Hlavní navigace

Znovuzrozené Loewe přichází. A vypadá jako celé vyměněné

25. 6. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
Tahle značka, která se dostala do insolvence, jakoby se znovu narodila. Se silným investorem za zády se změnila k nepoznání. Věřme, že jí to vydrží.

Oficiální video k Loewe Reference zde.

Oficiální video k Loewe Connect zde.

V Evropě moc značek televizorů nezbylo. Tedy nemyslím ty, které si dají nějaký místní název a produkce se navrhuje a vyrábí kdo ví kde. Loewe je evropské se vším všudy. V německém Kronachu navrhuje a v německém Kronachu také vyrábí.

Pozoruhodné a následováníhodné.

Evropa ale bohužel high-tech výrobě, a mám dojem, že výrobě vůbec, příliš nepřeje. Jsme příliš rozhádaní a pseudosamostatní a málo z nás pochopilo, že tohle už se nenosí a do budoucna už nikdy nosit nebude. A jako nejednotní nemůžeme uzavřít hranice jako USA a bránit se podivným dovozům z podivných míst za podivné peníze.

Svět se zmenšil a platí to i pro televizory.

Loewe Reference 55 patří, stejně jako ostatní přístroje značky, do moderního interiéru. Výrobce se s tím rozhodně netají.
Autor: Loewe

Loewe Reference 55 patří, stejně jako ostatní přístroje značky, do moderního interiéru. Výrobce se s tím rozhodně netají.

Nový vlastník, nové Loewe. Sláva!

Loewe má dva technologické partnery: čínský Hisense, o kterém se svého času psalo, že je investor (tím opravdu není), a který pomáhá i s prodejem v pevninské Číně, a společnost Sigma Design, která se věnuje vývoji hardwaru a softwaru. Mimochodem, společnost Loewe Technologies vlastní od 1. dubna 2014 Stargate Capital. Není to ovšem jen finanční společnost, která by měla zájem zkonsolidovat, zefektivnit a prodat, ale podle slov Alexandra Preze, manažera pro mezinárodní prodej, má skutečný zájem Loewe rozvíjet a nadále vlastnit. V minulém roce založená firma Loewe Technologies ostatně od města Kronachu zakoupila i pozemky, na kterých podniká, takže se zjevně stěhovat či přesunout výrobu do Číny nehodlá.

Jak vidíte, vše kolem Loewe je dosti nové a dosti v pohybu. Ne všechny informace také sedí a například na českém webu Loewe.cz najdete u řady Art, že se vyrábí i v 60 palcích, což je nějaký starý údaj patřící k předchozímu Art a předchozímu vedení Loewe. To už – naštěstí – patří minulosti, protože slavnou značku nejen díky světové krizi, ale i díky vlastní aroganci málem úplně položilo.

Stručnou historii Loewe, či spíše martyrium posledních dvou let, najdete zde (nové okno).

Pozice na trhu televizorů tak, jak ji vidí Loewe.
Autor: Bohumil Herwig

Pozice na trhu televizorů tak, jak ji vidí Loewe.

Nejlevnější Loewe přijde na…

Loewe žije a jak to vypadá, bude žít i dál, protože prodejní výsledky za poslední půlrok, kdy byly ovšem ke koupi jen řady Art a Connect, prý zcela překonaly očekávání. Nyní, resp. příští týden, nabíhá do prodeje řada Reference, takže by prý vše mělo být ještě lepší. Mimochodem, zaslechl jsem něco i o cenové politice. Že budou ceny vysoké, je evidentní a jak je vidět dále, budou srovnatelné se Samsung SUHD, kde například model UE48JS8502 se 48", tj. 122 cm (viz test zde) přijde na 74 990 Kč, Loewe Art 48 s taktéž 122 cm stojí 80 000 Kč. Jak vidíte, ceny jsou téměř stejné. Nejlevnější Loewe by pak mělo být ke koupi za cenu kolem 30 000 Kč (Loewe Connect 32, tj. 82 cm).

Pro Loewe samotné je sice konkurencí pouze Bang & Olufsen (viz foto výše), ale zaslechl jsem něco o tom, že cenová politika je být 20–25 % nad srovnatelným modelem Samsungu. Samozřejmě v rámci co nejvyšší řady, z čehož se SUHD poněkud vymyká. V každém případě, když jsem tohle zaslechl, hodně mě to potěšilo. Ne kvůli cenám, ale kvůli zdravému náhledu na televizní trh, na němž je Samsung dominujícím prvkem. I to dává naději, že znovuzrozené Loewe, jako skutečný výrobce evropských televizorů a také nositel evropské kvality, přežije.

Martin Cakl, ředitel firmy Basys, která je jediným oficiálním dovozcem Loewe do České republiky.
Autor: Bohumil Herwig

Martin Cakl, ředitel firmy Basys, která je jediným oficiálním dovozcem Loewe do České republiky.

