Více

Zlínské Prostřeno! odstartuje na ranči

[Tisková zpráva] Pořad Prostřeno! tentokrát zavítá do Baťovy metropole. Premiérově se bude vařit a prostírat v architektonicky zajímavém Zlíně a okolí. A zase to budou čtyři ženy a jediný muž, kdo dostane příležitost předvést gastronomické dovednosti, hostitelský takt a své domácí zázemí. Sešli se lidé soutěživí a velmi odlišní. Nepřehlédnutelná je Alena, která zahajuje sérii na svém ranči. Ve zlínském regionu se bude o výhru 25 000 bojovat celý příští týden od pondělí 8. 11. od 18.00 v pořadu Prostřeno! na Primě.

Pondělí: rančerka Alena (59)
Paní Alena z legendárních Slušovic jiskří trefnými postřehy. Je kritická, sarkastická a energická. Maminka pěti dospělých dětí přišla dvakrát v životě o partnera, už šest let žije sama. Ačkoli na svůj věk rozhodně nevypadá, je už v důchodu a má tolik zájmů, že na pocity stesku nemá čas. Vede ranč, kde chová koně. Najdeme tu ale také mnoho dalších zvířat. Kromě péče o němé tváře Alena hoří pro vaření a hodně o něm ví. Nejradši má ale naši kuchyni. Také ráda čte historickou literaturu a vůbec je velmi sečtělá. Někdy dává svou intelektuální převahu soupeřům znát. Prostřeno! však není vědomostní soutěž. O body se bude ucházet Alenin plněný hermelín, hříbková polévka, chlupaté knedlíky se zelím a uzeným a bábovka. Hostitelka je přesvědčená, že toto menu bude soupeřům chutnat, i kdyby nechtěli. Dojde na její slova?

Úterý: barman a karbaník Dalibor (34)
Jediný muž zlínského týdne žije s přítelkyní a dvouletým synkem v čerstvě opraveném domku se zahrádkou. Vede malý bar, kde se nevaří – čepuje se tam pivo a podávají maximálně utopenci a nakládaný hermelín. Dalibor miluje pivo, dobré jídlo a mariáš. Kdyby mu to čas dovolil, vařil by denně. Nejraději dělá guláš a také má rád zvěřinu. Hosty chce proto v úterý uctít ověřeným kančím na smetaně. (Pro domácí smetanu si zajde k sousedovi.) Dalibor je vyhlášený kuchař, a tudíž by mohl být těžký soupeř. Považuje se za zábavného společníka, v pořadu Prostřeno! se tak ale příliš neprojeví. Urazily ho snad vtípky soupeřky, která narážela na jeho postavu vypracovanou dobrým jídlem a pitím? Možná to Svatava trošku přehnala, Dalibor se tvářil jako bubák. V pátek se uvidí, zda bude mít důvod k radosti a dosáhne na výhru. Jeho valašské „chlapské lesní menu“ soutěžícím totiž zachutnalo.

Středa: kreativní důchodkyně Marie (73)
Rodina – zejména tři vnoučata – si myslí, že babička vaří výborně. To byl pro Marii dostatečný stimul, aby se přihlásila. Je v důchodu a má docela moderní zájmy. Baví ji například počítač a docela mu rozumí. Má však také klasické babičkovské záliby. Bydlí s manželem v menším panelákovém bytě. Kdysi pracovala ve výrobně lahůdek, odkud si odnesla inspiraci pro svůj předkrm – ruské vejce. V Mariině poměrně nesourodém menu se vyjímá boršč, polévka buď oblíbená, nebo zatracovaná. Zachutná její domácí recept s řepou z plechovky aspoň Daliborovi, který sní vždycky všechno? A jak uspějí kuřecí závitky plněné švestkou a broskví? Mohla by je ocenit Jovanka, která se už od středy tváří, že pokud dostane něco těžšího, umře.

Čtvrtek: šoumenka Svatava (51)
Rozpustilá Svatava uvítá hosty chlebem a solí. A ke všemu v kroji! Menu této originální dámy se jeví jako slibné: kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a vypečené trio se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem. Trio se skládá z kachny, uzeného a vepřového masa. Pod „machovským květem“ se skrývá předkrm, jde však spíš o recesi než o pokrm. Matka dvou synů a dvojnásobná babička dojila osmnáct let krávy, naposledy pracovala jako pečovatelka v domově důchodců. Po operaci obou chodidel jezdila rok na invalidním vozíku, dnes vyráží na nákupy jako princezna koloběžka. V obchodě klidně nechá sekyru, je to zkrátka atrakce obce Machová. Ochotnická herečka, dobrovolná hasička a žena mnoha zájmů sdílí svoji „vymazlenou ložnici“ s nebesy s o třináct let mladším manželem, který je motorkář. Vaří mu prý denně, racionální strava jí ale nic neříká. Nejčastěji sní o čerstvém ovárku s křenem a hořčicí. Svatava věnuje hodně energie zábavě. Uvidíme, zda se to odrazí na skóre.

Pátek: bylinkářka Jovanka (44)
Po náročné večeři u Svatavy, která dala trávení paní Jovanky opět zabrat, si hostitelka sní, co si sama navaří. Bude to lehčí menu s vývarem a kuřecími závitky. Jovanka má dvě odrostlé dcery. Rodina žije házenou, manžel je trenér a poslední hostitelka s ním jezdí po zápasech. Ráda vaří a stejně jako všichni soutěžící tohoto týdne upřednostňuje tuzemskou kuchyni. Vyučená prodavačka vede vlastní obchod s nadměrnými velikostmi ve Zlíně, kde se narodila. Své město by nevyměnila za nic na světě. Bydlí v paneláku, doma kromě vaření ráda čte historické romány a životopisy slavných osobností. V oblibě má také výlety na hrady a zámky. Dlouhodobě se zajímá o bylinky a jejich účinky. Ráda by zvítězila, ale zároveň soutěžila fair play a pobavila sebe i diváky. Jak se to Jovance povede? Kdo si nakonec odnese krásných 25 000 korun, uvidíte v pátek ve finále pořadu Prostřeno!

Recepty hostitelů najdete hned po odvysílání jednotlivých dílů na stránkách pořadu www.iprima.cz/pros­treno. Nebudou chybět ani rady jak být nejlepším hostitelem.

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+