Hlavní navigace

Ztrácíte se v nových okruzích Českého rozhlasu? Poradíme, kde a kdy je naladit

4. 3. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ve významných změnách, které na 1. března naplánoval Český rozhlas, se možná ještě řada jeho posluchačů nezorientovala. Přinášíme vám malého průvodce, jak se v nich vyznat.

Kritizuje se jednoduše, ale šlo to vůbec jinak?

Bylo by nošením dříví do lesa, kdybychom připomínali, že k 1. březnu ukončily své vysílání tři stanice mluveného slova, konkrétně Rádio Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Spíše je třeba si položit otázku, zdali mělo smysl všechny tyto okruhy integrovat do jedné stanice, která bude mít z každé něco. Můžeme se na to dívat různými pohledy a dát za pravdu jak zástupcům Českého rozhlasu, tak i kritikům jeho nové strategie. Rozhodli jsme se portfolio stanic zredukovat a zkvalitnit, uvedl na páteční tiskové konferenci náměstek generálního ředitele veřejnoprávního média Petera Duhana pro program a vysílání Jan Menger.

Jak si ale tedy s onou redukcí poradit správně? Český rozhlas udělal to nejlepší, co pro něho bylo možné. Provozovat dvě podobné stanice (je tím myšleno především jejich zaměření), je nesmysl. Nad fúzí Rádia Česko a ČRo 6 tedy není třeba příliš polemizovat. Co posluchače rozezlilo spíše, byl fakt, že stanice mluveného slova, která spojením obou okruhů vznikla, vysílá pouze ve večerních a v podstatě už nočních hodinách. Co ale s tím, dámy a pánové? Český rozhlas přišel díky dohodě společnosti BBC Radiocom s Lagardère Active ČR o možnost vysílat na VKV, a tak mu zbyly pouze střední vlny. Zde by sice teoreticky mohl vysílat po celý den, ale dokážete si asi představit, jaké by to způsobilo haló, kdyby se starším posluchačům Dvojky tento způsob distribuce signálu znemožnil.

Každý chápe, že novou stanici není ideální spouštět na středních vlnách, kde má minimální zásah, v Českém rozhlasu ale bohužel neměli jinou možnost. Pokud bychom ale dali na kritiky, můžeme se ptát, zdali nemělo smysl novou stanici mluveného slova pustit v distribucích budoucnosti. Nebylo by dobrým krokem Českého rozhlasu šířit Rádio Plus po celý den například v rámci technologie DAB, případně na satelitu nebo v DVB-T? Místo by se zde určitě našlo. Způsobilo by to ale pravděpodobně obdobné haló, jako když se televize Nova rozhodla distribuovat své nové programy prostřednictvím multiplexu 4, s nímž mají někteří diváci doposud problémy. Navíc, Český rozhlas je instituce veřejnoprávní, takže se musí chovat jinak než subjekt komerční. Věc má zkrátka obě strany mince.

Vlnu nevole zvedlo mezi zájemci sloučení tří stanic mluveného slova do jedné.
Autor: Český rozhlas

Vlnu nevole zvedlo mezi zájemci sloučení tří stanic mluveného slova do jedné. Nejhůře z toho vyšel Český rozhlas Leonardo.

Jak na nové stanice Rádio Plus a Rádio Jazz

V rámci pozemního vysílání obsadilo Rádio Plus programovou pozici po dnes již neexistujícím Rádiu Česko a Českém rozhlasu 6. O ni se dělí s dalším novým digitálním okruhem – Rádiem Jazz. Zatímco zpravodajský a analytický okruh Českého rozhlasu vysílá v době od 16 do 24 hodin, ve zbytku času, což je v praxi většina dne, zde vysílá druhý jmenovaný tematický program. Stejně je tomu i na satelitu. Zde je ale označení trochu matoucí. Zatímco pozice ČRo Dvojka/Plus dává jasně najevo, že první stanice vysílá přes den a druhá v jeho zbytku, z označení ČRo Plus/Jazz by plynul spíše opak. Stačila by tedy drobná korekce na ČRo Jazz/Plus.

Stejně jako na středních vlnách, i na pozici ČRo Dvojka/Plus vysílá Český rozhlas Dvojka pouze do 16 hodin a na témže místě pak v osmihodinovém okně do půlnoci Rádio Plus. K výše uvedenému, tedy dělení Pluska s Jazzem, konkrétně k pojmenování programových pozic, se ještě sluší říci, že stejné označení, tedy ČRo Plus/Jazz mají tyto dvě stanice i v rámci technologie DAB. Pokud to náhodou nevíte, tak jde o příbramského operátora Teleko. Bližší informace o jeho síti je možné najít na snadno zapamatovatelných webových stránkách www.teleko.cz. Společnost používá s výjimkou Příbrami pro šíření signálu takzvané L-pásmo. Sehnat digitální rozhlasový přijímač není žádná věda. Můžete se osobně zajít podívat do reprezentační prodejny Českého rozhlasu, případně na www.pureradio.cz.

