Hlavní navigace

WAR TV je už skoro tady. Startuje na počátku října, zaregistrována je i doména

13. 9. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ FOTOGALERIE A VIDEA – Nová česká stanice představuje zcela původní koncept a bude také nejspíše jediným takto specializovaným kanálem v Evropě. Podívejme se, jak bude (má) vypadat, jaké je její vysílací schéma a co se bude první dny vysílat.

Novou stanici zaměřenou na válku a vojenství přibližuje Leoš Pohl, většinový majitel Československé filmové společnosti (ČSFS), takto: Našemu novému programu rozhodně nepůjde jen o války a bitvy a o jejich politické příčiny a důsledky, ale o celý svět vojenství jako takový. To znamená, že se zaměří například na současné armády, vojenskou techniku a související vědecký výzkum, na terorismus či špionáž, ale i na to, co vojáci jedí, když nevaří, nebo co si oblékají a v čem jezdí. V neposlední řadě dojde i na historii a konspirační teorie.

V prezentaci i v před časem zaslané tiskové zprávě k novému kanálu se rovněž mluví o více než šedesáti současných lokálních válečných konfliktech, ve kterých už zemřely dva miliony lidí, o zvyšujícím se počtu teroristických útoků či o tzv. skrytých hybridních válkách. Stanice WAR svět válek „nebude tyto problémy lakovat na růžovo. Naopak – bude na ně upozorňovat a varovat před možnými důsledky“.

Jak bylo řečeno, WAR má původní české schéma a bude se vysílat i na Slovensku. Není proto divu, že podle ČSFS, která za kanálem stojí, má být „česká i slovenská stopa velmi silná, s důrazem na hrdinství, čest a vlastenectví“.

Tohle se v Česku tak často neslýchá.

TV WAR bude od samého počátku vysílat plně v českém a slovenském jazyce a nepřetržitě. Do jara 2018 plánuje odehrát na tři sta hodin premiér. Má už také zaregistrovánu doménu wartv.cz, která bude podle všeho spuštěna během příštích deseti dnů.

Podle našich informací stanice odstartuje 3. října večer, pravděpodobně ve 20:00 hod., a to dokumentárním snímkem Dunkirk, Hitlerova poslední pevnost (viz dále). Po něm má být vysílán film o celovečerním hraném filmu Dunkirk režiséra Christophera Nolana, který je výtečně hodnocen a který právě běží v kinech.

NAPSALI JSME: Na podzim startuje další televizní kanál: WAR svět válek

Milan Zacha Kučera kreativním a marketingovým ředitelem kanálů Kinosvět a WAR

WAR svět válek spustil upoutávku v DVB-T

Formát stanice a její zaměření

Československá filmová společnost (ČSFS) obdržela od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci na jejím desátém zasedání na počátku června 2017; žádost byla podána 4. května 2017.

Licence k provozování televizního vysílání šířeného prostřednictvím kabelových systémů a družice pro program WAR svět válek byla udělena na 12 let s následující základní programovou specifikací: dokumenty, filmy, magazíny.

V případě satelitního šíření je výčet států, na jejichž území má být vysílání „zcela nebo převážně směřováno“ následující: Česká republika, Slovenská republika, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko.

Kanál WAR svět válek (WAR TV) bude v Česku a také na Slovensku vysílat převážně dokumentární a krátkometrážní pořady. První měsíce budou ve znamení českých premiér nejrůznějších dokumentů, kromě nich tu budou i snímky z USA, Ruska, Velké Británie, Francie a Německa, část z nich můžete vidět ve fotogalerii na konci článku.

Využívat se bude i materiálů ze státních a soukromých archívů, v plánu jsou také výukové pořady z oblasti branné výchovy. Prostor rovněž dostanou odborné ústavy, branné organizace, veteráni či vojenské zálohy. Vedle toho ČSFS oslovilo ministerstva obrany obou zemí s prosbou o spolupráci týkající se aktivit národních armád.

Zahraniční pořady budou dabovány do češtiny nebo do slovenštiny, hlavní cílovou skupinou jsou muži nad 25 let.

