Hlavní navigace

Ani rok 2013 nemusí být na „digitální“ události chudý. Podívejte se, co nás letos čeká

4. 1. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Start dětského a vzdělávacího kanálu ČT 3 a dokumentární Primy Zoom nebo odchod předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka na zasloužený odpočinek. To je jen zlomek očekávaných událostí.

Česká televize spustí kanál ČT 3, Prima zase svůj Zoom

Pravděpodobně nejočekávanější událostí letošního roku je spuštění dvou nových neplacených kanálů, které se dostanou i do zemského vysílání. Tím prvním (co do významu, nikoli chronologicky podle termínu zahájení vysílání) je ČT 3 od České televize, druhým pak Prima Zoom. Ta už zároveň bude čtvrtým kanálem z portfolia Prima Group. O obou stanicích toho zatím příliš nevíme. Prima Zoom už má svou programovou pozici připravenou v multiplexu 3 a odstartuje v blízké době, pravděpodobně v horizontu několika týdnů. Tisková konference je připravena už na konec příštího týdne.

Společnost FTV Prima, která je držitelem licencí pro všechny kanály pod hlavičkou Prima, se už dříve nechala slyšet, že Prima Zoom má odstartovat na začátku letošního roku, konkrétně v lednu. Jak bude ale vypadat její programové schéma, zatím stále není jasné. O ČT 3 toho víme o něco víc. Jejího startu bychom se mohli dočkat 1. května, kdy si Česká televize připomene 60. výročí od zahájení pravidelného vysílání. ČT 3 má dát ve vysílání prostor nejen dětem, ale také vzdělávání, publicistice a sportu. Inspirací pro něj má být i britská BBC. Ta pro děti provozuje dva programy – CBBC a CBeebies.


Zdroj: FTV Prima

Společnost FTV Prima už ve čtvrtek rozeslala médiím pozvánku, v níž zve novináře na tiskovou konferenci týkající se chystaného kanálu Prima Zoom.

Pavel Dvořák končí coby předseda ČTÚ

Jednou z nejvýznamnějších událostí, která nás v letošním roce čeká, bude bezpochyby výměna předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Tu v současné době zastává Pavel Dvořák, který řadě institucí v oboru „leží v žaludku“. K výměně na postu předsedy orgánu, který má na starosti regulaci českého telekomunikačního trhu, by mělo dojít na přelomu března a dubna. Jak připomněl náš sesterský web Lupa.cz, Dvořáka nahradí některý z členů Rady ČTÚ, kterého si zvolí sami radní.

Dvořák se znelíbil především Českým Radiokomunikacím. Bývalý vrcholový management o něm hovořil v kuloárech jako o brzdě v rozvoji nových technologií. ČTÚ například pod Dvořákovým vedením nechtěl povolit ostrý provoz zemské televize DVB-T2. Předseda regulátora to zdůvodňoval tím, že by byl nerad, kdyby se diváci stali obětí technologií. Dvořák také občas působil komicky na odborných akcích a seminářích, když „zápasil“ s některými moderními informačními technologiemi.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Předseda Rady ČTÚ „leží v žaludku“ některým lidem z telekomunikací i části odborné veřejnosti. V úřadě ho považují za jednoho z nekompetentních lidí.

Převezme Time Warner vlastníka Novy a odejde Sarbu?

Hovoří se o tom dlouho. Americký mediální koncern Time Warner v současné době vlastní téměř 50 % akcií majitele Novy, bermudské společnosti CME. Deník Wall Street Journal už v březnu loňského roku předpovídal, že by k tomuto kroku mělo letos dojít. Úplně převzetí CME Time Warner by mimo jiné umožnilo snížit náklady na obsluhu dluhu, která má bermudská firma u svých věřitelů. V případě, že dojde k plnému převzetí CME, Time Warner se může spolehnout i na stabilní poptávku po svých formátech.

V roce 2011 nakoupila CME od Time Warner pořady za 57 milionů dolarů. Šlo o 13 procent jejích celkových výdajů na program, informoval minulý rok ekonomický deník E15. Společnost Time Warner je i provozovatelem prémiových filmových kanálů HBO a Cinemax, které taktéž působí v České republice a na Slovensku, a to v nabídkách kabelových a satelitních operátorů. Úplné převzetí CME by zároveň znamenalo i pravděpodobný odchod jejího současného prezidenta Adriana Sarbu, který byl časopisem Forbes opět vyhlášen nejvlivnějším člověkem v českých médiích.


Zdroj: CME

Skončí letos Adrian Sarbu ve funkci? Na tuto otázku by měla letos dostat odborná i laická veřejnost odpověď.

Regionální DVB-T vysílání nadále nabývá na významu

Vysílání zemsky šířených televizních stanic určených pro konkrétní region se stalo záležitostí loňského roku. Odstartovaly například stanice Genus Plus (ta mimochodem k 1. únoru svou existenci ukončí), Zak TV, Jihočeská televize, Polar nebo východočeská V1. Fenoménem, který ale bude v letošním roce pokračovat, se staly takzvané Regionální sítě, které dávají prostor především malým a menším televizím, které nemají na to, aby byly distribuovány prostřednictvím Českých Radiokomunikací.

O tom, že tyto malé multiplexy mohou nabídnout alternativu a zajímavý obsah, svědčí například pražská Regionální síť 4, za níž stojí Leoš Pohl. V ní jsou v současné době šířeny kanály TV Metropol, TV Noe a také ČT Sport HD. ČTÚ prozatím zkoordinoval deset těchto lokálních multiplexů, ale bezpochyby ještě nejsme u finálního počtu. O možnost šířením prostřednictvím DVB-T se začínají zajímat i televize, které o tomto kroku dříve neuvažovaly, a to právě kvůli cenové politice ČRa.


