Internet Info, s.r.o. Lupa Root Měšec Podnikatel DigiZone Slunečnice Vitalianew Bomba Navrcholu Weblogy Jagg Woko Dobrý web Computer.cz SK: MojeLinky

Příspěvky k diskusi Nýrsko má problém! Není zde DVB-T signál!

aura:
85
Jaroslav Štemberk
Datum: 1. 9. 2009 22:01 Nový
Vložil: Jaroslav Štemberk
Titulek: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (celé vlákno)
ale patří do ÚO Sušice. Dokrytí v této oblasti spadá až do další etapy digitalizace.
Odpovědět
Titulek: Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (Milan Pospíšil) Nový
aura:
33
David Rácz
Datum: 2. 9. 2009 11:59 Nový
Vložil: David Rácz <dracz (zavináč) centrum (tečka) cz>
Titulek: Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (celé vlákno)
To jsem si myslel také, jenže Nýrsko je dosti utopené město a Svatobor zde kvalitně na většině jeho území nenaladíte! (připomíná mi to naše Domažlice, které leží nelogicky ve velkém ďolíku a vysílač Vraní vrch je za kopcem, takže mnoho lidí i zde v Domažlicích musí mít satelit :-)
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 2. 9. 2009 17:28 Nový
Vložil: Štěpán S.
No jo, mělo to být na Čerchově ..... a místo Chebské Zelené zase měla být Dyleň a mohlo být vymalováno a kvalitně pokryto ..... jenže ..... jaksi nic. Prostě dopadlo to neoptimálně.
Odpovědět
Titulek: Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (rifa fifa) Nový
aura:
53
Luboš Zelenka
Datum: 3. 9. 2009 19:34 Nový
Vložil: Luboš Zelenka
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 3. 9. 2009 21:24 Nový
No, na hraně .... proto je obzvlášt' důležité vše řádně udělat, proměřit, dát pořádnou anténu a správně nasměrovat. Taktéž nový koax bez jakéhokoliv prodlužování či rozbočování by bylo vhodné použít. Možná by mohl i být už nutností slabší zesilovač, to ale nevím, muselo by se vyzkoušet až dle místních výsledků.
Odpovědět
Titulek: Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (David Rácz) Nový
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 3. 9. 2009 22:14 Nový
Davide, a odkud víš, že se bude opravdu vypínat? Možná jej přeladí na jiný zdroj a pojede tak dále až do r. 2011. Malé dokrývače mají zůstat, pokud vím.
Odpovědět
aura:
81
David Kříž
Datum: 3. 9. 2009 22:23 Nový
Vložil: David Kříž
a né od nějaké místní agentury JPP, která pochybuji že rozezná satelit od pozemní antény? ;-)

ale tak možnost vnutit lidem satelit se musí využít vždy, i kdyby to nebylo pravda, business je business a počítá se jen co je doma! :-) satelit doma u zákazníků, prašule doma u Ráczů ;-)

asi začnu lidem nabízet vrtulníky a tvrdit, že se budou rušit silnice :-) neboli: jsam tak dobrý businessman, jak dobře přesvědčím protistranu o tom, že si má ode mne koupit něco, co nepotřebuje :-)
Odpovědět
aura:
44
Milda
Datum: 4. 9. 2009 8:54 Nový
Vložil: Milda
A proč se tak navážíte do pana Rácze? On si přece může dát reklamu kam uzná za vhodné a kde si bude myslet že se mu vyplatí ;-)
Kdyby byl v Nýrsku pořádný starosta už by měl dávno zjištěno jestli se analogový převaděč na podzim odmlčí nebo bude přeladěn na jiný zdroj signálu. Případně by už lobboval u ČT a ČTÚ aby analogový dokrývač převedli na digitální.
Odpovědět
Titulek: Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, (David Rácz) Nový
aura:
81
David Kříž
Datum: 4. 9. 2009 12:52 Nový
Vůbec to nebylo myšleno jako navážka do pana Rácze, pokud o tak vyplynulo tak se mu omlouvám. Já někdy moc rýpu ;-)

Spíše bylo účelem nastínit jak dnes funguje konzum a jak lidi-zákazníci přemýšlejí(nepřemýšlejí). Tím neříkám že pan Rácz někoho oblbuje, funguje naprosto v pořádku a standartně jako jakýkoli jiný obchodník. Chytne se příležitosti když je. Ale celková situace je asi taková, že chybou nebo naprostým amaterismem státu a jemu podřízených institucí vznikají díry a chyby které by vznika neměly. Je to širší problém, jednoduše nastíněno: kdyby se o to někdo kompetentní zajímal tak se ví že v Nýrsku bude/je problém, řeší se to, informuje. A také se už několik let nemá co lidem tlačit do hlavy že náhradou pozemního analogu je DVB-T/satelit/kabel/IPTV! Není! Náhradou pozemního analogu je DVB-T! Tečka! Jaká technologická neutralita? Nejde o technologii, jde o princip! Ale to už tu zas rozvádím něco co nepatří do tematu a zas z toho bude válka pozemní versus satelitní :-) Je jasné že když jim nabídnete satelit je to o něčem uplně jiném, jako když si zlodějská organizace TO2 dá celostátní inzerát v duchu "vypnou Vám televizní vysílání, zůstanete bez tv, zachrání Vás jedině naše IPTV!" Za to se měly dávat minimálně pokuty, ne-li žaloby!

