Hlavní navigace

Antik postaví bezdrátovou síť s pokrytím jeden milion obyvatel

6. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na Slovensku vznikne bezdrátová síť pro inteligentní domácnost s pokrytím víc než milion občanů.

Nová síť má posloužit pro automatizovaný sběr údajů a řízení tzv. inteligentních domácností a měst. Jako první budou pokryté Bratislava a Košice. Vysílače má dnes doma už deset tisíc klientů Antiku. Společnost zároveň vyrábí celý sortiment smart snímačů. Národní bezdrátovou SmartWorld síť chce Antik Telecom vybudovat v příštích osmnácti měsících. 

Vysílání na průmyslové frekvenci 868 MHz umožní sběr údajů z inteligentních snímačů v provozu operátorů infrastruktury, jako je například elektřina, voda nebo plyn, dále správcovských společností nebo komunálních služeb, kde poskytne přesné informace například pro odvoz odpadů nebo o naplněnosti sběrných nádob.

BRAND24

V kombinaci s vysílači montovanými do televizních set-top boxů Antiku zabezpečí stejná frekvence i řízení domácích zařízení, jako je osvětlení, topení nebo klimatizace. Snímače pohybu, úniku vody nebo plynu zase zvýší bezpečnost domácností.

Pro zabezpečení nové sítě vybuduje Antik vysílače na volně přístupné frekvenci 868 MHz ve všech lokalitách, kde je dostupná jeho síť. Z povahy vysílání bude tato síť vhodná hlavně na sběr telemetrických dat. Pro aktivní řízení Internetu věcí, jako jsou například elektrické zásuvky nebo termostaty, distribuuje Antik od konce loňského roku jako bezplatnou součást nových set-top boxů přijímač a vysílač na stejné frekvenci, který je určený pro přístroje umístěné do několika set metrů v okruhu domácnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).