Hlavní navigace

Zítra končí analogová televize na Ústecku. Které vysílače skončí?

30. 8. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Zítřejší půlnoc bude znamenat konec zemského analogového televizního vysílání v části severních Čech. Konkrétně na Ústecku a Chomutovsku skončí všechny velké analogové televizní vysílače, a Česká televize společně s Primou ukončí vysílání i na většině analogových dokrývačů. Televize Nova tradičně k vypínaným vysílačům do poslední chvíle mlčela, nakonec však prostřednictvím Televizních novin oznámila, že kromě dvou hlavních vysílačů vypne i tři menší v Ústí nad Labem, Teplicích a Mostě. Které analogové vysílače tedy zítra skončí?

Končí analogová ČT 1, Nova, Prima a někde i ČT 2

Ústecko si už jedním vypínáním analogového televizního vysílání prošlo. V listopadu 2008 se odmlčel analogový program ČT 2 na hlavním severočeském vysílači Buková hora u Ústí nad Labem, aby uvolnil kanál 33 pro digitální vysílání České televize. Tentokrát se ale vypínání dotkne obou velkých severočeských vysílačů a všech zbylých analogových programů: analogový signál se zcela odmlčí na ústecké Bukové hoře, ale také na chomutovské Jedlové hoře. Oba vysílače využívala pouze Česká televize a Nova, zatímco Prima v oblasti vysílá analogově pouze z malých dokrývačů. Druhá největší tuzemská komerční televize ale většinu těchto dokrývačů zítra také vypne.

Diváky na Ústecku a Chomutovsku na vypínání analogového vysílání již tři měsíce upozorňuje kampaň Národní koordinační skupiny pro přechod na digitální televizní vysílání. Česká televize navíc do obrazu vypínaných vysílačů vkládá varovný piktogram a informační lištu, takže diváci vědí, že se vypínání bude týkat zrovna jich. Do zítřejší půlnoci by si měli pořídit digitální přijímač – buď set-top-box, který zapojí mezi analogový televizor a anténu, nebo nový digitální televizor. Místo tří nebo čtyř analogových programů tak získají přístup až k jedenácti digitálním televizím. Tolik jich vysílá v třech digitálních sítích z Bukové hory, zatímco z Jedlové hory u Chomutova lze naladit dva multiplexy s devíti televizními programy.

Vysílač Buková hora letecky

Letecký snímek hlavního severočeského vysílače Buková hora (Foto: M. Hradil, http://foto.ma­py.cz)

TIP: Seznam všech analogových televizních vysílačů v severních Čechách s termíny jejich vypínání

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

ČT 1 vypne dva velké vysílače a sedm dokrývačů

TV ČT 1 logo 2007 zmenšené

Česká televize původně počítala s velmi rozsáhlým vypínáním analogového vysílání na Ústecku, kromě hlavních vysílačů Buková hora a Jedlová hora chtěla ukončit šíření analogového signálu i z většiny z téměř padesáti dokrývačů programu ČT 1. Nedávné povodně na severu Čech ale Kavčí hory přinutily původní záměr přehodnotit, a tak v noci z 31. srpna na 1. září vypnou v územní oblasti Ústí nad Labem pouze sedm dokrývačů Jedničky, zatímco 41 dalších zůstane v provozu i po tomto datu (jejich seznam najdete zde).

Jaké vysílače vypíná 31. srpna 2010 program ČT 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ústí nad Labem Buková hora 50
Chomutov Jedlová hora 35
Bílina Bílina 30
Krásný Les Krásný Les 37
Mikulov Mikulov 29
Most Široký vrch 28
Petrovice Petrovice 30
Ústí nad Labem Brná 39
Ústí nad Labem Všebořice 30

ČT vypne 12 analogových dokrývačů

TV ČT 2 logo 2007 zmenšené

Druhý program České televize už na Ústecku a Chomutovsku z hlavních vysílačů Buková hora a Jedlová hora analogově nevysílá, musel ustoupit digitálnímu vysílání ČT (předčasným vypnutím uvolnil svůj vysílací kanál veřejnoprávnímu multiplexu se všemi čtyřmi programy ČT a sedmi stanicemi Českého rozhlasu). Vypínat tak bude pouze některé analogové dokrývače. Konkrétně z 26 dokrývačů v územní oblasti Ústí nad Labem jich vypne 12, zatímco dalších 14 bude analogově šířit Dvojku i po 1. září 2010.

