Hlavní navigace

Zapbox premier 3: kovový švihák z Francie

30. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Po krátké době můžeme na DigiZone.cz představit další set-top-box od francouzské firmy Metronic. Zapbox premier 3 nabízí bohatou výbavu v atraktivním provedení a především za nízkou cenu. Plná podpora češtiny, digitální výstup zvuku a sympatický kovový vzhled jsou hlavními přednostmi recenzovaného výrobku. Kombinace nízké ceny s pestrou nabídkou funkcí dělá ze set-top-boxu Zapbox premier 3 konkurenta i pro TechniSat DigiPal 2, který na českém trhu dominuje.

Na začátku března jsme na DigiZone.cz recenzovali digitální přijímač Zapbox single 3. Byl to jednoduchý výrobek, česky uměl, ale zkoušený kus se potýkal se slabou kvalitou vysílání. Model premier 3 rozporuplný dojem ze svého předchůdce plně napravuje. Set-top-boxy se od sebe po vnější stránce výrazně liší. Kde byl single 3 šedý a oblý, tam je nový produkt hranatý a černý.

Zapbox premier 3 panel

Zapbox premier 3 má na předním panelu hned sedmero stříbrných tlačítek. Uživatel pomocí nich může přijímač zapnout, měnit programy, ovládat hlasitost, vstoupit do menu a pohybovat se v něm. Uprostřed set-top-boxu je menší čtyřmístný displej se světle zelenými číslicemi pro časový údaj nebo číslo programu. Vepředu je také dioda signalizující přísun proudu a zapnutý stav. Přijímač je středně velký, má rozměry 26×19×4,5 cen­timetru a váží zhruba jeden kilogram.

Všechny konektory se nacházejí v zadní části výrobku. Majitelé set-top-boxu mohou využít dvojice zdířek SCART, sériové rozhraní RS-232 na softwarové aktualizace, kompozitní výstup videa, analogový výstup stereo zvuku a digitální zvuk S/P-DIF v koaxiální verzi. Na zadním panelu nechybí samozřejmě anténní vstup a výstup, přijímač má také vypínač přívodu elektrického proudu. Citlivost ladicího obvodu je až –80 dBm, provozní spotřeba nepřesáhne šest wattů.

Zapbox premier 3 zezadu

Vnější rozdíly mezi šedým modelem single 3 a jeho černým bratrem premier 3 dodržuje také dálkové ovládání. Rozložení tlačítek zůstalo stejné, velikost rovněž, ale barva se liší. Mně osobně by vyhovoval rozměrnější ovladač, „dálka“ od firmy Metronic je na mě příliš malá. Nicméně její rozmístění kláves je provedené s rozmyslem a divák se v tlačítkách rychle zorientuje. Pomáhá tomu rozdílný tvar a velikost jednotlivých tematických sekcí na ovladači.

Zapbox premier 3 ovladac

Jiný zevnějšek, stejný software

Ladění set-top-boxu Zapbox single 3 pro mne před měsícem bylo utrpením. Zkoušel jsem ho několikrát, výsledek přesto nebyl optimální. Obával jsem se, že podobně dopadnu i s modelem premier 3. Tentokrát ale všechno proběhlo hladce. Digitální přijímač během dvou minut našel kompletní nabídku tří pražských multiplexů a sledování programů tak mohlo začít.

Databáze set-top-boxů a uživatelské příručky

Set-top-box-nahled
Chcete si porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání? Nejrozsáhlejší databázi set-top-boxů najdete právě na DigiZone.cz. Dnes nabízí už více než sto záznamů o přístrojích určených pro sledování DVB-T. Ztratili jste manuál ke svému set-top-boxu, nebo byste si rádi přečetli víc o vámi vyhlédnutém modelu? Pak se v naší databázi rozhlédněte ještě pozorněji. Uživatelské příručky do ní průběžně doplňujeme.

Premier 3 mě na úvod zklamal velkým ořezem přijímaných stanic. Logo programů České televize hraničilo v podání francouzského set-top-boxu s krajem obrazovky, ačkoli jsem tu jinak zvyklý vídat mezeru dodávající programu vzdušnost. Kvalita obrazu samotného je ale dobrá a podobné je to i se zvukem.

Zapbox premier 3 menu

Menu výrobku je, stejně jako v případě jeho předchůdce, mnohokrát použitou uživatelskou nabídkou z přijímačů značky Strong. Firma Metronic ale dopilovala jak problémy s čárkovaným e, tak nedostatek místa pro jména pořadů při vyvolání informačního panelu. Název aktuální i následující části vysílání se přesunul z pravého kraje na střed obrazovky, což umožnilo rozšířit jménům místo. Panel ukazuje název stanice i s jejím číslem, aktuální čas, to vše na tmavě modrém pozadí. Světle modrý podklad mají pak výše položené časové údaje a jména vysílaných pořadů.

Programový průvodce (EPG) ukazuje v základní podobě soupisku stanic na levé části obrazovky, vpravo pak zůstává obraz televize a pod ním jména dvou pořadů. Šipka doprava na kterémkoli z programů změní divákovi pravou stanu na denní seznam pořadů. Tady si může člověk buď nechat zobrazit detailní popis pořadu, nebo si ho rezervovat pro nahrávání. Časovač má deset pozic, každá může být určená pro zapnutí, vypnutí nebo pro časový interval nahrávky. Set-top-box podporuje denní i týdenní opakování záznamů časovače. Teletext se zobrazuje vkládaný do obrazu a má paměť na stovky stran. Diakritiku tu mají i všechna velká písmena, což není mezi digitálními přijímači běžné.

Zapbox premier 3 info
Zapbox premier 3 EPG

Možnosti menu a závěrečný souhrn

Umí dobře česky - pečeť

Uživatelská nabídka dovoluje měnit mj. poměr stran obrazovky, k dispozici jsou režimy 16:9, 4:3 a 4:3 obálka. Majitelé výrobku si mohou přepínat výstup obrazu mezi kompozitním formátem a kvalitnějším RGB. V menu neschází ani třídění programů do seznamu oblíbených, rodičovský zámek nebo trojice her ve složení Tetris, Miny a Piškvorky.

Zapbox premier 3 je sympatickým výrobkem, který okouzlí zákazníky především nabízeným poměrem ceny a výkonu. Set-top-box nemá modulátor, ale jeho nabídka konektorů na zadním panelu je v cenové relaci bohatá. Informační pruh i programový průvodce dobře zvládají české znaky, v čemž jim kvalitně sekunduje také teletext. Výrobek má navíc zdařilou českou uživatelskou příručku, proto se právem může honosit pečetí Umí dobře česky. Asi ne každému bude ale řešení EPG a la Strong vyhovovat, protože tu chybí možnost sledovat programová schémata několika stanic zároveň.

Pokud se budete rozhodovat o koupi levnějšího digitálního přijímače, určitě zkuste vzít set-top-box Zapbox premier 3 firmy Metronic alespoň do širšího výběru.

Zapbox premier 3
Zapbox premier 3
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: M.A.T.A. Czech

BRAND24

Orientační cena: 1650 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Má Zapbox premier 3 šanci dostihnout v prodejích TechniSat DigiPal 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).