Hlavní navigace

Analog zítra oficiálně končí. Digitalizace je však teprve na počátku

10. 11. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
11. listopad 2011, tedy zítřek, byl stanoven jako oficiální datum pro ukončení pozemního analogového televizního vysílání v Česku. O tom, co digitalizace přinesla, už jsme si řekli v pondělí, nyní se naopak podívejme na to, co by nás ještě v této oblasti mohlo čekat. Diváci by se měli především v příštím roce dočkat šíření HD programů v rámci standardu DVB-T2 a začít by měly vysílat také některé dnes ještě neexistující stanice, například Prima Family nebo TV Pohoda. Dočkáme se v DVB-T i dalších programů?

Hlavní očekávání: Spuštění pozemního vysílání v normě DVB-T2

Pravděpodobně nejočekávanější je po pokrytí signálem DVB-TČeské republice spuštění vysílání v normě DVB-T2, tedy digitálního pozemního vysílání druhé generace. To umožňuje přenášet vyšší počet programů díky vyšší kapacitě multiplexu. Navýšení sítě DVB-T2 oproti DVB-T je přibližně 30 %. Pozemně by se tak mohly šířit například i stanice ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). To už je ale možné i u DVB-T. České Radiokomunikace už si šíření signálu DVB-T2 vyzkoušely, a to díky testu, který byl realizován pod patronací Českého metrologického institutu v Praze a po dobu několika týdnů také v jižních Čechách a na Vysočině. Jak to bude s vysílání DVB-T2 v praxi, je prozatím otázkou, brzo však už může být jasno. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) má k dispozici teoreticky až tři celoplošné sítě. Jednu síť lze vystavět na kanálu 50 (s výjimkou Karlovarského kraje), druhou s kombinací kanálů 26 a 27 a třetí by využila kanály 24 a 28. Tyto vysílací kanály je ale pochopitelně nutné nejprve mezinárodně zkoordinovat. Pro příjem programů v normě DVB-T2 by si museli pochopitelně diváci koupit nový televizor, případně alespoň set-top-box.

Telefónica skončí s multiplexem 4. Zájem o něj mají České Radiokomunikace

Telekomunikační operátor Telefónica Czech Republic měl závazek vůči státu, který se mu nepodařilo splnit. V současné době měl pokrývat multiplex 4 minimálně 70 % území České republiky. Společnost se měla zaměřit především na hustě obydlené lokality – tedy města. Svou síť však bohužel nevystavěla. Za celou dobu své existence multiplex 4 v podstatě ustrnul na bodu mrazu. V současné době vysílá pouze v Praze, Brně a Ostravě. V Plzni, kde byl signál také šířen, byla jeho distribuce přerušena už v druhé polovině roku 2009. Přesto, že operátor původně sliboval, že ji obnoví, nakonec se tak nestalo. Podle dva roky starého článku, který přinesl server DigiZone.cz v srpnu 2009, slibovala tehdejší Telefónica O2 postavení sítě do roku 2011. Ten nám pomalu končí a nestalo se vůbec nic. Operátor se dlouhodobě vymlouval na to, že nemá zákazníky, a tudíž nemá důvod ani prostředky k tomu, aby síť budoval. V multiplexu 4 je šířen v tuto chvíli v podstatě jediný řádný zákazník, kterým je Óčko. Programy ČT HD a Nova HD za distribuci vůbec neplatí. Jsou šířeny pouze v rámci testu. ČTÚ chce vydražit kanály mimo jiné v pásmu 800 MHz (kanál 62 a výše) v aukci. Bližší informace mohou najít zájemci v tomto dokumentu.

