Hlavní navigace

Názory k článku Antény pro individuální příjem digitální televize

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2006 14:30

    Jan Kálal
    Ale pane Rychecký, přece se na diskutující nebudete zlobit. Každý má právo na svůj názor, ale to neznamená, že se jím musíte nechat otrávit - přesto že je to názor bodavý až ostrý. DigiZone.cz má zatím ještě řadu příznivých a racionálních přispěvatelů do diskusí, i když i tady se najdou na některá témata vyložení hnidopichové. Tak zůstaňte v klidu a příště berte výpady čtěnářů věcně, ale s nadhledem. Doufám, že nám při žádosti o příspěvěk nedáte košem přeci jen ani v budoucnu.
  • 8. 5. 2006 15:53

    kix (neregistrovaný)
    Rušivé vlivy typu rozsvícení žárovky bych nespojoval s šířením signálu, protože s tím prostě nesouvisí:) A vzhledem k tomu, že u DVB-T vysílá více vysílačů stejný signál, i výsledný efekt jejich šíření těžko srovnatelný s vysíláním analogovým.

    Tím se dostávám k důležitému momentu, na který ale článek nedává odpověď: jsou-li doporučovány směrové antény, pak kterým směrem by měly být namířeny? Když i jednotlivé multiplexy vysílají hned z několika vysílačů (síť A:2, B:3)?
  • 8. 5. 2006 21:33

    ladik12 (neregistrovaný)
    Tak ted jste klepl hrebik na hlavicku. Dnes mame (nekde) multiplexy 3, za pet let jich bude mozna 8. Hrozi vazne nebezpeci, ze kazdy bude vysilat z jine lokality, coz muze zpusobit divakum vazne problemy. Primlouval bych se za reseni, aby CTU nebo RRTV primo naridil, aby vysilace byly na jednom miste, tak, aby ten, kdo bude potrebovat smerovou antenu nemusel mit tech anten osm.
  • 9. 5. 2006 10:23

    Trident (neregistrovaný)
    A nebylo by lepsi jit do satelitniho prijmu? Je snad vasim konickem DXing? Nemate snad vyhled na jih?
    V Krusnych horach je hodne popularni zpusob prijmu satelitni TV. Nebot ne kazdy ma vyhled na Prahu - hora sem hora tam copak ja s ni udelam.
  • 10. 5. 2006 0:29

    to je jedno - prudic (neregistrovaný)
    A jeste jsem zapomel. K memu uzasu u nas v Ostrave, pres to, ze CT4Sport zacal se zacatkem vysilani DVB-T, se masivni rozsireni STBoxu nekonalo. Jsem v sirokem okoli znamych jediny majitel. A to znami jsou celkem zhusta elektrotechnicky vzdelani.
  • 10. 5. 2006 11:44

    Trident (neregistrovaný)
    Sat prijem neni fanouskovska zalezitost. Je to proste bezna cesta prijmu.
    Provoz jednoho pozemniho TV vysilace vyjde cca na 30mil rocne.
    Sledovaci moznost nema co delat s poctem kanalu. Kanaly by meli mit tematicky uzsi zamereni.
    Udrzbu vysilacu neobjizdi zadni odbornici. Na to je jejich cas moc drahy. Ty se dostavi z Prahy jenom kdyz je nejaky velky problem. Ty Sroubovaci to jinak namontujou,pospojujou a ani nevi jak to presne funguje. Nastaveni,monitoring a sprava je delana centralizovane pres vlastni sit temi odborniky. A tech odborniku je jenom par. To si myslis ze u racku kazdyho vysilace stoji nekdo s doktoratem?
  • 11. 5. 2006 8:19

    Miroslav Rychecký
    Můžete nám alespoň naznačit, co jste si tedy z článku vybral, resp. nás upozornil na to plácání? ..... nebo tady zase jen zbytečně prudíte? :-)
  • 11. 5. 2006 11:18

    prudic (neregistrovaný)
    nebude to spis z duvodu nerozsireni pozemni site? taky jsem videl fotku neco jako vesnice z piskovcovych domu, a na KAZDEM dome parabola - no hnus velebnosti :-)
  • 11. 5. 2006 14:09

    dt-amater (neregistrovaný)
    Pro poradek:
    1. Neobvinil a nechci vas z niceho obvinovat.
    2. Pozastavil jsem se nad danim prostoru dalsimu prodejci misto nejakemu antenari, a to z hlediska odbornosti k tematu v clanku.
    3. Pozastavil jsem se nad prezentaci vami uvadenych anten jako vsesmerovych, jestli jsou tam odkazy na konkretni typy je mi opravdu jedno.
  • 8. 5. 2006 16:57

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Kdyz si to myslite, tezko Vam to budu vyvracet. Jen povazuji za vhodne na tuto skutecnost upozornit, protoze jde o pomerne castou vytku nasich zakazniku s aktivnimi pokojovymi antenami, nekteri ucinili i pokusy s odrusenymi zasuvkami a bez vysledku. Z toho usuzuji, ze spinaci ruseni aktivni pokojova antena proste zachytit muze a stava se to pomerne casto. I z teoretickeho hlediska je myslim vse jasne, protoze efekt horiciho elektrickeho oblouku je snadno meritelny na antenu v jeho blizkosti, a to v pomerne sirokem elektromagnetickem spektru. Jiste mi date za pravdu, ze spatne odruseny moped (klasika) ma jen tezko neco spolecneho s Vasi rozvodnou soustavou ;-).
    Co se tyce druhe casti reakce, odpoved se zda byt take pomerne jasna a praxe to jen potvrzuje. V blizkosti vysilacu, kde muze byt uhel mezi jednotlivymi vysilaci opravdu znacny, je pouziti uzce smerovych anten zbytecne, takze lze prijimat i postrannimi laloky ci zezadu. Pokud nelze uroven signalu promerit, pak nezbyva nez vyzkouset ktery multiplex ma v miste dostatecnou rezervu pro prijem z jineho nez primeho smeru a orientovat antenu spise na ten slabsi. Ve vzdalenostech nad 20-30 km, kdy jiz byva pouziti ziskove uzce smerove anteny rozumne, jiz uhel tak velky neni a obvykle jedna antena staci pokryt prijem v hlavnim laloku. Pokud tomu tak neni, nezbyva nez pouzit vice anten (stejne jako u analogoveho prijmu z vice vysilacu).
    Opravdu nechapu v cem by melo byt sireni signalu nesouciho digitalni informaci jine nez sireni tehoz signalu (na teze frekvenci) nesouciho informaci analogovou :-).
    Srdecne zdravi Radek Donat, DVBTshop.net
  • 8. 5. 2006 18:44

    to je jedno (neregistrovaný)
    no, vzal jste to celkem jako utok na sebe, tak to mysleno nebylo.
    O hluchych mistech vim, jen by me zajimalo jake procento populace zasahuji, muj odhad jste si precetl.
    Pisete, ze konvertor je za 300, co bude stat pepu z Doni horni jeho vymena? Kazdy neumi pracovat se sroubovakem. Antena na strese nebude stat nic, je stejna, mozna bude potreba otocit (spis nee). Takze rozdil zatim aspon 300 oproti stare parabole se starym "analogovym" LNB. Nebavme se o mne, ale zatim jste mi nevysvetlil co lidi ziskaji navic za tech 300 krome pocitu, ze poslouchaji signal z geostacionarni drahy. Pochybuji ze byste to byl schopen vysvetlit te casti naroda, ktera si dodnes nekoupila ani STBox a nadavaji na novoty. Netusim dle ceho soudite na muj kratkozraky pohled. Take netusim jaky mam problem, zatim jsem v souvislosti s vysilanim na zadny nenarazil.
    V dnesni dobe si nedokazi predstavit, ktera vlada zeme, jez nevlastni vlastni druzice (pripad CR) by byla tak "blba", ze by zrusila pozemni vysilani. No a kvuli tomu, ze je ve "vzduchu" malo mista se prece komprimuji 4-5 televiznich programu do jednoho dnesniho ne? Nemylte se, sirka pasma pro dnesni TV vysilani by Internetu asi moc nepomohla.
    Ja to spis vidim tak, ze kabelovky a druzice ziskavaji vysilanim DVB-T podstatnou konkurenci. A to je dobre.
    Jo, karta, kolik stoji, 2500? to uz mame 2800 navic. To pro pripad prechodu na MPEG4 mate zaplaceny novy STBox. A je to bez byrokracie - papirovani a dalsi databaze, ve ktere jste vedeny (TaT). A bez vymeny karet.
    Pokud jste si Vy poridil DVB-S tak jste k tomu mel asi duvod, stejne jako ja, ktery si poridil DVB-T. Jen Vase duvody nemusi pro nekoho jineho znamenat vubec nic. No nastesti dnes uz na spusteni necekame, 33 procent populace uz radny DVB-T prijem ma. V DVB-T samozrejme CRO vysila take.
    A jestli v Rakousku polovina domacnosti prijima vysilani z druzice to ma byt nejaky duvod pro cechy? Zkuste mi prosim tuto logiku priblizit, ja ji opravdu nechapu.
    Pochopil bych pokud byste rekl, ze nemeckych nekodovanych programu bylo od pocatku Astry hromada. A proto ti, kteri vysilani rozumeli si poridili druzicove prijimace v domeni, ze budou mit vyber pri sledovani TV. Takovy pocet programu jim pozemni vysilani v Evrope nemohlo zajistit. Leda tak kabelovka, ale to je o necem jinem.
    Kolik ale ceskych programu, ktere se nevysilaji pozemne se na tech druzicich vysila, to ma byt jako tahak na cechy? Nenechte se vysmat.
    Zvlaste pokud v CR se lide uci spise anglicky a ne nemecky. Holt jak rikam, lidem musite dat duvod proc maji dobrovolne vydat penize. Zatim jsem od Vas pro sebe dostatecny duvod nezaznamenal :-)
  • 9. 5. 2006 1:14

    Trident (neregistrovaný)
    Mam takovou psychopatologickou poruchu od narozeni ze to jako utok beru a asi budu brat. Toho si nevsimejte. Diskutujmez. Prosil bych priste utridit otazky nebo protiargumenty do odstavcu. Lepe se vam pak odpovida.

