Hlavní navigace

Názory k článku Záchrana kabelovek? Kombo set-top-box IPTV, DVB-T/-T2/-S/-S-2/-C

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2010 14:43

    bez přezdívky
    p. Link se snaží prodat co nejvíce ze svých technologií (třeba Lica něco takové chystá dodávat), ono by to bylo hezké kdyby všechny tyto tunery (S,S2,T,T2,C a IP) byly už v základu v každé nové TV, ale o kolik by to tyto TV prodražilo? Navíc dnes je taková doba, že DVB-C SD set-top-box je cenou někde mírně pod 1500Kč, HD něco málo přes 3000Kč (to za kolik je prodává, půjčuje UPC je druhá věc), DVB-T se dá koupit kolem 1000Kč a DVB-S/S2 kolem 3000-5000Kč, takže není problém si koupit jenom tu platformu kterou skutečně využiji, než tam mít zbytečně nějaký druh tuneru, který za celých Xlet nevyužiji. Navíc by musel mít ten více formátový set top box i ještě další možnosti a ne jenom možnost příjmu více platform (třeba možnost sledování jiných programů na více TV)...

    podle mě se spíše kabelovky zachrání tím, že budou samostatně přijímat signál po optice přímo od TV společností a nebudou závislé na DVB-S/T, budou moci nabídnout vyšší kvalitu než je dnes na satelitu...tím by mohlo vzniknout daleko víc HD programů...dnes navíc kabelovky většinou žijí z internetu a TV se pomalu dostává na druhé místo, spíše jako bonus.
  • 5. 3. 2010 15:14

    Martin Prokop
    A kolik myslíte, že klientů UPC si koupil svůj STB, nebo TV přímač s DVB-C? Hádám že 3/4 zákazníků ho má pronajatý a nikdy by o zařízení za 1500 až 5000 neuvažovali, zvlášť při nejistotě jak dlouho jim vydrží.

    Uvědomte si, že solventnost zákazníků je pyramida. Těch hračičků, technicky zdatných, příznivců HD , satelitních geeků je nejméně. Ti jsou v horních patrech, ale celé to stojí na těch co platí nejméně, těch je nejvíce. Garantuji, že jim můžete slibovat co chcete a těch 1500 navíc z nich nedostanete. Tedy ani tam nepocítíte nějaké nadšení z investice do infrastruktury. Bohudík\bohužel pokud by jste chtěl uspokojit ty kteří jsou v základu té pyramidy musely by to být HD jednoduchý a nenákladný obsah a ten nikdo zatím vytvářet nebude chtít.
  • 5. 3. 2010 21:03

    Michal Krsek
    Tak co budou Ti klienti chtit? IPTV STB nebo "kabelovy modem" nebo zarizeni na sledovani internetovych streamu?
  • 5. 3. 2010 22:24

    Michal Krsek
    Vzdyt je to tak proste. kabelovky tahaji kabely tam, kde maji nejvetsi zisk. To znamena nejvetsi vynos za co nejmensich nakladu.

    Za to, ze mate IPTV skoro kdekoliv, dekujte dnes a denne CTU a institutu univerzalni sluzby. Institut univerzalni sluzby znamena, ze se na Vasi linku v Horni Lhote skladali uzivatele ze vsech mest.

    Rozdil tedy neni v ochote kabelovek a telekomu pokladat kabely, ale tomu, ze telekom do toho nuti zakon. A platime to vsichni v cene hovorneho (a pripadne pausalu).
  • 5. 3. 2010 16:30

    Nodar
    no já bych přirovnal kabelovky k nezaměstnanému chudákovi, který má pod barákem naleziště ropy. Ano DVB-T je levnější, satelit má větší nabídku a možnost PVR, také nabídka levných DVD jim nehraje do karet, ale ... jediní jsou schopni poskytovat datové služby s opravdu velkými datovými toky. A to je obrovská možnost protlačit se ne k divákovi, ale k zákazníkovi.
    Zatím nabízejí jen:
    - rychlejší (levnější?) NET, než přes rozšířenou wi-fi
    - IP telefon
    Ale mohli by:
    - nabídnout programy v HD a v SD s vyššími datovými toky
    - nahrávání TV pořadů na server kabelovky
    - videopůjčovna
    - herní box
    - IP videotelefon
    - sekci www video - TV noviny, magazín auto-moto ... zdroj spřátelené video-info weby
    - získaly by příjem z reklam, STB může mít cílené reklamy v každé sekci ...
    - ovládání vybraných www služeb přes STB (youtube přes DO)
    - TV e-shopy/služby pronajaté cizím společnostem (prodej hudby, teleshoping, městské info ...)
    V podstatě jde o to přenést vybrané www služby od klávesnice k dálkovému ovladači a skrytě je zpoplatnit. Ano chce to speciální STB nejspíše na zakázku, zázemí se servery a techniky, programátory, pár lidí pro přípravy stránek, ale ve městech se to zaplatí.
    Jo a ten kombinovyný STB by se možná líbil divákům, ale já bych byl pro jednoduchý programovatelný bezdiskový STB / počítač s podporou fullHD a dost, vše bych tahal ze serverů a nemusel bych pak s novými službami řešit zastaralý hw u zákazníků...
    Tuhle cestu v podstatě razí O2, ale co si budeme povídat, je to pořád Telecom :-) Je naprosto mimo cenově a navíc tlačí to přes tenký kabel.
  • 5. 3. 2010 19:52

    lahvon
    To je ale řešitelné. Modulární systém v hlavní boxu.

