Hlavní navigace

Z nováckých zpráv tváře odcházejí, ČT naopak nováčky v Událostech vítá

3. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká televize a TV Nova mají za sebou poměrně rušný týden. Po nástupu Vladimíra Mužíka, bývalého šéfa PR nejsledovanější české komerční televize, do funkce ředitele zpravodajství Novy, podalo výpověď pět známých tváří včetně Tomáše Hauptvogela. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor naopak představilo nové moderátory, kteří budou od dubna provádět hlavní zpravodajskou relací Události a Brankami, Body, Vteřinami. Česká televize navíc omezila počet žánrů, které se objeví na obrazovce v HD kvalitě. Kanál ČT HD totiž trvale vyhradila programu ČT 1.

Nově se rozpadá redakce domácího zpravodajství

Redakce domácího zpravodajství televize Nova se zvolna rozpadá. Po třech výpovědích reportérů Davida Vaníčka, Pavla Šuby a Jiřího Pánka odcházejí z nejsledovanější české televize na vlastní žádost i další dvě výrazné tváře Televizních novin: Eva Myšíková a Tomáš Hauptvogel. Serveru DigiZone.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje blízké zpravodajství Novy. Odchody reportérů souvisí s páteční výměnou ředitele zpravodajství a publicistiky. Dlouholetého šéfa Martina Ondráčka vystřídal Vladimír Mužík, který na Nově působil od loňského června jako ředitel PR. Zpravodajství pod Mužíkovým vedením doznává změn, s nimiž někteří redaktoři nesouhlasí – především s výběrem témat pro Televizní noviny a jejich zpracováním. Pavel Šuba se nakonec rozhodl svou výpověď stáhnout, protože z ostatních stanic nebyl o reportéry zájem.

Jan Potůček: Reportéři David Vaníček, Pavel Šuba a Jiří Pánek dali výpověď z Novy
Jan Potůček: Další odchody ze zpravodajství Novy: Eva Myšíková a Tomáš Hauptvogel
Jan Potůček: Prima: žádného z odcházejících reportérů Novy jsme nepřijali
Jan Potůček: Česká televize popírá, že k ní přejdou reportéři, kteří odcházejí z Novy
Jan Potůček: První z pětice odcházejících reportérů Novy, Pavel Šuba, stáhnul výpověď

Česká televize představí 1. dubna nové Události

Na padesát minut prodlouží Česká televize od dubna svoji hlavní zpravodajskou relaci Události. Nově tak bude končit až v 19:49 a naváže na ní zkrácená sportovní relace Branky, body, vteřiny. ČT to oznámila v dnešních Událostech s tím, že opouští model moderátorských dvojic. Nově bude Událostmi provázet jen jeden moderátor a postupně se v této roli budou střídat Jolana Voldánová, Marcela Augustová, Aneta Savarová a Jakub Železný. Události opustí i současné dekorace s průhledem do zpravodajského velína a začnou využívat virtuální studio. Změní se grafika i logo relace. Pořad by měl být podle moderátorky Marcely Augustové živější a bezprostřednější. Hlavní zpravodajskou relaci tak po letech opustí moderátoři Iveta Toušlová, Bohumil Klepetko, Josef Maršál a Roman Pistorius. Nové moderátory ČT vybírala z asi dvacítky adeptů, nakonec vsadila výhradně na vlastní lidi. Nové tváře oznámila veřejnoprávní televize v pátek i u Branek, bodů, vteřin.

Aneta Savarová - screenshot Událostí

Aneta Savarová potěší svou účastí v Událostech zejména mužskou část publika (Repro foto: Česká televize)

Jan Potůček: Nové Události ČT od dubna s Železným, Savarovou, Voldánovou a Augustovou
Jan Potůček: Co budou dělat končící moderátoři Událostí? U Klepetka a Maršála se neví
Jan Potůček: Noví moderátoři BBV: Bernatský, Černošková, Smetana a Vichnar

Kanál ČT HD už nemixuje. Je na něm trvale Jednička

O půlnoci na čtvrtek 1. března ukončila Česká televize vysílání mixovaného programu ČT HD a nahradila jej celodenním vysíláním ČT 1 ve vysokém rozlišení. Všichni diváci, kteří přijímali ČT HD přes satelit, kabel, IPTV nebo v pozemním multiplexu 4 v Praze, Brně a Ostravě, tak mohou v HD kvalitě sledovat jen veřejnoprávní Jedničku. Z vysílání veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení tak zmizely dokumenty ČT 2 nebo sportovní přenosy ČT 4, k nimž ale Česká televize vlastní práva pro HD vysílání. Na rozdíl od původně deklarovaného startu druhého HD programu, který by nadále kombinoval to nejlepší v nativní HD kvalitě z vysílání ČT 2 a ČT 4, tak vysílá pouze Jednička HD. Proč? Naše představa o HD kanálu v době, kdy jsme s ním startovali, byla trošku jiná, než nakonec vypadal. Nechtěli jsme, aby přepínání mezi programy bylo tak divoké. Po diskusi s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jsme ale dospěli k názoru, že ČT HD nemůže vysílat jiný obsah než stávající programy. Původně jsme chtěli, aby tam třeba čtvrt hodiny viselo textové upozornění, že následující pořad bude v HD rozlišení, ale podle zákona to tak nebylo možné. Muselo jít vyloženě o technické šíření nativních pořadů z kanálů ČT 1, ČT 2 a ČT 4, vysvětlil serveru DigiZone.cz technický ředitel ČT Rudolf Pop.

