Hlavní navigace

Z kulatého stolu: Nova váhá, zda 30. září vypne na Plzeňsku analog

25. 9. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Ve čtvrtek 24. září se konal v hotelu Jalta již VII. kulatý stůl serveru DigiZone.cz, odborná konference zaměřená na digitalizaci. Tato akce již tradičně přinesla řadu nových informací. Kdo se těšil na výroky generálního ředitele televize Nova Petra Dvořáka, který zde byl také hostem, musel být určitě potěšen. Šéf Novy jako obvykle nešetřil národního koordinátora Zdeňka Duspivu i proces plnění Technického plánu přechodu. Na své si ale přišli i ti, kteří se chtěli dozvědět novinky z oblasti HDTV. Mluvili o nich provozovatelé kabelových, IPTV i satelitních platforem.

Komerční TV nemají s vypnutím analogu ve středních Čechách problém

Televize Nova ani Prima nemají problém s vypínáním analogu ve středních Čechách. Prima pouze čeká na výsledky měření ČTÚ, ale počítá s tím, že většinu dokrývačů vypne. A co Nova? Vy mne pořád tlačíte, kde nejsme, reagoval včera na Kulatém stole DigiZone.cz stručně generální ředitel české komerční jedničky Petr Dvořák. Nova podmiňuje vypnutí hlavních analogových vysílačů v západních Čechách, k němuž by mělo dojít již 30. září, přeladěním multiplexu 2 na vysílačích Klínovec a Zelená hora na kanál 35 ze současného kanálu 66. Pavel Hanuš, vedoucí projektu Digitalizace ČT řekl, že Česká televize nebude čekat s vypnutím všech převaděčů až do konečného termínu 11.11.2011. Je možné, že k jejich vypínání bude docházet již v příštím roce. Ověříme si, jak vypadá situace a podle toho budeme vypínat, uvedl Hanuš. Co se týká analogových dokrývačů v Praze, jejich vysílání rozhodně do tzv. switch off trvat nebude.

Digitální dokrývače by ČT v hlavním městě mohla časem spustit, ale zatím nejsou v plánu. Dojde však k vypnutí analogového vysílání ČT z vysílače na Strahově. Další otázkou byla problematika Ještědu a spuštění digitálního multiplexu 2. Petr Dvořák z Novy by rád vypnul analog na Liberecku dříve, což by však bezesporu Českým Radiokomunikacím podle jeho slov nevyhovovalo, protože by nedošlo k delšímu souběhu obou druhů šíření. Předčasný start multiplexu 2 a tudíž i vypínání analogu na Ještědu by přivítal i technický ředitel televize Prima Patrik Slavík, neboť pokud by se postupovalo podle TPP, Prima by musela na Ještědu vypínat analogové vysílání dříve než Nova a ČT 1 (kvůli startu multiplexu 3 na vysílači Černá hora, který využije stejný vysílací kanál jako analogová Prima na Ještědu).

DÁLE ZAZNĚLO: Odstartoval VII. kulatý stůl serveru Digizone.cz o digitalizaci

Petr Dvořák

Generální ředitel televize Nova Petr Dvořák

Ředitel Novy: Během digitalizace nechceme přijít o jediného diváka

Národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva uvedl, že schvaluje aktivitu televizí i státních orgánů (např. ČTÚ) na urychlení vypnutí analogového vysílání a proces digitalizace. Pokud by k tomu došlo, Nova by podle Petra Dvořáka ušetřila přibližně několik desítek milionů korun. Nejsem schopen říct přesné číslo, ale je potřeba, abychom viděli celý návrh, a pak jsme schopni říci, kolik ušetříme, doplnil šéfa Novy technický ředitel Primy Patrik Slavík. V dalších oblastech dochází např. k tomu, že musíme vysílat na jiném kanále, než je uveden v TPP. Pokud dojde k tomu, že dokážeme vypínat analog dříve, pak pochopitelně to pro nás bude znamenat úsporu. Nechceme však, aby diváci byli otroky digitalizace a nechceme během tohoto procesu přijít o žádného z nich, uvedl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Proces musí probíhat tak, že nesmí dojít k tomu, aby se přelévali diváci mezi platformami. Každá má svoji výhodu a je třeba toho využít, dodal vedoucí projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš.

