Hlavní navigace

3D televizor Panasonic TX-P50VT20E: plazma podle mého gusta (a 3D také)

5. 8. 2010
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Podle mého gusta rozhodně je, a to jak co do podání obrazu a zvuku, tak většinou i vzhledem ke klasickým televizním vlastnostem. Neplatí to ovšem o přehrávání videa v DivX a přístupu k multimédiím vůbec, resp. o samotném souborovém manažeru. Na těch pár dalších specialitek se dá zvyknout, zapsat si je nebo si je prostě zapamatovat. Pokud je vám podezřelé, že začínám v podstatě závěrem, bude to tím, že tahle recenze bude trochu jiná.

Žádný 3D televizor neprovázelo od začátku roku tolik dohadů a očekávání. Panasonic na jednu stranu jednal velmi sebevědomě (viz březnová zpráva s názvem Nejlépe hodnocený 3D televizor se začne prodávat koncem dubna) a na druhou trochu mlžil, když mluvil o tom, že jako jediný má satelitní tuner pro příjem 3D vysílání (Žádný speciální nepotřebujete, stačí běžný DVB-S ve verzi HD.).

Marketing je zkrátka mocná čarodějka a většinou si zasluhuje pouštět jedním uchem dovnitř a druhým ven; pokud tedy nezvládnete to první ucho zavřít a příjem odmítnout.

A jaká jsou tedy na jedné straně fakta, na druhé straně mé pocity z recenze ostrého kusu televizoru pro 3D, navíc s obrovskou úhlopříčkou 127 cm? To jste už jistě pochopili z titulku a pokud jsem nebyl příliš nadšen z plazmového TX-P42G20 a byl více nadšen z LCD s LED podsvícením, TX-L42D25, zde dávám rozhodné 1-. A to mínus vůbec nesouvisí s kvalitou obrazu, zvuku a resamplingu.

Mimochodem tohle je opravdu „ostrý prodejní kus“. Většina „recenzí“, které jste doteď mohli číst, recenzemi vlastně ani nebyly. Pracovala totiž s předprodukčním vzorkem.

Panasonic TX-P50VT20E PDPScreen

I přes tradiční styl nevypadá televizor špatně. Je to dáno zejména „stříbrnou“ dolní linkou.

Stručné shrnutí a upozornění na specialitky

Možná máte ještě v paměti čerstvou recenzi LCD televizoru s LED podsvícením Panasonic TX-L42D25. Některé věci je proto zbytečné opakovat. Shrnu je tedy bez nároku na úplnost a zaměřím se především na to, na co byste si měli dát pozor.

Je to o to důležitější, že se to v menší či větší míře týká i spousty dalších televizorů Panasoniku ve střední a vyšší třídě. Takže:

– Instalace stejná: pozor si dejte v okamžiku, kdy budete chtít přidat další TV signál, tedy typicky přeladit z DVB-T na DVB-S. Volba se kupodivu skrývá v části „Nastavení“, „Menu ladění DVB-T“. Zde vyberete „Přidat TV signál“ a zaškrtnete „satelit“.

– Stejné ovládání: většinou je pohodové s tradičními specialitkami. Velkým mínusem je pro multimédia sdružené tlačítko rychloposuvu s tlačítkem pro přeskok po kapitolách, které opravdu komplikuje život (a to už jsem si myslel, že jsem si na něj zvykl). Hodilo by se naopak tlačítko pro vypnutí obrazu panelu a ponechání jenom zvuku. Jinak pohoda, včetně „Hold“ zastavujícího o­braz.

Panasonic TX-P50VT20E výběr signálu

Volbu typu televizního signálu najdete v menu „Nastavení“. Tam podle toho, zda máte naladěno pozemní DVB-T nebo satelitní DVB-S hledejte položku s názvem: „Menu ladění DVB-T“ nebo „Menu ladění DVB-S“. Tohle je hodně speciální a hlavně matoucí přístup…

– Stejné osmidenní EPG: vynikající v tom, že bravurně zvládá pamatovat si program i na stanicích multiplexů, na kterých jste třeba dvě hodiny vůbec nebyli, horší je v tom, že po přepnutí se vám vypne zvuk a chybí obrazový náhled. Na pořad se v něm také nemůžete nechat upozornit a nevidíte k němu ani první řádku popisku. Rychle si ale nejspíše zvyknete na dva typy náhledu (ten druhý ukazuje pořady pouze pro vybranou stanici).