Takže panovi Ráczovi: jen se mi spojilo několik dojmů dohromady, nemá to nic s Vámi osobně společného.
Odpovědět
aura:
44
Milda
Datum: 4. 9. 2009 13:22 Nový
Souhlasím s vámi a pod tohle se klidně podepíšu.
Jen mě minule vadil ten osobní útok na pana Rácze. Když na to sarosta Nýrska kašle, lidi stejně nemají jinou možnost než koupit satelit a jestli jim jej nenamontuje pan Rácz bude to někdo jiný ;-)
Odpovědět
aura:
81
David Kříž
Datum: 4. 9. 2009 13:28 Nový
jo jak jsem psal, omlouvám se panu Ráczovi v této věci. on je v tom nevinně. jen jsem to tak divně spojil moc věcí do málo slov, že byl vylíčen jako zločinec ;-) tak sorry a kdyžtak se domluvíme na nějaké satisfakci :-)
Odpovědět
aura:
53
Luboš Zelenka
Datum: 4. 9. 2009 13:28 Nový
Takových míst jako v Nýrsku bude více.Vždyt´i Mariánské lázně a další města dostala DVB-T převaděče a opakovače.
Odpovědět
aura:
53
Luboš Zelenka
Datum: 6. 2. 18:53 Nový
Nedávno jsem v Událostech v regionech slyšel,že Nýrsko dostane digitální dokrývač.
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 6. 2. 19:10 Nový
Mohlo by, celkem by si to i tamní zasloužili ...
Odpovědět
aura:
53
Luboš Zelenka
Datum: 4. 9. 2009 14:11 Nový
Nevím,proč by se převaděč měl umlčovat.
NYRSKO 30 H ČT 2 13° 07' 50" 49° 16' 36" 656 19 TV
NYRSKO 47 H Prima televize 13° 07' 50" 49° 16' 36" 656 19 TV
NYRSKO 39 H ČT 1 13° 07' 50" 49° 16' 36" 656 19 TV
NYRSKO 26 H NOVA 13° 07' 50" 49° 16' 36" 656 19 TV
Převaděč může brát signál z:
28.2.2010 vypnutí ČT 1 Sušice Svatobor 35
28.2.2010 vypnutí Nova Sušice Svatobor 9
28.2.2010 vypnutí Prima Sušice Svatobor 43
28.2.2010 vypnutí ČT 1 Klatovy Barák 22
28.2.2010 vypnutí ČT 2 Klatovy Barák 58
28.2.2010 vypnutí Nova Klatovy Barák 6
Jinak mají být převaděče vypnuty až 11.11.2011.
http://www.digitalne.tv/vypinani/?obec=N%FDrsko&odeslat=Odeslat
Odpovědět
aura:
44
Milda
Datum: 4. 9. 2009 14:37 Nový
Jde o to, že na Novu i Primu dolehla krize na trhu s inzercí a v rámci šetření plánují vypínat malé analogové dokrývače mnohem dřív než v roce 2011. Ostatně i v TPP není psáno že se převaděče vypnou 11.11.2011, ale NEJPOZDĚJI 11.11.2011 ;-)
Odpovědět
Datum: 4. 9. 2009 15:02 Nový
Vložil: Luboš /DVB-T/
Mildo krize?Nebyl bych si tak jistý,těch reklam mezi pořady je stále až moc tak jsem ani nezaznamenal že by plakali nad inzercí.
Odpovědět
aura:
44
Milda
Datum: 4. 9. 2009 15:40 Nový
Odpovědět
Datum: 4. 9. 2009 16:00 Nový
Vložil: Luboš /DVB-T/
Hmm tak uvidíme kdy se to projeví na těch reklamách.
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 4. 9. 2009 23:21 Nový
Z DVB-T (či Satu) je to jistější, Luboši ....

Jinak by mě teda stále zajímalo, kdo kde vzal tu jistou informaci, že se to bude skutečně tento měsíc vypínat ..... Pokud tam není v DVB-T vše zajištěno z tohoto dokrývače či není tam dobré pokrytí z většího z okolí, tak proč by to vypínali? Navíc je chtějí většinou zachovat co já vím do r.2011

