Více

S Italem v kuchyni: Zlatá neděle s Emanuelem

[Tisková zpráva] Přiblížil se Štědrý večer a Vánoce, které má Emanuele tak rád. Vzpomíná na rodinný svátek, který se v jeho vlasti, stejně jako u nás, slaví ve velkém. V katolické Itálii, kde rodina znamená všechno, snad ještě o kousek víc. Kouzelnou atmosféru Vánoc svého dětství Emanuele rád přiblíží divákům v letošní poslední epizodě pořadu S Italem v kuchyni. K italským svátkům patří neoddělitelně ryby, ale také třeba plněný kapoun. Hlavní je Boží hod, kdy se sejde celá rodina i ze vzdálených koutů a hoduje od oběda až do večeře. Hraje se bingo, popíjí se, je u toho velká legrace.

Užijte si Vánoce, které jsou jednou za rok, jak se patří, radí vyznavač pohodového životního stylu. Na šťastný nový rok si Manu připije s přáteli a diváky bombardinem, jak ho znají z Alp čeští lyžaři.

Chobotničky pro všechny
Ryby a mořské plody nesmějí chybět na žádné italské vánoční tabuli. Emanuele diváky nejprve naučí připravit chobotničky Luciana, které se dělají jako štědrovečerní předkrm. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale mohou se koupit i zmražené. Chobotnice jsou samy o sobě dost slané a rozmražená voda z nich obsahuje hodně proteinů a chuti moře, proto ji nevyléváme. Na olivovém oleji se nejprve opeče cibule a česnek, přidají se chobotničky a feferonka. Dusíme v rozmražené vodě a bílém vínu nejméně půl hodiny. Tělíčko chobotnice se stočí, vypadá pak jako kudrnatá. Jak poznáme, že je měkká? Když ji bez problémů propíchneme. Před podáváním ji hojně pokapeme olivovým olejem a podáváme s pečivem nebo brambory.

Vánoce nemusejí být jen o kaprovi
Skvěle upečená ryba v alobalu je jedním z vrcholů vánoční hostiny. Výborná je pražma nebo mořský vlk. Ozdobí a ochutí ji ještě slávky a krevety. Raději jednu větší rybu než dvě malé nařízneme několika podélnými zářezy. Břicho naplníme listovou petrželí, rozmarýnem, stroužkem česneku, osolíme a opepříme, polijeme olivovým olejem uvnitř i vně. Do zářezů dáme rovněž rozmarýn, který nesmí v italské kuchyni chybět – je to velmi oblíbená a zásadní bylinka. Takto upravenou pražmu dáme na pekáč na silnější plát alobalu, přidáme k ní několik pokrájených cherry rajčátek, vyloupaných i nevyloupaných krevet a zavřených slávek. Obložíme plátky citronu a znovu zakapeme olejem. Polijeme bílým vínem a posolíme, alobal dobře uzavřeme a dáme péct do trouby na dvacet minut při 200 stupních. Pokud ryba váží přes kilo, pečeme ji minimálně půl hodiny. Před podáváním znovu zakápneme olejem a můžeme servírovat voňavou a zdravou lahůdku. Manu radí – na Vánocích nešetřete. Jsou to ty nejkrásnější svátky v roce, tak proč si jednou nedopřát?

Drůbež na slavnostní stůl patří
Kapoun je mladý kohoutek, který se prodává i s vnitřnostmi a pařáty. Všechny odřezky a vnitřnosti můžeme upotřebit do nádivky nebo chutného vývaru. Má jemné bílé maso a v našich podmínkách bychom ho mohli nahradit větším kukuřičným kuřetem, které je také žluté. Jatýrka a ledvinky nakrájíme do nádivky, do které ještě potřebujeme šunku, klobásu nebo taliána, mleté telecí maso a bílou veku. Emanuele nakrájí veku na plátky a zalije ji mlékem. Přidá šunku nakrájenou na kostičky, rozdrobenou klobásu Toulouse, nastrouhá parmazán a muškátový oříšek, směs osolí a opepří. Vše spojí dvěma vajíčky a umíchá. Masovou kaší naplní kapouna a otvor uzavře pomocí párátek. Kapouna nepeče v troubě, ale spíš dusí v bílém víně v kastrole na plotně dvě a půl hodiny. Nejprve ho ale na másle a rozmarýnu opeče ze všech stran dozlatova. Do hotové šťávy ještě přidá citronovou šťávu a omáčku zredukuje na patřičnou hustotu. Kapouna rozpůlí a ještě zakape olivovým olejem.

Buon anno s bombardino
Manu si pozve do restaurace krajany, aby si připomněli italské Vánoce a oslavili je spolu po svém. Dají si bílé vínko a domácí turecký med, jehož přípravu diváci sledovali minule. Ale ještě je tu jeden populární drink, který Emanuele diváky naučí. Bombardino znají Češi z italské lyžovačky v Livignu. Na jeho přípravu potřebujeme deci vaječného koňaku, 4 deci mléka, 4 deci whisky a šlehačku na ozdobení. Není to nic těžkého, ale je to bomba – odtud ten název. Emanuele přeje všem divákům Primy hezký a šťastný nový rok, děkuje jim za přízeň a těší se na shledanou v lednu roku 2010 v nových dílech pořadu S Italem v kuchyni. Sledujte další pokračování pořadu o vaření S Italem v kuchyni již tuto neděli 20. 12. od 18.00 hod. na obrazovkách Televize Prima.

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+