Více

S Italem v kuchyni: Návštěva podle poslední módy

[Tisková zpráva] Jde móda s jídlem dohromady? Pokud bychom moc jedli, tak se do módních šatů brzy nevejdeme. Pokud ale budeme jíst takové lehké delikatesy, které pro nás připraví Emanuele, tak nám kila navíc nehrozí. Móda a jídlo patří k těm radostnějším stránkám života a národy, které umějí žít, si to uvědomují. Dokážou to nejen Italové, ale velmi dobře i Francouzi. Emanuele si tentokrát pozval módní návrhářku Kláru Nademlýnskou.

Její manžel, fotograf Goran Tačevski, mu pomůže s vařením a zavzpomíná na léta ve Francii, kde spolu s Klárou žili. Hříšně dobré čokoládové sufflé připomene Kláře Paříž. Muži si naservírovali krvavý hovězí steak s rukolou a parmazánem a Klára dostane originálního kapra. S Italem v kuchyni se naučíte nové recepty a poznáte zajímavé hosty každou neděli v 18.00 na Primě.

Mušle svatého Jakuba
Nejprve Emanuele přivítá diváky ve své restauraci, kam dorazily čerstvé mušle svatého Jakuba. Ukáže jim, jak nakládat s touto vzácnou surovinou, a poví jim legendu, proč se mušle jmenují po světci. Očištěná srdíčka mušlí nařeže jemně z obou stran na tenkou mřížku, obalí je sušenou panchetou (italská slanina) a vše sepne párátkem. Tento kousek opeče z obou stran na teflonové pánvi na malém množství olivového panenského oleje. Uprostřed zůstane nepropečené masíčko. Italský kuchař podává mušle na hustém květákovém pyré, na jednu porci dává tři kousky. A pro české hospodyňky přináší jednu užitečnou radu. Víte, jak se zbavit pachu z vařeného květáku? Přilijte k zelenině do vody šťávu z půlky citronu. Citron zjemní chuť květáku a odstraní jeho typický nepříjemný zápach.

Fashion kapr s italským designem pro Kláru
Kapr není v Itálii moc známá a populární ryba, jí se jen na severu v okolí řeky Pádu. Emanuele si myslí, že bychom si měli vážit našich ryb, jíst je častěji a naučit se je připravovat pestřeji a zdravěji než jen smažením. Půlku kapra ve formě vykostěného filátka nakrájí na menší podlouhlé porce, které osolí a opeří bílým pepřem. Bílý se hodí na ryby, protože je jemnější. Na pánev si dáme jen trošku olivového oleje a rybu začínáme restovat kůží dolů. Když je kůžička zlatavá, zakapeme porci citronem. Přidáme ještě trochu oleje a bylinky: čerstvý tymián a rozmarýn. Z uvařených brambor si připravíme lehkou přílohu v podobě improvizovaného salátku s rajčátky a kroužky červené cibule. Vše ještě znovu ocitronujeme a zakápneme olejem a redukovanou šťávou z masa na pánvi. A je tu fashion kapr – nový, zajímavý, příjemný, stejně jako svěží jarní móda z Klářina butiku.

Hovězí steak s rukolou a parmazánem pro Gorana
Goran Tačevski miluje krvavé maso a brzy ho dostane. Emanuele připravuje steak ze svíčkové, kterou jen osolí, opepří a opeče ze všech stran na oleji. Může být i z roštěné, pak ale riskujeme, že bude tužší. Maso naporcuje na plátky, uprostřed syrové, a rozprostře je po talíři. V pánvi pak zahřeje další olej s česnekem a rozmarýnem, aby se ovoněl. Když se z něj začne téměř kouřit, je hotový. Připravíme si hoblinky z parmazánu a maso na talíři polijeme horkým olejem – zejména studený syrový střed, který zteplá a malinko dojde. Vše opepříme, posypeme rukolou a naporcovaným sýrem. Je to jednoduché, rychlé a úžasné jídlo nejen pro muže.

Čokoládové sufflé – pozdrav ze sladké Francie
Potřebujeme čokoládu, kakao, rozpuštěné máslo, cukr, mouku a vajíčka. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, jak předvede Goran. Dvě vejce rozšleháme s cukrem a postupně zašleháváme rozpuštěné máslo. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mixujeme. Nakonec ještě kakao a mixujeme dál. (V této fázi se ukázalo velmi předvídavé, že si pánové vzali černé košile, protože kakao docela práší a barví.) Výslednou hmotou naplníme cukrářský sáček a do připravených tvořítek, která ještě pro jistotu vyplníme nastříhaným pečicím papírem, vytlačíme obsah sáčku. Krém by měl dosahovat asi jen do dvou třetin tvořítek, protože ještě nabude. V troubě necháme péct asi deset minut – nesmí se z toho stát muffin. Naším cílem bude získat fondant, jehož vnitřek je tekutý. Když čokoládové bábovičky vyklopíme, úžasně voní a báječně chutnají v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Sledujte další díl cooking show S Italem v kuchyni již tuto neděli 21. 3. v 18.00 hodin.

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+