Hlavní navigace

Zircon Fire: první přijímač DVB-T/T2/HEVC s certifikátem „ověřeno“ u Českých Radiokomunikací

26. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Zircon
Zircon Fire je značka set-top boxu, který jako první prošel ověřovacím testem v Českých Radiokomunikacích a získal zlatou nálepku „DVB-T2 ověřeno“.

Přijímač je určen pro volné nekódované terestrické vysílání (chybí totiž rozhraní CI+), nepodporuje HbbTV a ani rozlišení Ultra HD/4K (UHD). Je tedy způsobilý pro příjem současných SD a HD programů v MPEG-2/4 (H.264) a také i v DVB-T2/HEVC (H.265).

V době přechodu na nový standard se budou programy vysílat volně a tato situace může trvat až několik let.

Přední panel

Přední panel přijímače.
Autor: Koláž Čestmír Polák

Přední panel přijímače.

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Na předním panelu odleva nalezneme IR diodu pro komunikaci s dálkovým ovladačem, červenou diodu indikace provozu a čtyřmístný numerický LED displej, který za provozu indikuje číslo předvolby, v pohotovostním režimu (StandBy) displej nesvítí.

Vpravo jsou tři tlačítka pro ovládání přijímače: CH+, CH- a Power. Další červená dioda je nad tlačítkem Power a svítí při přítomnosti síťového napětí. Zcela vpravo je jeden port USB 2.0 pro připojení externího disku.

Zadní panel

Zadní panel přijímače.
Autor: Čestmír Polák

Zadní panel přijímače.

Na zadním panelu odleva je vstupní rozhraní antény a vedle průchozí anténní konektor pro případné propojení na další přijímač. Dalším portem je koaxiální digitální audio výstup, dále HDMI pro výstup na televizor. Pak je zde RF modulátor, SCART, kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel.

Trochu retro, ale milé je, že přijímač má uvedený RF modulátor. RF modulátor umožní připojení dalšího televizoru koaxiálním kabelem přes kanálový volič. Pokud máme delší kabel, můžeme tak signál propojit do TV i v jiné místnosti. RF modulátor je pevně nastaven na 9. kanál (205,5 MHz).

Dálkové ovládání

Dálkový ovladač.
Autor: Čestmír Polák

Dálkový ovladač.

Menší dálkové ovládání je vyrobeno v černé barvě s mírně zdrsněným povrchem těla. Disponuje 43 tlačítky. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které nejsou součástí balení. Ovládání reaguje okamžitě, přepínání programů reaguje za méně jak jednu sekundu.

Vnitřní uspořádání přijímače.
Autor: Čestmír Polák

Vnitřní uspořádání přijímače.

Hlavní menu.
Autor: Čestmír Polák

Hlavní menu.

Instalace

První instalace nebo instalace po továrním nastavení je téměř zcela automatická, pouze vybíráme z nabízených položek. Přijímač poté automaticky (pokud nezvolíme ruční zadání kmitočtu nebo kanálu) naladí všechny dostupné kanály a seřadí je od předvolby 1 podle nejnižšího po nejvyšší multiplex. Pokud zapneme při instalaci řazení stanic podle LCN (logické číslo kanálu), stanice se přehází a seřadí se zcela jinak, ale žádný systém v tom nevidím.

Individuální instalace podle kmitočtu.
Autor: Čestmír Polák

Individuální instalace podle kmitočtu.

Nejlépe je si uložené stanice třídit ručně. Máme k tomu připraveny čtyři skupiny oblíbených položek, do kterých si uložíme stanice podle svých priorit. Uložené stanice můžeme také zamykat, mazat, přesouvat, nebo i přejmenovat.

V hlavním menu můžeme nastavit také rozlišení videa. Na výběr máme z těchto možností:

  • Automatická detekce
  • 480p-60
  • 480i-30
  • 576p-50
  • 576i-25
  • 720p-60
  • 720p-50
  • 1080i-30
  • 1080i-25
  • 1080p-60
  • 1080p-50
Řazení stanic podle kmitočtu.
Autor: Čestmír Polák

Řazení stanic podle kmitočtu.