DÁLE ZAZNĚLO: Nova: Vysílání DVB-T na 66. kanálu probíhá bez našeho souhlasu

Kulatý stůl VII

Účastníci I. bloku VII. Kulatého stolu. Druhý zleva je vedoucí projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Terestrické vysílání nemůže být samozřejmostí, říká Pavel Hanuš

Česká televize chce pečlivě vybírat lokality, kde zprovozní digitální vykrývače, tzv. gapfillery. Podle Pavla Hanuše je jejich provoz několikanásobně dražší než u analogových vykrývačů, ačkoliv v přepočtu na šíření jednoho programu jsou náklady mírně nižší. Česká televize provozuje více než 700 vykrývačů a opakovačů pro analogové programy ČT 1 a ČT 2, a podobný počet by si v digitálním vysílání nemohla dovolit. Hanuš řekl, že v plánu je zprovoznění přibližně 110 převaděčů pro digitální terestrické vysílání, a ČT se pokusí vykrýt většinu problémových oblastí s nedostatečným signálem. I tak ale zůstanou na mapě některá bílá místa, i když půjde jen o mikroregiony s maximálně stovkou domácností. Musíme si uvědomit, že pokud zprovozníme gapfiller, tak to neznamená, že automaticky pokryjeme bez problémů celé problémové území. Proto se musí výstavba gapfillerů zvážit. Není možné očekávat, že terestrické vysílání bude všude samozřejmostí. Česká televize pokryje minimálně 95 procent obyvatelstva, jak jí to přikazuje zákon, ale určitě nebudeme za každou cenu vykrývat zbylých pět procent. Například v Rakousku se počítá s terestrickým pokrytím, které bude mírně nad 72 procent, protože se to ekonomicky nevyplatí, dodal Hanuš.

DÁLE ZAZNĚLO: Zapnutí multiplexu 2 z Ještědu ještě letos už není reálné

Pavel Dvořák

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák

Lze proces digitalizace uspíšit?

Na kulatém stolu se diskutovalo i o možnosti rychlejšího nástupu digitálního vysílání v některých regionech, zejména na Ostravsku, kde se mají některé multiplexy z vysílače Hošťálkovice spouštět až v roce 2011 i přesto, že samotný vysílač bude připraven ještě do konce letošního roku. Pro dřívější nástup plnohodnotného terestrického vysílání je ale nutné uvolnit stávající analogové kmitočty, a to nelze udělat bez dohody všech analogových televizí. Pokud se dohodneme na dřívějším zapnutí digitálního vysílání v jakékoliv oblasti, je nutné se především dohodnout na dřívějším vypínání. Jednak kvůli ekonomice, protože souběžné vysílání je nákladné, a jednak kvůli přechodným kmitočtům, kterým se chceme vyhnout, uvedl šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš. Zástupci obou komerčních televizí ale uvedli, že o podobných alternativách se zatím nebavili. Nicméně Český telekomunikační úřad je připraven podobné iniciativy podpořit. Brzy budeme jednat se všemi subjekty nad možnými změnami v Technickém plánu přechodu, které by celý proces posunuly vpřed, uvedl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Ivan Hronec

Ředitel společnosti SPI International Ivan Hronec a šéf české redakce Eurosportu Michal Šíma

Šéf Filmboxů chce víc HD, to už nabízí i budějovický Elsat

Ivan Hronec ze společnosti SPI International uvedl, že tato firma do budoucna počítá s tím, že i další svoje televizní kanály nabídne v HD rozlišení. Podrobnosti však neuvedl. Je třeba si však položit otázku, zda-li se díky vzrůstajícímu počtu kanálů nestane z tohoto vysílání standard. Budeme se snažit udržet rytmus v našem contentu. Potřebujeme vyřešit kapacitní problém, uvedl Hronec. Petr Bártačeskobudějo­vického Elsatu uvedl, že tato kabelová společnost spustila nejprve pět HD programů, a to z cenového důvodu, protože firma dva roky nezvedala cenu. Kapacitní možnosti jsou ale pochopitelně větší, dodal Bárta a konstatoval, že pro distribuci signálu bylo zvoleno DVB-C, protože Elsat byl v jiné situaci než firma Rio Media, jež se skoupení několika menších kabelových operátorů rozhodla přejít na IPTV platformu. Na trhu působíme od roku 1990 a tím pádem tyto sítě nejsou v dostatečné kapacitě, i když byly postupně modernizovány, konstatoval šéf českobudějovické společnosti. Kabelová platforma podle Jana Dašovského ze Self servisu umožňuje velmi dobře využít frekvenční a kapacitní pásmo, ale pouze tehdy, pokud byly udržovány a průběžně upgradovány. Už se nebavíme o tom, kde vzít obsah, ale o tom, jak najít výhodnou nabídku, aby se divák po těchto službách poptával, prohlásil na VII. kulatém stole DigiZone.cz Dašovský.

