Hlavní navigace

VyVolení proti Ordinaci: dobré alibi, kdyby se comeback nepovedl

4. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pamatujete se na loňský rok, kdy Prima chtěla proti Ordinaci na Nově postavit svoje Cesty domů? Nakonec z toho vycouvala a přímo proti Ordinaci nedala ani Obchoďák.

Ordinace v růžové zahradě 2 je neporazitelný fenomén českých obrazovek. Natolik neporazitelný, že konkurence proti němu léta nestaví žádný silný a drahý formát, protože by se jí to nevyplatilo. Až do letošního podzimu. Zatím sice nevíme, kdy Prima vystartuje s čtvrtou řadou reality show VyVolení, jisté ale je, že je postaví právě proti Ordinaci na hlavním kanálu Novy – tedy krom jiného na úterní a čtvrteční večery od čtvrt na devět. Je to zajímavá a do jisté míry alibistická strategie.

Ordinace a VyVolení budou mít zřejmě trochu jiné publikum, určitý průnik mezi těmito dvěma skupinami diváků ale bude. Těžko říct, co by se muselo stát, aby skalní divačky Ordinace přepnuly z Růžovky na VyVolené, u mužů to ale bude celkem jasná volba. Tedy u těch mladších, pokud zrovna nepůjde na jiném kanálu fotbal. Ale i ty ženy by si mohly VyVolené pustit, třeba hned po konci Ordinace. Uvidíme, jak moc pak budou přepínat z Novy na Primu. Když se to nepovede, programový šéf Primy Petr Vladyka bude moci kdykoli říct, že proti tak silnému seriálu je těžké uspět.

Prima chtěla ohrozit Ordinaci už loni. Na tiskové konferenci k podzimnímu schématu silácky oznamovala, že proti ní nasadí svůj nejsilnější formát, obdobně zaměřený vztahový seriál Cesty domů. Jenže neuběhlo ani čtrnáct dnů, podzimní schéma ještě ani nevstoupilo na obrazovky, a Cesty domů se stěhovaly z úterků a čtvrtků na tradiční pondělky a středy. A další ze seriálů, loňská podzimní novinka Obchoďák, zaujala jejich místo, ale Prima se ji bála nasadit do přímého souboje s Ordinací, tak začínala až po deváté hodině večer, aby na ni Obchoďák časově navazoval (a patřičně na to upozorňovala kampaní, v níž nabádala divačky Ordinace, aby po tomto seriálu přepnuli na Primu family).

BRAND24

VyVolení sice půjdou přímo proti Ordinaci, zas takový střet to ale nebude: reality show míří spíš na mladé diváky a teenagery, kteří by měli pomoci hlavní kanál Primy omladit (dnes má „velká“ Prima o dost starší diváky než Nova). Když se to nepovede, Prima tuhle investici, kterou si mohla dovolit díky bezprecedentně nejlepším pololetním výnosům z prodeje reklamních časů ve své historii (které se zřejmě už nikdy nezopakují), prostě odepíše. I tak by jí VyVolení pomohli udržet pověst dynamické televize, která nebojí riskovat a přinášet drahé projekty, zatímco Nova spíš sází na jistotu v podobě nekonečných seriálů a na podzim přichází jen s jednou úplnou novinkou (sitcomem PanMáma).

Ale třeba se Prima ještě nechá „vycukat“ a zamíchá se schématem jako loni. Vždyť ještě před týdnem avizovala na polovinu srpna návrat kuchařské reality show Čápi na máku, aby po pár dnech rozesílala médiím červenou programovou změnu a místo Čápů s mákem zařazvala Křižovatky života.

Budete se na podzim dívat na VyVolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).