Hlavní navigace

Zavedení digitálního rozhlasu v Rakousku se možná zbrzdí až do roku 2015

12. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájem o šíření digitálního signálu v Rakousku má tamní verze rozhlasové stanice Lounge FM a také vídeňský program Radio Arabella. Technicky chod multiplexu měl zajistit operátor ORS.

Digitální rozhlas v Rakousku nemá lehkou cestu k realizaci. Ačkoliv to podle původních plánů veřejnoprávní instituce ORF vypadalo, že by se mohlo začít vysílat už letos, její plány minulý týden zbrzdil regulační orgán KommAustria. Informoval o tom deník Der Standard. KommAustria vydal nařízení, které začne platit v květnu a skončí v dubnu 2015. Po tuto dobu regulátor nevydá jedinou digitální licenci, pokud se neobjeví dostatečný počet zájemců, kteří by byli schopni naplnit multiplex alespoň ze tří čtvrtin, a jednotlivé projekty nebudou mít doloženo jasné finanční zajištění.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Expanze dětských kanálů: ORF chce spustit rádio věnované nejmladším posluchačům

Zájem o spuštění technologie DAB měly v Rakousku kromě ORF i stanice Lounge FM a Radio Arabella, které založily iniciativu Verein Digitalradio Österreich. Reakce iniciativy pochopitelně na sebe nenechala dlouho čekat. Její oficiální stanovisko bylo zveřejněno na webových stránkách: http://www.digitalradio-oesterreich.com/. Iniciativa Verein Digitalradio Österreich ujišťuje veřejnost, že bude nadále hledat srozumitelný koncept, který by regulátorovi předložila po dohodě s budoucím operátorem multiplexu, pravděpodobně rakouskou ORS. Zároveň vítá zájem veřejnosti k technologii DAB, který je podle jejího vyjádření obrovský, a očekává další diskusi na toto téma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).