Hlavní navigace

Zaveďte digitální rozhlas a vypněte VKV, doporučuje evropským zemím EBU

21. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

DOKUMENT UVNITŘ Jedním z argumentů Evropské vysílací unie je fakt, že rozhlas v pásmu VKV má omezené spektrum ve všech vyspělých zemích. Výjimkou není ani Česká republika.

Dokument, v němž byla stanovena série doporučení, nikoliv však podmínek, související s přechodem na digitální rozhlasové vysílání, odsouhlasila minulý týden na summitu v Ženevě Evropská vysílací unie (EBU). Z něho mimo jiné vyplývá, že by země v rámci celé Evropy měly stanovit harmonogram pro přechod na technologii DAB/DAB+, který by měl obsahovat i termín ukončení analogového rozhlasového vysílání v pásmu VKV. Spolu s digitálním vysíláním by měly být aplikovány i hybridní služby, jejichž přenos tato technologie umožňuje (například RadioDNS).

Tipy C

ROZHOVOR: Doufám, že za 10 let budeme mít jasno, kdy vypneme VKV, říká provozní šéf RTIcz

Součástí digitalizace rozhlasu má být také možnost přenosu textu, obrázků a programových průvodců tak, jak to vyžaduje digitální věk. V zemích, kde nebude možné použít technologii DAB, nasadit DRM definované normou TSI ES 201 980 pro digitální rozhlasové vysílání na pásmech aktuálně používaných pro analogový přenos signálu. EBU k těmto a dalším zjištěním došla mimo jiné na základě toho, že rozhlas hraje v životě Evropanů zásadní kulturní význam, využívají ho každý týden, a to jak doma, v práci, tak i mimo ně a je skutečně vhodný pro mobilní příjem, jako je například jízda v automobilu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).