EPG

Informace se v EPG objeví až po najetí dálkovým ovládáním na požadovaný program. Vždy se pak zobrazí EPG u celého multiplexu.
Autor: Čestmír Polák

Informace se v EPG objeví až po najetí dálkovým ovládáním na požadovaný program. Vždy se pak zobrazí EPG u celého multiplexu.

Informační lišta s podrobnostmi o příslušné stanici.
Autor: Čestmír Polák

Informační lišta s podrobnostmi o příslušné stanici.

PVR

Externí disky formátujeme na FAT32 nebo NTFS. Nahrávky pořízené přijímačem se ukládají na disk nekódovaně ve formátu TSV, a tak je přehrajete i mimo přijímač. Přehrají je i některé televizní přijímače. Maximální velikost záznamu si můžete nastavit v Menu. Na výběr jsou velikosti 1, 2, 3 nebo 4 GB, případně Auto. V PC můžeme nahrávky například editovat nebo spouštět v různých přehrávačích. V Menu si můžete zapnout i TimeShift a pak jej používat v případě potřeby. Záznamy událostí můžeme programovat přímo z EPG nebo spustit záznam ručně.

PVR nahrávky.
Autor: Čestmír Polák

PVR nahrávky.

Zircon Fire nahrává samozřejmě i z vysílání DVB-T2/HEVC v SD i HD rozlišení. Nahrávky nelze uskutečnit z vysílání Ultra HD (4K), i když pozici naladí, a to vzhledem k tomu, že přijímač není pro toto vysoké rozlišení vybaven.

Okno s nastavením multimédií.
Autor: Čestmír Polák

Okno s nastavením multimédií.

Zircon Fire podporuje přehrávání a sledování například těchto formátů: MKV, AVI, MPG, MP4, MOV, MP3, JPEG. Integrovaný „Player“ podporuje i přehrávání několikanásobně zrychlených záznamů dopředu i zpět. Jsou podporovány i titulky, můžeme vybrat jejich jazyk i kódování. Další možnosti vidíte na odchycené obrazovce výše.

Výběr z nabízených vysílaných audio stop.
Autor: Čestmír Polák

Výběr z nabízených vysílaných audiostop.

Pár postřehů nakonec

Zircon Fire je solidní citlivý přijímač s výborným obrazem. Všechny běžné funkce jsem prověřil a neshledal jsem žádný zásadní problém. Je absolutně nenáročný na obsluhu a je to první přijímač po dlouhé době, který má modulátor. Přepínání kanálů je okamžité i u DVB-T2 programů. Aktualizace software bude možná přes USB. Zatím žádná na stránkách výrobce není.

Doufejme, že se na trhu již brzy objeví také set-top boxy DVB-T2/HEVC, které budou disponovat i rozhraním CI+, a hlavně hybridní televizí HbbTV.

Program v UHD rozlišení, i když se dnes testuje, nebude v dohledné době pravděpodobně vysílán, a tak bych zatím na tomto rozlišení u těchto boxů netrval.

Tento pozemní přijímač je především určen pro diváky, kteří mají starší televizor nepodporující nový standard, a to na přechodnou dobu, než si zakoupí televizor nový, který bude s tímto novým standardem již kompatibilní.

Neustále aktualizovaný seznam televizorů a set-top boxů, které byly otestovány a ověřeny Českými Radiokomunikacemi pro příjem DVB-T2/HEVC, naleznete zde.

Experimentální vysílání v Praze na K 50.
Autor: Čestmír Polák

Experimentální vysílání v Praze na K 50.

Přijímač Zircon Fire k testu zapůjčila firma IPON, s. r. o., se sídlem v Rokycanech.

E-mail: info@tvdigitalne.cz

UX DAy - tip 2

Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/zircon-fire-hevc.html

Cena: 1190 Kč


Autor: Čestmír Polák

Balení obsahuje:

  • přijímač Zircon fire
  • dálkové ovládání
  • lepicí páska pro zavěšení přijímače
  • manuál

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).