    Sroubovak nebo klic je treba i na tu antenu. Copak antena. Ale zesilovac bude treba mozna vymenit. Uz se to tu rozebiralo. Najdete si to diskuzich.

    Ad. LNB pro digitalni prijem se zove universalni. O analogu na satu nema uz vubec cenu mluvit. To byla vylozene nadsenecka zalezitost. Skutecny boom DTH prijmu nastal az po nastupu DVB-S.
    Nechapu co je na vymene tak sloziteho. Spousta veci take odpadne. Konkretne zvlastni prepinani hi/lo pasma a zmena polarizace. Na to bylo treba driv extra dratu. Dnes jde vsechno vcetne napajeni po jednom koaxialu. Pepa ani nevi ze neco takovyho je. Radsi jsem to nemel zminovat. Nebo mi jeste zacnete tvrdit ze na analogu nic takovyho neni(polarizace a vice pasem):-D.

    Co se tyce vyhod pro bezneho Pepu. Tak tim jest, ze Pepa z Horni Dolni namontuje a okamzite prijima. Zadne cekani na spusteni DVB-T, zadne vstekani ze nechytam mux Z ale jenom Y. Toky take jsou momentalne v Czechlinku stale vyssi nez na DVB-T muxech.
    Krom dobreho pocitu z toho ze po kazdy bource nevypadne na hodinu mistni vysilac/prevadec zrovna uprostred nahravaneho poradu, je to prijem jinych nez ceskych programu. O ne samozrejmne stavajici divaci prijdou postupne s tim, jak se bude prechazet na digitalni vysilani v okolnich zemich a bude se snizovat vykon pozemnich vysilacu. Pokud zijete v pohranicni oblasti, tak vas docela zarazi jak se lidi vzdy dotkne ztrata techto programu. I na internetovych diskuzich je vzdy nevidana bourka a vzdy to skonci koupi satelitu. Nemci a rakusaci maji hodne FTA programu. Slovaci maji FTA pouze JOJ a TA3.Zbytek je kodovan nebo rozhozen na pozice mimo nas bezny DTH prijem. Coz ale resi jeden znamy na slovensku a 3000sk(bohuzel i na slovensku jsou monopoly a neschopne urady). Co je ale na Slovalinku zajimave, je FTA prijem velkeho mnozstvi radii.
    Jinak momentalne co se tyce cech, tak na satelitu startuje navic nad pozemni ceskou nabidku TV Noe.

    No mimo neplaceny prijem je take pro kabelovky satelit vyhodou. Zakaznik muze byt klidne z Horni Dolni kde neni ani telefon. A presto muze byt zakaznikem. UPC montuje i paraboly tam kde jiz svoje kabely ma. Proc asi? Namet na premysleni. Kdyztak vam potom v dalsim prispevku na vase zcela jiste zamitave odpovedi reknu proc.
    Jedinou vyhodou DVB-T oproti DVB-S je mobilni prijem. Tedy prijem ktery je mozny za jizdy. Zde mu ale stejne na paty slapou mobilni site treti generace.

    Cena karty nema s technologii jako takovou co delat. To je problem TaT a Ceske televize. Vezte ze po hypotetickem rozhodnuti prijmu DVB pouze satelitni cestou by situace nabrala takovych obratek, ze by karta stala 300Kc a dala se sehnat v kazde trafice. Prikladem budiz rakouska ORF. Televizi platite tak jste evidovan v databazi ne? Takze tohle take neni argument. Je to problem obchodne-politicky a nikoli technicky. Byrokraticke formulare nahradi jeden hlasovy automat na zelene lince kam zadate referencni cislo platce TV poplatku a cislo karty.A za par minut uz miri data se zapisy na oblohu. Samotna karta je obycejna smart karta jakou mate treba v mobilu(tam se nazyva SIMka) s programem.

    33% neni IMHO spustene DVB-T vysilani. To je nazor politiku, kteri tomu daji punc oficialnosti. Spustene DVB-T bude, az bude pokryti stejne jako je tu u soucasneho analogoveho pozemniho DVB-T vysilani. Protoze CR je trochu vice nez tri mesta. Budte rad ze na digizone miri z valne casti priznivci pozemniho prijmu prevazne z Prahy,Brna a Ostravy. Jinak by jste take mohl by castovan nevkusnymi vyrazy.

    Proc vubec nekde bezi vysilani pres satelit jako primarni platforma pro prijem vedle pozemniho vysilani? No duvod je prosty. Treba naklady. Uvedomte si ze:
    Naklady pro spotrebitele na DVB-s by byly diky funkci trzniho prostredi stejne opakuji STEJNE jako na pozemni vysilani. Tedy antena+stb+karta.

    Naklady na strane vysilatele jsou PODSTATNE NIZSI v pripade pouziti DVB-S. Mate jedno ci dve uplinkova centra plus mizernych 150mil za jeden transponder na lukrativni pozici(. Okamzite 100% pokryti uzemi celeho statu. Pokryti _uzemi_ a nikoli obyvatelstva. Kdezto v pozemnim vysilani mate mnoho vysilacu a stejne nepokryjete vsechno. Kazdy vysilac vam spotrebovava proud,technicky material a pracovni sily. Pokud neni signal veden k vysilaci satelitni cestou tak jeste spoje k jednotlivym vysilacum. Taky to CRa uzira kapacitu a tu neda zadarmo. Tohle vsechno musi provozovatel site platit a tohle vsechno je skryto v poplatcich za sireni pozemniho vysilani. Kazdy vysilac musite vybavit koderem, multiplexerem a kdovi jakou bizuterii jeste. Naproti tomu tohle mate v uplinkovem(vych) centrech jenom dvakrat ci ctyrikrat(zalohy). A to co nauctuje provozovatel verejnopravni TV, to ve svem dusledku zaplatite vy v TV poplatku nebo take v danich. Takze by vas to melo zajimat.

    Jen velmi malo zemi muze rici ze vlastni druzici. Druzice je spise pole mezinarodni a vlastnictvi nema co delat s provozovanim toho ktereho programu. Druzci z velke casti vlastni nejaky velky satelitni/telekomunikacni koncern. Protoze na pozicich(umyslne nerikam na druzici protoze je muze oblsuhovat vice druzic) muzete mit 100-200 a mozna i vice transponderu. DVB-T muze byt konkurenci pro zakladni nabidky kabelovych televizi, ale v zadnem pripade netroufne DVB-S. To je dosti absurdni a z principu nemozne. Ty ubohe 3 multiplexy vysilajici na malickem uzemi CR proti 150 transponderum na jedne pozici. A to nezminuji to, ze narozdil od naseho kocourkova neni problem zaplnovat volne pasmo na transponderech malymi televizemi ktere nechteji jit do zadne skupiny jez obhospodaruje cely transponder ale chteji byt nezavisla. Takto to ma napriklad Ocko abychom nemuseli chodit daleko:). Jedna se totiz o mezinarodni trh. Coz je dalsi vyhoda satelitniho vysilani. Jak toto chcete zajistit v pozemnim vysilani?

    DVB-T se hlavne pousti pouze diky lobystickym praktikam v evropske unii jistych firem jako nejmenovane R&S.

    A na zaver lide v CR nejsou Praha vazeny pane ale taky Brno nebo Plzen a taky vesnice. Stejne jako satelit neni nemecka Astra 19,2E ale taky Hotbird 13E nebo Eurobird 28,2E.