I tady v Mariánkách co spustili DVB-T, tak se nemají k vypínání analogu, a to by mohli a měli důvod, že? Já si myslím, že se Nýrsko vypínat nebude. Nebo někdo tam vidí piktogram? Ale i tak, to mohou ještě dodatečně předělat na jiný zdroj - např. zrovna z toho DVB-T. (Sušice, či Domažlice)
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 5. 9. 2009 7:35 Nový
Vložil: Enik <enik (zavináč) c-mail (tečka) cz>
Titulek: Vážený pane Ráczi. (celé vlákno)
Nýrsko žádný problém nemá. Problémy máte spíš Vy sám, a sám si je vyrábíte. Provoz analogových převaděčů zůstává zachován i po vypnutí příslušného hlavního vysílače. I v tomto případě tak zůstane lokální převaděč nadále v provozu, a to pravděpodobně až do roku 2011. Pokud ani v tu dobu nebude pokrytí Nýrska signálem DVB-T dostatečně kvalitní, bude možné rozhodnout o jedho dokrytí pomocí opakovače. V takovém případě je ale nutné, aby se provozovatelé všech MPXů dohodli na tom, že dané místo vykryjí společně. V opačném případě by došlo k nežádoucím efektům, které by zkomplikovaly místní příjem.
Tento Váš příspěvek i některé Vaše aktivity v daném místě je tak možné považovat spíš za šíření poplašné zprávy než za seriózní postoj k danému problému. Alespoň doufám, že na ty sat. montáže už máte pořádnou měřící techniku. V opačném případě byste také mohl začít šířit zvěsti o tom, že v Nýrsku není ani DVB-S, a to by asi nebylo právě šťastné.
Odpovědět
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi. (David Rácz) Nový
aura:
94
Milan Pantůček
Datum: 5. 9. 2009 19:24 Nový
Vložil: Milan Pantůček
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi. (celé vlákno)
Místní převaděč má piktogram, protože přijímá signál z Krašova. Možná bude přeladěn těsně před nebo po vypnutí analogu na jiný zdroj signálu.
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 5. 9. 2009 21:06 Nový
Také si myslím ..... proto se ptám. I když možné jr všechno, ale toto mi nějak moc nesedí. Enik napsal to, co si myslím i já o tom vypínání. Jen si to myslím. No, brzy zjistíme jak to tedy opravdu je.
Odpovědět
aura:
88
Vladimír Dráb
Datum: 6. 9. 2009 8:28 Nový
Vložil: Vladimír Dráb
Když už tady kritizujeme přístup p. Rácze, přestože mu mám za zlé jeho nedostatečnou vybavenost měřící technikou na montáže v digi tv oblasti, v dané situaci bych se choval naprosto stejně a tedy s ním plně souhlasím. Není jeho problém, že se někde vysílá piktogram, veřejnost byla jasně seznámena s tím, co piktogram znamená a pokud provozovatel piktogram vysílá je dobré nabídnout potenciálním zákazníkům své služby. Dojde-li k evidentně pozdnímu přeladění na jiný analogový zdroj, nebo bude analogový vykrývač zásoben digitálně zatím nevíme. Navíc satelitní řešení problém vyřeší dle mě velmi čistě a elegantně s podstatně větší programovou nabídkou, než jaká kdy bude v náhradním analogu, nebo DVBT. A až tam to DVBT kvalitně dorazí lze ho použít na druhý atd. TV.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 6. 9. 2009 8:50 Nový
Toto je opravdu věcí názoru. Člověk, který se v tomto oboru jakkoliv angažuje by měl mít kvalitní informace. Já osobně si docela zakládám na tom, že jsem schopen si takovéto informace obstarat. Z tohoto pohledu ovšem pan Rácz něco zanedbal. Snaha o zachování analogových převaděčů až do roku 2011 je celkem známá, a to právě v oblastech ve kterých není vykrytí signálem DVB-T zcela dořešeno. V případě Nýrska je tak celkem jisté, že místní převaděč zůstane i nadále funkční. Funkce piktogramu se týká jen vysílačů, nikoliv převaděčů. Oddělit od sebe tyto zdánlivé nepodstatnosti považuji za docela podstatné. Mnohá pravidla vyplývající z TPP nebo z NKS nejsou zdaleka obecně platná, a to předevší právě v oblasti televizních převaděčů.
Pokud jde o měřící techniku, tak jsem zcela nekompromisní. Bez ní to prostě nejde. Specielně pan Rácz nám to už několikrát potvrdil!
Odpovědět
aura:
88
Vladimír Dráb
Datum: 6. 9. 2009 9:58 Nový
Jako koncový uživatel, neboli divák na TV uvidím piktogram a je mi jasné, že můj analog končí. Pokud je to jinak má to provozovatel vysílání dát jasně na vědomí. Přeci jako divák nebudu zkoumat celou distribuční trasu odkud mi signál a přes co přichází a co kdosi plánuje. Pokud je něco v nepořádku bordel není u p. Rácze, ale zřejmě někde jinde. Pan Rácz řeší problém s předstihem a ne až nastane.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 6. 9. 2009 10:48 Nový
To je ale dost chabý alibismus. Pokud něčemu nechcete rozumět, tak tomu nerozumějte. Z podstaty věci se piktogram týká vždy jen a jen vysílačů. Jestliže se někde objeví piktogram, pak je třeba se začít zajímat o to co bude dál, a ne bezhlavě nalítnout prvnímu kdo se objeví s nějakým pseudořešením. Docela by mohlo být zajímavé dovědět se nakolik stoupne kredit pan Racze až lidé v Nýrsku zjistí, že jim vnutil něco co nepotřebují, a že jejich vykrývač vysílá v analogu vesele dál. To bude opravdu machrovinka. Nakupujte u odborníků!
Odpovědět
aura:
97
Miloslav Klášterka
Datum: 6. 9. 2009 12:02 Nový
Vložil: Miloslav Klášterka
Vážený pane Eniku, velice lituji, ale nemohu s vámi plně souhlasit. Vaše pozice je velice rozdílná proti běžnému diváku, který není odborníkem a nemá ty informace, které jsou dostupné vám. Měl jsem obdonou zkušenost. Známý z Vysoké na Mělnicku mě oslovil, když se mu na obrazovce objevil piktogram. Šlo o Pha- město. Zalolal na telefonní linku, asi ČRa. Dostalo se mu ujištění, že se ho vypnutí netýká, že je v oblasti Ústí nad Labem a tam, že analog pokračuje. Byl to omyl. Přijímal analog z Prahy. Lidem se nedostává dost úplných informací. Před 10lety, když jsem šel do definitívního důchodu, mě také stačilo zavolat na kterýkoli vysílač a dověděl jsem se co jsem potřeboval. Dnes jsme všichni důchodci.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 6. 9. 2009 12:54 Nový
Jenže na telefoní lince nesedí jasnovidec, aby věděl odkud kdo přijímá jaké programy. Od toho jsou lidé v daném regionu, aby podali koncovému divákovi patřičné informace. Alespoň já to tak dělám. Pan Rácz ovšem uvádí své zákazníky v omyl, neboď jim tvrdí, že o analogové vysílání příjdou. Stále a dokola tu opakuji, že otázky kolem televizního příjmu by lidé měli nechat na lidech, kteří jsou v daném oboru zkušení a mají patřičné informace. Pokud má někdo jiný názor, je to jeho věc. I v tomto případě totiž není nic jednoduššího než-li si zjistit, zda se daný převaděč bude vypínat nebo bude převed na jiný zdroj signálu. Pak by i pan Rácz mohl poskytovat zasvěcené informace. Jenže by se tak připravil o zisky z prodeje a montáže sat. kompletů. Mně to seriózní nepřipadá.
Odpovědět
aura:
81
David Kříž
Datum: 6. 9. 2009 12:57 Nový
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi.Re: Vážený pane Ráczi. (celé vlákno)
Tak ono je třeba to asi rozdělit na standartního diváka, který ví celkem prd, a na někoho kdo se podle diváka v tom má pohybovat, něco jako odborník, i když se zdráhám toto slovo použít-tj. prodejce, montážník, atd. Ten by měl mít zaručené informace.