Kanál 61 a výš už se nebude pro DVB-T používat

Vzhledem k tomu, že takzvané „šedesátkové“ kanály budou v budoucnu sloužit pro jiné potřeby, než je digitální pozemní vysílání, pravděpodobně půjde o internetové a datové služby, je třeba je vyklidit. Český telekomunikační úřad proto zvažuje, jak bude postupovat. Týkat se to bude u prvních tří pozemních sítí pouze multiplexu 2 z Černé hory, který je šířen na kanálu 61 (794 MHz). Vytipovali jsme pro tuto lokalitu náhradní kanál 38, který jsme nechali mezinárodně zkoordinovat. Bohužel jeho využití zatím brání analogové televizní vysílání v sousedním Polsku, konkrétně v oblasti Klodzka, informovala nedávno na pardubické konferenci Radiokomunikace 2011 Jaroslava Nováková z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ. Cílem výběrového řízení je umožnit využití uceleného souboru kmitočtů z pásem vyhrazených pro zajišťování služeb elektronických komunikací a tím vytvořit podmínky pro využití nových technologií, pro zvýšení efektivity využívání jednotlivých částí kmitočtového spektra, pro prohloubení konkurence a současně umožnit rozvoj služeb vysokorychlostního přístupu v souladu s požadavky Státní politiky v elektronických komunikacích – Digitální Česko,“ uvádí ČTÚ v jednom z dokumentů, který se využití vysílacích kanálů v pásmu 800 MHz týká.

Vysílač Černá hora - foto Zdenka Horáčková, Picasa

Jediným vysílačem multiplexů 1 až 3 šířícím signál nad 60. kanálem je Černá hora. (Foto: Zdenka Horáčková, Picasa)

Odstartuje Prima Family, Nova Action a TV Pohoda. ČT 3 možná

Nejočekávanějšími televizními stanicemi z nových programů jsou pochopitelně Prima Family a Nova Action (očekává se, že tak se bude další kanál Novy s největší pravděpodobností jmenovat). Mluvit však v prvním případě o úplně nové stanici není úplně oprávněné. Prima Family bude inovovanou Primou, která k 1. lednu 2012 ukončí vysílání na základě stávajících licencí. S nástupem Primy Family se tedy v podstatě nemusí změnit mnoho. Stačí pouze nasadit novou grafiku, opatřit stanici „rodinným“ logem a tradá – máme tu novou televizi. Výhoda pro Primu? Především fakt, že se takto vypořádá s vysíláním regionů, prostě je odstřihne. O Nově Action, budeme-li tak stanici s pracovním názvem Kanál 5 říkat, toho zatím příliš známo není. Jasné je pouze to, že by měla cílit na muže. Nový program má vysílat 18 až 20 hodin denně a objeví se pravděpodobně v multiplexu 3.

Další nová stanice – dětská TV Pohoda – měla podle původních plánů sázet zejména na domácí tvorbu a kromě zábavy se chtěla zaměřit i na vzdělávání. Děti a mládež by se měly také přímo na jejím vysílání podílet. Po více než pěti letech, kdy má kanál konečně spatřit světlo světa, start byl stanoven na přelom letošního a příštího roku, hovoří úspěšný moravský podnikatel Radim Pařízek o tom, že projekt musel značně proměnit. Musíme to mírně modifikovat, přiznal Pařízek letos v říjnu. Neupřesnil ovšem jakým způsobem. Jedním z důvodů, proč musel projekt upravit, je také skutečnost, že České televize pod vedením nového generálního ředitele Petra Dvořáka možná spustí dětskou a vzdělávací stanici označovanou jako ČT 3.

Zdali se však dětského kanálu ČT dočkáme, je ve hvězdách. Projekt by sice nebyl nijak zvlášť finančně náročný, což je ovšem také určitá překážka, jeho vznik ale záleží mimo jiné na tom, zdali Český rozhlas opustí veřejnoprávní multiplex 1. A tomu se do toho pochopitelně nechce.

Prima - proč se rozhodli spustit Prima family

Prima nedávno ukázala graf, jehož data vedla ke změně na rodinnou televizi. Právě Primu si s tímto přízviskem diváci nejvíce spojují.

Do DVB-T mohou další zákazníci. Dočkáme se jich?