Autor: TV Metropol

Lokální multiplexy jsou atraktivní pro menší televize, pro něž je šíření prostřednictvím Českých Radiokomunikací zbytečně drahé.

Ke slovu by se měl dostat i digitální rozhlas

Ten, kdo o startu digitálního rozhlasu už delší dobu hovoří, jsou České Radiokomunikace. Ty nechtěly pro distribuci signálu použít v Česku fungující L-pásmo, ale III. TV pásmo. Když jsem byl v září na jedné z konferencí, říkali, že se bude vysílat v prosinci, nyní už je to leden/únor, takže bůh ví, jak to nakonec bude, postěžoval si v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz Svatopluk Janík, ředitel doposud internetového SeeJay Radia, které mezitím odstartovala v multiplexu společnosti Teleko.

Už na začátku roku 2011 získala firma RTI cz kmitočtový příděl pro zajištění krajské sítě elektronických komunikací pro poskytování služby šíření zemského digitálního rozhlasového vysílání a mobilních multimediálních aplikací v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji. V září téhož roku obstála i ve výběrovém řízení pro Prahu – město. Už na počátku roku 2013 chtěla firma šířit signál v Plzeňském, a poté i v Karlovarském a Jihočeském kraji. Zatím tak neučinila. S jejími plány jsme vás blíže seznámili v tomto listopadovém textu. Novinky lze určitě očekávat i od příbramského Teleka.

Také společnost RTI cz předpokládá, že signálem z Klínovce pokryje významnou část Čech.
Autor: Roman Kropáček, RTI cz

Signál digitálního rozhlasu od společnosti RTI cz bude šířen například z vysílače Klínovec, který zasahuje významnou část Čech.

Stručně k dalším očekávaným událostem

Pro Českou televizi bude rok 2013 nejen rokem spuštění jejího pátého programu věnovaného především dětem, ale také rokem hybridního širokopásmového vysílání označovaného zkratkou HbbTV. Letos by se v něm diváci měli dočkat prvních aplikací „šitých na míru“ přímo některým pořadům a konečně i videoarchivu iVysílání. Zdali tento standard „adoptují“ i některé komerční stanice, je otázkou. Od Novy, která ale razí cestu vlastní (videoportál Voyo), by to čekal málokdo. Musíme konstatovat, že české stanice bohužel potenciál této služby prozatím úplně ignorují.

Další expanzi zažijí i některé služby a aplikace od stávajících providerů. Jako vzorový příklad můžeme jmenovat například videotéku HBO GO, kterou chce společnost HBO Česká republika dostat k dalším poskytovatelům kabelové a IPTV televize, především pak významnějším hráčům, jako je například UPC. Vlastní aplikaci pro online streaming plánoval v nedávném rozhovoru pro náš web i zakladatel a výkonný ředitel Film Europe Ivan Hronec. Bezpochyby ale budou v tomto směru aktivní i další subjekty.

První díl třetí série seriálu Impérium: Mafie v Atlantic City je možné si může pustit kdokoliv zdarma on-line po dobu jednoho týdne.
Autor: repro foto HBO GO

Webové prostředí online videotéky HBO GO.

Americký zpravodajský kanál CNN plánuje letos spustit ve Full HD kvalitě své vysílání do Evropy. Zdali bude tato verze šířena volně, nebo bude kódována, zatím nebylo prozrazeno. Dojít má také k nasazení širokoúhlého formátu 16:9, který stanice odložila. Původně se tak mělo stát už během amerických voleb, v níž byl opět zvolen hlavou USA Barack Obama. Prozatím blíže nespecifikované plány má s HD vysíláním i britská BBC World News.

Na širokoúhlý formát přejdou bezpochyby i další satelitní a kabelové kanály, které jsou dostupné na území České republiky. Stoprocentně to můžeme garantovat u dvojice stanic Viasat History a Viasat Nature. Obě televize tento krok naplánovaly už na 16. ledna. Širokoúhlého formátu bychom se měly dočkat také u stanice Disney Channel. Téměř všechny jeho lokální verze v zahraničí už takto vysílají. Inspirovat by se tímto krokem mohl i Nickelodeon. Už několik let slibuje formát 16:9 kanál Film+.

BRAND24


Repro foto Film+

Film+ je jedním z mála filmových kanálů, které ještě vysílají v původním formátu 4:3.

I když jsme se v tomto článku věnovali pouze událostem na poli digitální televize, minimálně ve dvou případech bychom měli udělat výjimku. Tím prvním je především ukončení existence veřejnoprávního zpravodajského okruhu Rádio Česko. Spolu s ním se odmlčí i ČRo 6 a především na vědu zaměřený ČRo Leonardo. Spojením těchto tří stanic vznikne unikátní projekt nazvaný Český rozhlas Plus. Do rozhlasového éteru se tato nová stanice mluveného slova, zaměřená na publicistiku, dostane 1. března a dostupná bude mimo jiné na středních vlnách a v rámci digitálních distribucí.

Obrovským překvapením skončila na konci roku budoucnost rozhlasové sítě BBC v České republice. Jejím novým majitelem se totiž stane společnost Lagardère Active ČR, která provozuje Frekvenci 1, Evropu 2, Rádio Bonton a další komerční rozhlasové stanice. Vysílání bude navazovat na dlouholetou tradici vysílání BBC v ČR, a to včetně převzatého anglického vysílání BBC WS v rozsahu stanoveném licenčními podmínkami. Zůstane tedy i nadále stanicí s informačně zpravodajským servisem a prvky zábavy, slíbil výkonný ředitel Lagardère Active ČR Miroslav Hrnko.

Která událost je podle vašeho názoru v letošním roce nejočekávanější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).