– Pozor na rozšířenou úpravu (nastavení) barev: stejně jako u snad všech modelů střední a vyšší třídy i zde musíte nejprve v části „Nastavení“, povolit volbu „Vylepšit (isfccc)“ a teprve pak se vám objeví dva „profesionální“ režimy a volba „Rozšířené nastavení“. V ní upravíte gama korekci a hlavně nastavíte zisk (nebo naopak omezení) pro červenou, zelenou a modrou barvu.

– Multimédia jsou prakticky stejná (tedy žádná sláva): mínusem je špatný souborový manažer zobrazující např. veškeré podporované video formáty v jednom, resp. ve dvou adresářích, nepříjemné je nepříliš spolehlivé přehrávání videa v DivX a nutnost zapínat pokaždé titulky (zkoušel jsem srt a txt), které navíc nepracují v češtině. Nicméně kvalita zobrazení fotografií je precizní a pokud si pustíte muziku, zjistíte, že ani zde nechybí možnost nechat si vypnout panel.

– Nahrávat jde opět na USB disk i přes EPG, avšak disk musí mít alespoň kapacitu nad 160 GB. Záznam je opět vázán na televizor, disk je speciálně přeformátován tak, aby nebyl čitelný v počítači.

A ještě jedno upozornění: Panasonic chystá na červenec aktualizaci firmwaru všech televizorů s možností připojení k internetu a uvidíme, co bude opraveno. Zatím je ohlašována podpora formátů XviD a MKV.

Panasonic TX-P50VT20E najití družic

Při instalaci musíte zvolit naladění všech kanálů, což v případě dvou družic znamená více než patnáct set stanic. Akce sice 40 minut netrvala, ale neměla do udané doby daleko. Škoda, že se ukazatel doby instalace průběžně neaktualizuje.

Satelitní ladění

Důkladně jsem tentokráte prozkoušel satelitní DVB-S. Při ladění si můžete vybrat buď jen neplacené nebo všechny kanály, u nás je třeba sáhnout po druhé volbě.

Nejprve vás asi nejspíše vyděsí hlášení „Tato operace bude trvat asi 40 min“ a také to, že výsledkem v mém případě na dvou u nás nejpoužívanějších satelitech Astra bylo 1 669 televizních a rozhlasových stanic. A teď to třiďte…

Seznam naladěných kanálů pak při prohlížení bohužel opět neukazuje u daného kanálu symbol klíče, takže je vždy třeba chvíli počkat, abyste zjistili, zda je pro vás otevřený či nikoliv. To pochopitelně třídění a vyhledávání právě vašich kanálů ztěžuje a bylo to znát i v mém případě na kartě Skylinku.

V této fázi hlavně nezapomeňte, že při instalaci CA modulu a přístupové karty toho kterého operátora je třeba jít do menu „Nastavení“ a volby „Common Interface“. Zde chtěl televizor potvrdit zasunutí modulu s kartou a nestačilo ji prostě jen zastrčit.

Panasonic TX-P50VT20E s brýlemi

Infračervené vysílače pro synchronizaci s brýlemi jsou dva a najdete je ve spodní části rámu okolo místa, kde je přidělán podstavec. Asi nemusím zdůrazňovat, že je nutné je nezakrývat.

Zabudovaný synchronizační vysílač

Jsme v nejvyšší cenové relaci, takže na výbavu rozhraními si určitě stěžovat nebudete. Dva USB konektory najdete na boku, i když bohužel hned nad sebou, takže jakmile zastrčíte bezdrátový adaptér, druhý konektor není dostupný. V ceně naštěstí dostanete prodlužovací USB kabel, který jde bez problémů použít jak pro USB paměť, tak pro bezdrátový adaptér.

