsahem? (Zatrhnout můžete více odpovědí, a to i v případě, že vlastníte více různých druhů televizorů.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).