Enik to podle mne myslel tak, že pan Rácz jakmile se doslechl o piktogramu v Nýrsku tak aniž by ověřoval informace tak začal lidem nabízet satelity. Samozřejmě nelze od pana Rázce čekat, že bude dělat těm lidem informační servis a uklidňovat je, že se to spraví a převaděč bude přeladěn. To by z toho nic neměl, nikdo by si u něho nic nekoupil, protože ke změně zatím nedojde a není třeba nic nové kupovat. To je logické byl by sám proti sobě kdyby to dělal. On to prodává, montuje, živí ho to a dělá vše pro to aby měl zákazníky.

Na druhou stranu se může stát to co Enik popisuje, tj. pan Rácz nainstaluje satelity aby při vypnutí převaděče se měli lidi na co dívat (v dobré víře, ale zadarmo to není že ;-) ), ale převaděč bude přeladěn, pojede dál dva roky, to lidem jistě neunikne, a obviní ho že jim lhal, klamal je, aby jim vnutil satelity a zbytečně vyhodili peníze. To už záleži na panu Ráczovi, jaký postup zvolí. Předpokládám ale, že nebude klamat lidi, tj. nebude rozhlašovat neověřenou info že bude převaděč vyput ;-) Místo toho bude kulantně tvrdit o "výhodách" satelitu aniž by poškozoval pozemní příjem, tj. bez mystifikace že bez satelitu přijdou o sledování tv. Věřím že to tak nějak bude ;-)