    Lidi duvod vydat penize maji. Jednak jim zhasl prijem ze zahranici a jednak nemaji prijem DVB-T. No divil by jste se kolik po spusteni CT4 Sportu narostlo parabol v nasem meste.
  • 10. 5. 2006 0:21

    to je jedno - prudic (neregistrovaný)
    No v mistech bez signalu je druzice asi vysvobozeni. V miste s uchazejicim prijmem ale porad nevidim duvod k odchodu z pozemniho prijmu. Financne mne to levneji nevyjde a pocet aktualne prijimanych kanalu vysoce prevysuje me sledovaci moznosti :-). Tak to krome fandu do sat. prijmu budou asi videt nastesti i mnozi jini lide. Proste jak rikam, anteny a zesilovace maji byt funkcni, takze zmena na DVB-T by zase tak moc bolet nemela. A cena za sireni zase asi az tak moc drasticka neni. Ja si vazim lidi, kteri udrzovali pozemni vysilace v chodu. Rozhodne budu rad, pokud takove odborniky nase republika bude potrebovat a mit je. Nerad bych se dozil, ze budou stat na uradu prace stejne jako tam stoji prodavacky z mistni samosky a ja ted musim na nakup 1,5 km daleko do tech zasranych supermarketu. Ono totiz lecos s leccims souvisi.
  • 10. 5. 2006 11:33

    Trident (neregistrovaný)
    Vasi znami jsou inteligentni lide, kteri maji dost prace a nepotrebuji koukat na televizi. To ze ma nekdo elektrotechnicke vzdelani neznamena ze si domu poridi kazdou blbost. Naopak ma racionalni mysleni. Tito lide nejsou primarnim cilem CT4 Sport. CT4 Sport je jednak pro inteligentni sportovne zalozene lidi a jednak pro tu tupou cast naroda co sportuje maximalne s pullitrem v ruce.
    Stejne tak ja mam racionalni mysleni a jistejsi veci nez se se mi za par mesicu stahne z p2p fake v mizerne kvalite s rozjetym zvukem a v radcich NTSC, do ,,festivaloveho" kina Cas jehoz zvuk prevysuji moje dreveny Tesly, sedacky soutezici o pocet mrtvych na syndrom turisticke tridy a umatlany nevyrazny obraz promitany zkrz zapraseny film a jeste zaprasenejsi Meoptu ktery trumfne i ten nejlevnejsi LCD projektor, je prohledat TV programy na mesic dopredu na internetu a nacasovat receiver. Ups. To je souveti. To snad ani neni pravopisne spravne napsano-veta vlozena???.

    DVD pujcovna Bean (nevim jak megapujcovny v Praze) uvazuje stylem cim vic akcni a uchylny film tim vetsi bude zajem. Maji poradek v titulech a celkem prijmne prostredi a obsluha. Ale ten vyber...

    Dal potom chovani panu v byvale pujcovne kina Drahomira nyni kino Panasonic se neslucuje s beznymi zasadami spolecenskeho chovani a vztahu zakaznik-prodavajici. Nemyslim si ze je normalni zakaznikovy tyka, vytrhavat mu z rukou obcanku a kdyz se clovek zepta na nejaky titul tak misto par uhozu do klavesnice ukazou prstem na hromadu osuntelych papiru se slovy ,,tak si to najdi". Jeste ze tam nechodim a kalet na hlavu si necha jen muj kamarad. Jednou bych jim z toho po opetovne komunikaci s tim buranem vyrobil kulnicku na drivi. A to by nebylo dobre. Oni snad veri ze seznam trideny titulu jakymsi zvlastnim algoritmem na usmudlanem papire a priplatek za pujceni DVD namisto VHS prilaka zakazniky. Jinak vyber maji kvalitnejsi nez v Beanu. Od vseho trochu.

    Z TV hnoje si aspon jednou za cas neco vyberu a nestoji mi to krom elektriny zadny cas navic ani penize. Coz neimplikuje to ze bych nebyl ochoten za kvalitni VoD platit. Naopak. Byl bych pravidelny zakaznik. Ale holt neni nic lepsiho. A predstavy pana Krska se jaksi neslucuji se stavem infrastruktury u nas.
  • 10. 5. 2006 14:55

    bez přezdívky
    Nebylo by lepsi, kdyby k tematu clanku prispel ozivenim profesional z oboru antenni techniky (at uz treba teoretik z nejake fakulty nebo technik z antenarske firmy), nez dalsi prodejce:

    "...ať si vyzkouší malou venkovní všesměrovou anténu. Může ji připevnit k balkónové trubce či oknu a zkusit naladit digitální vysílání výše popsaným způsobem. Prakticky nejlepší zkušenosti máme s anténou DA5000 - Digiality a anténami DA6354 a DA6362 od společnosti Mascom."

    Uvedene anteny totiz vsesmerove pravdepodobne nebudou (tipuji dle konstrukce na sektorove) - nebudou mit pro horizontalni polarizaci smerovy diagram v horizontalni rovine ve vsech smerech vyrovnany s maximalnim poklesem zisku o 3 dB v nekterem smeru. Jestli je ale k dispozici smerovy diagram povrzujici vsesmerovost, tak se rad poucim ;-) .
  • 11. 5. 2006 1:47

    prudic (neregistrovaný)
    pozor, i vyuceny clovek muze byt odbornik ve svem oboru - viz nekteri vyuceni opravari televizi za socialismu. Titul neni ZADNA zaruka odbornosti, a uz vubec ne inteligence. Bohuzel se skolstvi posunuje americkym smerem - kdejaky blbec ma titul a naopak bez titulu nesezene praci ktere rozumi. Ale to je spis povzdech na diskuzi na jinem serveru.
    Podotykam, neznam pozice ceskych televizi na druzicich
    Byl jsem ale v obchode s prijimaci technikou - prepinac na ruzne pozice pro 4, 8, 12, 16 ucastniku (i v rodinnem baraku mate vice televizi, coz pak v mestske zastavbe - celkem mi to vyrazilo dech. Nedalo se to srovnat s cenou pasivniho rozbocovace pro TV pasmo.
    Ten druzicovy prijem asi fakt nebude nic levneho. Porad tvrdim, ze DVB-T je levnejsi. Az mi nekdo poskytne studii o kolik by se snizily televizni poplatky pri zruseni celoplosneho pozemniho prijmu, tak se muzeme bavit zdali se parabola na strese vyplati. Zatim prohrava cenou. Kvalita oproti pozemnimu digi asi nebude lepsi.
  • 19. 5. 2006 20:29

    Mike (neregistrovaný)
    Kde si prosímtě vzal, že 10kW vysílač dosáhne 200km???
    To by si mux na kanále z Prahy mohl přijímat v Brně a naopak. Ani 1000kW ERP vysílač nedosáhne v analogu dál než 100-120km při anténě s velkým ziskem dlouhé 2,5-3m a převýšením nad okolním terénem. V DVB-T počítej s dosahem mnohem menším. Rušení analogu s digitálem mají v praxi na svědomí hlavně levné antény se zesilovači, které se vyznačují tím, že zmrví jakýkoviv signál na vstupu - typicky polská síta za tři kila z hypermarketu.
  • 26. 5. 2006 22:12

    ladik12 (neregistrovaný)
    Teoreticky dosah DVB-T vysilace s ERP 10kW pri pouziti prijimaci anteny se ziskem 15dB je asi 5000 (pet tisic) kilometru - ovsem ve volnem prostoru na primou viditelnost.
  • 11. 5. 2006 2:07

    prudic (neregistrovaný)
    dnes prijimame digital antenou "sito" s direktory ze smeru asi 70-90 stupnu mimo osu prijmu dnesniho analogu a nemame jakykoli problem (antena nastavena na Hostalkovice, digital vysila ze Slezske Ostravy). Jelikoz je u digitalu jedno, zdali prijimate primy, nebo odrazeny signal, tak bych to nevidel zase tak dramaticky. Az se bude vysilat ze vsech dnesnich vysilacu digitalne, tak nevidim zadny problem s prijmem ani pokud budete muset mit antenu nastavenou na exoticky DVB-T vysilac. Bocni laloky ten mux A zvladnou prijimat. Sit vysilacu u nas je celkem husta. Pro hnidopichy - co vam brani si na antenu namontovat rotator, vzdyt paraboly na prijem ze satelitu take mivaji servo na polohovani. a nemusite mit vic nez jednu antenu :-) .
  • 11. 5. 2006 8:09

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den, text v článku měl být odpovědí na otázku: Jakou anténu byste doporučil čtenáři, který bydlí ve vzdálenosti do 10 kilometrů od vysílače?
    Takže se domnívám, že naše - Vaše příspěvky měly být praktickým vodítkem při výběru vhodné antény pro současné a potenciální příjemce DVB-T. Vy jste to pojal jako akademické kafrání o problematice šíření elektromagnetických vln za určitých teoretických předpokladů - jeden Mux, jeden vysílač..... Na základě vlastní zatvrzelosti ve svých teoriích dokážete poradit pouze velice úzkému spektru uživatelů a své "chytrosti" tady šíříte jako dogma, které někteří plnně akceptují - viz. reakce jednoho z čtenářů příspěvku, na který reaguji. S několika lidmi, pracujícimi v oboru anténní techniky (mj. i v ČRa, kde jsem pracoval) jsem se na toto téma mnohokrát bavil a klasickou všesměrovou anténou je prut, popř dipol, resp. křížený dipol. Vzhledem k absenci venkovního prutu, resp dipolu pro UHF na trhu jsem čtenářům Vámi zmíněné antény doporučil kvůli možnosti venkovního použití a kvůli vertikální a horizontální polohovatelnosti. Ruku v ruce s praktickým návodem, jak signál naladit se domnívám, že je můj příspěvek přínosnější než kdejaký teoretický výklad - za předpokladu, že většina čtenářů toho o šíření elektromagnetických vln mnoho neví a chce signál jen naladit. Pokud je tady ovšem většina DT-amatérů, kteří by uvítali text jiného druhu, tak se omlouvám...
  • 11. 5. 2006 9:40

    Trident (neregistrovaný)
    Mily prudici. Ani nevis jakou mas pravdu. Ani nevis jak tohle chapu. V nasem komancovskym zatitulovanym zapadakove se mi kvuli tomu spatne shanelo nejaky zamestnani. Takze tohle mi nemusis vysvetlovat. Chapu vic nez si myslis a v tomhle jsem s tebou za jedno.

