Hlavní navigace

Zkusme přehodnotit, že nevhodný obsah může jít až po 22:00, navrhuje šéfka RRTV

17. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle Kateřiny Kalistové by stálo za úvahu umožnit televizím vysílat od 20. hodiny filmy, které jsou vhodné pro mládež starší 16 let

Změnit zavedenou praxi, že pořady nevhodné pro děti a mládež mohou televize vysílat až po 22. hodině a nejpozději do šesté ráno, chce předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová. Na konferenci Digimedia 2013 nastínila možnost úpravy zákona tak, aby bylo možné už od 20. hodiny vysílat filmy vhodné pro mládež starší 16 let. „Většina filmů, které se televize snaží nasadit na 20. hodinu, obsahuje scény, které mohou narušit psychický a morální vývoj dětí a mládeže,“ vysvětlila Kalistová.

DT24

K TÉMATU: Soud potvrdil pokutu 200 tisíc korun pro HBO za scénu soulože na umyvadle

Současný zákon ale podle předsedkyně RRTV nereflektuje změny, kterými prošel televizní trh za poslední léta. Vysílací rada se rovněž snaží do české legislativy prosadit tzv. labelling, tedy klasifikaci pořadů podle jejich vhodnoti pro různé věkové skupiny dětského diváka. Na září k tomuto tématu svolala dvoudenní konferenci do Telče. Česká republika jako jedna z mála evropských zemí nezavedla povinnost označovat jednotlivé pořady podle vhodnosti pro jednotlivé věkové skupiny diváků, pouze nařizuje provozovatelům označovat obsah nevhodný pro děti vysílaný po 22. hodině.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).