Základní charakteristiky televizorů Loewe

  • Televizory jsou stále kompletně navrhované a vyráběné v Německu.
  • Značka Loewe nebude prodávána přes internet, nýbrž jen a pouze v k tomu určených prodejnách buď ryze speciálních, nebo partnerských (viz síť Basys).
  • Pod novým majitelem byla provedena naprostá přestavba výrobních procesů, změněno bylo vedení firmy a celá firma také zeštíhlila. Restrukturalizace jako vyšitá. Přežití především…
  • Loewe se pasuje do výběrového segmentu pro nejnáročnější, tj. nad masové značky a na pozici srovnatelnou s Bang & Olufsen. To je pro něj také jediná konkurence, kterou bere. Na českém trhu není moc velká.
  • Všechny televizory Loewe – i pod novým majitelem – stále charakterizuje to základní: vysoce nadčasový design a modulárnost. Nové funkce se prostě přidají, a tudíž nevyžadují výměnu televizoru jako takového. Nový majitel pak rozhodně přispěl jedním z hlavních kritérií: rozumným přístupem k inovacím. Je to vidět už jen na tom, jak razí Ultra HD.
  • Všechny televizory opouštějící výrobní linku jsou individuálně kalibrovány.
  • Návrh stylem „360° design“ neboli dbání na to, aby televizor vypadal z každého úhlu co nejlépe, což je při možné instalaci do prostoru naprostou nutností.
Loewe Art (vlevo) a Connect 40 na tiskové konferenci.
Autor: Bohumil Herwig

Loewe Art (vlevo) a Connect 40 na tiskové konferenci.

  • Obměněna byla veškerá produkce a nyní jsou, resp. budou, k dispozici čtyři zcela nové a uceleně pojaté řady: Art, Connect, Reference (právě uvedená) a Masterpiece (prosinec).
  • Všechny televizory Loewe budou LCD. O OLED se zatím – jak mi bylo řečeno – ani neuvažuje. Technologie ještě podle firmy nedozrála, což je svatá pravda.
  • Do úhlopříčky 55 palců (140 cm) včetně, budou mít podsvícení v rámu, tedy Edge LED, větší televizory pak používají podsvícení plošné, tedy Direct LED. Obrazovky se pečlivě vybírají přímo u výrobců.
  • Rozlišení Ultra HD je nyní prakticky všude (skoro 100 % produkce) a i v tomto ohledu Loewe předběhlo drtivou většinu značek.
  • Všechny (!) televizory mají zdvojené tunery a výjimkou bude jen základní model Connect 32 (září). Všechny také podporují kodek H.265/HEVC, včetně příjmu z tunerů, a jsou v kompletní či ještě kompletnější podobě. Sada je buď ve verzi DVB-T/C/T2/S2, nebo ve verzi DVB-T/C/C2/T2/S2. Více viz tabulka ke stažení níže.
  • Televizory, včetně těch se zabudovaným pevným diskem (např. Reference), a tudíž i s nahráváním, budou vždy koncipovány jako „TV s nahrávacím zařízením“, a nikoli jako plnohodnotné rekordéry. Nahrávky tedy nebudou přenositelné a přehratelné jinde. Nahrávat ale půjde ze všech tří tunerů současně.
  • Pokud má televizor 3D, je to vždy 3D aktivní (v parametrech ke stažení je prý chyba, stejně jako v papírovém katalogu).
  • Televizory je možné postavit na tradiční podstavec, na vysoký podlahový podstavec (viz galerie), včetně verze pro umístění např. A/V přehrávače, přidělat na zeď nebo zavěsit na tyč jdoucí od stropu k podlaze. K dispozici je manuální i motorické natáčení a také vždy několik barevných variant a materiálových provedení. Např. Connect je ke koupi ve čtyřech barvách a třech barevných kombinacích. I to je unikátní. Zřejmé je to z PDF souborů, které jsou ke stažení na konci článku.
  • Platforma chytrých televizorů se jmenuje Netrange a operační systém Loewe Assist Media 2015. Problém s českými aplikacemi, které zatím Loewe chybí (s výjimkou podpory HbbTV, kterou mám potvrzenu), by tudíž měl být rychle vyřešen.
  • Na právě uvedené prémiové řadě Reference jsme viděli už i českou lokalizaci (viz galerie níže), která by měla být – podle slov produktového manažera Basysu – kompletní.
Ultra HD televizor Loewe Connect 55 (115.000 Kč) s úhlopříčkou 140 cm (55") a samozřejmě opět zdvojenými tunery.
Autor: Loewe

Ultra HD televizor Loewe Connect 55 (115 000 Kč) s úhlopříčkou 140 cm (55") a samozřejmě opět zdvojenými tunery.

Zajímavé, ba přímo i unikátní funkce

Všechny televizory mají opravdový obraz v obraze (PiP), podporují HbbTV, přehrávání ve filmovém režimu 24p a zvládají také streamování TV vysílání na jiný televizor téže značky, i když některé (Art) fungují jen jako klient a jiné i jako server (Reference). Samozřejmostí je aplikace pro ovládání, resp. převzetí TV vysílání či uložené nahrávky (Follow Me TV, Smart TV2move), a to vždy ve verzích pro Android a iOS.