    Naopak americky smer neni v titulech. Titularnu zde nastolil byvaly rezim a tohle preziva dodnes. Na ridicich funkcich sestavaji totiz ti sami lide. Taky preziva zcela nesmyslny oslovovani titulem treba pane inzenyre. Tohle oslovovani je na zapade jenom v ramci nejakych oficialit a clovek se s nim v praci setka zridkakdy. A nejaky takovy oslovovani sousedkou pane inzenyre by amik pokladal za to ze mame mezi sebou pracovni vztah. Naopak docela bezny je oslovovani titulem treba doktoru nebo cirkevnich hodnostaru.

    Americky smer dava kazdemu moznost pokud ma schopnosti a znalosti dokazat se prosadit. Titul je jistym prilepsenim ale neni rozhodujici.

    Tyhlety instituce typu CRa nebo Telefonica si ale hodne vybiraji a pochybuju ze by vzaly na trataka nekoho minimalne bez stredni spojarsky.

    Cena zavisi na poptavce. Masove prodavany stb s dekodery a karty za par stovek by postavily stb do stejne roviny. No mozna te bude zajimat ze kvuli levnosti takhle prijimaji i rozvojovy zeme.
  • 11. 5. 2006 13:04

    bez přezdívky
    Takze dalsi "bludy" ode me:

    Vsesmerovou antenou je vami uvadeny "prut" popr. dipol, za predpokladu svisleho umisteni = vhodne pro prijem vertikalne polarizovanych elektromagnetickych vln (viz pravy obrazek v odkazu nize). V pripade horozontalni polarizace (soucasne vysilani DVB-T na nasem uzemi) = orientace prvku anten vodorovne, se u pulvlnneho dipolu jedna o levy diagram:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/45/Radiation_Pattern_Dipole_PD.png/400px-Radiation_Pattern_Dipole_PD.png

    Oznaceni E/H plaine (rez ve vertikalni/horizontalni rovine) v diagramu uvazuje umisteni dipolu kolmo (svisle) k zemi.

    A u "prutu" je z obrazku pravy vyzarovaci diagram stejny, jen levy nebude pravidelna "osmicka" - laloky "osmicky" budou vychyleny smerem od paty ke konci "prutu" vzhuru.

    Na ostatni reagovat nebudu (snazim se zde diskutovat slusne a vecne), ale chapu, ze ve vasem pripade, na rozdil ode me, jde o penize.
  • 11. 5. 2006 13:29

    Miroslav Rychecký
    Dobrý den, způsob jakým jsem reagoval v předchozím příspěvku vycházel z pocitu, že se mě snažíte stavět do role prodejce, který se snaží prodat cokoliv za každou cenu. Teď jste tomu Vaší poslední větou nasadil korunku..... laskavě si uvědomte, že mi je z prodejního hlediska naprosto jedno, kterou anténu prodám. Nebo mě snad chcete obvinit, že propaguji antény na kterých mám největší marži? Vždyť je to nesmysl. Snažil jsem se jen doplnit Váš strohý výklad příjmu signálu na krátkou vzdálenost, který je dle mého názoru zúžený na specifický případ.....nechci tady diskutovat tímto způsobem, ale bohužel jsem musel reagovat. V tomto duchu bych rozhodně pokračoval nechtěl a byl bych potěšen, kdyby celá diskuse vedla spíše k praktickým radám čtenářům.
  • 11. 5. 2006 21:23

    prudic (neregistrovaný)
    Odpovim az zde. Chapu, ze chcete poradit lidem, kteri prijmu nerozumi.
    Myslim si, ze lidem by se melo vysvetlovat polopaticky ale odborne a pokud mozno teoreticky. Pokud dotycny nema na to aby se v tom porachal bud cas, nebo se mu nechce, tak rada at si najme nekoho kdo to pochopil a rozumi tomu je ta prava. Jinak zase bude hromada lidi, kteri si koupi uplnou hovadinu a ta jim bude na nic. Viz minimalne 2 dotazy ve foru. Nechali si poradit v prodejne, a naleteli.
    http://www.digizone.cz/diskuse/166/
    http://www.digizone.cz/diskuse/165/
    Odoperovat slepe strevo pry taky neni nic sloziteho a presto drtiva vetsina naroda si radeji zajde do nemocnice a nedela to na kolene doma na svych bliznich.
  • 12. 5. 2006 8:00

    Miroslav Rychecký
    No dalo mi to hodně přemáhání na toto ještě reagovat, ale budiž a naposled: většina lidí v Praze má na pokojovou anténu bezproblémový příjem .... záleží na tom, jak jsou vysoko, na jakou stranu od vysílačů a pod., což se dá na základě získaných informací a zpětných vazeb od zákazníků z těchto lokalit i pomerne dobre odhadnout, kde to bude. Tito lidé si pak pořídí pokojovou anténku za tři stovky a nemají žádný problém a Vy byste jim tedy radil kontaktovat montážní firmu, která si jen za cestu naúčtuje 1000Kč? O početné skupině zákazníků, kteří nemají možnost venkovní anténu použít, nechat si nainstalovat jsem psal v článku, ale ten jste zřejmě ani nečetl, protože Vašim posláním tady je prudit k věcem, o kterých nemáte ani tucha. Samozřejmě, že se může stát, že pokojovka nezabere .... my z tohoto důvodu, za účelem zjištění síly signálu, oproti vratné záloze půjčujeme i antény, takže zákazník může být v klidu. ( k tomuto druhu reklamy jste mě donutil Vy).
  • 14. 5. 2006 10:46

    prudic (neregistrovaný)
    Vite, kdybyste v reakci vystupoval nestranne ve stylu "dnes je bezne, ze firmy prodavajici antenni techniku zapujcuji anteny proti vratne zaloze", tak by to bylo presne dle meho gusta. Pokud ale v clanku jsou navrhovany konkretni produkty bez odkazu na nejaky nezavisly test, tak je to spatne.
    Zkuste si precist treba Britske listy jak sami sebe (i druhe, samozrejme) peruji za manipulativni clanky. Jenze to je presne proti masazi vaseho PR oddeleni, ktere vas uci jak se chovat, aby prodej vyrobku byl co nejvetsi.
    Sam jste ted uznal, ze rozdil v kvalite, sile signalu atd. je i v jednom dome podle polohy bytu, poschodi, atd.
    Zase se ukazala bohorovnost prazaka, copak si fakt myslite, ze jste pupkem sveta? jako pokud lidi v Praze maji bezproblemovy prijem, tak tomu bude i v ostatnich velkych mestech? I v tech, kde nejsou dva vysilace v jednofrekvencni siti? Nejsem uplne presvedcen o pravdivosti vetsiny a soucastne prijmu vsech 3 multiplexu na 1 pokojovou antenu v dnesni dobe. Vase presvedceni vychazi z jakych statistickych dat? Sam pisete, ze je dulezita zpetna vazba od zakazniku, coz mozna ve Vasem pripade funguje, ale nemusi to u prodejcu byt pravidlo. V dnesni dobe lide kupuji vyrobky hlavne v supermarketech a tam se zadne rady nedockaji.
    Nikomu neradim at si hned pozyva antenarskou firmu. Ale at si najde ve svem okoli nekoho kdo tomu aspon trochu rozumi (aby byl schopen si aspon priznat, ze nevi). Mnozi lide totiz dle navodu koupi, a treba nebudou vedet, ze misto 3 multiplexu prijimaji jen 1 coz je mozna skoda, nemyslite? Ono jim to mozna zatim ani nevadi, ale v podstate vyhodili tech 300 oknem. A za 2 mesice az na to prijdou, jim asi ty 3 kila nevratite, ze? ( bavim se treba o Babe Dymakove).
    Ve mestech by se melo tlacit na majitele domu tak, aby rekonstruovali STA. Toto by mela byt hlavni rada. Pak by nemuseli lide kupovat nahrazky ve forme pokojovych anten, nebo aby fasady ci strechy nebyly pokryty lesem anten. Financne by se to lidem z domu urcite vyplatilo. A to jiz vidim problem s Vasim podnikatelskym zamerem v poctu prodanych anten. :-) Jina vec je na vesnicich. Tam ale snad kazdy ma taky na dome antenu - zase nepotrebuje pokojovou.
  • 17. 5. 2006 12:03

