Hlavní navigace

Zlaté časy pirátské emulace končí. Satelitní Digi TV přejde na nové kódování

27. 3. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Po několika letech se uzavře zlatá éra pirátského příjmu satelitní televize. Po portugalské platformě TV Cabo, španělské Digital+, německé Premiere (dnes Sky Deutschland) a Cyfrowem Polsatu přejde na lepší zabezpečení s několikaletým zpožděním také rumunská multiregionální společnost RCS&RDS, provozovatel balíku kanálů pod hlavičkou Digi TV. Tato platforma bojovala s pirátským příjmem téměř čtyři roky: od srpna 2006, kdy vstoupila na český trh. Výměnu karet oznámila firma oficiálně na svých webových stránkách tento týden.

Satelitní platforma Digi TV potvrdila výměnu zákaznických karet v Česku

Pirátský příjem rumunské satelitní platformy Digi TV se chýlí téměř po čtyřech letech její existence na českém trhu ke svému konci. Společnost DIGI Czech Republic, s.r.o. na svých webových stránkách oficiálně potvrdila, že provede výměnu zákaznických karet také v České republice. Platforma tak k tomuto kroku přistupuje postupně na všech trzích, kde působí – v Rumunsku, Maďarsku, na Slovensku a v ČR. Vážení zákazníci, právě probíhá výměna dekódovacích karet. Nové karty Vám budou doručeny jako listovní zásilka, proto prosím sledujte Vaši poštu. O vypravení zásilky budete informováni zprávou na obrazovce Vašeho televizoru. Po provedení výměny v set-top-boxu Vás žádáme o navrácení starých karet. K tomuto účelu v zásilce naleznete předplacenou a vyplněnou odpovědní obálku, uvádí ve svém stručném sdělení Digi TV. Tato satelitní platforma, respektive její provozovatel, rumunská společnost RCS&RDS, se potýká s pirátstvím kódovacího systému Nagravision 2 již od svého vzniku.

HBO - EPG - Digi TV

Satelitní platformu Digi TV už nebude možné pirátsky emulovat. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Satelitní platforma Digi TV potvrdila výměnu karet v Česku. Piráti skončí

Česká televize chystá restrukturalizaci své zaměstnanecké struktury

Česká televize chystá největší změny ve své personální struktuře v celé novodobé historii. Generální ředitel Jiří Janeček vytvořil posty manažerů odpovědných za restrukturalizační projekty jednotlivých programů ČT a z nich pak eventuelně vzniknou posty šéfeditorů jednotlivých kanálů. Tito manažeři pak budou podléhat řediteli programových okruhů, nad kterým už bude pouze Janeček. Po této středě, kdy generální ředitel se změnami seznámil Radu ČT i veřejnost, je jasné, že Janeček nadále počítá se všemi schopnými manažery. Zdůraznil, že existují dva dominantní důvody, proč je zapotřebí restrukturalizovat toto médium. Nejdůležitějším je přizpůsobení fungování České televize aktuálním mediálním podmínkám, tím druhým je vyřešení fungování ČT po skončení procesu digitalizace. Podstatou restrukturalizace jsou změny v programovém plánování a oddělení výrobce a vysílatele. Jedním z hlavních cílů restrukturalizace je maximální zachování původní tvorby. Cílem celého procesu není snižování počtu zaměstnanců, ale zefektivnění fungování veřejnoprávní televize.

Milan Fridrich 500

Ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich může být prozatím v klidu. Stal se jedním ze čtyř manažerů, kteří budou mít na starosti restrukturalizaci jednotlivých okruhů ČT. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: Česká televize se od dubna výrazně promění. Další změny přijdou v lednu 2011

Pardubicko se připravuje na příchod digitální televize

Oficiálně má zemské digitální televizní vysílání na Pardubicku začít až ve středu 31. března, první testy tohoto vysílání ale České Radiokomunikace zahájí již v pondělí 29. března. Na konferenci „Digitální vysílání přichází na Pardubicko“ to v pátek v Pardubicích řekl technický ředitel České televize Rudolf Pop. Testy začnou 29. března odpoledne okolo 15. hodiny, upřesnil šéf techniky ČT. Digitální vysílání pro Pardubicko zajistí vysílač Krásné v Železných horách. Ostrý start byl původně naplánován na středu 31. března, kdy měla z Krásného začít vysílat digitální síť 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Česká televize měla se svým veřejnoprávním multiplexem následovat až za dva měsíce, 31. května. Kavčí hory ale nakonec uspíšily start digitálního vysílání ČT na Pardubicku tak, že jej zahájí ve shodném termínu s komerčními televizemi.