WAR je zařazen mezi placené (volně vysílán přes DVB-T/T2 nebude) a pro jeho šíření se bude využívat jak satelit Astra, tak společnosti s kabelovými sítěmi a IPTV službami. Časem dojde zřejmě i na HbbTV.

Z počátku se stanice objeví nejspíše jen u českého a slovenského UPC a českého Skylinku. Nelineární vysílání typu SVoD, tedy předplatitelské, je zajištěno přes videoserver Film Popular na adrese www.filmpopular.cz, a jak můžete vidět z fotogalerie výše, příslušná „kolonka“ s pořady je už k dispozici. Zde také budou moci předplatitelé vidět většinu pořadů dokonce už v předpremiéře. Navíc v takové kvalitě, v jaké byly nakoupeny, tedy většinou v HD, což bude oproti televiznímu vysílání nejspíše znatelný rozdíl.

Jaké zdroje hodlá stanice využívat?

WAR se podle prezentace opírá o témata jako války 20. a 21. století, historické a aktuální války a bitvy, zbraně minulosti, současnosti a budoucnosti, špionáž, výcvik vojáků a vojenská cvičení a pochopitelně se také věnuje terorismu a zprávám z míst s „horkou půdou“. V tomto posledním případě půjde o rozšíření formátu občasníku Válečný deník ze stanice Kinosvět.

Dále pak půjde o témata jako…

  • Vojenské složky: letectvo, námořnictvo, pěchota, speciální jednotky a jejich výzbroj.
  • Vojenské magazíny a pořady (Magazín NATO, armádní magazín USA atd.).
  • Česká a slovenská stopa ve válkách a vojenství (historie, současnost, vojenská doktrína).
  • Rekonstrukce historických bitev, čestné vojenské gardy a stráže.
  • Osobnosti spojené s válkou a vojenstvím.
  • UFO, konspirace, tajemné společnosti, tajemství spojená s válkou.
  • Vojenská muzea a památníky, válečné hry a tzv. armyshopy atd.

Na podporu WAR TV se koná turné i přednášky

Marketingovou podporu uvedení stanice WAR svět válek zajišťují jak články, tak upoutávky na televizních kanálech Kinosvět a CS film a na promo kanálech UPC a Skylinku. A také speciální kampaň kreativního ředitele obou stanic Milana Zacha Kučery. Ten nyní vede turné, v němž Československá filmová společnost zahajuje setkání s diváky stanic Kinosvět i budoucí WAR TV. Jen v září půjde o Českou Ves, Jaroměř, Vítkov a Náchod, ale také o slovenskou Žilinu. V říjnu pak bude turné pokračovat v Hlučíně, Poděbradech, Plzni, Chomutově, Teplicích, Holasovicích a v Javorníku.

Během září se mohou diváci těšit na přednášky o posledním Hitlerově hlavním stanu Anlage Riese nedaleko Broumova, o tom, jak si tajné služby poradily s hledáním pokladů, jak to bylo se zlatým vlakem či na neznámé aspekty výroby tajných zbraní na území někdejšího Protektorátu, Slovenského štátu a tzv. Generálního gouvernementu. Řeč bude i o posledních průzkumech v podzemí pod zámečkem Alžběty Báthoryové v Čachticích.

První vysílaný pořad: dokument Dunkirk, Hitlerova poslední pevnost 

Přístav na severu Francie, který hned dvakrát sehrál důležitou roli v bojích 2. světové války. Nejprve tu na přelomu května a června 1940 proběhla německá invaze, kdy ho musely opustit britské, francouzské a belgické jednotky. Vysílaný dokument však popisuje situaci z října 1944, kdy zahájila druhá kanadská divize boje o znovudobytí města. Hitler se ho ale nechtěl vzdát, a tak ho Němci bránili až do května 1945.

Jelikož se bojů zúčastnila i Československá samostatná obrněná brigáda, čítající 4000 mužů, je dokument zajímavý i z hlediska naší válečné historie.

Co uvidíme na WAR TV v prvních týdnech?

U z počátku vysílaných pořadů půjde zejména o dokumentární seriály a pro bližší seznámení jsme vybrali dva: Zvláštní jednotky a Krev a železo.