    Miroslav Rychecký
    No přeci jen mi to nedalo :-)
    1, Proti gustu žádný dišputát
    2,nezávislý test antén: jak byste si to představoval, když tyto antény jsou vhodné do nehomogenního prostředí, kde co uživatel, to jiné příjmové podmínky?
    3, Bohovornost pražáka - nerozděluju lidi podle toho, kde bydlí na Ostraváky, Brňáky, popř. jiné exoty. Poukázal jsem však na situaci příjmu v lokalitě, kde je více MUXu, přijímačů a pod. Tato situace bude brzy totožná i v jiných lokalitách. Píšete že tady máme bezproblémový příjem... Naopak, řešíme daleko více problémů, které ovšem brzy budete muset řešit také: příjem z více směrů, přehlcování zesilovačů a pod.
    4, Toto je perlička, kvůli které jsem vlastně reagoval:......... "Mnozi lide totiz dle navodu koupi, a treba nebudou vedet, ze misto 3 multiplexu prijimaji jen 1 coz je mozna skoda, nemyslite? Ono jim to mozna zatim ani nevadi, ale v podstate vyhodili tech 300 oknem. A za 2 mesice az na to prijdou, jim asi ty 3 kila nevratite, ze? ................

    Myslíte, že zákazníkům nevysvětlujeme, že zde existuje něco jako 3 Multiplexy? To je první věc, o které hovoříme a neznám zákazníka, který si anténu vypůjčil, nenaladil 3 multiplexy a anténu si nechal..... pokud se tedy pozorný čtenář Vašich rádoby rad bude v Brně, popř. v Ostravě řídit tím, že si pozve anténářskou firmu pro instalaci směrové antény, už brzy možná zjístí, že začal vysílat další Mux, jehož signál chce zachytit a že je to z jiného směru. Pozve si tedy opět anténářskou firmu, opět jen za výjezd zaplatí 1000 Kč a kontakt na tuto firmu si pečlivě uschová, protože v budoucnu budou jistě přibývat další multiplexy.....při úvaze, že by DVB-T mohl uspokojivě přijímat ze všech multiplexů, stejně jako VĚTŠINA obyvatel Prahy na malou pokojovou anténku si nemyslím, že by to bylo špatné řešení.....

    5, v jedné věci s Vámi mimořádně souhlasím: Ano, celý problém by se měl řešit přestavbou společných antén a rozvodů: bohužel je velice pracné, aby se na tomto řešení co nejrychleji domluvili nájemci s vlastníkama objektů a mám takové neblahé tušení, že to každý bude řešit za minutu dvanáct (těsně před vypnutím analogu). Pokud tedy nechcete investovat 300Kč do zlepšení obrazu a zvýšení programové nabídky, počkejte tedy cca 5 let, až bude Vaše STA na DVB-T přizpůsobeno. Pokud se pro pokojovku přeci jenom rozhodnete, máte pravdu v tom, že za těch 5 let Vám k ničemu nebude - ikdyž: nevím, jak je to s povinnostma platit za STA - pokud byste tedy měl anténu vlastní, za STA byste platit teoreticky nemusel, což by znamenalo každoroční ůsporu cca 1000 Kč, nebo se pletu?

    Ještě jsem chtěl podotknout, že mým podnikatelským záměrem není prodej pokojových antén - to bych se asi neuživil. Chtěl jsem jen doplnit některé informace, popř. i reagovat na některé připomínky lidí, kteří o problematice nic neví, ať již z teoretického či praktického hlediska. Bohužel mě tyto příspěvky znechutily natolik, že až mě opět DZ požádá o nějaký příspěvek do článku, asi do toho nepůjdu - veškerá snaha pomoci je tady napadána a "chytráci" jako ty mi bodou donekonečna podsouvat to, že se snažím o lacinou reklamu. Od toho jsou tady jiní - viz. příspěvky ve fórech jednoho "rádoby" prodejce, který mele páté přes deváté a nikdy neopomene zdůraznit, že je prodejce.....
  • 19. 5. 2006 4:28

    anonymní
    Celá ta problematika rušení sině výkoným anologovým vysílačem, mě tak znechutila, že s anténou raději počkám na vypnutí posledního analogu. 1) nemíním kupovat drahý přijímač na nejž bych chytil nepřepočítatelný digitální obraz, za 2) nechci si pořizovat uzce směrovou anténu jen na přechodné období.

    K analogii s mobilů jen uvedu, že vysílače pro mobil jedou na 3W a maj dosah 5Km, zatímco u digitální televize se jedná o 10KW vysílače s dosahem až 200km. Samozřejmě je celkem fuk kolik dat při dobrém signálu pak přenášite.

    Jinak už se těším až s anténkou podobnou dnešního mobilu budu chytat jakýkoliv paket českého vysílání třeba i v Boubíně.

    Přeji dobrý příjem, ale zatím zůstávám u satelitu. :-)
  • 19. 5. 2006 21:18

    Radek Donát (neregistrovaný)
    To jsou samozrejme uplne nesmysly. Nejenze 10 kW je zatim u DVB-T maximalni hodnota (napr. oba prazske vysilace CRa maji po 5 kW), ale na datovem toku a pozadavcich na kvalitu dat pochopitelne zalezi. Pri zlomku datoveho toku lze totiz pouzit mnohem robustnejsi modulaci, coz je samozrejme mozne vzdy (prostudujte si prosim ruzne rezimy pouziti COFDM z odbornych casopisu), ale rozhodne je efektivnejsi vybudovat hustsi sit vysilacu nez vysilat v jednom multiplexu treba jen dva tv programy. Tady je myslim celkem jasna volba a verim, ze postupem casu bude jakys takys prijem mozny i na tu Vasi mobilni mini-antenku na tom Vasem Boubine. Z 5 kW prazskeho vysilace ale dost tezko. To je fakt sci-fi.
    Pokud mate k dispozici satelitni prijem, je to jistota, o tom neni sporu. Problem ale je, ze touto cestou nebudete jiz brzy moci prijimat uplne vsechny ceske programy, protoze nektere z nich na satelitu proste nikdy nebudou (zatim tam chybi jen Nova, ale casem jich bude vic, zejmena z duvodu distribucnich prav omezenych na uzemi CR). Do te doby byste si mohl o sireni signalu a zavislosti spolehlivosti prenosu na datovemu toku neco malo nastudovat :-).
    Srdecne zdravi Radek Donat, DVBTshop.net
  • 31. 5. 2006 2:50

    prudic (neregistrovaný)
    tak dobra, zvolnim.
    Kdo plati najem? nejsou to najemnici? Neni pravda, ze ten kdo plati si vybira? Tedy nevidim problem upozornit slouhu (majitele), ze dum mi neslouzi jak si predstavuji. At s tim neco dela.

    Za STA platim 7 Kc/mesic, takze spis 100Kc/rok, takze setreni neni na miste.

    Povinnost - rozumny majitel si da poplatek za STA do smlouvy o najmu jako sluzbu. Pokud smlouvu podepisete, tak se zavazujete platit a majitel se zavazuje dodavat. Jak chcete dokazat, ze v zasuvce nemate zapichnutou televizi? Takze se spise pletete. V panelaku v najmu take platite udrzbu strechy i kdyz bydlite v prizemi a strecha Vas tedy netankuje.

    A jeste k signalu - mame sito na analog a prijimame DVB-T jineho vysilace z uhlu asi 70-90 stupnu, bez jakychkoli problemu, takze odhaduji ze cilovy stav max 3 anteny musi stacit na pokryti celeho kruhu. Pokud bude nekdo prijimat z vetsi dalky, tak vysilace budou v mensim uhlu od sebe. (smer vetsi mesto).
    A vzdalenosti to neni, oba vysilace jsou min. 6 km vzdusnou carou. I ve vesnici 25 km vzdusnou carou je signal super na puvodni sito. A par prispevku, kterym jsem poradil vystrcit nefungujici antenu z okna na kosteti, "najednou" prijimac mux naladil. Nemame zde totiz dva vysilace v jednofrekvencni siti jako Praha a Brno.
  • 7. 5. 2010 13:25

    Radomír Bernatský
    Zdravím. Já mám bohužel opačnou zkušenost. Na výše uvedenou anténu již několik let celkem v pohodě sleduji kompletní vysílání všech čtyř multiplexů DVB-T z Ostravy v Třinci, to je cca 50km. Jen v zimě, zřejmě nějakými povětrnostními vlivy, mi občas zakostičkoval příjem na kanálech 32 a 39. Abych si příjem vylepšil, koupil jsem za cca 800Kč anténu MAXIMUM UHF200, a tady jsem se velmi zklamal. Zdaleka nedosahuje kvality příjmu výše uvedeného síta. Chytím na ni pouze multiplex na kanálu 54 (ČT1,ČT2,ČT24 a ČT4), a to ještě s občasným sekáním, a víc nic. Namířím-li ji na místní vysílač na hoře Javorový, tak chytím na kanálu 57 Barrandov, ale na to jsem nemusel utrácet za tak drahou anténu. (Obě mám umístěny na balkoně v 5. patře cca 3m od sebe.)
    Takže spíš varuji před anténou MAXIMUM UHF200.
  • 5. 5. 2006 8:18

    Trident (neregistrovaný)
    No ohledně antén_pro_individuální_příjem_digitální_televize.

