Hlavní navigace

Začala očekávaná konference WRC 2015, rozhodne o budoucnosti pozemní televize

5. 11. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: T-Mobile
V souvislosti s konferencí WRC 2015 se dokonce hovoří o pásmu 600 MHz, což by znamenalo praktickou degradaci terestrického televizního vysílání i po očekávaném přechodu na DVB-T2.

V Ženevě začíná v těchto dnech konference WRC 2015 (World Radiocommunication Conference 2015), která rozhodne o budoucnosti pozemní digitální televize nejen v České republice, ale de facto v celé Evropě. Jedním z bodů, který se na ní bude řešit, je uvolnění pásma 700 MHz pro služby související se zaváděním rychlých mobilních sítí LTE/4G. O tom, že televize o pásmo 700 MHz přijdou, je v podstatě již rozhodnuto, nyní se už hraje pouze o to, jak rychle jej budou muset opustit a zda si mobilní operátoři poté nebudou nárokovat ještě další kmitočty.

K TÉMATU: Měsíc do světové radiokomunikační konference WRC 2015 v Ženevě: rozhodne o osudu DVB-T?

BRAND24

V souvislosti s konferencí WRC 2015 se dokonce hovoří o pásmu 600 MHz, což by znamenalo praktickou degradaci terestrického televizního vysílání i po očekávaném přechodu na novější standard DVB-T2 a využití kompresního standardu MPEG-4. Již na minulé Světové radiokomunikační konferenci v roce 2012 bylo pásmo 700 MHz schváleno pro koprimární využití jak televizními vysílateli, tak mobilními službami s tím, že k jasné definici, komu nakonec připadne, dojde na letošní WRC-15. Konference by zároveň měla zajistit ochranu televizního vysílání v přilehlých pásmech, tedy i v pásmu 600 MHz.

DigiZone.cz přinese výstup/výstupy z konference WRC 2015 formou svého zpravodajství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).