Více

S Italem v kuchyni - Bartoška snědl brouka

[Tisková zpráva] Na návštěvu za Emanuelem přijede Jiří Bartoška, který se vrátil z dovolené na Elbě a přivezl Emanuelovi několik pozdravů. Litoval jen, že na ostrově nemají větší golfové hřiště. Herec má v oblibě italskou kuchyni, ale také asijskou. V Asii dokonce ochutnal smaženého bource morušového. A protože to má rád kořeněné, dostane pikantní krůtí rolku s tuňákem a k tomu zajímavou přílohu – topinambury a na závěr ricottový dortík s pomerančem.

Ředitel Karlovarského filmového festivalu ale jinak sladké moc nemusí – s odporem vzpomíná na dvě jídla ze školní jídelny: na rýžový nákyp se švestkami a buchtičky ze šodó. A protože zná stravovací manýry hereckých hvězd, dá k dobrému historku, kterak z vegetariána Alana Aldy udělali milovníka pečené husy, bramborového knedlíku a dušeného zelí. Emanuele usoudil, že kromě nejkrásnějších žen máme prý i nejkrásnější lesy a během slunečného dne se pokusil nasbírat něco hub. Asi je lepší kuchař než houbař, nakonec mu košík krásných lišek věnovala sousedka Eliška, aby z nich připravil zajímavý předkrm. Další podvečer v příjemné společnosti a s inspirativním vařením přináší pokračování pořadu S Italem v kuchyni v Televizi Prima.

Rozetka s liškami je efektně vyhlížející předkrm ve vydlabané žemli-kaisrovce (hvězdičce), pečivu typickém pro střední Evropu. Očištěné houby, hodně bylinek (saturejka, šalvěj, estragon, pažitka, rozmarýn) a česnek podusíme nejprve se suchým bílým vínem a potom se smetanou, čímž vznikne sladko-kyselá omáčka. Jak vše úhledně naservírovat předvede Emanuele.

Krůtí rolka s tuňákem je neomšelá variace na roládu, která ve výsledku nechutná fádně. Krůtí prso si upravíme na plát a mezi fóliemi dotenka vyklepeme. Plníme nádivkou z konzervovaného tuňáka, solených kaparů, strouhanky, sušeného oregana, kterou spojí vejce a rajčata, říz jídlu dodá feferonka. Směs rozmixujeme a natřeme na maso, které zarolujeme, převážeme a opečeme na cibuli. Dusíme na bílém víně a zbytku rajčat z plechovky.

Dietní, ale pikantní rolku doplní dvě zeleninové přílohy. Vzpomínkou na Elbu jsou pro oba pány gratinovaná rajčata se strouhankou smíchanou s bylinkami, která se zapékají v troubě. Doplní je topinambury ve smetanové omáčce s parmazánem, což jsou kořeny rostliny podobné slunečnici uvařené tak, jak se jedí v Piemonte. Topinambur chutná zasyrova jako kedlubna, ale vařením získá lahodnou, nezaměnitelnou­ chuť.

Sladkou tečkou na závěr bude nadýchané suflé v podobě ricottového dortíku s pomerančem. Ovocnou chuť dodá i pomerančová kůra, potřebujeme mouku, vejce, pomeranč, skořici, solamyl a cukr. Tento lehký moučník se nejlépe připravuje v silikonových formičkách.

Emanuele na závěr vzkazuje: Nezapomeňte se těšit na další neděli! Příště pohostí Jakuba Vágnera! Budou ryby?

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+