Hlavní navigace

ZEK prošel senátem, LG má nový Full HD OLED a ČRa na každý měsíc slibují dva nové vysílače pro DVB-T2

22. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: LG
TÝDENNÍ REVIZE – Spuštění veřejnoprávního multiplexu DVB-T2 se šesticí kanálů v HD pak čeká na související změnu zákona o České televizi.

ZEK prošel i senátem

Klíčovou novelu zákona o elektronických komunikacích ve sněmovní verzi schválili i senátoři. Do finálního znění se nedostaly ani některé senátory navrhované pozměňovací návrhy. Pro bylo padesát ze 65 přítomných.

Před senátním projednáváním novely zákona o elektronických komunikacích, která kromě přechodu na DVB-T2 upravuje i práva a povinnosti mobilních operátorů a jejich klientů, prozkoumaly její text čtyři senátní výbory a stálé komise. První se novelizovaným zněním tzv. diginovely zabývali členové Ústavně-právního výboru.

Jan Brychta: Senátoři schválili novelu zákona o elektronických komunikacích

Jan Brychta: Senátoři dali zelenou druhé vlně digitalizace. Která ustanovení ZEKu jim nejvíce vadila?

Jan Potůček: Jaká jsou hlavní úskalí schválené diginovely zákona o elektronických komunikacích (ZEK)?


Autor: Karel Choc

Martin Gebauer, ČRa.

ČRa (České Radiokomunikace): každý měsíc dva nové vysílače pro DVB-T2

České Radiokomunikace představily na tiskové konferenci harmonogram spouštění vysílačů DVB-T2.

Do konce července chtějí spustit vysílání v oblasti Pardubic (Krásné) a Domažlic (Vraní vrch). Do konce roku by to pak mělo být celkem dvanáct nových vysílačů. Do konce letošního roku by tak přechodová síť 12 měla pokrývat 97,6 procenta obyvatel České republiky a každý měsíc by měly být spuštěny dva nové vysílače.

Jan Brychta: Přechodová DVB-T2 síť Českých Radiokomunikací by měla být hotova do března 2018


Autor: České Radiokomunikace

LG uvádí televizory OLED nejen v rozlišení 4K, ale i Full HD

LG Electronics nadále pokračuje ve výrobě televizorů s obrazovkami OLED a tradičním rozlišením Full HD. A přicházejí i na český a slovenský trh.

Vedle například momentálně velmi příjemně zlevněné LG 55EG910V, která ve 140 cm a rozlišení Full HD (1920 × 1080 bodů) přijde na pouhých 29 900 Kč (stále se bavíme o televizoru s obrazovkou OLED, nikoli LCD), je tu také novinka pro rok 2017 – LG 55EG9A7 rovněž s úhlopříčkou 140 cm, i když tentokráte s rovnou, a nikoli prohnutou obrazovkou. Máme ji přislíbenu na vyzkoušení.

Bohumil Herwig: LG 55EG9A7: nový televizor OLED s rozlišením Full HD

Stručně

RRTV uložila také dvě pokuty, obě provozovateli televize Nova. První ve výši půl milionu korun si Nova vykoledovala odvysíláním pořadu Ordinace v růžové zahradě, v kterém loni 15. listopadu nepatřičně zdůrazňovala umístěný produkt Innogy, který byl „neopodstatněně zmiňován nad rámec dějového kontextu s cílem na produkt upozornit a vzbudit divákův zájem o produkt a rovněž byl zdůrazňován i obrazovými prostředky, jako byl detail vyúčtování bez zjevného dramaturgicko-režijního opodstatnění. Umístěný produkt Innogy nebyl součástí či kulisou děje, ale naopak ústředním a jediným motivem scénky“.

Jan Brychta: RRTV ocenila product placement společnosti Innogy na půl milionu korun

Já vím, prázdniny jsou v plném proudu a většina z vás se určitě válí u moře nebo si upravuje náladu na nejrůznějších hudebních festivalech. Ale prázdniny nejsou nekonečné, a tak vám přinášíme tip na nové a vracející se seriály, na které se můžete po návratu do reality těšit. A ano, samozřejmě je mezi nimi i netrpělivě očekávaná sedmá řada Hry o trůny.

Zdeněk Strnad: Seriály a jejich nové řady, které nesmíte propásnout

Český telekomunikační úřad navrhuje prodloužení individuálních oprávnění regionálních sítí. Do poloviny srpna mají dotčené subjekty čas vyjádřit se k návrhu opatření obecné povahy ohledně využití rádiového spektra, které na svých stránkách zveřejnil Český telekomunikační úřad. Jeho součástí je i návrh na prodloužení individuálních oprávnění do 30. června 2020 pro rádiové kmitočty z pásma 694–790 MHz a do 31. prosince 2018 pro rádiové kmitočty z pásma 470–694 MHz.

Jan Brychta: Český telekomunikační úřad řeší budoucnost regionálních sítí


Autor: ČTÚ

T-Mobile začal svým zákazníkům nabízet nový set-top box v rámci své IPTV služby T-Mobile TV. Jde o VIP 4302 od známého výrobce, společnosti Arris. Arris VIP 4302 je další generací IPTV set-top boxů s podporou Full HD a HEVC. Disponuje také podporou pro pevný disk (příplatková výbava), nahrávání a TimeShift. Je navržen jako kompaktní HD přístroj s výkonným procesorem a podporou nejnovějších videokodeků a standardů.

Petr Faistauer: Arris VIP 4302 – nový přijímač v nabídce IPTV platformy T-Mobile TV

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své pravidelné monitorovací zprávě informoval, že v červnu přijal 201 nových hlášení (květen 234) o rušení příjmu zemské digitální televize. Ukončil celkem 277 šetření (264), z toho šlo mj. o 232 případů rušení televizního příjmu (květen 209), včetně STA, 22 případů rušení veřejných mobilních komunikačních sítí jako GSM, UMTS a LTE a osm případů rušení meteorologického radaru.

Bohumil Herwig: ČTÚ, červen: počet rušení DVB-T základnovou stanicí LTE opět překročil 50 %


Autor: ČTÚ

Vedle seriálu Victoria nabídne na podzim veřejnoprávní televize také Šťastné údolí (Happy Valley), V pasti (Trapped či Ófærð) nebo Komplicové (Inside Men). Výpravné seriálové drama Victoria (v ČT jako Viktorie) má momentálně dvě řady, přičemž první byla uvedena v roce 2016. Mapuje rané období vlády panovnice, která – podle encyklopedie Wikipedia.org – vládla britskému impériu plných 63 let a 7 měsíců.

UX DAy - tip 2

Bohumil Herwig: Podzimní nadílka České televize přinese mj. dlouho očekávaný seriál Victoria

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).