    Doporučuji použít kvalitní konvertory firmy Invacom.Čím nižší šumové číslo tím lepší.

    Parabolu nechť si každý zvolí sám dle potřeb. Co se týče příjmu Astra 23,5vých. na kterém vysílá pro nás podstatný Czechlink,Slovalink(FTA-TA3 a JOJ) a Óčko,tak tam stačí i 60ka parabola v případě dobrého výhledu na jih. Tato družice má pro ČR velmi příznivý vyzařovací diagram a silný signál narozdíl od bývalého Eurobirdu. V případě že je v cestě nějaká průchozí překážka typu lesík, tak je třeba zvolit anténu větší.Tak 105ku. Pokud se plánuje použít motor pro natáčení paraboly tak pozor. Ty utáhnou maximálně 140ku hliníkovou. Co je ale důležitější, je kvalita úchytné montáže. Pokud není parabola v závětří, tak dotahovat fest:) Doporučuji zdrsnit sloupek a kleštiny co drží barabolu.

    F konektory přetáhnout nějakou bužírkou nebo gumičkou.
    Ti co mají velmi slabý příjem DVB-T těm doporučuji DVB-S:) Investice do něj je totiž výhodnější než do nějakých anténních monster.
  • 5. 5. 2006 9:20

    to je jedno (neregistrovaný)
    Panove smekam. Krasne vystizeno.
    Jeste bych vyrazne zminil mozne problemy s antenami s predzesilovacem (nakoupene obvykle v Polsku), nebot byvaji mnohdy prebuzene vysilaci (obvykle 1. program), ktere mnohdy vysilaji vyzarenym vykonem kolem 500kW. Signal ktery posleze z nich leze byva "sila". Takze pokud to jde pasivni antenni soustava, a pokud nee, dat si pozor, poradit se.
  • 5. 5. 2006 9:36

    to je jedno (neregistrovaný)
    Spis bych to zminil jako alternativu, neb anteny z pred 30 let (pro IV. a V. TV pasmo) dnes v pohode pouzijete na prijem DVB-T, ale treba konvertor na parabole porizeny pred 15 lety pro prijem DVB-S asi nepouzijete. Take vysilac se asi moc pohybovat nebude, ale mame nedavnou zkusenost s presunem paketu na jinou druzici, ze? Mnozi lide nestoji o hromady televiznich programu, neb televizi berou jako zpestreni, a informacni zdroj, a ne pana, kteremu se musi podridit.
    Nekteri se chovaji ekonomicky (odhad 80 procent naroda) a nebudou kupovat nic, co se jim ve sve funkcnosti nevrati (vyuka jazyku atd.). Coz je pripad DVB-S v ceskych podminkach, kde na vysilac "vidi" (odhad) 95 procent naroda. Tam je zbytecnost spolehat na druzici. Pro zbyvajicich 5 procent je urceno samozrejme DVB-S.
  • 5. 5. 2006 10:22

    Tom (neregistrovaný)
    Dobrý den
    Bydlím cca 90 km od vysílačů severním směrem(Krušné hory), s příjmem digitálu jsem začal laborovat cca před rokem. Nejprve jsem připojil Stb na starou anténu, která byla na střeše od pradávna, příjem jakýsi byl, ale sledovat se to nedalo. Zakoupil jsem tedy "kvalitní" a okolím doporučené síto v marketu, příjem někdy byl a někdy ne, dnes vím, že síto bylo díky zesilovači (tuším 40 dB) přebuzené. Následovali směrové antény Iskra, Color Super a ještě jedna tuším španělské výroby, ale na značku si nemohu vzpomenout . K anténám byly připojeny postupně zesilovače, odlaďovače a všechno možné příslušenství (vše zapůjčeno od ochotného prodejce u nás ve městě za mírný poplatek) Nejlepší výsledek jsem dosáhl s anténou Iskra s krabičkovým zesilovačem, Áčko mělo podle Stb měřáku sílu signálu cca 60-70% a kvalitu cca 90-100%, Béčko síla cca 50% a kvalita kolísala mezi 5-70%, což se sledovat většinou nedalo, ale byl jsem smířený s tím, že jsem pro příjem udělal vše co bylo v mojich silách. Směr antény byl tak jako na okolních domech „zaručeně“ na Prahu.
    Nedávno jsem se však náhodou v hospodě (kde jinde že?) potkal s jedním radioamatérem a začali jsme se bavit o digitálu a on mi pověděl, že bych měl dát pořádně dokupy ono „marketové“ síto a budu se divit, -dodržet kolmost a rovnoběžnost prvků, osové vzdálenosti atd. Síto jsem dále osadil stíněnou krabičkou a jednotranzistorovým zesilovačem se ziskem tuším 25dB. Dále jsem si podle mapy na Seznamu změřil úhel směru mezi naší střechou a vysílačem Strahov, pootočil anténu ze směru Budějovice kam byla doposud nasměrována na skutečnou Prahu, no a konečně vše běží tak jak má

    Díky za čas strávený čtením T.
  • 5. 5. 2006 19:32

    ivovi (neregistrovaný)
    No ono je to sporne, na kolik dobre v praxi funguje vicecestny prijem COFDM. Ano podle teorie, by zpozdeny signal mel znamenat zlepseni, ale vim z praxe o pripadech kdy zapnuti druheho vysilace DVB-T prijem zhorsilo. To pravdepodobne nastane, pokud signaly z obou vysilacu jsou stejne silne. Rozhodne bych netvrdil, ze prijem vice ruzne odrazenych slabsich signalu je lepsi nez prijem jedineho silnejsiho.
  • 5. 5. 2006 21:02

    008 (neregistrovaný)
    Ale prave rozdilnym zpracovanim signalu v prijimaci je dana odlisnost pouziti anten - vzdyt napr pouziti prutovky je nekdy nemozne i u velice silneho signalu, smerove anteny je nekdy potreba smerovat jinym smerem nez na primo viditelny vysilac atd... Proto to neni stejne jako u analogu...
  • 7. 5. 2006 1:39

    Lihel (neregistrovaný)
    Já bych šel ještě dál, celé frekvenční pozemní pásmo bych věnoval obousměrné komunikaci mezi uživateli. Tím by vzrostla rychlost internetového připojení na 1000násobek dnešních směšných Mbit hodnot. Uživatelé wifi, kteří se tísní na zlomku frekvenčního spektra a to státem uvolněné frekvenci 2,4GHz a 5GHz mi daj zajisté za pravdu.

    Bohužel díky pasivním notorickým polikačům 30 kanálů (jenž "nejnovější" technologie DVB-T je) si nemůžu stáhnout, třeba i nejlevnějši televizní pořad, který bych chtěl.
  • 7. 5. 2006 2:59

    Lihel (neregistrovaný)
    "stačí pro dobrý příjem jeden prut (o vlnové délce) s co nejvýkonějším zesilovačem"

    V případě slabého signálu s co nejvýkonějším jednokanálovým zesilovačem pro danou frekvenci vysílacího paketu.
  • 5. 5. 2006 10:47

    dt-amater (neregistrovaný)
    Ano, na peclive nastaveni kolmosti "sita" na dopadajici vlnu je potreba dat pozor, vcetne roztece zaricu a jejich rovnobeznosti s reflektorovou stenou, viz vlastni citace z diskusniho fora "Antena":

    Ma velice uzky smerovy diagram ve vertikalni rovine (pri horizontalni polarizaci), tim padem je oproti yagi antenam potreba peclive nastaveni i naklonu/svislosti. Abych byl presny, ono to tedy neni dano ani tak smerovym diagramem, ale kolmosti dopadajici vlny na rovinu anteny (se soufazove buzenymi prvky - patrova soustava). Dopada-li kolmo, tak se na zaricich indukuji napeti ve fazi a vysledny vykon je souctem vykonu jednotlivych zaricu. Nedopada-li vlna kolmo, je vykon mensi, v extremnim pripade, kdy se rovna fazovy rozdil mezi dvema zarici pulvlne, je energie prijata jednim zaricem zcela vyzarena druhym zaricem.
  • 5. 5. 2006 14:26

    Trident (neregistrovaný)
    Kde berete tech 95%? Vite ze existuji naprosto radiove hlucha mista(napr. jizni a jihovychodni cast strednich cech? Nebo severni a zapadni cechy?). No kazdy si jiste rad prida dalsi mista. Ja si asi fakt vezmu nekdy fotak a budu cestou fotit zatalirovane vesnice.