Jaké vysílače vypíná 31. srpna 2010 program ČT 2
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Bělá pod Bezdězem Bělá pod Bezdězem 52
Bílina Bílina 42
Český Jiřetín Český Jiřetín 40
Děčín Bělá 24
Děčín Březiny 30
Mikulov Mikulov 45
Obrnice Obrnice 42
Olšinky Olšinky 44
Prostřední Žleb Prostřední Žleb 43
Trmice Trmice 60
Ústí nad Labem Brná 43
Ústí nad Labem Všebořice 42

Nova vypne dva velké vysílače a tři dokrývače

TV Nova logo

Televize Nova bývá před vypínáním analogového vysílání v některé z územních oblastí České republiky skoupá na slovo, a výjimkou nebylo do poslední chvíle ani Ústecko. Až po vydání tohoto článku Nova zveřejnila ve svých televizních novinách seznam vypínaných analogových vysílačů na severu Čech. Kromě dvou velkých – Bukové a Jedlové hory – k nim překvapivě přidala i mostecký Široký vrch, teplickou Letnou a ústecké Všeborovice. Dalších 53 analogových dokrývačů si ale Nova na Ústecku ponechává. Podle vládního harmonogramu digitalizace je možné analogové dokrývače provozovat do konce listopadu příštího roku.

UX DAy - tip 2

Jaké vysílače vypíná 31. srpna 2010 televize Nova
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ústí nad Labem Buková hora 12
Chomutov Jedlová hora 21
Most Široký vrch R7
Teplice Letná R6
Ústí nad Labem Všeborovice 39

Prima vypne 13 analogových dokrývačů

TV Prima logo 2008

Televize Prima na Ústecku nevyužívala žádný velký analogový dokrývač, její pokrytí v tomto členitém území bylo minimální a soustředilo se především na větší aglomerace. Přesto se Prima rozhodla o půlnoci z 31. srpna na 1. září vypnout většinu analogových dokrývačů v této oblasti. Celkem jich bude 13, o jeden víc než vypne program ČT 2. Z Primy se tak rázem stane největší „vypínač“ analogu v územní oblasti Ústí nad Labem. V provozu si nadále ponechá jen jediný analogový dokrývač v Litoměřicích.

Jaké vysílače vypíná 31. srpna 2010 televize Prima
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Bílina Bílina 45
Česká Kamenice Česká Kamenice 44
Děčín Děčín 47
Kytlice Mlýny 60
Malá Veleň Malá Veleň 53
Mimoň Mimoň 28
Most Široký vrch 47
Teplice Teplice 43
Ústí nad Labem Neštěmice 1 47
Ústí nad Labem Neštěmice 2 47
Ústí nad Labem Klíše 47
Ústí nad Labem Brná 25
Velké Březno Velké Březno 42

Multiplexy 1 a 2 spustí po čtyřech digitálních dokrývačích

Jak Česká televize, tak Nova s Primou zároveň s vypínáním analogového vysílání na Ústecku rozšíří svoje pokrytí digitálním signálem v tomto regionu. Digitální sítě 1 a 2, v nichž tyto televize vysílají, zapnou nejpozději 31. srpna čtyři nové digitální dokrývače. Jeden pokryje ústeckou čtvrť Vaňov, další Děčín (z Popovického vrchu) a dva dokryjí signálem Šluknovský výběžek: jeden bude vysílat z vrchu Pytlák u Šluknova, druhý z Ječného vrchu u Velkého Šenova. Všechny dokrývače budou fungovat jako opakovače, budou tedy převádět signál multiplexů 1 a 2 z vysílače Buková hora na stejném kanálu, na kterém tyto multiplexy vysílají na hlavním severočeském vysílači. Jejich přehled najdete v následujících tabulkách:

Jaké dokrývače spustí 31. srpna 2010 multiplex 1
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ústí nad Labem Vaňov 33
Děčín Popovický vrch 33
Velký Šenov Ječný vrch 33
Šluknov vrch Pytlák 33
Jaké dokrývače spustí 31. srpna 2010 multiplex 2
Lokalita Vysílač Vysílací kanál
Ústí nad Labem Vaňov 58
Děčín Popovický vrch 58
Velký Šenov Ječný vrch 58
Šluknov vrch Pytlák 58
Ústí nad Labem 200

Kde a jak naladit digitální televizi na Ústecku a Chomutovsku

Digitální vysílání v územní oblasti Ústí nad Labem probíhá z dvou hlavních vysílačů: ústecké Bukové hory a chomutovské Jedlové hory. Z Bukové hory lze naladit tři digitální sítě s 11 televizními a osmi rozhlasovými programy, z Jedlové hory dvě digitální sítě s devíti televizními a sedmi rozhlasovými programy. Dvě hlavní digitální sítě navíc ke konci srpna spustí na severu Čech čtyři další dokrývače, které mají vylepšit příjem signálu v Ústí nad Labem, Děčíně a ve Šluknovském výběžku. Mapy pokrytí digitálních vysílačů a dokrývače najdete zde:

Dotkne se vás vypínání analogového televizního vysílání v severních Čechách?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).