Hlavní navigace

Zítra startuje XXIX. letní olympiáda. Buďte na ni připraveni

7. 8. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Již zítra startuje v Číně největší svátek letošního roku - olympijské hry. Proto i dnešní článek věnujeme této sportovní události. Po tom, co jsme vás včera podrobně seznámili s novým kanálem Slovenské televize Trojka, se zaměříme dnes na olympiádu jako takovou. Bude nás zajímat především vysílání České televize, která bude z Pekingu vysílat 48 hodin denně (24 hodin na kanálech ČT2 a ČT4 - Sport), Eurosportu a také možnost přijmu již zmiňované Trojky.

Česká televize nabídne olympiádu 48 hodin denně

Ti, kteří si budou chtít od olympiády odpočinout, mají bohužel smůlu. Česká televize nabídne bez nadsázky olympijské hry 48 hodin denně, protože je bude nepřetržitě vysílat standardně jak na kanálu ČT2, tak i ČT4 – Sport. Podrobné vysílací schéma můžete najít na novém olympijském webu na adrese http://loh.ct24­.cz/, konkrétně pak zde. První den bude pouze oddechový a startovací. Ve 13 hodin zahájí tento sportovní svátek Olympijské studio, které přejde volně ve 14 hodin v zahajovací ceremoniál, který potrvá tři a půl hodiny. Od 21 hodin si ho pak budete moci shlédnout ještě jednou až do půl jedné následujícího dne ze záznamu. V sobotu se pak už rozjede vysílání obou „olympijských“ kanálů naplno. Při prohlížení aktuálního TV programu na stránkách ČT narazíte na zkratky PP a Z. V prvním případě jde o přímý přenos, ve druhém pak o záznam. Česká televize nabídne jako doplňkový produkt až osm streamů na internetu. Jak řekl serveru DigiZone.cz tiskový mluvčí Ladislav Šticha, všechny by měly přenášet z olympiády vysílání živě.

Peking 2008 na Eurosportu

TV Eurosport logo

Podobně jako v minulých letech nebudou olympijské hry chybět ani na Eurosportu. K dispozici budou 24 hodin denně přímé přenosy i záznamy a magazíny. Již včera přinesla panevropská sportovní jednička první přímý přenos z OH v Pekingu, a to kvalifikaci ženského fotbalu. Olympiádě je věnován veškerý vysílací prostor. Ostatní sportovní odvětví, která se konají v době olympiády, a na která jsou diváci zvyklí, se ve většině případů přesouvají na Eurosport 2. Aktuální schéma vysílání najdou diváci na adrese http://yahoo.e­urosport.com/tvsche­dule_clng0.shtml. Mimo tradičních přímých přenosů a záznamů na ně čekají i magazíny – Nihao Peking, Mission to Beijing a Beijing Express. Ranní zpravodajský blok s nejdůležitějšími zprávami dne naruší sice vysílání přímých přenosů, ale pro vstávající (či usínající) obyvatele Česka a Slovenska je to ideální pořad pro přehled o sportovním dění na olympiádě. Zpravodajský sportovní magazín Mission to Beijing s olympijským studiem bude celý den hodnotit ze svého pohledu sportovní výkony. Redaktoři a moderátoři si do tohoto studia budou zvát největší sportovní hvězdu dne. Beijing Express, který odvysílá Eurosport každý den v 18:30, bude mít hodinovou stopáž se zaměřením na nejzajímavější události dne s původními komentáři a rozhovory se sportovními hvězdami a zprávami. Tento magazín bude opakován ve 23:00. V případě, že se bude na sportovišti, ze kterého nepůjde zrovna přímý přenos, rozhodovat o medailích nebo dojde k nějaké zásadní sportovní akci, bude do přímého přenosu vloženo avízo.

Jak na slovenskou Trojku

STV 3 - inzerát

O novém projektu veřejnoprávní Slovenské televize, Trojce, už byly popsány možná více než desítky stránek, podrobně se jí věnoval několikrát také server DigiZone.cz. Jako první jsme vám např. přinesly informaci, že během olympiády bude vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Mnoho potencionálních diváků tedy vlastně zajímá, jak by mohli Trojku naladit. Přesto, že distribučních tras bude hned několik (DVB-T, DVB-S, DVB-C, IPTV), tou nejsnadnější bude satelit, protože vysílání platformy SkyLink je možné zachytit bez problémů také na celém území České republiky. Problémem je ovšem skutečnost, že signál STV3 bude z pochopitelných důvodů kódován v systému CryptoWorks. Přístupný bude tedy pouze majitelům karet SkyLink (obdoba našich karet TT a diGITALlink). Ti jsou však i mezi čtenáři našeho webu a není jich málo. Kromě slovenských občanů jsou mezi nimi i ti čeští, kteří však nemají kartu často legálně. Mezi tuzemskými a slovenskými abonenty totiž funguje v tomto čilý obchod. I když o tom distributoři neradi slyší, karty se běžně na Slovensku registrují na české a v České republice pro změnu na Slovenské diváky. Tento krok je poměrně pochopitelný, protože je jedinou, i když pochybnou cestou k plné nabídce kódovaných SK stanic (Jednotka, Dvojka, Markíza, TV Joj a nyní i Trojka). Kartu SkyLink je možné sehnat také v ČR. Zmínění diváci se ovšem pohybují v tomto případě na velmi tenkém ledě.

Vysílací schéma Trojky je možné najít na jejím webu na adrese http://www.stv­.sk/trojka/tvpro­gram/.

BRAND24

Jaké bude k dispozici v Číně zázemí

8. července, měsíc před slavnostním zahájením her XXIX. letní olympiády, byly v Pekingu otevřeny prostory hlavního tiskového střediska (MPC) a mezinárodního rozhlasového a televizního střediska (IBC). Česká televize má obdobně jako v Sydney nebo v Aténách vlastní operační prostory, zahrnující jak technické a komentátorské zázemí, tak propojení se všemi sportovišti, na nichž budou komentátorské pozice ČT. Hlavní tiskové středisko slouží především píšícím novinářům a fotografům, těžiště televizní práce je v IBC, kde jednotlivým vysílatelům nikdo žádné prostory neposkytuje, ale všichni si je dle svých plánů a možností za ne právě zanedbatelné částky pronajímají. Nezbytné zázemí tady budou mít jak České televize, tak i Český rozhlas. Denně budou olympijské soutěže přenášeny na dvanácti trasách (v Aténách jich bylo v roce 2004 pouze pět). ČT pro svojí pekingskou „operaci“ zabezpečila v IBC tři místností, z nichž je jedna zároveň vybavena pro případné možnosti natáčení a také komentování signálu ze sportovišť, na nichž nemá ČT vlastní komentátorské pozice. V těchto prostorách budou také zpracovávány a odbavovány materiály reportážních štábů ČT, zaměřených především na informace o českých olympionicích, jejich startech, pocitech a výpovědích i na celkovou atmosféru s důrazem na život české výpravy.

Server DigiZone.cz se již jednou olympiádě v Pekingu v článku věnoval. Můžete si ho přečíst zde.

Budete sledovat letošní OH z Pekingu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).