K tomu Vašemu známému pane Klášterka, no ono je to logické, na těch linkéch sedí blondýna které řeknete PSČ, ona se podívají do tabulky a řeknou přijímáte to a to podle území, místo toho aby se zeptali na kanál a poradili že chytá Prahu místo Ústí. To už je zas o něčem jiném a také asi o jednotlivém člověku, na jedné i druhé straně. Přece když mám v obraze piktogram (Praha), nenechám si namluvit že chytám signál odněkud kde ten piktogram nemůže být (Ústí).
Odpovědět
aura:
2
Pavel Majer
Datum: 8. 9. 2009 9:24 Nový
Vložil: Pavel Majer
Titulek: Piktogram (celé vlákno)
Vážení, musím se zapojit do Vaší více či méně fundované diskuse. Bydlím v Chudeníně (3 km od Nýrska), chytám analog z místního vykrývače Pajrek na kanálech 39 (ČT 1), 30 (ČT 2), 26 (NOVA), 47 (PRIMA) a k dnešnímu dni piktogram skutečně není ani na jednom z těchto kanálů. Pokud tedy někdo viděl v Nýrsku uvedený piktogram, musí se jednat o příjem z Krašova na kanále 31 (ČT 1), nebo 10 (NOVA), případně o příjem z Krkavce na kanále 27 (ČT 1) a 51 (PRIMA). Oba tyto vysílače končí již 30.09.2009. Dokrývač Pajrek zřejmě bere signál odjinud, možná ze Svatoboru (Sušice), který bude končit se všemi analogovými programy 28.02.2009, stejně tak jako vysílač Klatovy-Barák. Faktem je, že vypnutí analogu z dokrývače Pajrek nás stejně dříve nebo později čeká a jak to bude s jeho případnou přeměnou na digitál, je ve hvězdách. Oficiálně se ohledně dokrývačů nikde nic nedozvíte, internet je plný informací o hlavních vysílačích digitálu, stejně jako různé infolinky. Příjem digitálního signálu pozemní cestou z vysílače Sušice-Svatobor bude velmi problematický, protože v cestě signálu stojí mnoho kopců. Nabízí se zde alternativa přímu z Plzně-Krašova, ale vše bude nutno vyzkoušet. Osobně já dnes lezu na střechu a zkusím u nás něco cyhtit. O úspěšnosti lovu budu zde informovat.
Odpovědět
aura:
67
Pamětník
Datum: 6. 9. 2009 13:15 Nový
Vložil: Pamětník <pametnik (zavináč) email (tečka) cz>
Nedá mi to a do diskuze se také zapojím. Divím se Vám Eniku, že si při své serioznosti troufnete na tak rezolutní prohlášení : "Nýrsko žádný problém nemá."! To víte skutečně a konkrétně, z Vašich nestandardních zdrojů, že nýrští žádný problém nemají a ani nebudou mít? Proč tedy na jedné straně tvrdíte jedno a na druhé připustíte : "a to pravděpodobně až do roku 2011". Proč tedy to slůvko PRAVDĚPODOBNĚ, když je Vám vše již dnes jasné? Také Vaše další slůvka jako POKUD, BUDE MOŽNÉ, NUTNÉ, "aby se provozovatelé všech MPXů dohodli na tom, že dané místo vykryjí společně", "V opačném případě by došlo k nežádoucím efektům", "by zkomplikovaly místní příjem", mne nepřesvědčila o Vaší naprosté jistotě, natož o Vašich znalostech, jak se všichni hráči v této komplikované hře zachovají v příštích 3 letech právě pro lokalitu Nýrsko. Mám k této lokalitě srdečný vztah, chodil jsem tam pár let do školy a bydlí tam i nějaký příbuzný. A to se nebavíme o celém údolí Úhlavy, které od pramene až právě do Nýrska mělo s tuzemským příjmem TV vždy nějaký problém, na rozdíl od příjmu ARD, ZDF a BR.
Odsoudit druhé je velmi jednoduché a pokud se v tomto soudu objevují i narážky na způsoby podnikání těch druhých, u mne Vám to kladné body nepřidá. Ta Vaše poslední věta mi už zcela zavání nějakým osobním problémem. O schopnosti řádně instalovat systémy na DVB-S od pana Rácze se zde snad ani žádné pochybnosti neobjevily.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 6. 9. 2009 20:12 Nový
Klidně si troufnu. Nýrsko totiž opravdu žádný problém nemá a ani mít nemůže. Obyvatelé Nýrska resp. Nýřané by už ale problém mít mohli. Můj rezervovaný přístup k tvrzením pana Rácze je dán zkušenostmi z minulosti. Pan Rácz zde už několikrát přišel s tvrzením, že někde něco nefunguje, aby se pak ukázalo, že příčina byla zcela jinde. Stejně tak jeho tvrzení, že analogový převaděč bude vypnut současně s Krašovem je pouze jeho domněnka blízká poplašné zprávě. Převaděč v Nýrsku se ale s velkou pravděpodobností vypínat nebude dřív, dokud to pokrytí nedovolí. Na to si troufám vsadit. Jistotu mohu mít až případně zítra. Jednoduše řečeno, Pan Rácz není schopen posoudit kvalitu pokrytí signálem. On sám píše ve smyslu, že jedna paní povídala. Není pochyb o tom, že Nýrsko bude pokryto dalším vysílačem, a bude-li to nutné bude možné jej dokrýt opakovačem. Jaká bude skutečná situace ale ukáže až čas.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 7. 9. 2009 7:12 Nový
A v tom je právě ten zádrhel. Vy tu něco tvrdíte, a přitom to nemáte ověřené. JPP není dostatečný zdroj informací. Pokud chcete něco tvrdit tak to musíte mít ověřené. Pokud bych vycházel z podobných zdrojů jako Vy, pak by ani Šumperk nebyl pokrytý A-TV, a to i přesto, že je z něj vidět přímo na vysílač. Neuvěřitelné množství lidí totiž má nainstalované antény typu polské síto se zesilovačem, a na to jde chytit jen málo co. Pokud tu anténu mají ve Vašem případě natočenou ještě špatným směrem, pak se není čemu divit. Osm lidí není dostatečný vzorek. Já věřím jen tomu co mi ukáže můj PROMAX. Vše ostatní je irelevantní.
Odpovědět
aura:
67
Pamětník
Datum: 7. 9. 2009 9:32 Nový
Já se Vám Eniku nedivím, že důvěřujete jen svému měření a PROMAXu. Ale většině diváků nejde až tak o to, že za ideálních podmínek lze u nich dostatečnou úroveň a kvalitu signálu naměřit, ale o zajištění pro ně dlouhodobě kvalitního příjemu DVB-T na jejich TV a STBech. Také si myslím, že 100% démonizování antén typu "polské síto" má sice nějaké reálné příčiny, ale neplatí generálně. Jistě bez měření a zkušeností může přebuzený, nebo rozkmitaný zesilovač komplikovat laickým divákům nové podmínky příjmu, které nastaly po spuštění DVB-T vysílačů.
I když mohu o úrovni teoretických vědomostí pana Rácze také pochybovat, jeho zkušenosti z praxe a ať je jakákoliv (nejen informace od 8 lidí), ho opravňují k tomu, hodnotit situaci povšechně a velkoplošně. To nedokáže ani náhodné projetí měřícího vozu ČTÚ a při vší úctě, ani Vaše náhodná jednorázová návštěva. Důvody, které omezují pana Rácze ve svém technologickém vybavení mi připadají pochopitelné a rozumné. Opravdu může nastat doba, kdy ho tento job opravdu už neuživí a byly by to jen promrhané prostředky. Tipuji, že jeho odhodlání a houževnatost mnohdy mohou nahradit laxního technika vybaveného špičkovou technikou. Ono nejde jen o vybavení, ale také o jistou stavovskou čest a ta nepřichází automaticky a ani se nedá nikde koupit.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 7. 9. 2009 14:15 Nový
