Hlavní navigace

Zircon T2 HD: pozemní DVB-T2 přijímač pro všechny standardy

30. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vydání českého D-Booku ke standardu DVB-T2 a dlouhodobý test Českých Radiokomunikací na kanále 50 konečně rozhýbal dovozce k dodávkám prvních přijímačů pro náš trh.

DVB-T2 tunery jsou již k dostání na našem trhu i televizory, satelitní kombo přijímače, které kombinují satelitní i terestrický příjem, výměnné tunery i samostatné stolní terestrické přijímače. Ty jsou určeny pro diváky, kteří již mají doma televizní přijímač, který sice obsahuje tuner DVB-T, ale buď pouze MPEG-2 a neumí zpracovat signál v MPEG-4, nebo pro diváky, kteří chtějí být připraveni na řádné vysílání i v DVB-T2, nebo mají signál ze zahraničních vysílačů vysílajících v tomto standardu.

K TÉMATU: ČTÚ vydal D-Book pro výrobce televizních přijímačů s tunery DVB-T2 pro Česko

Dnes se budeme zabývat přijímačem Zircon T2 HD, který je určený pro příjem signálu DVB-T i DVB-T2 a je plně kompatibilní s MPEG-4 HD/MPEG-4 SD/AVC/H.264 HP@L4/MPEG-2 MP @HL/ML. Je tedy schopen zpracován signál ve všech dosud u nás šířených systémech pozemního vysílání.

Přední panel

Na předním panelu tohoto malého terestrického přijímače (220×160×38 mm.) najdeme v levé části čtyřmístný LED oranžový numerický displej, který v provozu indikuje číslo předvolby kanálu. Vedle displeje nalezneme IR čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním, dále je zde port USB 2.0 pro externí disky. Dvojitá indikační dioda ukazuje stav přijímače zelená – provoz, červená – StandBy. Vpravo jsou dvě tlačítka pro přepínání kanálů +/- . Zcela vpravo je vypínač z/do StandBy. Zcela dole je po celé délce ozdobná lišta.

Zadní panel

Odleva se na zadním panelu nachází anténní vstup (s možností napájení antény) se smyčkovým výstupem, dále port SPDIF – digitální zvukový výstup, HDMI a 2× SCART. Zcela vpravo je zabudovaný síťový kabel (100 – 240V, 50/60Hz). Spotřeba v provozu je max. 8 W, spotřeba v pohotovostním režimu max. 1 W.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je velice malých rozměrů. Obsahuje 43 tlačítek. Přes malé rozměry se tlačítka dobře ovládají. Odezva na příkazy je okamžitá.

Instalace

Po zapojení antény a televizoru (na výběr máme připojení mezi HDMI a SCARTem) nastavíme při první instalaci jazyk menu. Máme na výběr deset jazykových mutací. První instalace je vždy automatická, proladí se celé pásmo a uloží vyhledané kanály v pořadí od nejnižšího kmitočtu, což můžeme následně změnit jejich editací. Menu přijímače je laděno do šedomodré barvy a je rozděleno na sedm sekcí, kde najdeme další nastavení.

V Menu najdeme i ruční ladění kanálů. Při nastavení času doporučuji nastavit automatickou kontrolu času.

V Menu najdeme i ruční ladění kanálů. Při nastavení času doporučuji nastavit automatickou kontrolu času.

Při editaci programů lze uložené kanály přesouvat, přeskakovat, zamknout, přejmenovat, nebo smazat. Vytváříme zde také oblíbené seznamy favoritních programů. Při nastavení rozlišení a formátu obrazu máme na výběr Auto, 16:9 PillarBox/PanScan/Širokoúhlý, 4:3 Letter Box/PanScan a Plný. Rozlišení lze nastavit od 576i/p, 720p, 1080i, 1080p (50/60Hz). Televizní normu lze měnit z PAL na NTSC. Videovýstup lze nastavit na RGB a CVBS. 

V Menu Systém můžeme uplatnit rodičovskou kontrolu zadání hesla. Je zde také návrat k továrnímu nastavení, najdeme zde informace o verzi software a hardware. Položka Aktualizace software umožní nahrát novou verzi prostřednictvím USB klíčenky.

