Více

Ano, šéfe! Mluvil šéf U Dubu do dubů?

[Tisková zpráva] Zdeněk Pohlreich zůstal na Vysočině, aby v Třebíči navštívil restauraci U Dubu. Původně si ho už vloni objednal majitel sítě Travellers hostel, pod kterou objekt spadá, ing. Petr Jelínek, zakladatel podniku. Dnes se o něj už rok stará jeho bratr Jiří se svou přítelkyní Katarínou. A právě v době, kdy se pár stěhoval natrvalo do Třebíče, dorazil konečně šéf. U Dubu se toho mezitím dost změnilo k lepšímu, ale stále je co napravovat. Jiří Jelínek říká, že prováděli evoluci, ale buditel českých restaurací přinesl revoluci. V čem spočívala?

Starý patrový dům, o němž jsou první záznamy z roku 1620, má kouzelnou atmosféru, která je částečně daná geniem loci, ale i romantickým dvorkem s pavlačí. Stojí na začátku židovského ghetta, v blízkosti řeky uprostřed nejstarší třebíčské zástavby, na ose zámku a unikátní goticko-románské baziliky, kde se natáčel film Markéta Lazarová. Všechny tyto věci by měly hrát pro restauraci, ale Zdeněk Pohlreich zjistil, že celkový dojem bohužel kazí to nejzásadnější – špatná kuchyně. I když se provozovatelé snažili, nebyli důslední. Pěstovali sice svoje bylinky a vyráběli vlastní pesto, ale kuchaři pak jídlo stejně dochucovali umělými přísadami, čímž znehodnocovali původní vývary a omáčky. Na jídelním lístku byly všemožné plněné kapsy, italské nudle a rizota, jídla indická, řecká, česká i francouzská.

„Jako všude,“ povzdechl si šéf. Kdysi tu působil kuchař, který po svém pobytu v zemi galského kohouta nastavil jídelní lístek à la sladká Francie. To se neosvědčilo a současné menu je stále jeho pohrobkem. U Dubu na jaře vynášeli Moranu, letos na podzim musejí něco podobného udělat i s jídelním lístkem. Zdeněk Pohlreich usoudil, že pro tak starý dům by se hodil staromódní kabátek z dob rakousko-uherské monarchie. Vysočina se nachází na rozmezí Čech a Moravy, Katarína je Slovenka s maďarskými předky, restaurace stojí na patě židovského města. Šéf se tedy pokusil „spíchnout“ rustikální menu, kde by se uplatnila zvěřina, ryby, hovězí maso, velké porce jídla s jasnou a robustní chutí. V kuchyni pak narazil na dost věcí, které mu už léta pijí krev. U Dubu podle něho nevařili dobře, bylo třeba oprášit základy a zvednout pracovní morálku. Personálu předvedl pečlivé očištění bažanta, porcování masa, chvíli se sháněl po mlýnku na maso, aby si sám mohl umlít směs na domácí paštiku z kachních jater. Velkou atrakcí a tahákem místní restaurace by se mohl stát domácí chléb pečený ve zdejší původní chlebové peci.

Sledujte další díl Ano, šéfe! v úterý 17. 11. po 21. hodině na obrazovkách Televize Prima.

Sledujte DigiZone.cz

Facebook Google+