Více

S Italem v království těstovin

[Tisková zpráva] „Dobrou pastu může dělat jen dobrý člověk,“ říkával Emanuelův dědeček a jeho vnuk s ním souhlasí. Má to vyzkoušené…

V neděli sice nevytáhneme paty z Prahy, ale přesto s Emanuelem a jeho přáteli důkladně prozkoumáme dobroty z italského poloostrova Salento (region Apulie). Diváci se mohou těšit na domácí pastu, jejíž přípravu předvede Ital Francesco, a na pikantní a zdravé těstoviny orecchiette s brokolicí, které uvaří Emanuele. Společně si pochutnají na plněných panzerotti – smažených taštičkách z kynutého těsta, které chutnají teplé i studené. La tielu, zapečené jídlo chudých jižanů, přijde ochutnat plastický chirurg Zdeněk Pros, který také prozradí něco málo ze svého oboru. A nakonec vám Emanuele ukáže další babiččin fígl: konfitovaný česnek. Příjemný polotovar život v kuchyni nejen usnadní, ale také zkrášlí, jak uvidíte v dalším nedělním vaření S Italem v kuchyni v tradičním čase na Primě.

V úvodu nás Emanuele částečně zasvětí do neuvěřitelného množství druhů a tvarů italských těstovin, které se hodí na různá jídla. Uvidíme, jak se ručně tvarují malá ouška orecchiette, která jsou vynikající v kombinaci s brokolicí, ančovičkami, feferonkou, česnekem a strouhankou z domácího chleba.

Když se italští jižané chystají na výlet, berou si na cestu smažené taštičky panzerotti z kynutého těsta, které si obvykle naplní šunkou, mozarellou, rajčaty, kapary a den předem usmaží v oleji. Těsto je trochu jemnější než na pizzu, přidává se do něj trocha mléka i bílého vína a více cukru. Výsledek je drobnější varianta plněné pizzy calzone.

La tiela představuje vrstvené jídlo z jednoho hrnce. Je to zeleninová obměna lasagní, můžeme najít i určitou paralelu s paellou, protože pokrm obsahuje brambory i kulatozrnnou rýži. A protože je to jídlo prostých Italů z jihu, patří tam všechny dary pobřeží – tedy i mušle. Nic se nepředváří jako např. u řecké musaky, rozpůlené slávky se také pokládají syrové a ve skořápce. Začínáme kroužky cibule, na ně přijdou plátky brambor a půlky cherry rajčátek, na vrstvu zeleniny se rozprostřou půlky slávek, plody moře se zasypou rýží a poslední vrstvu tvoří směs cuket, brambor, rajčat a nastrouhaného parmazánu. Obsah zapékací nádoby zalijeme vodou a dáme na půl hodiny do horké trouby. Výsledkem bude gratinovaná, delikátní a zdravá specialita, po níž nám nutnost liposukce nehrozí.

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+