Internet Info, s.r.o. Lupa Root Měšec Podnikatel DigiZone Slunečnice Vitalianew Bomba Navrcholu Weblogy Jagg Woko Dobrý web Computer.cz SK: MojeLinky
DigiZone.cz > Diskuse > Test EPG - mux 3

Test EPG - mux 3

Milan Pantůček - 7. 2. 22:58
Nálepky: EPG
Již několik týdnů vysílá v multiplexu 3 nová programová pozice "Test EPG". Na obrazovce byly zobrazeny správné tvary znaků (nyní tento obrazový signál chybí, ale EPG se načítá), chyběly ovšem znaky z testu Latin2 (viz druhý odstavec znaků níže).

Provedl jsem test u tří typů přijímačů:

1. TV Grundig řady Vision 4.
2. STB Technisat Digipal2.
3. PC přijímač Technisat AirStar (software DVBViewerTE).

Zobrazení EPG:

1. Všechny znaky u všech testů zobrazuje korektně.
2. České znaky s diakritikou zobrazuje korektně. Neumí zobrazit úvozovky (dá tam mezeru). Znaky ostatních abeced zobrazí jen některé, místo ostatních vloží mezeru. Text v kódování Latin2 dekóduje podle ISO6937 (zobrazí tedy zcela jiné znaky).
3. V multiplexech 1, 2 a 4 zobrazuje diakritiku téměř korektně (pouze "ř", "ň" a velká písmena jsou bez diakritiky), umí i znak úvozovek. Ve zmíněném testu je však zobrazení bez diakritiky. Znaky ostatních abeced nedekóduje – zobrazí znaky ve Win1250, ale první a poslední znaky textového řetězce (0xC8, 0xD2) nezobrazí. Text v kódování Latin2 rovněž nedekóduje – zobrazí znaky ve Win1250 (takže čeština je správně jen u znaků s kódy shodnými s ISO8859-2).

U žádného přijímače není rozdíl mezi použitím identifikátorů CZE nebo CES.

Znaky EPG testů vysílané ve streamu (načteno programem TSReader Lite):

ČaÁaĂaĆaĹaÄaĘaÎań ČAÁAĂAĆAĹAÄAĘAÎAá
ÇcÂcËcóňÇeČeÁeĂeĹeÎe ÇCÂCËCâÇEČEÁEĂEĹEÎE
ÇgĆgËgôČiÁiĂiĹiÎiËk ÇGĆGËGäČIÁIĂIĹIÎIËK
ÂlĎlËlřÂnÄnËn ÂLĎLËLčÂNÄNËN
ČoÁoĂoÄoÍo ČOÁOĂOÄOÍO
ůúÂrÂsËsűËtü éęÂRÂSËSËTě
ČuÁuĂuĹuÎuÍuÇzÂz ČUÁUĂUĹUÎUÍUÇZÂZ
ÓÔЧ°Ň

áčďéěíňóřą»úůýľ ÁČĎÉĚÍŇÓŘ©«ÚŮÝ®
äĺµôŕ ÄĹĄÔŔ ±çęëłöü ˇÇĘËŁÖÜ

Je otázkou, čím se liší EPG v multiplexu 3 od těch ostatních, že si s diakritikou přijímač č. 3 neporadí.

Test zobrazení popisu pořadu - počet znaků v názvu (a), základním (b) a rozšířeném (c) popisu:

1.
a) - 40
b) - 249
c) - všechny vysílané
2.
a) - 125
b) - 249
c) - 1104
3.
a) - 249
b) - 200
c) - všechny vysílané

U přijímače č. 1 je název často oříznut, neboť délka textu bývá delší než 40 znaků.

Ostatní atributy programu (formát obrazu a zvuku, titulky, přístupnost), pokud nejsou součástí EPG, by se měly dát ověřit pouze v reálném čase. Vysílání s příslušnými atributy v době uvedené v EPG jsem ovšem nezaznamenal, včetně blokovaného vysílání při nastavení dětského zámku na TV.

Máte někdo další zkušenosti s tímto testem a příslušné výsledky?

Pozn.: Vloženo znovu, původní příspěvek může redakce smazat (nezvládl jsem formátování).

Názory

Zaujalo vás téma? Máte k němu co říct? Přidejte svůj názor.

aura:
95
ivovi
Datum: 8. 2. 10:39 Nový
Vložil: ivovi
Titulek: dobry
Zasluzny pocin, diky za vysledky, uz jsem myslel ze ten test nikoho nezajima. :-)

Ja jsem test taky samozrejme zkousel, napisu zatim jen co si pamatuju a mozna nepresne. Kdyz bude cas, napisu to pozdeji podrobneji. Zkousel jsem Digipal2, Comag SL35T, Optex ORT8840T, Sony W5500. Sony nektere testy tusim vubec nezobrazila nebo byly prazdne. Cestina byla vsude dobre. Nejvetsi rozdily byly v delce rozsireneho popisu: Digipal kolem 1k, Comag kolem 2k, jediny kompletni byl uz Optexu, Sony uz nevim. Na Sony fungovaly atributy programu (formaty, zanr,..).