DÁLE ZAZNĚLO: Telefónica chce spustit v roce 2010 komerční provoz HDTV

Jaromír Glisník

Výkonný ředitel společnosti TradeTec, provozovatel satelitní platformy Skylink, Jaromír Glisník

Skylink: HD programů bude do budoucna přibývat na úkor těch klasických

Jaromír Glisník ze satelitní platformy Skylink uvedl, že co se týká HD, časem bude v této platformě ubývat počet SD programů právě na úkor programů ve vyšší kvalitě. S některými provozovateli SD programů již Skylink nebude uzavírat smlouvy, které by ho zavazovaly tyto programy šířit v jeho nabídce další tři roky až pět let. Jan Dašovský ze Self servisu dále uvedl, že v současné době pracuje společnost na projektu, kdy by se stream asi třiceti televizí přenášel v nejlepší možné kvalitě, tedy že by firma měla k dispozici HD nebo velmi kvalitní SD program přímo ze studia. Půjde např. o produkty Novy, Primy, TV Barrandov, ČT. V našem pojetí je v současné době HD pouze jakýmsi bonusem, uvedl vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Jan Dašovský promluvil také o službě Spray TV, bezdrátové kabelové televizi. Jde o jakýsi bonus navíc k pozemnímu digitálnímu příjmu a cílem je růst této služby. Není sice takový, jaký bychom si představovali, ale je to spíše tím, že lidé nejsou schopni vyhodnotit, jaký způsob příjmu je pro ně výhodný, sdělil Dašovský. Digitalizace není divácky tažený proces a ještě dlouho nebude. Televize by podle něj měly poskytnout divákům šanci, aby se zamysleli nad tím, zda-li o HD mají zájem, konstatoval Pavel Hanuš. Diváci jsou tu podle něj proto, aby se sami rozhodli, a ne by za ně rozhodovaly televize.

Ivo Ferkl

Technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl

Nova: HD dokáže přilákat nové diváky jen tím, že existuje

Televize Nova je spokojena s tím, jak se vyvíjí situace kolem vysílání této televize ve vysokém rozlišení. Díky HDTV se Nově podařilo získat významnou odezvu a přilákat nové diváky. Na vysílání Novy v HD byla výrazná odezva a díky tomu jsme přistoupili i k vysílání programu Nova Sport v HD, uvedl technický ředitel TV Nova Ivo Ferkl. Zároveň dodal, že popularita HD jako platformy se dá zajistit pouze tehdy, pokud bude obsah nabízen bezplatně. V některých zemích se šlo cestou placeného HD, ale zájem ze strany diváků nebyl výrazný. Nejdřív je nutné nabídnout divákům bezplatný obsah, až pak se dá uvažovat o případném zpoplatnění, dodal Ferkl. Nova podle něj i nadále uvažuje o tom, že by provozovala vlastní pozemní multiplex nejen pro SD ale i pro HD programy. Důležité však je nastavit určitou koncepci, aby bylo jasné, jak se bude postupovat v příštích letech.

UX DAy - tip 2

ČTĚTE TAKÉ: Skylink zařadí 1. října do nabídky BeBe TV HD a myZen.tv HD

Že HD funguje jako praktický marketingový tahák potvrdil i výkonný ředitel platformy Skylink Jaromír Glisník. Díky vysokému rozlišení se podle něj diváci dostanou i k programu, který běžně nesledují. Mně například Televizní noviny od Novy téměř nic neříkají. Jenže když je Nova začala vysílat v HD, spontánně jsem se začal dívat. Ne kvůli obsahu, ale obrazu. Divám se a kochám se, uvedl Glisník. Technický šéf Novy ale upozornil na skutečnost, že není možné všechny nakoupené akvizice vysílat i v HD. Nejjednodušší způsob, jak vytvořit HD kanál, je jít přes vlastní tvorbu. U některých akvizicí není možné je vysílat touto cestou, i když jsou třeba vyrobené v HD. I proto se Nova rozhodla pro vlastní tvorbu – orientujeme se na zpravodajství, publicistiku, některé filmy a seriály, dodal Ferkl.

Souhlasíte s pohledem Petra Dvořáka na dodržování TPP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).