Naprostou a ještě neuvedenou novinkou je pak rozšíření v podobě USB adaptéru (100 €), který zprovozní funkce, které umí Reference, i pro ostatní televizory typu Art či Connect. Jde o multiroomové funkce, Bluetooth a mobilní (dálkové) nahrávání DR+.

Pod operačním systémem Loewe Assist Media 2015 pracuje celá řada užitečných aplikací jako buď základní, či vylepšené nahrávání DR+, které může spolupracovat buď s USB diskem (Art), nebo i s diskem zabudovaným (většina Connect a všechny Reference).

Díky funkci Mobile Recording můžete pořad nahrát na dálku, i když je televizor vypnutý. Jediné, co potřebujete, je mobil, aplikace Smart Assist a připojení k internetu.

Pořad si buď pustíte od začátku, nebo jej můžete sdílet v lokální počítačové síti, případně ho pustíte – díky možnosti streamování nahrávky či TV vysílání – i na jiném televizoru Loewe.

Zajímavou aplikací je vyhledání kapel, zpěváků a interpretů a po stisknutí tlačítka najde Loewe Artist Search všechna internetová rádia, která zvoleného interpreta právě přehrávají. Tato chytrá funkce také řekne, která z 30 000 stanic má vybraného interpreta na playlistu nejčastěji. Jak vidíte, přístup na internetová rádia, který najdete v každém televizoru Loewe, je daleko sofistikovanější, než je zvykem.

Loewe Reference ve světové premiéře v Praze

Řada Reference, která byla v úterý uvedena v Praze ve světové premiéře, vyrazí do světa příští týden zároveň s uvedením v Německu. Pokud jde o řady Art a Connect, ty byly uvedeny už dříve, ale shrňme si alespoň ve stručnosti některé vlastnosti. Podrobné informace a ceny najdete v přiložené tabulce ke stažení na konci článku.

Loewe Art – řada takříkajíc základní, i když zde to má poněkud jiný kontext vyplývající už z toho, že jde o rozlišení Ultra HD. Momentálně je dostupných 102 a 140 cm úhlopříčky, od července přibude Art 48 (80 000 Kč) se 122 cm. Přehledné informace si můžete stáhnout níže a uvidíte v nich i barevné a materiálové varianty a také dokoupitelné podstavce.

Řada Connect je určena pro mladé lidi a postavena je s důrazem na rozšíření. Bude převážně ve 4K, ale v září bude ke koupi i jediná Full HD verze s úhlopříčkou 81 cm, která bude zároveň nejlevnějším televizorem se značkou Loewe. Přijde na 1200 € (31 000 Kč), resp. 1500 € (38 000 Kč) ve verzi se zabudovaným diskem. Novinkou je i Connect 48, ale přesné parametry ještě nejsou známy, takže ke stažení mám alespoň Loewe Connect 55.

Vrcholová Masterpiece, která přijde v prosinci 2015, bude pouze ve 4K a také pouze v provedení se zahnutou obrazovkou. Bude představovat naprostý vrchol nabídky a také ukázku toho, co Loewe umí. Očekávány jsou úhlopříčky kolem 155, resp. 210 cm.

Řadě Loewe Reference se věnujme trochu podrobněji, a to nejen kvůli tomu, že byla právě uvedena na trh a od příštího týdne se začne prodávat, ale i proto, že bude pro český trh rozhodně tou nejdůležitější. Jak mi bylo řečeno, očekává se, že podíl na prodeji bude něco kolem 80 %.

Reference nabízí pouze rozlišení Ultra HD (jediný hotelový model ve Full HD se nebude běžně prodávat), má zabudovaný disk s kapacitou 1 TB, opět několik barevných provedení a tři úhlopříčky: 55" – 140 cm (na trhu příští týden), 75" – 191 cm a 85" – 216 cm (přijdou na podzim).

U úhlopříčky 140 cm (55"), u které je jasná i cena (165 000 Kč), si můžete níže stáhnout i parametry, resp. barevná a materiálová provedení. V základu jde o Aluminium Silver, Aluminium Black, High Gloss White a Dark Gold.

Soubory ke stažení

Loewe 2015 – tabulka parametrů a ceny (XLS): Loewe 2015 – tabulka parametrů

Loewe Art 48 – barvy a parametry (PDF): Loewe Art 48 – barvy a parametry

BRAND24

Loewe Connect 55 – barvy a parametry (PDF): Loewe Connect 55 – barvy a parametry

Loewe Reference 55 – barvy a parametry (PDF): Loewe Reference 55 – barvy a parametry

Měli byste zájem o televizor, který byste nemuseli měnit například při novém vysílacím kodeku a stačilo by ho jen rozšířit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).