    SW bude upgradovatelný. A v boxu půjde měnit moduly, když by některý morálně zastaral a nebo přišla na trh technologická novinka, které kromě upgrade SW vyžaduje i výměnu HW.


    Navíc, IP rozhranní bude myslím ještě dlouho stejné. :)
    Anténa pro DVBT bude taky stále stejná.
    Tak pak už zbývá jen vstup pro cabelový a nebo satelitní tuner.
  • 6. 3. 2010 16:54

    bez přezdívky
    veľké káblovky UPC, Moravianet, Satro ... to nájdeš raz dva, malé už nie. Okrem iného aj preto, že nie vždy majú na všetko vysporiadané autorské práva. Sám som sa snažil zopár rokov mapovať MMDS (SK,CZ), ale sú to veci utajené. Taja to ešte aj preto, že to vysielajú FTA (analóg aj DVB-C), aby ušetrili za scramblery. Ale tak tí šikovnejší si cez net kúpia DVB-C fergusona alebo opticum a pozerajú ...
  • 6. 3. 2010 13:17

    bez přezdívky
    Není IPTV ako IPTV. Pokiaľ sa jedná o čiste optické IPTV, to je len niekde. Ak sa jedná o IPTV v štýle TVoDSL, tak toho je viac, ale asi len toľko, čo klasického koaxiálneho kabelu.
    K téme STB, built-in tuner. Také šialené kombo je určite nezmysel (aj keď z nejakého dream/relook stroja sa dá poskladať). V podstate stačí aby STB malo DVB-? tuner a ethernet rozhranie, všetko ostatné je otázkou SW, resp. schopnosťou providerov to využívať naplno. DVB tunery takisto nemusia byť komba. Zdá sa mi, že by mal byť voliteľé DVB-S/S2 alebo DVB-T/C. Zatracovať built-in DVB-C tuner je blbosť, už len preto, že pokiaľ ten HW zvládne DVB-T tak zvláda aj de/modulačné podstatne jednoduchšie DVB-C, zase je to len otázka SW. A takisto CI-slot sa môže niekedy hodiť, aj keď teraz sa to možno nezdá.
  • 6. 3. 2010 17:53

    Pamětník
    Nemůžu si pomoci, ale opět se vrátím k titulku. Jak chcete po šéfovi firmy, která se živí dodávkami STB pro kabelovky, aby doporučoval comba bez DVB-C tuneru. To nemůžete myslet ani v legraci. Naopak byla formuluvána otázka, zda by combo, kde by kromě DVB-C tuneru byl ještě tuner pro teresteriál, satelit a IPTV, bylo smysluplné a prodejné? Čili se nejedná o majitele satelitních přijímačů, zda by kupovali také comba pro DVB-C, ale právě naopak.

    Také nepovažuji množinu diváků, kteří jsou abonenty, či dokonce i závislí jen na kabelovce, protože bydlí v památkové zóně a nedovolí jim instalovat žádné venkovní antény, za mizivou a zanedbatelnou, ale podle Vás minimální. Jak velká čísla to aktuálně jsou, to jste se mohl nedávno dozvědět i na tomto webu. Také nesmíte posuzovat všechno podle Vaší osobní situace v Česku. Třeba v Německu je kabelovka rozšířena daleko více a proto je pochopitelné, že výrobci pro tak zajímavý trh vyrábí a dodávají i TV s DVB-C tunerem a CI slotem pro přístupovou kartu. Vy si ale takovou TV kupovat nemusíte, ale asi ani nic neušetříte. On ten DVB tuner bývá v TV stejně jen jeden a nelze bohužel přijímat DVB-C a DVB-T v jednom nastavení vedle sebe. Maximálně jen společnou kabelovou nabídku analogovou s digitální.

    Za jakých podmínek kdo a kde bydlí ale stát nenese odpovědnost a automaticky nemá každý stejné výhody. Existují jistě občané, kteří jako řidiči platí dálniční známku, ale k nejbližší dálnici to mají desítky km. Jsou proto diskriminováni a má stát povinnost jim vybudovat dálnici až před dům? A s tou kabelovkou je to podobné, jen nemusíte přímo nějaké poplatky za kabelovou TV zatím nikomu platit.

    A před tečkou jen opět připomenu, že grátis dává kabelovka abonentovi jen jeden STB, další si musí pronajmout za poplatek, nebo právě koupit u firmy Lica. Jistě uznáte, že je dost domácností, co mají více televizorů a chtějí mít nezávislý výběr stanic. Potom TV s DVB-C tunerem a CI slotem je to nejlevnější, nejelegantnější a nejjednodušší řešení.
  • 8. 3. 2010 8:57

    -=RYS=-
    http://www.ok1mjo.com/all/photo/ups_doma/UPS5.jpg

    Tam vlevo nahore mi nedavno privedli vlakno (SC-TX, SC-RX), jejich "patni" router umi 1Gbps. Panelakovej byt v panelakovym sidlisti v Zatci.