Nechybí ani obvyklá mechanika karty SD, takže stačí vytáhnout kartu z foťáku a můžete promítat snímky na skoro 130 centimetrech úhlopříčky. O něco níže na boku pak najdete připojení sluchátek a tlačítko úplného vypnutí televizoru.

Na čelní straně hned nad podstavcem je dioda indikující zapnutí a infračidlo dálkového ovladače. Po stranách pak najdete dvojici infračervených čidel pro synchronizaci s brýlemi. Ty tak – i při pohybu po místnosti – vypadávají opravdu málokdy.

Panasonic TX-P50VT20E Viera Cast obrazovky

Nastavení služby Viera Cast – widgety si můžete rozložit až na tři „obrazovky“.

Obraz, včetně certifikace THX

Možnosti nastavení obrazu jsou tentokráte v porovnání s D25 odlišné. Je to dáno především tím, že přístroj splnil podmínky pro „kino certifikaci“ THX. Nastavení však jde – stejně jako u voleb „Normální“, „Kino“ a „Dynamický“ – upravit. Je to i záhodno udělat, a to prostřednictvím pokročilého nastavení, tedy povolením režimu „Vylepšit (isfccc)“. Ostatně volba „Normální“ byla na můj vkus příliš blízko volbě „Dynamický“, ale jak říkám, není problém si vše upravit pro vaše konkrétní podmínky.

Pokud jde o formáty obrazu (poměry stran), ty vyvoláte tlačítkem „Aspect“ na dálkovém ovladači, tady si rovněž vybere každý – je jich totiž osm. Nechybí tu jak troje zoomové volby, tak režim 14:9 a specialitkou je „Střed“. Ta obraz jakoby „zdrcne“ tak, aby bylo vidět – na výšku i na šířku – opravdu vše, a zde jasně vidíte, že varianta „Automaticky“ na šířku obraz trochu ořeže.

Měření spotřeby

U plazmy je spotřeba pochopitelně veledůležitý a neustále diskutovaný bod. Od Panasoniku jsem v letošní kolekci očekával, že když nechám viset zapnuté menu na obrazovce, vypne si ho po chvíli sama, což bohužel nedělá a menu tak zbytečně vypaluje obrazovku. Jinak je tu celá řada šetřících režimů i když je třeba mít na paměti, že spotřeba – jako u každé plazmy – opravdu hodně kolísá podle druhu scény. Klidně v této velikosti i o 200 wattů!

Na měření jsem se tentokráte těšil více než obvykle – přece jen jde o 3D a úhlopříčku 127 cm! Televizor jsem opět zcela resetoval (přepnul do továrního nastavení) a pustil se do toho. V případě minima, resp. maxima jsem se dostal na 63, resp. 380 wattů a kupodivu výkyv jsem naměřil i v okamžiku, kdy jsem zjišťoval, kolik si televizor vezme s vypnutým panelem – 56, resp. 57 W.

Parádní HD kanály (zahraniční)

Po naladění satelitu okamžitě upoutal plný a výrazný zvuk, jaký jinde jen tak neuslyšíte (zesilovač pracuje v systému 2.1, tedy včetně basového kanálu). Domácí HD stanice se zobrazovaly s obvyklou kvalitou či spíše nekvalitou; pardon televize Nova, ale 7 Mb/s na dobré HD opravdu nestačí…

Nic z českých stanic se samozřejmě nedá srovnat s tím, jak například fotbalový šampionát vysílala ZDF HD. Německé stanice vůbec představují excelentní ukázku toho, jak by se HD mělo vysílat. Zkrátka tráva je zelená a ne prapodivně flekatá…

Mimochodem volí většinou vysílání v režimu 720p a rozdíl v kvalitě je oproti těm domácím pracujícím s 1080i a s podstatně nižším datovým tokem vidět nejen na zmiňovaném fotbale. V tomto okamžiku mám pocit, že bych zvedl všechny ruce (a nohy) pro zavedení minimálního vysílacího datového toku a dalších parametrů HD přenosu.

Panasonic TX-P50VT20E 3D typ signálu

Menu, ve kterém nastavujete 3D. Televizor si formát vybere buď sám („automaticky“) nebo mu navolíte „vertikální 3D“ (obrazy vedle sebe), „horizontální 3D“ (nad sebou) či „nativní“ signál. Tato volba je určena pro filmy na Blu-ray discích.