Milovníky jazzové hudby jistě krok se spuštěním speciální stanice, která se mu bude věnovat potěšil. 24 hodin denně ji naladí ale pouze na internetu. O programovou pozici se dělí v digitálních platformách s Rádiem Plus.
Autor: Facebook Norah Jones

Milovníky jazzové hudby jistě krok se spuštěním speciální stanice, která se mu bude věnovat, potěšil. 24 hodin denně ji naladí ale pouze na internetu. O programovou pozici se dělí v digitálních platformách s Rádiem Plus.

Rádio Junior: Novinka, kterou si rozhlas schoval na konec

Skupinou, které věnoval Český rozhlas významný prostor, a je to bezpochyby dobře, jsou děti. Spolu s Rádiem Plus a Jazzem, jež je mimochodem na internetu dostupný 24 hodin denně, spustil také Rádio Junior. Tato stanice už v určité podobě fungovala na webu: http://www.rozhlas.cz/radiojunior. Bližší informace o dosavadní podobě přinesl DigiZone.cz na konci srpna loňského roku, a to ne náhodou. Právě se začátkem školního roku 2012/2013 tento okruh odstartoval. Bylo to konkrétně 3. září. Za zmínku stojí fakt, že okruh vede Zora Jandová, vedoucí tvůrčí skupiny ČRo pro děti a mládež.

Rádio Junior je určeno konkrétně těm, kteří mají rádi pohádky, písničky, povídání se zajímavými hosty, dobrodružné příběhy, vtipné hlášky, zprávičky nebo soutěže. Jak již bylo řečeno, jako digitální stanice začala vysílat 1. března letošního roku. Junior má pozici mnohem jednodušší než Rádio Plus nebo Rádio Jazz. Má vlastní místo jak v pozemním vysílání (DVB-T), tak na satelitu i v rámci digitálního rozhlasu. Posluchači si tedy mohou být jisti, že kdykoliv si tuto pozici pustí, bude zde dětské vysílání. Rádio Junior se tak stává zcela regulérním hráčem na digitálním poli a je možné škoda, že stejný krok nepotkal i Jazz, který, jak již bylo řečeno, bude k dispozici 24 hodin denně pouze na internetu.

BRAND24

Rozdělení časů mezi nové vysílací okruhy Českého rozhlasu
Název okruhu střední vlny (SV) DVB-T/satelit/DAB internet
ČRo Plus 16:00 – 24:00 16:00 – 24:00 16:00 – 24:00
ČRo Jazz nevysílá 24:00 – 16:00 24 hodin denně
Rádio Junior nevysílá 24 hodin denně 24 hodin denně

Český rozhlas se vzdal číslování svých okruhů

Relativně dosti významnou změnou, která přišla spolu s představením nové korporátní identity, loga a označování stanic Českého rozhlasu, je i vzdání se číslování jednotlivých okruhů. Na Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Český rozhlas 3 – Vltava apod. už můžete zapomenout. Od března jsou to zkrátka Radiožurnál a Vltava. Dvojka už nějakou dobu není Prahou, a tak ji není třeba do výčtu zařazovat. S novou korporátní identitou celoplošných okruhů Českého rozhlasu přišla i významná technická změna, která se týká označování v rámci technologie Radio Data Systém (RDS).

Například Radiožurnál už je jednoduše označován jako R-ZURNAL, ČRo Dvojka je pak _DVOJKA_ a ČRo Vltava jako _VLTAVA_. Přeoznačení stanic na rozhlasových přijímačích se dotklo ale také regionálních okruhů. Zatímco dříve jsme mohli vídat názvy stanic jako CR_PLZEN, CR_SEVER nebo CR_HK___, nyní je to jednoduše _PLZEN__, _SEVER__ a trochu překvapivě CRO_HK_. Jednoduše možná proto, že označení HRADEC_K by na displeji vypadalo zkrátka trochu divně. Jen aby v případě některých regionálních okruhů posluchači při prolaďování přijímače došlo, na které se nachází zrovna stanici…

Nové označování okruhů Českého rozhlasu platí jak pro celoplošné tak i regionální stanice.
Autor: Ovi radio, forum.digizone.cz

Nové označování okruhů Českého rozhlasu platí jak pro celoplošné tak i regionální stanice.

Jste spokojeni s tím, jak Český rozhlas přeskládal své programové okruhy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).