    ISP umi Triple-play. V televizi je pres 60 TV programu, telefon je SIPE a inet mam zaplaceny 10up/10dw s 5ms na NIX. Navic pripravuji Quadro-play...videopujcovnu.
    Pro koukani na TV pujcuji za (tusim) kačku mesicne STB s RJ45-LAN od Motoroly s MPEG4.

    Ale abych se priznal, pouzivam jen ten inet.
    Doma koukam na DVB-S (IP AB BOX-250S), bohuzel ted je zrovna porouchanej, takze koukam na zasuvku STA, kterou jsem pred vice jak rokem v nasem panelaku rozchodil (23 TV programu... 3 CZ MUXy, 3 DE MUXy, antena s vlozkou namirena na Usti pro MUX4 je funkcni...staci aby O2 zapla vysilac).

    Tolik ode me....
  • 5. 3. 2010 14:04

    Pamětník
    Jako letitý a dá se říci, že i spokojený zákazník kabelovky UPC a příznivec technologických novinek v TV oblasti, si dovolím přidat ještě pár svých poznatků. Je dilema, zda se spolehnout na dlouhodobou funkčnost comba v době, kde některé platformy prodělávají ještě poměrně bouřlivý vývoj. Není bezpečnější stavět systém z jednotlivých komponentů, které se dají jednoduše a poměrně levně inovovat i opravovat? Nejde nahradit několik dálkových ovládání některým multitypem X v 1, schopným učení, případně s možností programování?
    Nebude se u comba opakovat neduh TV s jediným koaxiálním vstupem? Že TV má analogový, digitální teresteriální i kabelový tuner je sice pěkné, ale do jediného konektoru se v případě potřeby více než jeden koaxiál nedá připojit. Někdy neexistuje řešení ani v nějakém slučovači, protože kanály jednotlivých platforem se přímo prolínají. Mechanické přepojování, ale ani nějaký dodatečný koaxiální přepínač moc situaci nezjednodušují. A takový model comba (analog, DVB všech typů, IPTV) jsem ještě nezaregistroval. Může již dnes někdo něco takového nabídnout? A dá se to koupit?
  • 5. 3. 2010 14:59

    Martin Prokop
    Velice zvláštní, že Lica jako vazal UPC hovoří o zařízení, které by naopak dalo zákazníkům nezávislost. Pokud lze něco pozorovat tak zákazníka naopak co nejvíce spoutat a uzavřít ho do "rezervace" a né mu dávat možnost čerpat služby od jinud.


    Můj názor je, že samotná technologie není záchranou, tou bude obchodní model poskytování obsahu a jeho obsahová kvalita.
  • 5. 3. 2010 18:56

    Pamětník
    Opravdu netuším, jaké pohnutky má pan Link, zda jen chce zvýšit svůj obrat, nebo je to téma obecně zajímavé. Z vlastní zkušenosti ale vím, že když si jednou zvyknete na nějakou nabídku, mlčky ji očekáváte na většině TV v domácnosti. V současnosti je už nabídka TV s DVB-C tunerem poměrně pestrá, od levných Samsungů, přes klasické Sony, až k těm nejdražším "strojovnám". V posledním období jsem inovoval náš domácí TV park a proto zákonitě padla volba na LCD s kabelovými tunery. Proto mi postačuje vlastnit původní STB od UPC plus 3 moduly s kartami a na 4 TV máme shodnou digitální nabídku.
    Mluvit o ostatních 3/4 abonentů si netroufám, jen bych upřesnil, že první STB od UPC je "zadarmo", čili za nulový pronájem. Ceny měsíčního pronájmu za další STB (90 až 150.-Kč), nebo ceny za STB od firmy Lica (2500 až 10000.-) se výhodně dají optimalizovat pomocí spárovaného modulu a karty do TV s DVB-C tunerem za cca 1500.-Kč a nemusíte elektrikou "krmit" další přístroj, ani používat 2 DO. A vše funguje samozřejmě i na HD programech, které jsou přes zatím časté jen přepočítání vždy lepší, než SD varianta téhož.
  • 5. 3. 2010 23:16

    bez přezdívky
    José ty Phillipsy DSX 6010 nejsou zas tak úplně špatné i když já jim říkám popelnicové. Známý si splašil dokonce dva a oba mu už šlapou na 1W.Samozřejmě že na tom funguje i Skylink, i to menu není tak špatné byť v polštině. Ta úprava spočívala především v odstranění toho blockeru.
  • 6. 3. 2010 11:22

    Pamětník
    Pokud se podívám na titulek této Aktuality, téma se týká hlavně těch, kteří kabelovku zkrátka mají a pokračuje se úvahou, zda by její abonenti přivítali i nějaké univerzální combo, aby měli k dispozici i možnost příjmu stanic z teresteriálu, satelitů i internetu. O tom, která rádia jsou či nejsou v kterých nabídkách se zde prioritně neřeší a tak Vaše oblíbené téma, José, asi zde nikoho nezaujme.