    Ad.Konvertor. Zmineny znackovy kvalitni univerzalni konvertor stoji nyni 750kc vc.DPH. Poridite i kram za lidovych 300Kc. Satelitni technika je dnes masove bouchane zbozi a tudiz levne. Jinak bych si satelit neporidil. Tech 750kc je pro vas tolik? Jak se cena LNB+paraboly lisi od anteny na pozemni vysilani?

    Druzice visi na geostacionarni draze a nepohybuje se. Muzu uvest paralelu druzice je jako pozemni vysilac. Presun programu v ramci pozemnich vysilacu jsem zazil trikrat na pozemnim vysilani. A to jeste za obecnich bytu trvalo nekolik mesicu nez nam prenastavili anteny v STA(to sem nepatri, jen pro zajimavost).
    Mj. jine statni televize presouvaji programy maximalne na jine transpondery ale ne na jine pozice. To je bordel v Ceske televizi.

    Vy mate prilis kratkozraky pohled a to je vase potiz. 8 hodin stravim v praci a zbytek doma u pocitace. Nemam tedy cas se na televizi vubec koukat. Ale jsem velmi nastvany pokud mi ujde nejaky zajimavy porad. Treba sobotni vecery na tema nebo tuhle nedavno skoncilo putovani za vinem. Kdyz se objevi nejaky zajimavy film tak mi to taky stve ze jsem ho prosvihl. Treba takovy Metropolis by byl problem vubec nekde sehnat->zbytecna ztrata casu
    DVD pujcovna u nas ma 400 titulu braku pro vasi informaci. Nevyberu si.
    Proc jsem si tedy poridil DVB-S? Potreba nahravani->na VHS dnes nahrava jedine hlupak->digitalni zaznam ve vysilane podobe->DVB-T v te dobe nejasne->porizeni DVB-S rekorderu.
    DVB-S je pro mne taky tak trochu nahradou ze stahovani p2p siti kde je vysledek nejasny a ja ani protejsky nemame synchronni pripojeni k internetu 100Mbit bez limitu. Proc nechodim do pujcovny jsem psal vyse.

    Jednou za 14 dni si sednu a vyhledam si v programech klicova slova. Podle nich pak za 20min naklofu do casovace receiveru porady ktere mne zajimaji a o vic se uz nestaram. Jednou za cas si sednu kdy chci a podivam se na porady kdy chci a co chci.

    Kdyz lide nestoji o hromady televiznich programu proc vubec zavadime digitalni vysilani? Proc nam nestaci jeden program? Nejde o to ze ty lidi ani nevi ze mohou mit programy na zamerene na uzsi zajmove skupiny?

    No dalsi veci je ze cim vetsi kupa hnoje(programu) tim mate vetsi sanci najit perlu. Asi rok zpatky jsem nahraval treba koncert JMJarreho v Polsku v dobe kdy na Nove bezela leda tak vondrackova a na CT Gott.

    Chovam se ekonomicky. Poridil jsem si DVB-S ktere kdyz pomineme dekodovaci kartu, jejichz cena je zpusobena monopolem TaT, mne nestal o nic vic nez prijem DVB-T. Na DVB-S mam za stejnou cenu mnohem vice programu, mnohem vetsi datove toky a necekam jako puk na spusteni DVB-T s prehazovanim programu v jednotlivych muxech. Jak sleduji situaci okolo DVB-T tak zjistuji ze se mi moje investice velmi vyplatila. Vite o tom ze se i zvazovalo(byt nevazne, ona ta evropska masinerie s DVB-T je pod silnym tlakem lobystu) ze by se odpojil pozemak a preslo na satelit? Treba v rakousku polovina domacnosti prijima pres satelit. Neni to pro vas dostatecny argument?
    Jenom par stripku jeste co mi satelit prinesl:
    Prijimam stereo CT2. Mestsky vysilac nevysila stereo CT2.

    Chytam pres nej CRo Praha. Po tom co vypinaji SV ho od 80km vzdalene Plzne chytim velmi slabe a zaruseny. To jeste pres velky radiotuner a venkovni antenou. A to bydlim ve meste.

    Kvalita obrazu. Analog byl sice cisty ale vyblity.Bydlim v ulici Pod Vysilacem;) Proste rozdil patrny na prvni pohled.

    Satelitni prijem uz neni alchymii s obrovskymi naklady jen pro par vyvolenych. To v zadnem pripade. Je to uz vsechno delane jak pro blby aby mohl prijimat i pepa z Dolni horni.
  • 5. 5. 2006 18:41

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Dobry den, ale o tom prece neni sporu. Rec byla o sireni signalu v pasmu UHF, a to je opravdu uplne stejne, at nese analogovou nebo COFDM informaci. Rozdil je pouze na strane prijimace jakym zpusobem signal zpracuje. V tomto smeru ma pochopitelne DVB-T prijem obrovsky bonus, a to schopnost zpracovat efektivne i zpozdeny signal at jiz (odrazeny ci ze sousedniho vysilace na stejne frekvenci), tedy alespon do znacne miry. Odvracenou stranou teto nesporne vyhody je fakt, ze i sebemensi rusivy vliv (nekdy napr. i rozsviceni obycejne zarovky) muze mit za nasledek i neopravitelny vypadek celeho GOPu (12 obrazku, tj. cca pul sekundy), coz je postrehnutelne a oproti kratkemu lupnuti v analogu to subjektivne vice rusi. Kvalita digitalniho prijmu se pochopitelne pomeruje jinak (misto sumu a duchu jsou vypadky obrazu ci zvuku) a nedostatecnost (nevhodnost) anteny se projevi casto az za delsi dobu (nejdriv si treba vypadku nevsimnete, protoze zadne ruseni se zrovna v tu chvili nekona). Zkusenosti nasich zakazniku ukazuji, ze pritomnost a druh ruseni, zvlast v mestske zastavbe, rozhoduje o tom jakou antenu zvolit nekdy vic nez samotna mistni dostupnost efektivniho digitalniho signalu.
    Takze stejne jako u analogu (i kdyz z trochu jineho duvodu) plati, ze cim kvalitnejsi a lepe nasmerovana antena (pokud mozno co nejdal od zdroju ruseni), tim kvalitnejsi prijem. Ostatne, i u analogu plati, ze se zesilovaci s rozumem (dobra tretina zajemcu o aktivni antenu se pta ktera ze ma nejsilnejsi zesilovac?, na coz se da samozrejme snadno ale zaroven spatne odpovidat), takze zase nic noveho pod Sluncem. Zadna DVB-T antena proste neexistuje.
    Preji vsem pekny vikend. Radek Donat, DVBTshop.net
  • 5. 5. 2006 20:58

    008 (neregistrovaný)
    Pokud je prijimac (vstupni dil) spravne navrzen a vyroben, tak je tomu skutecne tak. Jak se v praxi delaji tunery pro co nejnizsi cenu, to je jina otazka. S tou poznamkou o stejne sile vysilacu - ano, existuje nekolik variant, kdy se muze stat, ze v miste s dostatecnou urovni signalu na prutovou antenu (nebo nejakou vsesmerovou) budete mit obrovskou chybovost a v podstate nic nechytite. Tato mista musi i teoreticky existovat v kazde SFN siti, akorat se o tom jaksi nemluvi. Je to dan za pouzivani jedineho kmitoctu na vice vysilacich, ktere maji presah pokryti...oblasti vsak nejsou teoreticky ani prakticky prilis "siroke" a navic jednoduchym resenim je pouziti smerove anteny.
    Zhorseni prijmu pri zapnuti druheho vysilace je vsak vetsinou zpusobene spatne navrzenym vstupnim dilem prijimace - tzv spatnou odolnosti na predchozi echo (zjednodusene: slabsi signal prijde "drive" nez silnejsi). Praktickym merenim prijimacu se tato hypoteza potvrdila. V posledni dobe se u nekterych znacek situace zlepsuje.
  • 7. 5. 2006 2:29

    Lihel (neregistrovaný)
    Nekličkuj. :-) Právě, že se vysílání v normě COFDM na stejné frekvenci slučuje, je žádoucí chytit těch odrazů co nejvíce, aby se právě ty rušivé elementy z jedné prasklé žárovky (jeden směr z mnoha) co nejvíce potlačily, z toho vyplívá, že nejlepší je použít horizontálně všesměrovou anténu naladěnou na daný kanál.
    Jenže tady máme v praxi jeden velký problém a to, že oproti 10KW vysílačům vysílajících paket v DBV-T jsou tady ještě pořád v provozu 300KW vysílače vysílající na blízké vrekvenci klasický analog. A jsme tudíž kvůly zahlcení jiným signálem při použití i jednotranzistorového zesilovače zase spátky u přísně směrových antén...