A 3D kanály?

Na dvou „Astrách“ jsme našli tři a z toho dva zakódované – Canal+ 3D a Eurosport 3D vysílaný společně s Panasonikem.

Jediný kanál, na kterém si tak 3D televizor můžete vyzkoušet, je Astra 3D Demo připravovaná se Samsungem a vysílající (tentokráte výborně!) v režimu 1080i/50 Hz a vertikálním 3D nejen demo věci, ale i „ostré“ pořady. Navíc nešetří na datovém toku, což je opravdu vidět!

Po instalaci televizoru jsme s mým „satelitním sousedem“, kterého právě tohle živí (děkuju, Romane ) na režim automatického výběru druhu 3D kanál nezprovoznili. Museli jsme si ručně zadat „vertikální 3D“ a pak ještě nechat prohodit levý a pravý obraz. Ale měli jsme štěstí: narazili jsme na fotbal přebíraný ze Sky sport HD Live (Leverkusen kontra Hamburg). U něj bylo vidět, že rychlé pohyby 3D nijak nesvědčí, i když některé efekty (praporek, vystrčený mikrofon reportéra či záběr přes zadní rohovou tyč branky) působily vskutku efektně. Bohužel při přenosu se míč místy ztrácel a obraz někdy jakoby „zeštráfkatěl“. A to ještě nemluvím o situaci, kdy vám někdo přejde před kamerou…

Pokud ale šlo o statičtější záběry, třeba na diváka, stál efekt rozhodně za to. Ve srovnání s dojmem z 3D vysílání z tenisového Roland Garros bylo vidět, že statičtější tenisové záběry a prosté přepínání na pevno umístěných kamer působí nesrovnatelně lépe a obraz je ve 3D klidnější. I v tomto okamžiku televizor vyčníval nad ostatní výbornou viditelností 3D obrazu jak ze stran, tak shora, prakticky až do krajů. Bylo to vidět i na ukázkách běhajících na Astra 3D Demo, které rovněž stojí za spatření – lední medvěd pod vodou či koncert se zpěvákem v popředí a sborem v pozadí.

Panasonic TX-P50VT20E brýle

V brýlích od Panasoniku vypadáte trochu jako potápěč, ale nejhorší je na nich výrazné vybrání po stranách, díky kterému k vám proniká světlo, které může rušit. Při sledování 3D je tak nejlepší mít zatemněno.

Budou nové brýle

Efekt 3D je u tohoto Panasoniku výraznější v okamžiku, kdy si zakryjete bočnice dlaněmi. Zatemnit je zvláště dobré, pokud jde světlo k sedícím z boku. Brýle mají totiž na bocích výrazná vybrání a světlo pak někdy ruší. Jak je vidět, i mistr tesař se někdy utne a konkurence má brýle určitě lepší, nemluvě o tom, že do brýlí Panasoniku musíte kupovat knoflíkové baterie, kdežto ty od Samsungu jdou zakoupit i v dobíjitelné podobě (přes USB).

Jinak ale musím říci, že, přes mé dioptrické brýle, brýle Panasoniku seděly nejlépe ze všech, což bude doufám platit i o nové verzi, která za nedlouho přijde na trh. Příjemné také je, že pokud vypadne synchronizace (jdete třeba otevřít dveře), je zpětné připojení velice rychlé.

Co se týče voleb pro 3D, televizor si poradí s následujícími formáty: „automaticky“, „vertikální 3D“ (obrazy vedle sebe), „horizontální 3D“ (nad sebou) a „nativní“, která vstupní formát zobrazuje beze změny (typicky pro filmy na Blu-ray discích).

K tomu si připočtěte i možnost prohodit toky pro pravé a levé oko a tzv. diagonální řádkový filtr starající se o vylepšení obrazu při televizním 3D vysílání (změnu jsem ale v mém případě nepozoroval).

Panasonic DMP-BDT300 - 3D

K televizoru můžete za 12.995 Kč dokoupit 3D Blu-ray přehrávač DMP-BDT300, ke kterému dostanete disk plný velice zajímavých ukázek, a to jak animovaných, tak běžných.