    Pokud si stěžujete na to, že nebydlíte a nikdy jste nebydlel, v dosahu kabelovky, nezoufejte. Někdo to má daleko do lesa, někdo k dálnici, někdo nemá poblíž koupání a někoho štve, že mu kolem baráku vede hlučná a smradlavá dálnice, za plotem mu vřískají cizí děti na koupališti a někdo kvůli lesu za barákem nemá nic ostatního. Nechci se chlubit, ale kabelovku, sice jen jednu a od UPC, máme v bytě, na malou anténu mám připojeno DVB-T PVR se všemi pěti pražskými MUXy, na zábradlí lodžie mám parabolu na motoru s otevřeným horizontem 180°, máme telefon s internetem na ADSL a na digitální ústřednu se právě dívám z okna, vzdušnou čarou je vzdálena asi 80m. Jak jsou dlouhé kabely v zemi to sice netuším, ale rychlost připojení mi bohatě postačuje. Někdo zkrátka má a druhý ne a nezmění se na tom nic, ani kdyby vůle byla převeliká. Takový už je život. :-)
  • 7. 3. 2010 0:19

    Pamětník
    Nějak jste propletl názor můj a pana Linky. Nejsme tatáž osoba, ani nemáme stejné zájmy a názory na společnou problematiku. Jen kdo to nechápe, může vidět v DigiZone Dikobraz. Ani netuším, co Vás k Vaší doměnce vedlo a jaké máte pohnutky to takhle fabulovat. :-)
  • 7. 3. 2010 0:56

    bez přezdívky
    Já neříkám, že jsou špatné, to byla výborná mašina a Poláci s tím dokázali divy. To je výborný poctivý stroj. Mám je rád. Ten příspěvek byl v kontextu toho, co s tím vyvádělo UPC a jak to bylo úmyslně pro jejich jednoúčel deformované a pro jejich zákazníka v podstatě nepoužitelné, jinak s tím přijímačem ještě dneska jdou dělat divy, jen, co si vzpomenu:

    Použítí karet Sky Link / CS Link
    Přepínání 4 LNB
    Průhledné menu
    Emulace jako všude jinde
    Rozšíření předvoleb z 300 na 3000.
    Sdílení přes /sakra jak se jmenuje ta ptákovina, co se strká do čtečky a má to s jedné strany kontakt na čtečku a z druhé com port a spojí se to s PC a na něm běží třeba Windows Sharing Pack ? Interface Logger nebo tak nějak, no to je jedno, sdílelo to přes to... /
    No a později už sdílení přes Com port, vzadu, normálně...

    Takže, co z toho oni vydupali, to je naprosto neuvěřitelný a ještě jednou neuvěřitelný...

    To je jako vydupali PŠTROSA už i z Humaxu 5500.
    /Poláci/ ale nejde pak čtečka použít pro karty cwr a neumí to sdílet ani tak ani onak a startovací náplń do Funky a do Goldky je jiná než pro Humax 5400, což je konec konců logické, protože u 5400 to jde z irdeta u 5500 z cryptoworks

    Jo vidíš u toho Philipsu 6010 dokonce i dokázali odstranit tuhle startovací kartu...

    A vůbec dělo ve své době, byl taky Philips, velice obdobný, co distribuovala svým zákazníkům Sky Italia... Nevím, jak se to k nám dostalo, ale jednu dobu to prodávali Vietnamci za pár šupů, skoro zadara...

    A šly s tím děla divy... Tedy umělo to taky všechno potřebné.

    Abych se ještě zastal toho UPC. Oni prostě ten Philips úmyslně deformovali pro své účely. Vycházeje z toho, že nějaký JéZeĎák, co přijde večer z traktoru domů, tak aby se mu to vždy samo opravilo, takže to mělo flash a ještě její zálohu flash a když to prostě došlo k názoru, že je někde problém, tak se to samoopravilo... To dokázalo takový věci, že se tam nahrál neoficiální soft a aniž by se to dostalo na družici, tak si to z té záložní flash vytáhlo ten původní, zresetovalo se to a bylo po oficiálním softu... Tedy, než se dostali i do té druhé a když byl uživatel neoficiálního softu, trotl a dokázal to neobratnou manipulací přesvědčit, že je porucha a je nutno spustit ten samoopravný proces tak i když byl třeba na 1°W a nemělo to kde původní originál sebrat, tak měl smůlu, protože ho to mělo ještě 1x samo v sobě, v té záloze...
  • 5. 3. 2010 17:20

    Tomus
    Takove kombo zarizeni muze prodavat treba zde zminena Lica, ale kabelovky ho k pronajmu spis nenabidnou uz kvuly cene, proc by mely nabizet pristroj s podporou DVB-T ci -S, kdyz vysilaji v DVB-C ci IP.