Já si ale naopak nemyslím, že by měřící techniku bylo možné nahradit nějakým nadšením nebo houževnatostí. Připouštím, že jistá vytrvalost v pokusech může přinést nějaký ten úspěch ale exaktní výsledky to nebudou. SATLOOKa by si pan Rácz jistě dovolit mohl, a na DVB-T se něco podobného najde taky. Alespoň na informativní zjišťování parametrů signálu.
Odpovědět
aura:
33
David Rácz
Datum: 7. 9. 2009 15:29 Nový
Na ladění DVB-S signálu už třetím rokem používám kombinaci nejmenšího sat.receiveru TechniSat Digit Sim S2 ve spojení s malinkou LCD TV. Vždy jsem naladil zákazníkovi skvělý signál, výhoda tohoto receiveru je ta, že kvalitu signálu ukazuje v zelené barvě, (která jde skvěle vidět) a i když jsem pět metrů vysoko na žebříku u paraboly a nastavuji jí, lze vidět až na zem k této LCD, jak se signál chová. Mohu tak krásně v menu nastavit, zda ladím Monoblok či singl nebo motor. U pozemního příjmu to dělám vetšinou s použitím modelu Comag SL35T, který má zvukovou indikaci signálu. Pustím v obýváku u zákazníka na telce zvuk na plné pecky, otevřu okna dokořán a sednu si na štít nebo na komín k anténě a hledám optimální signál s vysokým tónem, který je konstantní. Poté poprosím zákazníka o přepnutí na další multiplex, neboť se díky SFN a rozdílnosti kanálů často stává, že naleznete výborný signál jednoho Muxu a ten druhý není tak dobrý a musí se hledat kompromis, kdy všechny muxy běží bez výpadků stabilně. Nebo se dá anténa nastavit s malou LCD TV v ruce, která má DVB-T tuner. Vím, že by to s měřákem okolo krku bylo možná rychlejší, ale několk desítek tisíc Kč na měřák nemám a stejně bych musel kroutit s anénou stejně, jako s tím řešením s Comagem. Stejným způsobem ladí signál set-top-boxům i satelitním receiverům i několik mých kolegů kamarádů. Tak a teď se do mě pusťte :-)))))
Odpovědět
aura:
88
Vladimír Dráb
Datum: 7. 9. 2009 17:14 Nový
Já se do Vás jako zastánce měřící techniky pustím, jednoduchý měřák BER, MER na DVBT lze pořídit kolem 10 tis. Kč, což je myslím dostupné pro každého a na většinu instalací postačí. Za druhé, pokud bych používal Vaše postupy u zákazníka jako je jeho pomoc a otevírání oken a řvoucí televize, cítil bych se před zákazníkem velmi trapně. Prostě dle mě profesionální přístup vypadá jinak než Vaše snaha, byť řekněme většinou úspěšná.
Odpovědět
aura:
33
David Rácz
Datum: 7. 9. 2009 21:05 Nový
Já Vám rozumím a chápu co mi chcete sdělit. Netvrdím však, že můj přístup je profesionální (hledání signálu DVB-T). Nikdy jsem netvrdil, že se živím nastavováním antén pro zemský příjem a také to často odmítám, protože je to velice zdlouhavé a rád mám rychlé a praktické řešení, což je právě jen v případě satelitního příjmu. Takže se ani trapně, jak píšete, nikdy u takového zákazníka necítím. Naopak, on, když slyší nějaké "pískání" nastavení signálu, myslí si, že se jedná o nějakou novou metodu a bere jí s respektem :-)))) Je to vždy na vesnici, kde se vše bere jinak, tak trochu s nadhledem a se srandou, než-li je tomu u obyvatele města. Kdybych měl na krku tento měřák, jak píšete, stejně bych byl nucen "kroutit" anténou a hledat optimální signál. Bez měřáku i dokonce jsem schopen zjistit, zda je signál slabý, či naopak přebuzený a podle toho se chovat. Ano, měřák by mi mohl "říci", že optimální umístění antény např.může být o pár metrů vedle, než-li je stávající stožár, já bych ale stejně nemohl stavět stožár nový. Vždy musím hledat kompromis, jak to vyřešit se stávajícím vybavením a se stávajícím umístěním. Vím, že se mnou souhlasí spoustu lidí, kteří řeší podobné problémy, jen se neodváží zde nějak kreagovat.
Odpovědět
aura:
44
Milda
Datum: 8. 9. 2009 9:50 Nový
Já s vámi pane Rácz souhlasím a tipuji že v 80% případů vaše metoda nastavování antény zcela postačuje a zákazník je spokojen. Je ale jasné že pokud se vyskytne při příjmu nějaký problém, nemáte moc šanci jej odhalit a pak by se vám měřák hodil. Především mě ale není jasné proč si měřák nekoupíte a nedáte do nákladů?
Odpovědět
aura:
52
A AA
Datum: 8. 9. 2009 10:54 Nový
Vložil: A AA
no, i ono magicke "dat si do nakladu" ci "odepsat z dani" stale bohuzel znamena, ze si na to musite nejdriv vydelat...
Odpovědět
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi. (Milan Pospíšil) Nový
aura:
33
David Rácz
Datum: 8. 9. 2009 12:16 Nový
Přesně to jsem chtěl napsat! To, že si něco dá podnikatel do nákladů neznamená, že to nemusí zaplatit z peněz z příjmů! To si raději za těch deset tisíc koupím nové zboží do nabídky pro zákazníky a satelity i set-top-boxy budu dál nastavovat tak, jak to dělám doposud. A to hlavně z jednoho jediného důvodu: vše bezvadně zákazníkům běhá a když se někdy objeví problematický případ v DVB-T, doporučím zákazníka jinak nebo mu nabídnu satelitní příjem.
Odpovědět
aura:
73
Enik
Datum: 7. 9. 2009 20:46 Nový
V tom právě bude ten kámen úrazu. Tímto způsobem totiž nejste schopen zjistit případnou příčinu neúspěchu. To už jste nám několikrát předvedl. Mimo to Vaše pracovní metody nebudí právě příliš mnoho důvěry. Když jsem přijel se svým autem do servisu ve kterém mi geometrii začali seřizovat pomocí 4 metrové tyče, metru a tužky, tak jsem sedl do auta a už jsem se tam víckrát neukázal. V dnešní době mi tento postup připadá poněkud nepatřičný. Stejně tak mi připadá nepatřičné, aby mi někdo nastavoval anténu pomocí metod, které tu prezentujete Vy.
Odpovědět
aura:
47
Daniel Kulhánek
Datum: 7. 9. 2009 22:59 Nový
Vložil: Daniel Kulhánek <danielkulhanek (zavináč) seznam (tečka) cz>
S tou geometrií jste poněkud ustřelil. I tato vámi zavrhnutá technologie dokáže seřídit geometrii na požadovanou hodnotu. Ale spíš cítím dost nadsázky v tomto vašem srovnání a jmenovaná událost se vůbec nestala...
Odpovědět
aura:
83
DT-amater
Datum: 7. 9. 2009 21:45 Nový
Vložil: DT-amater
A za toto vam lide plati?
Odpovědět
aura:
29
Štěpán S.
Datum: 7. 9. 2009 12:11 Nový
No není to Davide lehké ..... všichni máte tak nějak částečnou pravdu.
Odpovědět
aura:
53
Luboš Zelenka
Datum: 7. 9. 2009 14:20 Nový
Podobný problém zde ted´nastal v Železném Brodě.Též město v dolíku,kam jen do některých míst zasahuje DVB-T z Ještědu a z Černé hory.
Dopadlo to takto:
PELECHOV 60 H Prima televize 15° 15' 59" 50° 38' 15" 350 1 TV
PELECHOV 31 V ČT 1 15° 15' 59" 50° 38' 15" 350 1 TV
PELECHOV 43 V Vysílací síť 1 15° 15' 59" 50° 38' 15" 350 100 DVB-T
Na opakovači Železný Brod-Pelechov byla na 43.kanále zavedena vysílací sít´1 dokonce s ERP 100 W.