Parádní 3D i z Blu-ray přehrávače

S televizorem jsem dostal zapůjčen 3D Blu-ray přehrávač DMP-BDT300 (12 995 Kč) s diskem plným pozoruhodných ukázek. Vyzkoušel jsem nejen ten, ale i ukázkový BD disk od Samsungu z animáku Monsters vs. Aliens a chtěl jsem vyzkoušet i dvě ukázky od LG provedené ve vertikálním 3D. Ty ovšem kvůli nepodporovanému typu souboru nefungovaly.

Ať už šlo nahrávky Panasoniku či o zmiňovaný animovaný film, televizor se nimi vypořádal se ctí. Někdy prý byly vidět trochu méně ostré hrany, na což mě upozornila návštěva, protože já nic z toho (snad s jednou výjimkou) nezachytil. Zde mějte na paměti jedno: 3D může působit, a také opravdu působí, na pomalu každého trochu jinak!

Netroufám si říci, zda je tenhle televizor ve 3D lepší než ostatní, to bych je musel mít vedle sebe, ale musím říci, že efekt 3D působí velmi dobře a někdy dokonce i překvapivě věrohodně; zejména v okamžiku, kdy není přehnaný, protože jeho hloubka se na rozdíl od Samsungu regulovat nedá.

A i když Panasonic píše, že se na 3D můžete koukat i vleže, přiznám se, že mě po pár sekundách začala bolet hlava, resp. obraz se mi rozjel. Firma je také hodně opatrná co do pohledových úhlů (70 stupňů do stran a 20 stupňů na výšku od středu), ale ani při pohledu skoro z boku nevidíte zdvojení. To nastávalo u mých ukázek až tehdy, když brýle ztratily synchronizační signál.

Pochválit musím i velice rychlou synchronizaci brýlí a televizoru, a to především v okamžiku, kdy z jakýchkoli důvodů (jdete třeba otevřít) ztratíte signál. Ale pozor na sousedy. V těchto brýlích vypadáte tak trochu jako potápěč…

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Všestranně seřiditelný, výborně hrající a s příjemnými barvy

Jakmile jsem se vypořádal s těmi pár specialitkami, kterými se – nejen tento model – vyznačuje, mohl jsem si říci: „Tohle je televizor podle mého gusta.“

Resampling je výtečný i na slabém DVB-T či 350MB dílu seriálu v DivX (nezapomeňte, že jsme na 127 cm úhlopříčky!), bohaté jsou možnosti jak ovlivnit obraz a k dispozici je – na televizor – opravdu výborný zvuk.

Pokud si můžete dovolit vytáhnout šedesát tisíc z kapsy, nepotřebujete multimédia nebo je budete řešit jinak, neváhejte. K nejlepší plazmě, jakou jsem za poslední dva roky viděl, dostanete navíc excelentně podané 3D, a to nejen z Blu-ray disku, ale i z televizního vysílání. I když tady je třeba říci, že by se podpora více 3D formátů možná do budoucna hodila.

Já osobně na TX-P50VT20E oceňuji především zvuk, „ne-pergamenovou“ a elektronicky „nevyumělkovanou“ pleť v okamžiku resamplingu na HD, která je vidět jinde, a skoro filmové podání obrazu blížící se mému vrcholu, tedy kvalitní projekční televizi nebo projektoru systému SXRD. Pokud na něm navíc uvidíte nějaký ten černobílý film (třeba vyčištěný díl seriálu „Hříšní lidé města pražského“), budete nejspíše stejně nadšeni jako já.

Tohle je jeden z nejlepších televizorů současného trhu, a s výše uvedeným omezením ho mohu jen doporučit.

Panasonic TX-P50VT20E technické parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– 2× 3D brýle
– šroubovák pro výměnu baterie v brýlích
– bezdrátový WiFi adaptér (USB)
– prodlužovací USB kabel
– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (počítačový, třížilový)
– uživatelská příručka na DVD, stručný návod v papírové podobě

foto: autor a Panasonic

Hodláte si letos nebo příští rok zakoupit 3D televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).