    Jinak co se tyka datoveho toku, tak napr. u UPC je povetsinou lespi nez u satelitu ci pozmniho vysilani, prave proto ze se zdrojovy signal bere primo po optice od provozovatele (SD i HD kanaly).
  • 6. 3. 2010 1:56

    Jiří Jursa
    Tak třeba Moravianet má kabelovku natáhnutou třeba v Nových Bránicích snad do každýho baráku (cca 670 obyvatel). A ostatní města okolo jsou na tom podobně...
  • 5. 3. 2010 21:24

    bez přezdívky
    Jen poznámka k tomu, kdo si koupí vlastní přijímač v případě používání UPC. U kabelovky asi jen pár nadšenců nebo testerů. U UPC Direct, tedy satelitu, skoro každý, tedy každý, kdo, kdy vlezl na nějaké satelitní fórum a zjistil, co je možné přijímat.

    Proč ?

    Vysvětlím. V době, kdy UPC Direct používalo přijímač Philips DSX 6010S tento přijímač měl pouze 300 slovy TŘI STA předvoleb !!! naprosto směšné. Když zde hovoříme o tisícech programů, jen FTA a když ty nejhorší přijímače disponovaly minimálně 4 tisíci předvoleb.
    Tento přijímač nedisponoval možností použít motor ani možnosti použít přepínač DiseqC.
    Co to bylo slávy, když Poláci vymysleli takový soft, že bylo možné přepínat 4 LNB.
    Všichni, tam okamžitě lili tento neoficiální soft a kašlali na vyhrůžky UPC a bylo jim i jedno, že mají menu polsky, než to někdo přeložil a byl i česky.

    Co všechno se dělo, kolem strojů UPC. Jak se v přijímači dělala propojka aby se vždy ve stavu STANBY automaticky odpojilo LNB od napětí atd. Víte proč ? aby přijímač nemohl natahovat setting od UPC.

    Protože vy jste si srovnal stanice. Krásně, jak jste chtěl Vy a jak to mělo smysl. Pak jste po dobře vykonané práci šel spokojeně spát a ráno jste vstal a vše bylo seřazené tak, jak to uplácal nějaký psychopat z UPC, který když to dělal, tak byl buď zhulenej trávou nebo mu neplatili pořádně a on chtěl všechny zákazníky UPC nasrat a dovést k odhlášení.

    A pak také byly lidé, co chtěli i jiné služby zároveň s UPC. Tedy Sky Link / CS Link
    vyšší kvalita atd. nebo k tomu nějaké Poláky nebo nějaké porno atd. Přijímač UPC neměl volné sloty a nebyl na více karet.

    Takže všichni si kupovali vlastní. Anebo si pronajímali, jen kartu od UPC Direct, nikoli přijímač. A pokud už to dostali i s přijímačem, končily všechny v krabicích uložené na půdách a ve sklepích, pro případ rozvázání smlouvy a vrácení přijímače UPC a všichni, kdo jen mohl, jeli na své vlastní přijímače. Takhle to bylo a je.

    I když přijímače UPC soudobé nejsou to, co ty dřívější. Přeci jen vlastní přijímač je výhodnější. Takže asi tak. Přijímač od UPC se prostě nenosí a nepožívá i když se dodává s kartou. Na Slovensku povinně. U nás nevím, protože se to x krát měnilo. Někdy být musel, jindy být nemusel. Většinou ho vždy nutili, ale šlo je ukecat, že se odebírat nemusel. Nevím, jak je to teď.
  • 6. 3. 2010 10:25

    bez přezdívky
    Já 2x rodinný domek na vesnici. 3x byt ve městě. 2x asi v polovině mezi okrajem města a centrem. 1x na okraji města. UPC jsem měl, ale ze satu. Z kabelu nikdy. Ono je to naprosto neregulované. Zcela volné. Někde jsou i třeba 2 různé kabelovky současně, přičemž se liší jejich nabídka a znám lidi, co mají i obě tyto kabelovky. A někde prostě není žádná. Když přijde kabelovka, dělá si, co chce. Nemá povinnost připojit všechny domy ve městě nebo všechna sídliště ve městě. může v nějakém městě být a v jiném městě vůbec nebýt. Voda je všude. Elektřina je všude. Pevná linka je všude. Ale kabelovky všude nejsou. A stejné je to bohužel i s FM. Není tu systém, že by napřed musely být všechny veřejnoprávní stanice všude. Tedy udělalo se to tak, že by zcela všude byl ČRo 1 Radiožurnál, ČRo 2 Praha, ČRo 3 Vltava, ČRo 4 Wave, ČRo 5 Regional, ČRo Leonardo, ČRo D-Dur. Některé jsou, některé nejsou. Se soukromníky je to ještě horší. Není to tak, že když začne soukromá stanice vysílat na FM, tak že by musela být všude. Nemusí. A tak je Radio 1 jenom v Praze, Rock Zone jenom v Praze, Expres jenom v Praze, Oldies Olympic v Praze a Táboře, Dance radio jenom v Praze, Ethno rádio jenom v Praze. A na venkov nastrkali jenom ten odpad jako Evropa 2, Frekvence 1, Impuls apod. A stejné je to i s DVB-T. K nám dali jen MUX 1 a v srpnu má příjít MUX 2. Žádný MUX 3 ani MUX 4. Jen něco. Není povinnost, když nějaký MUX, tak všude. Takže prostě dělají v tom bordel. Kdež to, co je na SATu, dostanu všude, ať jsem tam nebo tam. Co je na NETU, dostanu všude, ať jsem tam nebo tam. A protože chci věci, dle vlastního výběru, tedy chci Rádio 1 a chci Oldies Olympic a chci Country rádio a chci Wave a Chci Leonardo a chci Animal Planet a chci National Geographic a chci Viasat History a chci Nova Sport a chci Eurosport a chci Óčko atd. atd. Tak pro mne má význam jen SAT a NET. DVB-T i DVB-C zkurvili. Tečka.
  • 6. 3. 2010 13:35

