Hlavní navigace

A zase ten Večerníček… Dopadne to s jeho přesunem jako na Slovensku?

16. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Když před šesti lety přesunul tehdejší generální ředitel Slovenské televize Richard Rybníček podvečerní dětský Večerníček z prvního na druhý program, vyvolalo to doslova hysterii. Vedení STV muselo po několika týdnech ustoupit a Večerníčka potupně vrátit na Jedničku. Původní úmysl byl přitom stejný jako u nynějšího managementu České televize: vylepšit pozici prvního programu při nástupu do hlavního večerního vysílacího času a zlepšit tak sledovanost hlavní zpravodajské relace.

Rybníčkova „večerníčkovská“ revoluce na Slovensku přišla v době, kdy STV vysílala pouze analogově a dosah prvního a druhého programu se podstatně lišil. Tím argumentovali největší kritici odsunu podvečerní pohádky z hlavního programu na menšinový kanál, a uspěli. Dost jim v tom pomohl i tlak inzerentů a sponzorů Večerníčka, jimž se nelíbil výrazný pokles jeho sledovanosti. K němu logicky muselo dojít, protože celková sledovanost a zájem o STV 2 je historicky mnohem menší než o STV 1.

To, co neprošlo Rybníčkovi v roce 2005, prochází bez jakýchkoli protestů dnešnímu vedení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), společné veřejnoprávní instituce veřejnoprávní televize a rozhlasu u našich východních sousedů. Od letošního září totiž Večerníčka znovu vysílá STV 2, nikoli STV 1. Na Dvojce dostal prostor od půl sedmé večer, zatímco na Jedničce začínal o tři čtvrtě hodiny později. Tentokrát je to prý přesun poslední, definitivní. Druhý program STV ale po zániku sportovní Trojky vysílá i některé sportovní přenosy, a tak se může stát, že v některé dny Večerníček prostě nebude – a to by mohl být problém.

České televize by sportovní přenosy Večerníčka na Dvojce neohrožovaly, sport se zcela přesunul na samostatný kanál ČT 4. Pokud by mu zůstal stejný vysílací čas jako nyní na Jedničce (18:45), z pohledu Večerníčka chtivých diváků by se asi nic nestalo, protože by si ho našli i na ČT 2. Pro samotnou Dvojku by to ale znamenalo stejnou dramaturgickou ránu jako pro Jedničku, kde Večerníček vadí kvůli příliš úzké cílové skupině, která tak úplně nekoresponduje s publikem hlavní zpravodajské relace Události, jež po něm následuje.

Ani Dvojka by totiž nebyla z umělého nasazení Večerníčka dvakrát šťastná. S dětským divákem se na tomto programu vůbec nepočítá, podvečery a večery jsou stavěné úplně jinak a pohádka od 18:45, byť jen osmiminutová, by ve schématu a sledovanosti nadělala pěknou paseku. Nový ředitel programových okruhů ČT Milan Fridrich sice říká, že případnému přesunu Večerníčka z ČT 1 na ČT 2 by předcházela redefinice Dvojky a změna jejího programování, jenže to by znamenalo Dvojku znovu celou předělat – teprve po roce její nové existence bez sportovních přenosů a repríz pořadů z Jedničky.

Cílem by prý mělo být nové podvečerní pásmo pro děti na ČT 2, což by byla vlastně přímá konkurence Animáčku na Barrandovu. Jen s tím rozdílem, že zatímco Barrandov dětem nabízí populární zahraniční kreslené seriály, nový generální ředitel ČT Petr Dvořák opakovaně prohlásil, že například japonské „animáky“ by na veřejnoprávní obrazovku nepustil. Co by tedy takové podvečerní dětské pásmo na ČT 2 vysílalo? A v jakém čase? Přesunuly by se do něj všechny současné dětské pořady z ČT 1? A čím by je Jednička nahradila?

BRAND24

A nabízejí se další otázky: Co by se stalo s tímhle dětským pásmem na ČT 2 po vzniku samostatného dětského kanálu ČT 3? Opět by se musela Dvojka redefinovat? Vzhledem k tomu, že Večerníček společně s dětským pásmem se na Dvojce může objevit nejdříve příští rok na jaře a dětský kanál ČT 3 slibuje Dvořák na konec příštího roku nebo začátek roku 2013, znamenalo by to, že by ČT 2 měnila strategii i cílové skupiny diváků už třetí rok po sobě. To není moc dobrá strategie.

Základní myšlenka, že Večerníček svým úzkým zaměřením likviduje večerní sledovanost ČT 1 a mělo by se s tím něco dělat, je dozajista správná. Řešení by ale neměla být polovičatá a neměla by vytloukat klín klínem (uklidíme si na Jedničce, ale rozbordelaříme Dvojku). V prvé řadě by se odpovědní manažeři ČT měli snažit podívat na vzájemné synergie a kanibalismus všech čtyř programů během podvečera a prime time. Potom vypracovat onu představu redefinice ČT 2 a případného podvečerního pásma pro děti. Nebo se na tenhle mezikrok úplně vykašlat a počkat s přesunem Večerníčka na samostatný dětský kanál ČT 3.

Co byste udělali s Večerníčkem vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).