Na převaděči:
ZELEZNY BROD 11 H NOVA 15° 15' 43" 50° 38' 44" 385 6 TV
ZELEZNY BROD 29 H ČT 1 15° 15' 43" 50° 38' 44" 385 3 TV
ZELEZNY BROD 46 H ČT 2 15° 15' 43" 50° 38' 44" 385 10 TV
Na převaděči Železný Brod-Hrubá Horka je ČT2 přeladěna z DVB-T na analog.

Nakonec bych chtěl podotknout,že před vypnutím analogového 43.kanálu z Ještědu a analogového 40.kanálu z Černé hory se na opakovači a na převaděči v Železném Brodě na ČT2 zobrazoval piktogram + další doplňky.
Mezi většinou lidí zavládl chaos,jestli nepřijdou o ČT2.
Místní firma která zavádí DVB-S hned reklamními plakátky polepila celý Železný Brod.
Jinak v Železném Brodě už před touto akcí mnoho lidí přijímá DVB-S,tipl bych to na 40%.Jelikož je zde hodně panelových domů,tak je zde rozšířená kabelová televize.
Odpovědět
aura:
2
Venca Pravda
Datum: 6. 2. 13:23 Nový
Vložil: Venca Pravda
Před rokem jsem se přestěhoval z Domažlic do Janovic. V Domažlicích jsem zažil přechod na digitalizaci. Ohlašované vypnutí analogu bylo tenkrát 2x posunuto (celkově o 3/4 roku od původního termínu vypnutí). Ti co si počkali až na okamžik vypnutí analogu si poté pořizovali set-top-boxy za poloviční cenu. Loni na jaře se mi dostal do ruky set-top-box za hubičku, vyzkoušel příjem a zjistil jsem, že v Janovicích lze přijímat digitální signál z Krašova (se zesilovačem v anténě). Pravděpodobně bude příjem také záviset na poloze stavení v obci. Digitální signál ze Svatoboru je u nás žalostně slabý. Přesto si myslím, že kdo chce ušetřit, měl by si počkat až na co opravdu bude. Podle mého Barák ani Pajrek 28.2. nevypnou, protože jde jen o business. Potvrzuje to i finta, kterou provedli na Domažlicku v obci Spálenec. Na cca měsíc zde spustili digitální vykrývač, lidé si nakoupili set-top-boxy a pak ten vykrývač vypnuli, jelikož se to prý pro pár lidí nevyplatí provozovat. Obec poté místním přispěla částkou 1000,- kč na nákup satelitní techniky. Od tamějšího domorodce mám zmíněný set-top-box :-).
Odpovědět
aura:
33
David Rácz
Datum: 6. 2. 22:58 Nový
O tom absolutně nic nevím. Můžete to prosím více přiblížit? Nechce se mi věřit, že by na Č.Kubickém dokrývači (určeném i pro Spálenec) někdy spustili digitální dokrývač, aniž by o tom někde byla jediná zmínka. Díky. O tom příspěvku starosty Č.Kubice se sice hovořilo, ale nikdo nic nedostal. Možná trochu vaříte z vody....
Odpovědět
aura:
81
David Kříž
Datum: 6. 2. 23:13 Nový
Stejně jako kolegovi jmenovci se mi to zdá nesmysl... obávám se, že to bude agentura JPP ;-) Takových bludů se už mezi laickým obyvatelstvem našířilo.
Odpovědět
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi. (Venca Pravda) Nový
Titulek: Re: Vážený pane Ráczi. (Venca Pravda) Nový
aura:
84
-=RYS=-
Datum: 12. 2. 17:18 Nový
Vložil: -=RYS=-
CRa s tim neexperimentovali.
Experimentoval s tim nekdo jiny, kdoz si udelal linearni opakovac se zpozdovaci linkou a synchronizatorem (GPS rtc) a s linearem 3W PA do 8dBi sektorky. Eventualne vse v racku do 100kKc.
Jinak receno, pokud "linearni-transporder" nekdo vhodne umisti, tak Vam rucim, ze na urcitych kotach CTU (i dalsi) nic nepoznaji...narozdil od mistnich divaku, ktery "najednou" budou mit kvalitni signal.

Otazka vsak je, proc se starosta obce nedomluvil s levnejsim vyrobcem all-in-one-rack19U DVB-x TX nez je mnohem drazsi R&S.
Pricemz tento lokalni TX do 20W PA s GPS-rtc pro synchronizaci v SFN s velkym vysilacem ma i ATM rozhrani od MW linky od velkeho vysilace.
Vyrobce-dodavatel takoveho DVB-x TX mile rad vyridi vse potrebne s CRa, CDG a O2 tak, aby 3 tyto racky (3 MUXy) mohl umistit na pozemek/budovu obecniho uradu.