K priznakum CZE/CES. Pokud vim, vysilaji mux1,2,4 "CZE", jen mux3 "CES".

Jinak celkove mi prijde ten test dost neprehledny - pomohlo by aspon cislovani jednotlivych testu.
Odpovědět
Titulek: RE: Test EPG - mux 3 (Ondřej Caletka) Nový
aura:
94
Milan Pantůček
Datum: 8. 2. 23:12 Nový
Vložil: Milan Pantůček
Titulek: RE: Test EPG - mux 3 (celé vlákno)
"...atribut je tam ces..." - pokud tento atribut je součástí streamu (je vysílán v reálném čase a nevztahuje se tedy ke konkrétnímu záznamu EPG), vysvětlovalo by to zobrazování EPG bez diakritiky u přijímače Technisat AirStar.
Znaky jsou u všech muxů vysílány v ISO6937 (zjištěno pomocí TSReader Lite), potom by při atributu CZE uvedený SW přijímače interpretoval znaky správně, při atributu CES by ignoroval non-space znaky a ostatní by zobrazil. To ovšem nevysvětluje nezobrazení prvního a posledního znaku u testu znaků dalších abeced.

V mém úvodním příspěvku chyběly níže uvedené znaky testu české diakritiky:

ÂaĎcĎdÂeĎeÂiĎnÂoĎrĎsĎtÂuĘuÂyĎz ÂAĎCĎDÂEĎEÂIĎNÂOĎRĎSĎTÂUĘUÂYĎZ
Odpovědět
aura:
95
ivovi
Datum: 10. 2. 9:57 Nový
Titulek: Digipal2 - ORT8840 - W5500 (celé vlákno)
Souhlasim.

Testy co tvrdi, ze jsou s atributem "cze" jsou vysilany s atributem "ces".

Test rozsireneho popisu vysila opravdu jen 3735 znaku a neni ukoncen "K". Deskriptory jsem nezkoumal, ale neco podivneho tam bude. Rozsireny popis (2312 "Tato veta.." a 2322 delka r.p.) se na Sony nezobrazil vubec, pritom mam pocit, ze v beznem vysilani rozsireny popis na Sony funguje dobre - extra dlouhe popisy u CT jsou vporadku kompletni.

Testoval jsem
1- Technisat Digipal2TX (709)
2- Optex ORT8840-T (3.48)
3- Sony W5500 (1.600EA)

2302 CZ s CZE 1-OK, 2-OK, 3-OK
2304 CZ s CES 1-OK, 2-OK, 3-OK
2306 zahr. s CZE 1-chybne, 2-chybne, 3-OK ale nekompletni
2310 latin2 1-chybne, 2-OK, 3-OK
2312 roz.popis 1-OK, 2-OK, 3-prazdne
2316 delka n. 1-OK(40K+200K), 2-26+200K, 3-OK(40K+200K)
2318 delka n. 1-125, 2-26, 3-55
2320 delka kr.p. 1-OK(250K), 2-OK(250K), 3-OK(250K)
2322 delka roz.p. 1-1103, 2-OK(3735), 3-prazdne

Ruzne podtitulky se zobrazily u vsech, VBI data jen na 2. Pristupnost "od let" se nezobrazila nikde. Uvadel jsem jen vyber podstatnych testu.
Odpovědět
aura:
95
ivovi
Datum: 13. 2. 18:32 Nový
Titulek: Re: Digipal2 - ORT8840 - W5500 (celé vlákno)
Tak mam tip na vysvetleni, proc rozsirene EPG nejede v testu EPG na TV Sony, ale na muxu 1 a 2 ano. Zda se ze problem bude na strane Sony. Multiplexy 1 a 2 vysilaji kratky a dlouhy popis hned po sobe, ale v muxu 3 (nejen v testu EPG) vkladaji mezi short_event_desc. (x4D) a extended_event_desc. (x4E) jeste content_desc. (x54) a parental_r.d. (x55). Libovolne poradi descriptoru zrejme norma umoznuje, ale TV Sony si s tim neporadi.
Odpovědět

Sledování názorů

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen registrovaným uživatelům.

Prosím, přihlašte se a nebo se zaregistrujte.

Přehled názorů

Nastavení kvality: Vlastní Vše 2 3 4 5 6 7 8 9
dobry ivovi 8. 2. 10:39
RE: Test EPG - mux 3 Ondřej Caletka 8. 2. 22:10 Nepřečtený
├  RE: Test EPG - mux 3 Milan Pantůček 8. 2. 23:12
└  Digipal2 - ORT8840 - W5500 ivovi 10. 2. 9:57
 └  Re: Digipal2 - ORT8840 - W5500 ivovi 13. 2. 18:32
Zobrazit kvalitníZobrazit všePřidat

Další informace