Hlavní navigace

Zamíchá Google Play kartami mezi českými internetovými videotékami?

21. 6. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Rada ČT potvrdila novým šéfem brněnského studia Jana Součka, do RRTV byla zvolena Jana Kasalová a Lucii Borhyovou v Televizních novinách nahradí Kristina Kloubková

Odstartovala služba Filmy Google Play

Videotékám Voyo, Topfun, iVio, ale i úložišti Uložto přibyl na českém internetu těžký soupeř. Společnost Google zprovoznila českou verzi služby Filmy Google Play, jejímž prostřednictvím si lze vypůjčovat nebo kupovat jednotlivé filmy ve standardním i vysokém rozlišení obrazu. Službu lze využít jak na osobním počítači, tak na tabletu nebo chytrém telefonu. Na rozdíl od většiny tuzemských internetových videoték Filmy Google Play nenabízí předplatné pro přístup do celé knihovny, filmy si zájemce musí půjčovat nebo kupovat jednotlivě.

Cena za zapůjčení jednoho snímku na 30 dní se pohybuje od 20 do 59 korun, při koupi do osobního vlastnictví od 99 do 200 korun, přičemž za vyšší částku lze pořídit aktuální kino hity. Knihovna Filmy Google Play nabízí snímky od studií Universal, Paramount Pictures, Warner Bros, 20th Centruy Fox nebo Sony Movies. Součástí nabídky jsou kromě klasiky i filmové novinky jako například 300: Vzestup říše, Zimní příběh, Gravitace nebo Zpátky do ringu. „Další obsah bude postupně přibývat,“ slibuje česká pobočka Google.

Český rozhlas chce nové smlouvy na analog

Desetiletý kontrakt na šíření analogového vysílání stávajících celoplošných i regionálních stanic připravuje veřejnoprávní Český rozhlas. A to i přesto, že stávající smlouvy má uzavřeny na dobu neurčitou s možností jejich výpovědi, aniž by se jimi vázal na mnoho let dopředu. Termínované smlouvy by ale rozhlasu zkomplikovaly start celoplošného digitálního vysílání, protože na mnohaletý souběh analogového a digitálního vysílání by nemusel mít peníze. Pracovní skupina při ministerstvu kultury přitom už několik měsíců pracuje na změnách mediálních zákonů, které by měly Českému rozhlasu otevřít cestu k vlastnímu veřejnoprávnímu multiplexu, v němž by mohlo vysílat víc než 20 rozhlasových stanic.

Právě na tyto rozhlasové diginovely netrpělivě čeká Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který už dva roky slibuje vypsat aukci na rozhlasové digitální sítě ve III. pásmu, jež jsou vhodné pro celoplošné vysílání. Podle výsledku legislativního procesu chce ČTÚ jednu takovou síť přímo vyčlenit Českému rozhlasu, který by v ní poté měl zahájit digitální vysílání. U operátorů sítí ČTÚ požaduje, aby je zprovoznili do dvou let od získání kmitočtových přídělů, jinak jim oprávnění odebere (jak se to nedávno stalo Českým Radiokomunikacím s příděly pro krajské sítě digitálního rozhlasu v méně lukrativním L pásmu). Pokud by pro Český rozhlas platila stejná lhůta a síť pro veřejnoprávní multiplex by byla udělena ještě letos, měl by ji zprovoznit do roku 2016.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Peter Duhan chce vysoutěžit lepší ceny za šíření analogového signálu, za to slibuje smlouvu na deset let

Brněnské studio ČT povede Jan Souček

Novým ředitelem brněnského studia České televize byl jmenován na zasedání jejího kontrolního orgánu po návrhu generálního ředitele Petra Dvořáka Jan Souček. Posledního kola výběrového řízení se spolu se Součkem zúčastnilo dalších pět kandidátů, Radim Jansa, Jiří Králík, Pavel Krumpár, Zuzana Zelinová a Karel Zýka. Jan Souček bude funkci vykonávat od 1. července letošního roku do 30. června 2016. Pro zvolení Součka šéfem brněnského studia hlasovalo 13 radních, proti byl pouze Petr Koutný.