    bez přezdívky
    Tak v DVB-S slot, samozřejmě. V DVB-T se může hodit, to je velmi pravděpodobné. V DVB-C je na nic, pokud není dostupné DVB-C. Pochopil jsem to u té TV tak, že ten slot je určen pouze pro DVB-C. Pokud by fungoval i s DVB-T /což by mohla být otázka SW, tak pak by smysl měl, protože předpokládám, že DVB-T zakódují, tedy pokud nebudou chtít zůstat u současné trapné nabídky a mít tam alespoň třeba Nova Sport apod./
  • 6. 3. 2010 14:48

    bez přezdívky
    Jinak, co se týče IPTV měl jsem na mysli takové to pseudo IPTV tedy ADSL 2, jako má Telefonica O2 a jako měl u nás Volný, nežli od toho upustil. Takové ty kvalitní a opravdové IPTV na optice, tak těch je ještě méně nežli kabelovek.
  • 6. 3. 2010 12:35

    bez přezdívky
    Tak to bylo jen přirovnání, že první to zprasili s FM a následně nepoučení a nepoučitelní, co spáchali, tak se rozhodli, to zopakovat s DVB-T. Takže prostě již jen Combo s DVB-T je na pováženou, tedy svým způsobem nesmysl. Pokud bude mít někdo už příjem DVB-S. Tak je mu v tom samém přístroji, v podstatě zcela k ničemu, přijímač DVB-T. /Nemluvíme o vašem oblíbeném řešení, DVB-S v hlavní místnosti a DVB-T ve vedlejších./ Existuje jeden jediný případ, smyslu takového krámu a to, že by se zcela náhodou v DVB-T na místním vysílači objevila nějaká lokální DVB-T stanice, která v satelitním příjmu nebude. Ale zatím to na to moc nevypadá. Tedy investoři se nekonají, peníze nejsou, stanice frontu na přidělení v muxech, nestojí. A je otázkou jestli vůbec má smysl, k vůli jedné, nějaké, takové, mít combo ??? Jinak osobně nemám rád žádné kombinace tohoto typu. Sice výhodou může být, že když jede např. přijímač DVB-S, tak přijímače DVB-C a DVB-T zbytečně ve STANBY nežerou elektřinu, dále může být výhodou to, že prach si sedá jen na jeden, takže jich není třeba ošetřovat a chránit víc. Ale to je tak asi všechno. Nevýhodou naopak bývá to, že každá firma je dobrá v něčem, takže ten kdo udělá špičkový přijímač DVB-S, udělá podprůměrný přijímač DVB-T a naopak. Takže vždy v té kombinaci je něco odfláklého, např. Combo od O2 je dobré na jejich IPTV a umožňuje sice i příjem DVB-T, ale chová se tam dosti podprůměrně.
    No a tou poslední a nejdůležitější nevýhodou je samozřejmě to, že pokud dojde k poruše, chcípne zcela vše. A člověk je bez příjmu. Zatím co pokud chcípne sólový přijímač DVB-S, lze jet nouzově, do jeho opravy, či koupě nového, na sólový přijímač DVB-T. Atd. Takže nesmysl a nemám rád takovéto zpatlaniny.

    To, co máte v druhém odstavci, to už zde také zaznělo. Jistě lesy, rybníky, hory apod. přenášet nelze a někdo je raději tam nebo tam. Já jsem na okraji města po pár metrech do lesa zcela úmyslně, dobrovolně a rád. Ovšem , zde se bavíme o technice. A pokud jsem občanem tohoto státu, platím řádně daně, nikdy jsem nebyl trestán atd. Tak krucifix snad by takovéto věci jako rozhlasový příjem a televizní příjem měly být zajištěny všude a ne jen v hlavním městě nebo plus ještě dalších dvou největších. Jinak platí, to co říkám DVB-S = OK, IPTV = OK. Ale FM, DVB-T a DVB-C ať si strčí za klobouk. Zrovna včera jsem se koukal do katalogu na nějaké televize. Že to má integrovaný tuner DVB-T MPEG4, naprosto v pořádku. Tak to má být. Ale na co to proboha má tuner DVB-C a ještě volný slot na modul ? Samozřejmě pokud bych něco takového kupoval, dával bych si pozor abych se vyhnul, tomu, co má DVB-C tuner. Nikdy to potřebovat nebudu. Prostě pokud nikdy ke mně nedorazila nějaká kabelovka, tak už ke mně nedorazí. Jen by mi to tam překáželo.