V Menu Systém můžeme uplatnit rodičovskou kontrolu zadání hesla. Je zde také návrat k továrnímu nastavení, najdeme zde informace o verzi software a hardware. Položka Aktualizace software umožní nahrát novou verzi prostřednictvím USB klíčenky.

Poslední položkou v Hlavním Menu je USB, kde se přesuneme sekci Multimedia. Otevře se nám nabídka Hudba, Foto, Film a PVR. Podrobné nastavení promítání fotografií (čas zobrazení, režim prezentace a nastavení poměru stran obrázků) zobrazíme pod položkou Nastavení fotografií. V Menu Nastavení filmu zvolíme velikost titulků, pozadí titulků a barvu titulků. Nastavení PVR zobrazí typ záznamového média, jeho celkovou velikost i zbylé volné místo na disku. Můžeme zde nastavit velikost časovače: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, a 4.0GB. Poslední položkou tohoto menu je Formátování disku.

EPG

V týdenním průvodci programem se zobrazuje vždy jeden program na celý den. Na pravé straně najdeme podrobný popis zvoleného programu. Pomocí šipek vlevo/vpravo se pohybujeme po uložených předvolbách programů. Barevnými tlačítky se pohybujeme do dalších dnů. K programování slouží tlačítko OK. Buď si pouze rezervujeme upozornění na sledování příslušného programu, nebo v dalším okně potvrdíme záznam pořadu.

Teletext se zobrazuje se správnou diakritikou. Po načtení do paměti je listování stránkami okamžité.

PVR

Externí disk musí být pro nahrávky formátován souborovým systémem FAT32. Při nahrávání pořadu se na obrazovce vlevo nahoře zobrazuje po celou dobu informační okno s časovým údajem o aktuální délce záznamu. Při nahrávání můžete sledovat i jiný program než nahráváte, ale pouze ze stejného muxu. Nahrávky jsou ukládány na disk ve formátu *.mts. Velikost každého souboru je max. 0,524GB podle délky záznamu (mts + mts1 + mts2 atd.). Záznamy lze přehrávat v PC například ve VLC media playeru, nebo KMPlayeru apod., nebo editovat v různých programech. Multimediálními funkce umožní nejen nahrávat televizní programy ale také přehrávat hudbu a video soubory, nebo prohlížet fotografie. Podpora přehrávání formátu MKV (Matroska) a H.264 podpora DivX souborů s českými/slovenskými/polskými titulky. Přehrávání MP3 souborů, zobrazení fotografií JPEG (automatická prezentace s přechodovými efekty).

Menu MULTIMEDIA

Menu záznamů PVR. Lišta dole zobrazuje, jak můžeme nahrávky editovat. Červeným tlačítkem zobrazíme záznam v celoobrazovkovém režimu. V tomto playeru si záznam můžeme promítat i různými rychlostmi vpřed i vzad, zastavit, přesouvat na jinou část záznamu apod.

Jaké hodnocení si přijímač vysloužil?

Přijímač se opravdu povedl a je ve všech oblastech dobře připraven. Citlivost tuneru je výborná, má výborný obraz při všech vysílacích standardech DVB-T, nebo DVB-T2, v SD, nebo HD. Osvědčilo se ve všech případech příjmu na výstupu HDMI 1.3 nastavit rozlišení 1080p.

Pozor, velice milé je, že se obraz nachází současně vždy nejen na portu HDMI, ale i na analogovém výstupu SCART. To umožňuje sledovat nejen HD programy na tomto portu například na televizi bez digitálních vstupů, samozřejmě v SD rozlišení.

Přivítal bych přítomnost HbbTV a s tím souvisejícího internetového portu. V budoucnu bude také možné, že terestrické přijímače budou muset být vybaveny i rozhraním pro přístupovou kartu, nebo modul. Počítá se totiž v DVB-T i s placenými programy.
Hmotnost přijímače 0,9 kg.

Foto a screenshoty autor s použitím jedné oficiální fotografie výrobku.

Balení obsahuje:

BRAND24

• Přijímač Zircon T2 HD
• Dálkové ovládání
• 2×AAA baterie
• Český a anglický manuál

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače ZIRCON T2 HD: http://www.tvdigitalne.cz/zircon-t2-hd-usb-pvr.html
Orientační cena: 1 310 Kč včetně DPH

Jak jste na tom s pozemním vysíláním druhé generace?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).