ČT HD screenshot 500

Čtyřku už na ČT HD neuvidíte (Screenshot: autor)

Jan Potůček: ČT HD skončila, ať žije ČT 1 HD? A na fotbalové Euro v HD kvalitě zapomeňte
Lukáš Polák: ČT vysílání v HD omezila, švýcarská televize ho naopak výrazně posílila

Stručně

21. března v 10 hodin dopoledne začne vysílat v širokoúhlém formátu tematický kanál AXN. Jeho provozovatel, společnost AXN Europe Limited, o tom informoval kabelové a satelitní operátory v dopise, který má server DigiZone.cz k dispozici. Ostrému provozu bude předcházet zkouška, jež proběhne 19. března mezi 10. a 11. hodinou dopolední prostřednictvím družice Eutelsat W3C na pozici 16 stupňů východně. Stejná změna čeká příští měsíc i kanál Discovery Channel.

Lukáš Polák: Kanál AXN přejde do širokoúhlého formátu 16:9
Lukáš Polák: Discovery Channel přejde v dubnu na širokoúhlý formát 16:9

K výrazné změně došlo k 1. březnu u veřejnoprávního média našich východních sousedů, tedy Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). STV dostala kompletně nový vizuál a proměněna byla také její loga. Původní identifikátory nahradila částečně průhledná čísla 1 a 2 s dvojtečkou. Na obrazovce tedy nyní loga vypadají jako „:1“ a „:2“. Tento krok je jen jedním z mnoha, kterým chce vedení RTVS tuto instituci omladit.

Lukáš Polák: Slovenská televize výrazně upravila grafiku a změnila svá loga

V Android Marketu, který je určen pro všechny majitele mobilních telefonů s operačním systémem Android, se o víkendu objevila nová bezplatná aplikace DVBTMap.eu. Server DigiZone.cz na ni upozornil čtenář Jiří Procházka, který je jejím autorem a zároveň provozuje i online databázi vysílačů na adrese www.mapavysila­cu.cz, z nichž program pro Androidy čerpá. Software má velikost 378 kB.

Lukáš Polák: Android Market nabízí bezplatnou aplikaci s mapami vysílačů

ČT 4 - Android

Android od Googlu je oblíbenou platformou. Využívá ji pochopitelně i Česká televize. (Zdroj: ČT)

V multiplexu 3 na Ostravsku a v okolí si je možné naladit od úterý promo vysílání regionální televize Polar, která na ostro odstartuje 5. března. Stanice o tom informovala prostřednictvím svých internetových stránek. Promo smyčka, jež se zítra v síti 3 objeví, by měla obsahovat upoutávky na chystané vysílání, které si budou moci diváci od příštího pondělí pustit.

Lukáš Polák: Ostravskou televizi Polar si bude možné naladit od zítra v multiplexu 3

Až do října 2025 bude moci vysílat v analogovém FM pásmu nejposlouchanější české rádio pro mladé Evropa 2. Rozhodla o tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která stanici udělila tzv. transformační licenci. Oprávnění se týká dvou stanic: Evropa 2 – Morava a Evropa 2 – Východní Čechy. Transformační licenci dostane každý provozovatel rozhlasového vysílání, pokud se zaváže časem přejít z analogového na digitální terestrické vysílání.

Jan Potůček: Evropa 2 se přihlásila k digitalizaci, dostala tzv. transformační licenci

BRAND24

Nejsledovanější česká televize ve čtvrtek ústy Marie Fianové z tiskového oddělení potvrdila bývalého šéfredaktora deníku Aha! Lubora Černohlávka jako ředitele PR a komunikace společnosti CET 21, která je vlastníkem licence pro kanály Nova Group. Černohlávek na tomto postu vystřídá od příštího pondělí 5. března Vladimíra Mužíka, který se stal po Martinu Ondráčkovi ředitelem zpravodajství.

Lukáš Polák: Nový šéf PR a komunikace Novy Černohlávek nastoupí od 5. března
Jan Potůček: Novým šéfem PR televize Nova bude bývalý šéfredaktor deníku Aha!

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).