Mux 1 - pokrytí Pardubice Krásné (25kW vs. 100kW)

Mapa teoretického pokrytí digitálního vysílání České televize z vysílače Pardubice – Krásné. Tmavě fialovou barvou je označen dosah signálu při sníženém výkonu vysílače 25 kW, světlejší fialovou dosah při plném výkonu 100 kW. Stejné omezení se nakonec dotkne i multiplexu 2. (Zdroj: ČT/ČRa)

Jan Potůček: Testy digitálního vysílání z pardubického vysílače Krásné začnou už v pondělí
Jan Potůček: Omezený výkon digitálního vysílání z Krásného bude mít i multiplex 2
Jan Potůček: Jaký bude časový harmonogram výměny antény na vysílači Krásné?
Jan Potůček: Podívejte se: dosah multiplexu 1 z Krásného s dočasným a plným výkonem

Stručně

Mnoha divákům satelitního Skylinku, kteří si pořídí novou přístupovou kartu k této službě, kompatibilní s novým systémem podmíněného přístupu ke kódovaným programům Irdeto PI-sys, by se mohlo stát, že přijdou o příjem zakódovaných televizních stanic. Skylink v úterý důrazně varoval před nákupem satelitních dekodérů, které v minulosti netestovala společnost Irdeto a nevydala jim certifikaci pro systémy CryptoWorks nebo Irdeto PI-sys.

Jan Potůček: Satelitní Skylink varuje před univerzálními čtečkami karet

Čeští diváci se už v příštím roce dočkají 3D televizního vysílání. V rozhovoru pro magazín Proč ne?!, který vyšel jako příloha čtvrtečních Hspodářských novin, to řekl Adrian Sarbu, generální ředitel společnosti CME, která je majitelem televize Nova. Jde o vůbec první rozhovor Adriana Sarbu pro český tisk od jeho nástupu do funkce šéfa televizních aktivit CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku, a posléze šéfa celé CME.

Jan Potůček: Adrian Sarbu dal první rozhovor českým novinám, slibuje Čechům 3D televizi

Televizní diváci na pomezí Pardubického, Olomouckého a Jihomoravského kraje se potýkají s problémem sdíleného příjmu digitálního vysílání dvou různých multiplexů na 40. kanále. Ve své pravidelné březnové zprávě o naplňování Technického plánu přechodu na to upozorňuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Jan Potůček: Digitální vysílání z Trutnova a Brna se navzájem ruší, zjistil ČTÚ

Óčko - grafika 2010

Jedním z programů v multiplexu 4 je také hudební televize Óčko. (Foto: autor)

Telefónica O2 se nemusí obávat, že by jí ČTÚ odebral kmitočty pro zemské digitální vysílání jejího multiplexu 4. Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka to zatím není z legislativního hlediska možné. Poslanci sice schválili novelu zákona o elektronických komunikacích, která to umožňuje, ale ještě ji neprojednal Senát a nepodepsal prezident, vysvětlil Dvořák.

Jan Potůček: Multiplexu 4 kmitočty zatím neodebereme, říká telekomunikač­ní úřad

ČTÚ stále nemá k dispozici volné kmitočty, na nichž by Českým Radiokomunikacím umožnil zahájit experimentální zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka jsou ale sítě pro DVB-T2 vysílání jednou z variant, jak využít takzvanou digitální dividendu, tedy kmitočty, které zůstanou volné po ukončení analogového televizního vysílání v České republice.

Jan Potůček: Experimenty s DVB-T2? Nejsou kmitočty, říká telekomunikač­ní úřad

BRAND24

Zemská digitální televize na Slovensku se rozšiřuje do dalších lokalit. Společnost Towercom, provozovatel první celoplošné digitální sítě, takzvaného přechodného multiplexu, zvýší do konce měsíce pokrytí ze současných 80,3 na 91,5 procenta obyvatel. Umožní jí to spuštění šesti nových vysílačů: Lučenec – Blatný vrch, Nitra – Zobor, Rožňava – Dievčia skala, Snina, Stará Ľubovňa – Kolník a Štúrovo – Modrý vrch.

Jan Potůček: Slovensko zvyšuje pokrytí prvního multiplexu, do 30. června bude mít tři
Lukáš Polák: Slovensko bude mít další čtyři DVB-T vysílače
Lukáš Polák: DOKUMENT: Směry vyzařování slovenských DVB-T vysílačů

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).