Hlavní navigace

Vzniká monopol na provozování sítí pro zemskou digitální televizi

18. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Po tomto týdnu, kdy České Radiokomunikace oficiálně potvrdily nákup stoprocentního podílu ve společnosti Czech Digital Group, v podstatě můžeme mluvit o monopolizaci trhu operátorů sítí pro terestrickou digitální televizí. Radiokomunikace totiž zajišťují technicky chod multiplexu 1 pro Českou televizi, provozují vlastní síť číslo 2 a nyní ovládla i multiplex 3. V tuzemsku funguje sice ještě distribuce terestrického signálu prostřednictvím společnosti Telefónica O2, ovšem ta tak činí pouze ve třech lokalitách - v Praze, Brně a Ostravě.

Radiokomunikace koupily provozovatele multiplexu 3

Společnost České Radiokomunikace, dominantní provozovatel rozhlasových a televizních vysílačů v tuzemsku, v pondělí oficiálně oznámila koupi operátora multiplexu 3, firmy Czech Digital Group. Potvrdila se tak spekulace České tiskové kanceláře z minulého týdne. Výši transakce operátor nespecifikoval. Částka, za kterou Radiokomunikace CDG získaly, tak zůstává obchodním tajemstvím. „Věříme, že naše stabilní zázemí a zkušenosti v oblasti digitálního vysílání budou přínosem nejen pro stávající zákazníky společnosti CDG, ale pomohou k rozvoji celého vysílacího trhu,“ uvedla při této příležitosti generální ředitelka ČRa Jane Hannah. „Jsme velmi rádi, že jsme se dohodli s Českými Radiokomunikacemi na prodeji společnosti Czech Digital Group. České Radiokomunikace pro nás představovaly přirozenou volbu,““ doplnil její vyjádření ředitel SP D Corporation Josef Stránský. CDG bohužel neměla v této situaci jinou možnost. V multiplexu totiž byly pouze dva zákazníci – zpravodajská televize Z1 a lifestylová TV Public.

Lukáš Polák: Potvrzeno! České Radiokomunikace kupují provozovatele multiplexu 3
Jan Potůček: České Radiokomunikace: koupi CDG nemusí schválit antimonopolní úřad

Celoplošná televize Pohoda odstartuje už příští rok

Projekt celoplošné digitální televize Pohoda, který ještě před několika měsíci počítal s termínem spuštění v průběhu roku 2012, tak o něm v polovině září informoval týdeník Ekonom, odstartuje nakonec již příští rok na jaře. Serveru DigiZone.cz to potvrdil ostravský podnikatel Radim Pařízek, který za ni stojí. Stanice je v současnosti ve fázi budování svého týmu. Na webu Rádia Čas, jehož je Pařízek majitelem a zároveň generálním ředitelem, se objevil stručný inzerát, ve kterém se uvádí: „Nová celoplošná televize se startem na jaře přijme obchodně nadaného člověka pro práci v Praze. Strukturované životopisy mailujte na cervena@casra­dio.cz.“ Pařízek našemu webu řekl, že tento člověk bude skutečně součástí týmu chystané televize Pohoda. Podrobnosti k projektu zatím nechtěl prozrazovat, ale uvedl, že od dob plánování se toho hodně změnilo.

Lukáš Polák: Celoplošná televize Pohoda ožívá. Odstartuje na jaře 2011

Radim Pařízek Rádio Čas

Majitel připravované digitální televize Pohoda Radim Pařízek zatím podniká výhradně na rozhlasovém trhu. Vlastní ostravské Rádio Čas, jihlavské Rádio Dálnice a patří mu i podíl v síti rádií Hey.

Česká televize spustila regionální vysílání na satelitu

Televizní diváci po celé republice mohou bez ohledu na to, v jaké se nacházejí oblasti, sledovat od čtvrtka regionální vysílání České televize ze satelitu. Jedná se však pouze o družici Astra 3B (tedy služby CS Link, Skylink a T-Mobile televize). Doposud měli možnost zájemci sledovat v době od osmnácté hodiny přibližně do půl sedmé na pozicích ČT 1, ČT 1 SM a ČT 1 JM pouze relaci Události v regionech pro Čechy. „S testovacím vysíláním jsme přešli skutečně do další fáze, kdy už pouštíme na jednotlivé pozice mutace ČT 1 pro Čechy, Moravu a Slezsko,“ potvrdil informaci, na níž upozornil jeden ze čtenářů DigiZone.cz, technický ředitel České televize Rudolf Pop. Ty se budou na této pozici vysílat do neděle 2. ledna a od pondělí 3. ledna pak přejde distribuce na kanál ČT 24. Česká televize pak dá regionálnímu vysílání ještě větší prostor, než tomu bylo doposud.