    Takže celé je to o tom a mé příspěvky jsou o tom, že na co zahlcovat takovými nesmysly trh, když se DVB-C týká minimálního počtu lidí. Jen tam, kde to pro hošíky z kabelovek bylo maximálně výhodné a nikdo jim nikdy nenařídil nebo nepřikázal být všude. Jsou jen někde, kde chtějí. Čili někdo to má do obchodu se žrádlem přes ulici, jiný autem nějaký ten kilometr. Já to mám 4 km ke kabelovce. Čili určitě nebudu kupovat jakékoli combo s DVB-C tunerem ani televizi s DVB-C tunerem. A myslím si, že těch, co nikdy nebudou potřebovat DVB-C tuner je podstatně více, nežli těch, co někdy nějaký DVB-C tuner potřebovat budou. Proto to srovnávám, že IPTV je skoro všude a tam bych smysl ještě i pochopil, ale DVB-C není, čili tam to smyslu, nemá.

    A pokud už někdo DVB-C má, tak ty kabelovky, vhodné přijímač dodávají. Tečka.
  • 6. 3. 2010 17:16

    bez přezdívky
    Tak podobně to funguje i s DVB-S.../Ferguson,Opticum,Dreambox,Relook,SS2...v podstatě kde co... a mapovat card servery po Evropě by asi byla podobná práce.../
  • 6. 3. 2010 21:26

    bez přezdívky
    Ostatně argumentovat tím, že DVB-C je vhodné do památkové zóny a že distributor kabelovky bude dodávat přijímač s tunery C a S a T, ale přitom tam nikdo nesmí umístit žádnou anténu, tak to už si vážně pletete tento server s humoristickým časopisem Dikobraz.
  • 7. 3. 2010 0:59

    bez přezdívky
    Aha, dobrá, takže vy jste to jenom citoval. OK. Domníval jsem se, že když to uvádíte, vidíte to stejně jak pan Link... / K dikobrazu / No, přišlo mi docela zábavné uvádět tyto přijímače do památkových zón / viz. otázka absence antén/
  • 6. 3. 2010 14:57

    bez přezdívky
    Jinak bych k tomu měl ještě jednu poznámku. Dnes se dá na několika serverech velice rychle zjistit, co která satelitní služba nabízí, na jaké je družici,
    jaké má programy na jakých transporderech atd.

    Též se dá velice rychle zjistit, které vysílače, kde už jedou v DVB-T,
    co na nich je, kam asi tak dolezou, kdy budou spuštěné další atd.

    Ale kabelovky a IPTV, ty mi stále připadají velice dobře utajené. Tedy do dnes nikdo asi nezpracoval komplexně. Co je u nás v činnosti za kabelovky,
    co má která v nabídce. V jakém je městě, v jakých ulicích, v tom městě atd.

    O žádném takovém aktuálním zpracování nevím, pokud jsem občas na ně narazil,
    tak to bylo x let staré.
  • 6. 3. 2010 21:12

    bez přezdívky
    Ono to nemá samozřejmě smysl ani naopak. Provozovatel DVB-C musí mít programy, co jsou v DVB-T v režimu must carry. Čili mu tuner DVB-T nic dalšího nedá. DVB-S tuner a IPTV mu další sice dá, nic méně viz. můj příspěvek, výhodnější je míti je zvlášť.

    Jistě, památkové zóna je smyslem DVB-C. Ovšem zajímalo by mne v kolika památkových zónách v ČR má ta nebo ta kabelovka povinnost zavést svoji televizi ? Obávám se, že v žádné. Alespoň, co vím, tak lidé v ní bydlící u nás ve městě, používají IPTV O2.

    Ano v Německu se používají kabelovky více než u nás. DVB-S se tam tradičně také používá daleko více, Používají se tam oba tyto způsoby podstatně více. Ale u nás přece naši demagogové razí názor, že nám stačí DVB-T.
  • 7. 3. 2010 1:09

    bez přezdívky
    No, památkovou zónu, jste jako obhajobu, kabelovky, vytáhl v diskuzi, vy...
    Tak, za prvé si nemyslím, že by u nás bylo zrovna tisíce památkových zón, takže si myslím, že to celkově, nehraje nějakou zásadní roli, v použití kabelovek v ČR... A za druhé, to je zrovna, klasický případ, kdy takové combo, je k ničemu...
  • 5. 3. 2010 21:47