    Takže to schrnu dokuď poběží analog, tak jsme si moc zhlediska přijmu a antén nepolepšily, ale v okamžiku vypnutí posledního analogu v okolí, stačí pro dobrý příjem jeden prut (o vlnové délce) s co nejvýkonějším zesilovačem.

    Kdo ještě pořád nevěří, tak pro zajímavost obdobně již dnes pracují 3W mobily...
  • 7. 5. 2006 19:01

    Radek Donát (neregistrovaný)
    To, ze pri pouziti vsesmerove anteny se ruseni pochazejici z jednoho smeru (a jeste z bezprostredni blizkosti anteny) vyrusi je hodne akademcika uvaha ;-). A nedelejte si moc velke iluze. Nebyla totiz rec o prasknuti zarovky, ale o pouhem zapnuti bezne vlaknove zarovky. Ano, i tak zanedbatelna spicka obcas zpusobi neopravitleny vypadek. Verte neverte, podobnych zkusenosti mame vic nez dost. Bohuzel.
    Co se tyce analogii s mobily, ty pouzivaji podstatne robustnejsi modulaci, a to zejmena diky tomu, ze se prenasi zanedbatelny datovy tok s podstatne mensimi naroky na kvalitu prenasene informace (kdyz dojde k pulvterinovemu vypadku zvuku, svet se nezbori, naopak, je to celkem bezne a kazdy prihouri oko, jde jen o to dobre rozumet a nikoli o to jak je to hezke). No schvalne, kolikrat myslite, ze je datovy tok bezneho mobilniho spojeni nizsi nez datovy tok DVB-T vysilani? Odhaduji radove 1000krat. A pokud namitnete, ze kazda BTS vysila v multiplexu datovy tok mnohem vyssi (nejsem odbornik na GSM, jen si troufam odhadovat, ze signal soubezne probihajicich hovoru je vysilan v nejakem multipexu), mohu kontrovat, ze pri hledani nejblizsi BTS urcite nepujdete daleko. Nevim presne, ale v ramci Prahy to tusim pres 500m nebude.
    Kazdopadne s prebuzenim zesilovacu vlivem parazitnich analogovych vysilacu v jejich bezprostredni blizkosti nelze nez souhlasit a i z tohoto duvodu (krome ruseni, ktere bude rusenim vzdy, dokud se nepouzije robustnejsi modulace, jez ovsem neumozni prenest tak vysoky datovy tok, vzdycky je neco za neco) jsou zde aktivni anteny nepouzitelne. Lepsi cestou nez posilovani vykonu je ale do budoucna vybudovani hustsi jednofrekvencni site slabsich lokalnich vysilacu, coz prave COFDM genialne umoznuje, a to jiz dnes (aneb 2 DVB-T vysilace pro Prahu a okoli je zalostne malo).
    Preji pekny den a dobry prijem. Radek Donat (aneb spokojeny vrsovicky prijemce signalu vsech tri multiplexu na antenu typu male sito bez zesilovace umistenou na strese).
  • 11. 5. 2006 15:22

    Trident (neregistrovaný)
    Ta mala 60/80 cm parabolka snad nikomu nevadi ne? No a nic nebrani trochu si zasprejerit s autolakem:-D
    Kdybys rekl aspon treba ze arabasi maji velky paraboly to jo to je fakt. Jsou 3-5m monstra u kazdyho baraku. Konvertor bys mohl pouzivat misto cinky-C pasmo.

    Hnus jsou taky ty antenni monstra. Dve smerovky a matrace na UHF + jedna velika na VHF. Nekde i dipol na radio k tomu jeste pro jistotu wifina.
  • 13. 7. 2007 22:07

    John Silver (neregistrovaný)
    Naprosto potvrzuji Lukášovu-DX zkušenost. Tato anténa je děsný nefunkční šmejd. Mechanické části se snadno deformují, barva ze síta se loupe již na nově zakoupeném kusu a předzesilovač SWA 777 LUX běloruského původu nefunguje, resp. kazí obraz, a to i po jeho výměně (reklamace). Stačilo anténu vyměnit za jiné síto s předzesilovačem SWA 3 a bylo po problému. Nejvíce je mi líto času, který jsem strávil, než jsem na to přišel, že problém není v zapojení, ale v krámu samotném. Ten mi nikdo nenahradí. Fujtajxl! (Dodavatel TOMI-CZECH.)
  • 24. 1. 2008 10:18

    Richard (neregistrovaný)
    No ja bych jen dodal, ze tu pri vypoctech nakladu na DVB-S a DVB-T vsichni zapominate na to ze analog se nevypina proto, ze by bylo potreba uvolnit kmitoctove pasmo nebo kvuli zkvalitneni sluzeb, ale jen a pouze kvuli tomu aby se za to dalo PLATIT ... A to nellepe mesicne a nebo za kazdy porad ...

    Jiny duvod zde nevidim ...
  • 12. 5. 2006 11:21

    René Němec
    Víte, ne všichni prodejci jsou stejní, ale je nás dost, co se snažíme vědět co nejvíc o tom co prodáváme. Nicméně, problematika v které jsem se pokusil popsat své dosavadní praktické zkušenosti je pro laika složitá. Otevřeně přiznávám, že nejsem anténář a tak nemůžu dát ruku do ohně za vše, co jsem popisoval. Proč tedy stát vyhazuje tak velké prostředky do propagace DVB-T, když jak již bylo řečeno je to zbytečné? Myslím si, že by bylo mnohem účelnější uspořádat odborné semináře pro prodejce, kde by nám anténáři vysvětlili podrobnosti. Víme, že stát chce dosáhnout rychlého přechodu na DVB-T a dle mého názoru zkušený a znalý prodejce poskytne spotřebiteli větší užitek než reklamní billoard. Jakou odbornost může mít jako prodejce jeden nejmenovaný hypermarket, když si do akčního letáku několikrát napíše "DVDB-T", zaručuje příjem na stávající anténu a podobné nesmysly? Můžu Vám říct, že když jsem tohle četl, vstávaly mi vlasy hrůzou na hlavě....
  • 5. 5. 2006 10:37

    Lukáš-DX (neregistrovaný)
    Doporučuji se vyhnout širokopásmové anténě od firmy Ben Electronic ASP 8 se zesilovačem. Prodává se většinou v řetězcích jako je Datart, OBI apod. a stojí přibližně mezi 450 až 500 Kč. Já si ji pro zajímavost koupil a řeknu vám, že je k ničemu. Přesto, že bydlím v Praze nedaleko od vysílačů, nedosáhnu s ní větší kvality než 80% a síly téměř stejné. To se týká multiplexů A a B. Céčko mi na ní nahraje vůbec, přesto, že má anténa dané pásmo ještě podporovat. Jak kvalitní je asi tato anténa bez zesilovače...
  • 5. 5. 2006 17:01

    008 (neregistrovaný)
    Neprijde mi prilis spravne vyjadreni p. Donata, ze zakonitosti sireni signalu v pasmu UHF jsou davno zname a je se jimi treba stale stejne ridit - u modulace COFDM to neni v oblasti pokryte signalem pravda... nebo to spise neni CELA pravda. Sireni el.mag. vlny na teto frekveci je samozrejme stale podle davno znamych zakonitosti, ale zpracovani "mixu" signalu z anteny v prijimaci je velmi odlisne... a na tom je predci zalozeno pouzivani OFDM modulaci. Napr. u spravne zkonstruovaneho prijimaciho dilu prijimace OFDM je mnohem lepsi prijem vice ruzne odrazenych stejnych signalu o mensi urovni, nezli prijem jednoho jedineho silnejsiho - prekvapive zjisteni podporene teoretickymi vypocty... tak by se jiste dalo pokracovat dale...
    Situace u dalkoveho prijmu je jina, zde plati priblizne podobne zakonitosti, jako u dalkoveho prijmu analogove televize.
  • 7. 5. 2006 16:35

    anonymní
    Ta anténa vypadá jako vcelku normální "síto", na kterém není co pokazit (jinak jsem ji našel za cca 250 Kč). Čili:
    a) měl jste smůlu a anténa je vadná, nebo
    b) bydlíte v mimořádně špatných příjmových podmínkách,
    c) udělal jste nějakou chybu v zapojení (pardon).

    Zkusil bych vyndat primárně zesilovač a pak se uvidí ;-).

    Jojo, to u analogové televize by se podle kvality obrazu hned poznalo, odkud vítr fouká - uživatel pracoval s primární údajem ;-). U digitální už to tak jednoduché není :-(. Co vlastně ta "kvalita signálu" reprezentuje - ví to někdo (ale opravdu exaktně)?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).