Lukáš Polák: Česká televize zahájila regionální odpojování na satelitu Astra

ČT 1 - Jižní Morava

Nyní uvidíte na satelitu zpravodajství nejen z Čech, ale i z jižní (na obrázku) a severní Moravy. (Repro foto: vysílání ČT 1 JM)

Stručně

Také uvažujete o koupi nového přijímače, PVR nebo televizoru? Na jižní Moravě a teď už i v Praze je dostupné vysílání DVB-T2, zemské digitální televize druhé generace, tak proč nekoupit rovnou přijímač s DVB-T2 tunerem a nejlépe přímo z Velké Británie? Bude ale vše fungovat jak má? Nemusí.

Ivo Viscor: Zkušenosti s příjmem rakouského testu digitální televize DVB-T2 v Brně

Satelitní operátoři ve spolupráci s výrobci set-top-boxů přicházejí v poslední době s novinkovým rozhraním v podobě takzvaného CI+, tedy prostorem, kam se umisťuje v přijímači karta podmíněného přístupu nebo je přímo součástí modulu, kde je umístěna. Ono pozitivní znaménko však nemusí znamenat vždy pouze klady. Je tomu i naopak.

Lukáš Polák: Rozhraní podmíněného přístupu CI+ má i své mínusy

První program České televize se od Nového roku změní na zábavný kanál pro celou rodinu. Téměř zcela z něj vymizí zahraniční pořady, větší prostor naopak dostanou české zábavné filmy, komedie, seriály a tvorba pro děti. Výrazného omezení se dočkají dokumenty, ze zahraničních se v prvním pololetí na ČT 1 nedočkáte ani jednoho. Výkonný ředitel Jedničky Radan Dolejš ale slibuje, že v druhé polovině roku se situace změní.

Jan Potůček: ČT 1 v roce 2011? Více zábavy, více české tvorby, skoro žádné pořady ze zahraničí
Jan Potůček: Jan Kraus se „vrací“ na ČT 1. V sobotních reprízách Uvolněte se, prosím
Jan Potůček: Petr Šiška už ČT nevadí, bude pro ni moderovat soutěž Vysoká hra
Jan Potůček: Dva nové původní seriály po Novém roce na ČT 1: Znamení koně a 4Teens
Jan Potůček: Jiří Janeček bude brát méně, Rada ČT mu snížila plat o pět procent
Jan Potůček: Radan Dolejš: Nebojím se, že by premiér kritizoval ČT 1 kvůli programu

Ethnic TV screenshot - špatná kvalita

Ethnic TV je bezesporu největší mazaninou na satelitu. (Repro foto: Ethnic TV)

K poměrně velkému překvapení došlo ve čtvrtek odpoledne na družici Astra 3B, tedy pozici, kde své programy distribuují satelitní služby CS Link, Skylink a T-Mobile televize. Objevily se zde totiž dvě nové stanice, jejichž smysluplnost zařazení však může být pro mnohé diváky sporná. Jde konkrétně o slovenský interaktivní program TV8 a česko-vietnamský kanál Ethnic TV.

Lukáš Polák: Překvapení na satelitu CS Linku a Skylinku: TV8 a Ethnic TV

Vysoké úvěry firem, které se podílí na provozu televize Nova, dovedly nejsledovanější českou televizi do zástavy londýnské banky BNP Paribas Trust Corporation. Podle ekonomického deníku E15 tak učinil samotný vlastník Novy, mediální skupina CME, respektive společnosti CME Media Enterprises a CME Investments.

Jan Potůček: E15: Televize Nova je v zástavě londýnské banky BNP Paribas

BRAND24

Spolupracovník serveru DigiZone.cz a prodejce z Domažlic David Rácz končí s podnikáním v oblasti digitální televize. Jeho projekt Digitální Chodsko, který zahrnoval prodejnu s technikou pro terestrické a satelitní vysílání a také stejnojmenný web, uzavře svou téměř čtyřletou historii na začátku příštího roku. Našemu webu to řekl sám Rácz.

Lukáš Polák: Projekt Davida Rácze Digitální Chodsko končí

Nejzásadnější události tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).