Hlavní navigace

Vývoj televizního trhu v letech 1997 až 2010 pohledem peoplemetrů

31. 1. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Jak digitalizace ovlivnila vývoj českého televizního trhu? Velmi výrazně. Díky peoplemetrům, malým krabičkám podobným set-top-boxu, které elektronicky měří televizní sledovanost u vzorku českých domácností už od roku 1997, můžeme přesně porovnat, kterým televizím digitalizace pomohla a kterým uškodila. Pozice jednotlivých českých televizí se ale začaly měnit ještě před přechodem na digitální vysílání. Pojďme se podívat na trendy televizního trhu v jednotlivých letech od roku 1997 až po loňský Silvestr.

Co jsou a jak fungují peoplemetry

Jak vlastně funguje elektronické měření sledovanosti televizí pomocí peoplemetrů? Zadavatelem tohoto průzkumu je Asociace televizních organizací (ATO), která sdružuje Českou televizi, Novu, Primu, TV Barrandov, Asociaci komunikačních agentur a agenturu At Media. Prvním dodavatelem dat byla agentura Taylor Nelson Sofres Media, která v letech 1997 až 2002 provozovala v českých domácnostech na 660 peoplemetrů. Přístroj, ke kterému se musí každý člen sledované rodiny přihlásit svým číslem na speciálním dálkovém ovladači, jakmile vstoupí do místnosti, kde je zapnutý televizor, se od roku 2002 dostal už do 1333 domácností. Od tohoto roku sledovanost televizí pro ATO měří firma Mediaresearch.

Peoplemetry jsou rozděleny do domácností tak, aby monitorovaly chování diváků v různých věkových skupinách, regionech, věku, dosaženého vzdělání, výši příjmů domácnosti či typu příjmu televizního signálu. Vzorek domácností se pravidelně proměňuje a data získaná z peoplemetrů se přepočítávají na celou populaci. Firma Mediaresearch zvítězila v konkurzu na dodavatele elektronického měření sledovanosti televizí v Česku i v roce 2007. Od té doby zvýšila počet domácností s peoplemetry na 1833 a zavedla měření sledovanosti po sekundách, včetně reklamních bloků. Firma bude průzkum provádět do konce příštího roku. ATO již připravuje vypsání konkurzu na nového dodavatele dat.

Rok 1997: Nova má přes polovinu diváků

Elektronické měření sledovanosti televizí začalo 2. června 1997, v ročních souhrnech tak máme k dispozici pouze data za druhé pololetí tohoto roku. V podílu na trhu výrazně vedla Nova, která si ukrajovala z pomyslného koláče sledovanosti přes polovinu. Televize Prima byla pro diváky poměrně novým programem, teprve v lednu tohoto roku změnila název z Premiéry (původní televize pro Prahu a střední Čechy) na Primu a od prosince téhož roku se stala její generální ředitelkou Kateřina Fričová. Podíl Primy na divácích byl jen o trochu vyšší než nynější podíl televize Barrandov. Dosah kabelové a satelitní televize byl v Česku minimální, tomu odpovídá i nízký podíl „ostatních“ televizí – jen 3,5 procenta.

ATO - 2. pololetí 1997

Rok 1998: Prima se zvedá, ČT mění ředitele

V tomto roce prošla významnou změnou televize Prima, kterou vedla Kateřina Fričová. Spekuluje se o provázanosti Primy a dominantní české televize Nova, neboť oba programy se vůči sobě nechovají příliš konkurenčně. Fričová navíc přišla do vedení Primy právě z Novy, kde byla od roku 1993 ředitelkou výroby. Pro Novu by byl tento rok ještě lepší než předchozí, nebýt Zimních olympijských her v japonském Naganu a slavného vítězství našich hokejistů, které diváci sledovali v přímém přenosu na druhém programu České televize. Veřejnoprávní ČT mění poprvé od svého vzniku v roce 1993 generálního ředitele. Iva Mathé střídá 1. dubna 1998 šestadva­cetiletý šéf české pobočky rozhlasové stanice BBC Jakub Puchalský.

ATO - celoroční podíly 1998

Rok 1999: Prima mění majitele a startuje „nová“ Nova

Krach Investiční a poštovní banky (IPB), která vlastnila televizi Prima, vedl ke změně majitele této stanice. IPB ještě před uvalením nucené správy vyvedla televizní licenci Primy do dceřiné společnosti Domeana a tu prodala firmě GES Holding podnikatele Ivana Zacha (údajně za 240 milionů korun). Na vedení Primy to nemělo žádný vliv, stanice posílila na podíl 12,5 procenta. Konkurenční Nova má stále poloviční podíl na trhu, její ředitel Vladimír Železný se ale rozkmotřil s americkým investorem CME a v srpnu tohoto roku rozjel „novou“ Novu z pražského Barrandova. V původním sídle Novy v budově Měšťanské besedy ve Vladislavově ulici zůstala jen servisní společnost ČNTS, které velí Jan Vávra. V prosinci tohoto roku rezignoval generální ředitel České televize Jakub Puchalský.

ATO - celoroční podíly 1999

Rok 2000: Noví ředitelé na Primě i ČT, televizní krize

V únoru nahradil Jakuba Puchalského ve funkci generálního ředitele ČT Dušan Chmelíček. Vydržel však jen necelých jedenáct měsíců, 21. prosince jej odvolala Rada ČT kvůli neplnění kandidátského projektu. Za jediný týden pak radní vybrali za jeho nástupce Jiřího Hodače, bývalého ředitele zpravodajství ČT, což vedle k známé televizní krizi a krátce i k vypnutí vysílání obou programů ČT. Ředitele v listopadu 2008 změnila i Prima, Kateřinu Fričovou nahradil Martin Dvořák, dosazený novým majitelem, skupinou GES Holding Ivana Zacha. Prima posílila na trhu (16,55 procenta) a ubrala část diváků Nově, jejíž celoroční podíl na dospělém publiku poprvé klesl pod 50 procent. Startují první testy zemského digitálního televizního vysílání v Praze (České Radiokomunikace, Czech Digital Group). Vzniká první digitální satelitní televizní služba UPC Direct.

