Více

Ano, šéfe! V restauraci U Hrabala obsluha si nahrabala

[Tisková zpráva] Na náměstí v České Lípě stojí starý a s péčí renovovaný dům, v němž se nacházejí restaurace, kavárna a penzion U Hrabala. Cesta pana Františka Hrabala za podnikáním v gastronomii nebyla přímočará. Majitel provozoval patnáct let úspěšnou elektrikářskou firmu a do ruiny, z níž udělal klenot, investoval téměř všechny úspory. Objekt, na který je právem patřičně pyšný, chtěl pronajmout slušným lidem.

Bohužel je nenašel, a tak musel zapomenout na svoje zaměstnance, kabely a měřáky, oprášil starou kuchařku po mamince a stal se – tak trochu proti své vůli – restauratérem. To je přesně to, co má Zdeněk Pohlreich tak rád.

Po lekcích z české podnikatelské „etiky“, kdy svou naivitou a nezkušeností málem přišel o všechno, vsadil pan František Hrabal na vlastní síly a pustil se do provozování vlastní restaurace. Dělá si sám provozního, vybírá si personál, podniká speciální akce (Hrabalovy středy), téměř denně obměňuje svoje internetové stránky. Přesto narazil na určité mantinely. Jedním z nich je prostředí České Lípy, které hodnotí jako velmi konzervativní, a fakt, že na náměstí podniká restaurací hned několik – tedy zde existuje zajetá, viditelná konkurence. Aby se podnik pod jeho vedením pořádně rozběhl, potřebuje majitel větší návštěvnost. Pan Hrabal se snaží nakupovat čerstvé suroviny, soustředí se hodně na ryby a steaky, ale např. knedlíky nebo dorty do své kavárny dováží.

Protože pan Hrabal není z branže, ale – jak sám o sobě říká – je „jen blbý elektrikář“, potřebuje konzultaci se špičkovým profesionálem, jakým šéf Café Imperial bezesporu je. Zdeněk Pohlreich, který právě přijíždí do České Lípy „rozdávat radost a smích“, by měl panu Hrabalovi pomoci se skladbou nového jídelního lístku, jenž by srazil náklady, ale skvělým, čerstvým a „čitelným“ jídlem přilákal více hostů. Ve hře bude redukce položek na překombinovaném jídelníčku a nastavení obědového menu, zkouška dovedností tří místních kuchařů a pár lekcí z vysoké kuchařiny, z nichž samozřejmě mohou těžit i diváci. Na přetřes přijde jistě i hygiena v kuchyni, loajalita k zaměstnavateli a otázka dochucovadel. Samé šéfovy evergreeny, protože vymýtit tyto nešvary vyžaduje téměř nadlidské síly našeho buditele českých restaurací.

Diváci se mohou určitě těšit na některé z tradičních, ale jistě i zcela nových hlášek Zdeňka Pohlreicha. Zda v České Lípě opět propadnou, nebo – do třetice všeho dobrého – konečně obdrží šéfovo doporučení, uvidíte ve třetí premiérové epizodě pořadu Ano, šéfe! v úterý 29. září ve 21.20 na Primě!

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+