Chtěl bych poděkovat z celého televizního srdce za podporu, kterou mi radní dávali. Děkuji velmi. Osobně bych chtěl poděkovat generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. Bylo to pro mě určitým naplněním a naučením se určitých industrií, řekl dnes přítomným na zasedání Rady Českého rozhlasu dosavadní šéf brněnského studia Karel Burian. Důvěry, kterou jsem od České televize dostal, si vážím a výkon funkce ředitele brněnského televizního studia vnímám jako výzvu i závazek. V brněnské televizi je na co navazovat a ještě více je toho možné zlepšit, uvedl při příležitosti nástupu do nové funkce Jan Souček.


Foto: Česká televize

Vedení brněnského studia České televize převezme od 1. července Jan Souček

Stručně

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace začal v rámci experimentálního DVB-T2 multiplexu, který lze naladit ze Žižkovského vysílače v Praze a okolí, testovat kódování H.265/HEVC. Doposud byla programová pozice „Test UHDTV“ přenášena ve standardním přenosu, tedy normě H.264/AVC. Českým Radiokomunikacím a České televizi tato skutečnost umožní, že se kapacita multiplexu při stejné kapacitě de facto zvětší. Vysílání ve 4K rozlišení (formát Ultra HD) by si chtěly oba subjekty vyzkoušet na podzim.

S podvodnými televizními soutěžemi, s nimiž si neví rady ani česká legislativa, vyrazila do boje internetová televize Stream.cz, jejímž provozovatelem je společnost Seznam.cz. Ta hlásí první úspěch v této pomyslné bitvě. Po odvysílání pořadu A dost! dosáhla okamžitého stažení soutěže Sexy Game na hudební televizi Óčko. Sexy Game fungovala na principu, kdy divákům byly skrze televizní obrazovku předkládány úkoly a následně měli volající dospět k jejich vyřešení. Problém byl v tom, že například za celou dobu pořadu se do něho nikdo nedovolal, což osobně vyzkoušel moderátor Jan Tuna, který takto provolal tisíce korun.

Radní České televize zvolili k 18. červnu posledního místopředsedu kontrolního orgánu. Stal se jím Jiří Závozda (9 hlasů), který zvítězil nad Jiřím Kratochvílem(3 hlasy). Doplnil tak Richarda Hindlse a Reného Kühna. Někdejší místopředseda Rady České televize Jaroslav Dědič byl nedávno zvolen jejím předsedou. Kromě působení v kontrolním orgánu je Závozda také mediálním konzultantem a vysokoškolským pedagogem, absolvoval Fakultu žurnalistiky UK.

Zavádění formátu Ultra HD bude trvat přibližně pět let. Na neformálním setkání s novináři tento předpoklad vyslovil technický ředitel České televize Ivo Ferkl. Jsme na začátku a máme před sebou vývoj přibližně patnáct let. Aktuálně se bavíme v souvislosti se standardem Ultra HD o roce 2020. Už teď je ale třeba jednat a učinit některé kroky. Pokud se kmitočtové spektrum rozebere, bude pozdě, apeloval nepřímo směrem k Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) ředitel pro rozvoj Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

BRAND24

Novou moderátorskou partnerkou Reye Korantenga v hlavní zpravodajské relaci televize Nova bude Kristina Kloubková. Od této neděle 22. června nahradí Lucii Borhyovou, která odešla na mateřskou dovolenou. Borhyová se s diváky rozloučila prostřednictvím obrazovky již tuto středu 18. června. Kloubková již moderovala Polední, Odpolední a Ranní Televizní noviny, a také Snídani s Novou. Záskok má být dočasný, televize podle ředitele zpravodajství Martina Švehláka s Lucií Borhyovou v Televizních novinách nadále počítá.


Foto: TV Nova

Kristina Kloubková a Rey Koranteng budou od 22. června společně uvádět Televizní noviny na Nově

Až napotřetí se podařilo bývalé programové ředitelce televize Prima a někdejší šéfce vývoje nových formátů v České televizi Janě Kasalové probojovat do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Kandidátku hnutí ANO zvolila Poslanecká sněmovna. Protikandidátem Kasalové byl bývalý předseda sněmovního volebního výboru Václav Mencl (ODS), s nímž se utkala i ve finále předchozích dvou voleb člena RRTV, v nichž žádný z kandidátů nedostal potřebný počet hlasů. Kasalová je prvním zástupcem vládního hnutí ANO v RRTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).