Jen pro info, napriklad v Ceskych Budejovicich je maly vyrobce FM vysilacu, PAL analogovych vysilacu (nekolik se jich v CZE osadilo jako mistni dokryvace)...je jen skoda, ze se nepreorientoval i na DVB-x technologii.
Teto "diry" v CZE trhu napriklad vyuzil jisty Ostravsky podnik a taky vysila svuj DVB-T signal ve svem lokalnim MUXu.
Vyrobcu malych DVB-x vysilacu je v EU nekolik a ceny jsou mnohem mensi nez u R&S, tady by jste Davide mohl udelat "kauf".
Reknu to takhle, bejt zdravej a nebyt invalidni duchodce, tak se do toho pustim.
Koneckoncu si pamatujete jak jsem eventualne nabizel DVB-T remultiplexory s linearnimy digitizery DVB-T/S/C pro domaci rozvody. Postaci by za to dat 3-5W PA linear s pasmovejma propustma a neni co resit.
Muzete i sam doma vyzkouset repeater.
Neco jako Alcad vlozky, ale se 150uV na vystupu...napojite na "Plzenske sito" a...me to jelo na 600m (na druhe strane jsem mel X-Colorku na prijem).
Moznosti jsou, skoda ze je brecici podnikatele nevyuzivaj....ze by to bylo tim, ze PAL vysilac umel vyrobit kde kdo a DVB-x vysila uz ne...ci ze to je problem predevsim softwerovy...ze malokdo umi programovat Xilinx, DSP MC 96002 atd... ?
Moznosti jsou....
Odpovědět
aura:
67
Pamětník
Datum: 7. 9. 2009 0:14 Nový
Nýrsko sice spadá pod páteřní Svatobor, ale moc příhodné geografické podmínky pro příjem tady nejsou : http://www.digitalnitelevize.cz/forum/obrazek.php?identifikator=07099610037793&nazev=Geografie%2 0mezi%20Svatoborem%20a%20Nýrskem.&id_oblasti=100
To, že pro Nýrsko se jen možná prodlouží agonie analogového vysílání z převaděče ale pro jeho obyvatele není moc příznivá zpráva. A když DVB-T nezachytí, nezbyde jim nic jiného, než si pořídit DVB-S a pan Rácz bude jen jeden z těch, kteří jim to mohou zařídit.
Odpovědět
Titulek: pozdě (Jiří Anderle) Nový
aura:
84
-=RYS=-
Datum: 12. 2. 17:24 Nový
Vložil: -=RYS=-
Titulek: Re: pozdě (celé vlákno)
1) A co MUX3 ?
2) A co ti mezi opakovacem a hlavnim vysilacem ? (opakovac ma sektorovou antenu, ne vsesmeru).
Odpovědět

Sledování názorů

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen registrovaným uživatelům.

Prosím, přihlašte se a nebo se zaregistrujte.

Přehled názorů

Nastavení kvality: Vlastní Vše 2 3 4 5 6 7 8 9
Nýrsko není v ÚO Plzeň, Jaroslav Štemberk 1. 9. 2009 22:01
├  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Milan Pospíšil 1. 9. 2009 22:33 Nepřečtený
│└  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Rácz 2. 9. 2009 11:59
│ ├  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Štěpán S. 2. 9. 2009 17:28
│ └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, rifa fifa 4. 9. 2009 19:13 Nepřečtený
└  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš Zelenka 3. 9. 2009 19:34
 └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Štěpán S. 3. 9. 2009 21:24
  └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Rácz 3. 9. 2009 21:29 Nepřečtený
   ├  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Štěpán S. 3. 9. 2009 22:14
   │└  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Kříž 3. 9. 2009 22:23
   │ └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Milda 4. 9. 2009 8:54
   │  └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Rácz 4. 9. 2009 9:06 Nepřečtený
   │   └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Kříž 4. 9. 2009 12:52
   │    ├  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Milda 4. 9. 2009 13:22
   │    │└  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, David Kříž 4. 9. 2009 13:28
   │    └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš Zelenka 4. 9. 2009 13:28
   │     └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš Zelenka 6. 2. 18:53
   │      └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Štěpán S. 6. 2. 19:10
   └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš Zelenka 4. 9. 2009 14:11
    ├  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Milda 4. 9. 2009 14:37
    │└  Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš /DVB-T/ 4. 9. 2009 15:02
    │ └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Milda 4. 9. 2009 15:40
    │  └  Nýrsko není v ÚO Plzeň, Luboš /DVB-T/ 4. 9. 2009 16:00
    └  Re: Nýrsko není v ÚO Plzeň, Štěpán S. 4. 9. 2009 23:21
Vážený pane Ráczi. Enik 5. 9. 2009 7:35
├  Re: Vážený pane Ráczi. David Rácz 5. 9. 2009 11:52 Nepřečtený
│└  Re: Vážený pane Ráczi. Milan Pantůček 5. 9. 2009 19:24
│ └  Re: Vážený pane Ráczi. Štěpán S. 5. 9. 2009 21:06
│  └  Re: Vážený pane Ráczi. Vladimír Dráb 6. 9. 2009 8:28
│   └  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 6. 9. 2009 8:50
│    └  Re: Vážený pane Ráczi. Vladimír Dráb 6. 9. 2009 9:58
│     └  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 6. 9. 2009 10:48
│      └  Re: Vážený pane Ráczi. Miloslav Klášterka 6. 9. 2009 12:02
│       ├  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 6. 9. 2009 12:54
│       └  Re: Vážený pane Ráczi.Re: Vážený pane Ráczi. David Kříž 6. 9. 2009 12:57
│        └  Piktogram Pavel Majer 8. 9. 2009 9:24
└  Re: Vážený pane Ráczi. Pamětník 6. 9. 2009 13:15
 └  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 6. 9. 2009 20:12
  ├  Re: Vážený pane Ráczi. David Rácz 6. 9. 2009 22:07 Nepřečtený
  │├  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 7. 9. 2009 7:12
  ││└  Re: Vážený pane Ráczi. Pamětník 7. 9. 2009 9:32
  ││ └  Re: Vážený pane Ráczi. Enik 7. 9. 2009 14:15
  ││  └  Re: Vážený pane Ráczi. David Rácz 7. 9. 2009 15:29
  ││   ├  Re: Vážený pane Ráczi. Vladimír Dráb 7. 9. 2009 17:14
  ││   │└  Re: Vážený pane Ráczi. David Rácz 7. 9. 2009 21:05
  ││   │ └  Re: Vážený pane Ráczi. Milda 8. 9. 2009 9:50
  ││   │  └  Re: Vážený pane Ráczi. A AA 8. 9. 2009 10:54