První díl minisérie Krev a železo ukáže Německo jako průmyslovou velmoc a také velkého nepřítele. Přivádí tak diváka k počátkům rozvoje německého průmyslu, především pak zbrojního, který se mimo jiné specializoval na výrobu velkých bitevních lodí a letadel. Ve třech pokračováních pak rozkrývá německou historii od konce 19. století až do poloviny 20. století, kdy byla tehdejší Spolková republika Německo přijata do NATO.

Elitní a speciální jednotky jsou chloubou každé země a jejich úkolem je zasáhnout tam, kde běžné bezpečnostní složky nestačí. Dokumentární série Zvláštní jednotky představuje speciální síly několika vybraných států: německé GSG 9, Nizozemskou námořní pěchotu, známé britské SAS a chybět nebudou ani Zelené barety. Ty uvidíte hned v prvním díle.

Zelené barety byly ve Spojených státech amerických zformovány v roce 1952 a od té doby se zúčastnily celé řady operací například ve Vietnamu, Panamě, Somálsku či Bosně a Kosovu. Jejich hlavním úkolem je boj s terorismem, záchrana rukojmích, hledání a záchrana civilistů a mj. i boj s narkomafií. Zelené barety jsou ovšem – oproti speciální jednotce královského nizozemského námořnictva Korps Mariniers založené v roce 1665 – mlaďounké. Korps Mariniers jsou cvičeni k tomu, aby pomáhali za jakýchkoli podmínek a okolností a do 48 hodin mohou být nasazeni kdekoli na světě. Velký respekt si získali za zásah v roce 1977 v holandské provincii Drenthe, kdy ozbrojení nacionalisté drželi jako rukojmí vlak plný cestujících. Od té doby je jednotka hlavní protiteroristickou silou nizozemské vlády.

Speciální jednotky britské armády (Special Air Service – SAS) byly založeny v roce 1941 jako pluk, který byl v roce 1950 reorganizován. Důležitou úlohu plnily už za druhé světové války, k dalším úspěšným akcím patří například Operace Nimrod z roku 1980, kdy osvobodily rukojmí z rukou teroristů na íránském velvyslanectví v Londýně. Další nezapomenutelnou akcí je operace z roku 1991, kdy Irák ostřeloval Izrael raketami ukrytými v poušti a SAS musely odpalovací rampy najít a udat jejich polohu pro letecký útok. Příslušný díl se také tak jmenuje: Zvláštní jednotky – Útok britských SAS v poušti.

A německé speciální síly? Let „Lufthansa 181“ v říjnu 1977 – Boening 737 je krátce po vzletu z letiště Palma de Mallorca unesen čtveřicí teroristů z Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Na palubě je 86 rukojmích. Letadlo nakonec přistane v somálském Mogadišu, kde je osvobozeno německou protiteroristickou jednotkou GSG 9 a somálskou armádou. Jde o jednu z nejznámějších a nejúspěšnějších akcí této zvláštní jednotky, jejímž úkolem je bojovat s terorismem, osvobozovat rukojmí a likvidovat výbušniny. Jednotka vznikla po Olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, kdy bylo uneseno a následně zavražděno jedenáct izraelských sportovců. Od té doby působí jak na území Německa, tak v zahraničí.

Základní vysílací schéma

Základem víkendového vysílání jsou pořady na téma Válka, UFO (Hrozí válka z vesmíru?) a Konspirace, tedy nejrůznější konspirační teorie. V hlavním vysílacím čase (prime time) pak půjde například o téma Válka a špionáž, někdy také o polohrané docu reality.

V pondělí až pátek se přes den prostřídají pořady na zmiňované téma UFO/Konspirace a Válka, v prime time pak například v úterý Válka + terorismus, ve čtvrtek to bude o Válce, politice a osobnosti.

BRAND24

Od 1:00 hod. do 6:00 hod. ranní bude vždy vysílán nejrůznější pall mall zpráv a událostí bez komentáře, jako například letecké záběry, rekonstrukce bitev, válečné lodě atd. atd.

Přehledně je vysílací schéma vidět v připojené fotogalerii.

Pokud byste měli možnost (placená TV), sledovali byste stanici WAR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).