    bez přezdívky
    No s kabelovkami byla odjakživa v ČR strašní sranda. Napřed si tahaly radostně ty svoje kabely vzduchem, pak jednak přišly na to, že se to z toho dá anténou vytáhnout a jednak vyšel zákon, že to musí být v zemi. A od té doby mne to vede k přemýšlení, jak drahé asi jsou v ČR výkopové práce ??? Ale musí být strašlivě, strašlivě drahé. Kopáč musí být nejspíše placený lépe, nežli technici, doktoři, nevím kdo... Proč ? Protože jinak si neumím vysvětlit situaci, kdy kabelovka udělá celé sídliště, ale k 4 panelovým domům asi 100m pod sídlištěm už to nenatáhne... Nebo udělá jen středy měst, ale i když docela velké sídliště na okraji města, už nikdy neudělá. Atd. Atd. Na Slovensku, prý mají i vesnice, které mají kabelovku a rodinné domky v té vesnici prostě používají kabelovku. Z ČR o takovém případu nevím. Takže prostě takto stojí a vždy byla situace v ČR, možná stojí na ropném poli, ale neumí tu ropu z té země nijak dostat. Jsou líní. Takže, tak dlouho jsem čekal na kabelovku až jsem si šel koupit satelitní příjímač. A od té chvíle mi mohou kabelovky vlézt na záda. Co se týče DVB-T to je jen pokračováním analogu na zemi, nikdy tam nic nebylo a nebude. Takže i když za svůj život bydlím cca na pátém místě, když to shrnu, ve všech pěti, ať to byl rodinný dům na vesnici nebo vlastní byt na okraji města atd. Byl vždy možný a schopný používání jen a pouze satelitní příjem. Kabelovky tam nikdy nebyly. Není mám nejbližší vzdálenou asi 4 km. Takže kabelovky jsou opravdu pro mne zcela odepsané a vždy byly. Co je ale zajímavé, je IPTV. Ač nikde v žádném z těch míst nebyla a do dnes není žádná kabelovka. Kupodivu ve všech těch místech byla vždy pevná linka, tedy např. do dnes mám pevnou linku i doma v bytě i třeba na chatě. A kupodivu, všude jsou dobré, nové ústředny. A kupodivu i když pro pány z kabelovek to bylo vždy daleko. Tak kupodivu nikoli pro Telecom (O2) a IPTV tam běhá. Takže když to shrnu. Vždy jsem byl a jsem schopen použít tyto možnosti DVB-S/S2 a IPTV.
    DVB-C a DVB-T je mi v podstatě na nic.
  • 5. 3. 2010 22:39

    bez přezdívky
    No, prostě zestručněno, ,,pokrytí" pevnými linkami a ze satelitu je. Pokrytí kabelovkami a terrestricky není. Kdo už a jaký zákon to způsobil, je mi celkem fuk. Jen konstatují daný stav věci.
  • 6. 3. 2010 8:09

    bez přezdívky
    Sice nemám vůbec nejmenší tušení ke komu patří ,,zdroje tu jsou". Ale jen konstatuji fakt, že stejně nijak neovlivním to, že zde nemá vysílač na FM RADIO 1 a že tu máme jen nějaké komoušské vysílačky, jako je hnus Impuls apod. Stejně jako tu příznivci country nemají své oblíbené Country rádio, ale všichni tu máme nějaké blábolisty z jakési Frekvence 1. Stejně jako neovlivním, že v DVB-T tady máme do teďka jen Mux 1 a Němce a nežli se sem dostane Mux 3 tak bude prázdný. Stejně tak neovlivním, že Český rozhlas se rozhodl zničit své po Vltavě, dvě nejlepší stanice, tedy Wave a Leonardo. Neudělám s tím nic. Prostě všeobecně platí, že v terrestrice vládnou lobby, mafie, korupce a rozkrádači.

    Takže z toho mohu udělat jediný závěr. DVB-T a FM nepoužívat protože je mi naprosto k hovnu, když v tom nic není v místě dosahu a používat k sledování televizních stanic satelitní přijímač a k poslechu rádií internet. A to přesně roky dělám. Nemůžu za to, že pozemní příjem ta prasata, tak kurví. Nadšený z toho nijak nejsem, ale jinak to v ČR už roky zřejmě nejde. RADIO 1 jen přes net, cokoli slušnějšího z rozhlasového vysílání taky jen přes NET a televize přes SAT. Sice mě ten komunismus, co si tu udělali vytáčí, ale dělat se s tím nedá nic. Rozdávají se tu frekvence, přidělují, zasloužilým soudruhům. Country rádio se může 100x snažit. Stejně mu nedají Brno, dají to StBákovi Pařízkovi atd. atd. No a v DVB-T si zase chtějí pěstovat nějakého Berku. Prostě rudé mafie a rozkrádači. Mám je na háku, používám satelitní příjem a DVB-T ať si nabouchají do zadku. To samé s FM. Je mi na prd, když sem poskládali jen pár růdých štvavých vysílaček a pořádné rádio nelze zachytit, protože je mimo dosah i když třeba i na FM je. Je ale jinde. To on je taky jinde v provozu Mux 2 a Mux 3 a Mux 4. Tady ne. Tady je v provozu Mux 1 a Němci. Atd. Atd. Takže nevím kde jsou jaké zdroje, ale tady je zdrojem televizního příjmu SAT a rozhlasového vysílání NET.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).