11. listopad 2011 přináší jednu obrovskou a zásadní novinku u udělování licencí pro pozemně šířené digitální televize. Zatímco doposud na ně měli nárok pouze stávající vysílatelé, případně ti, kteří spadali do ranku držitelů těchto dokumentů v podobě kompenzace (za dříve vyhraná licenční řízení, která byla soudem zpochybněna), od soboty už je budou moci získat teoreticky všichni. Konkrétně ti, kteří Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o ni požádají. Bude stačit, když složí na účet vysílací rady správní poplatek 50 tisíc korun a splní základní náležitosti vysílacího zákona. To je část teoretická. Otázkou ovšem je, jak takové vysílání bude vypadat v praxi. Noví vysílatelé se do DVB-T zatím příliš nehrnou, protože výhodnější je pro ně šíření prostřednictvím kabelu a také velice populárního satelitu, který má už několik desítek procent domácností. Při té příležitosti bychom s dovolením udělali malou odbočku. Vzpomínáte si na to, že licenci pro DVB-T chtěl v roce 2007 získat i panevropský zpravodajský kanál Euronews? Aktuální vyjádření zástupců stanice se bohužel DigiZone.cz získat nepodařilo, ovšem vstup tohoto programu do pozemních sítí po ukončení procesu digitalizace v některých zemích, není žádným tajemstvím. Zářným příkladem je mimo jiné Maďarsko.

Euronews - iPad

Euronews vysílá pozemně například v Maďarsku, Německu nebo Itálii. Dočkáme se ho v této podobě i v České republice?

Vzniknou další regionální multiplexy

Jedním z důvodů, proč se do budoucna dočkáme bezpochyby vzniku dalších regionálních multiplexů, je cena, kterou si účtují České Radiokomunikace za distribuci signálu jako dominantní poskytovatel pozemního digitálního vysílání. Pro malé televize by bylo šíření v rámci DVB-T v podstatě likvidační. I když České Radiokomunikace umožňují vysílat v multiplexu 3 jen v některých regionech, zákazníci se sem prozatím příliš neženou. Šíření v rámci multiplexu Českých Radiokomunikací by pro nás bylo atraktivní, ale je velice drahé, proto jsme se rozhodli spustit vlastní multiplex, řekl nedávno serveru DigiZone.cz ředitel liberecko-jablonecké televize RTM, která nově provozuje digitální vysílání v lokalitě skokanských můstků na Ještědu. Stanice sem přibrala navíc také hudební televizi Óčko a křesťanskou televizi Noe a tím pochopitelně zatraktivnila divákům nabídku a donutila ty, kteří signál na 32. kanálu zachytí, aby si multiplex naladili. Podobné multiplexy fungují například i na Českobudějovicku a Ostravsku. Blíže se budeme věnovat regionálnímu vysílání v některém z článků, který na DigiZone.cz vyjde příští týden. Expanzi regionálních sítí lze ale očekávat s největší pravděpodobností až po červnu 2012, kdy bude definitivně ukončeno analogové pozemní vysílání ve všech oblastech České republiky.

BRAND24

Liberec - pokrytí multiplexu RTM

Nejnovějším digitálním multiplexem je ten od společnosti ReVi, který šíří regionální televizi RTM, Óčko a TV Noe. (Zdroj: forum.digizone.cz)

Vypořádat se definitivně s analogem

Přesto, že analogové pozemní vysílání už je v podstatě minulostí, v některých oblastech České republiky ho je možné stále ještě naladit. První, kdo se s ním vypořádá, bude veřejnoprávní televize. V celém Česku vypne ČT analogový signál už do konce tohoto měsíce. Česká televize již ve všech územních oblastech dostála všem zákonem kladeným požadavkům, především dodržela souběh analogového a digitálního zemského vysílání v délce nejméně šesti měsíců. V územní oblasti Jeseník dosáhl souběh analog-digitál v době vypnutí 31. října již třinácti měsíců, v územní oblasti Zlín při vypnutí 30. listopadu dokonce patnácti měsíců, uvedl Štěpán Janda z tiskového oddělení veřejnoprávního média. Devětadvacet analogových vysílačů a dokrývačů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vypne k 11. listopadu televize Prima. Prakticky tak ukončí veškeré své pozemní analogové vysílání na severu Moravy. Prima vypne analog definitivně na konci letošního roku. Deklarovala totiž, že Prima Family bude čistě digitálním kanálem. Vypínání analogu už nebrzdí ani Nova, která si dříve ponechávala kmitočtové příděly i od vysílačů, které už vypnula. V den dokončení digitalizace plánuje ukončit analogové vysílání na sedmi vysílačích a dokrývačích.

Jakou událost očekáváte po oficiálním termínu ukončení digitalizace nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).