ATO - celoroční podíly 2000

Rok 2001: Opět nový ředitel ČT, Nova mění vlastnickou strukturu

Po lednové rezignaci generálního ředitele ČT Jiřího Hodače a urychlené změně zákona o ČT se prozatímním šéfem veřejnoprávní televize stává rozhodnutím poslanců Jiří Balvín. V listopadu téhož roku vítězí i ve výběrovém řízení Rady ČT na řádného generálního ředitele ČT. Televize Nova, respektive společnost CET 21, která vlastní její vysílací licenci, pokračuje ve sporech s americkou skupinou CME. Mění se vlastnická struktura CET 21, posiluje v ní skupina MEF Holding karlovarského podnikatele Jiřího Šmejce, který jedná s finanční skupinou PPF o možnosti postupného ovládnutí Novy. Prima opět posílila na trhu, začíná se postupně blížit sledovanosti prvního programu České televize.

ATO - celoroční podíly 2001

Rok 2002: Prima poprvé nad 20 procenty, vzniká Óčko

Televize Prima dokázala díky chytrému protiprogramování mimo hlavní vysílací čas a nasazení starých komunistických seriálů Třicet případů majora Zemana či Žena za pultem poprvé v ročním podílu na trhu pokořit hranici 20 procent. Daří se jí to i přes to, že z pozemních vysílačů pokrývá mnohem menší část populace než Nova nebo ČT. Finanční skupina PPF, která vlastní Českou pojišťovnu či eBanku, oznámila, že vstupuje do televize Nova. Uzavřela strategické partnerství s jedním z jejích spolumajitelů, Jiřím Šmejcem. Ten nastupuje společně s ředitelem eBanky Petrem Dvořákem do vedení Novy. Rada České televize odvolává Jiřího Balvína z funkce generálního ředitele ČT, prozatímním šéfem Kavčích hor se stává Petr Klimeš. V říjnu zahájila oficiální vysílání první česká čistě hudební televize Óčko, dostupná po kabelu a satelitu.

ATO - celoroční podíly 2002

Rok 2003: Ředitelem ČT se stává Jiří Janeček, Novy Petr Dvořák

V březnu prohrává Česká republika mezinárodní arbitráž s mediální skupinou CME o nedostatečnou ochranu jejích investic do televize Nova. V květnu odvolávají noví majitelé Novy, skupiny PPF a MEF, z funkce generálního ředitele Vladimíra Železného. Na jeho místo nastoupil Petr Dvořák. Ve výběrovém řízení na generálního ředitele ČT vítězí bývalý moderátor hlavní zpravodajské relace Události Jiří Janeček, který se několik měsíců předtím stal ředitelem zpravodajství. Do této funkce na Kavčí hory přivádí Zdeňka Šámala, který na Slovensku pomáhal zakládat zpravodajskou televizi TA3. Podíl Primy na trhu se nebezpečně přiblížil podílu programu ČT 1. Citelně vzrůstá také zájem o kabelovou a satelitní televizi. Generálním ředitelem hudební televize Óčko se stává Jiří Balvín.

ATO - celoroční podíly 2003

Rok 2004: Tendr na první digitální televize, Nova opět v rukou CME

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) po dlouhé debatě a sporech s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), který udělil oprávnění pro provozování prvních tří dočasných sítí pro zemskou digitální televizi, vypisuje licenční řízení na prvních šest čistě digitálních komerčních televizí. Finanční skupina PPF oznamuje, že prodá televizi Nova americké skupině CME, která financovala rozjezd této stanice a od roku 1999, kdy se od ní odklonil tehdejší šéf Novy Vladimír Železný, se o tuto televizi soudila. CME zaplatí PPF deset miliard korun a převede na ní i část svých akcií (deset miliard korun předtím CME vysoudila v mezinárodní arbitráži na České republice).

Generálním ředitelem Novy zůstává Petr Dvořák, který tak opouští finanční skupinu PPF. Odvolává dlouholetou programovou ředitelku Novy Libuši Šmuclerovou. Nova na zvláštní tiskové konferenci oznamuje, že v tendru na licence pro nové digitální televize bude usilovat o čtyři tematické programy: Nova sport, Nova, film, Nova seriál a Nova news. Prima poprvé v celoročním podílu na trhu porazila první program České televize.

ATO - celoroční podíly 2004

Rok 2005: Do Primy vstupuje skupina MTG, startuje ČT 24

Novým majitelem polovičního podílu ve firmách okolo televize Prima se stává švédská mediální skupina Modern Times Group (MTG), která vlastní i placené kanály Viasat. Druhá polovina Primy zůstává české skupině GES podnikatele Ivana Zacha. Prodeji předchází mimořádné úspěšné vysílání první reality show v České republice, VyVolených, kterými Prima porazila konkurenční projekt Big Brother na Nově. Prima dosahuje historicky nejvyššího ročního podílu na trhu: 23,13 procenta a je druhou nejsledovanější televizí. V květnu startuje třetí program veřejnoprávní České televize, zpravodajská ČT 24, kterou postavil tým ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala.

V říjnu zahajují České Radiokomunikace v Praze řádné zemské digitální vysílání přechodného multiplexu A, který obsahuje tři programy České televize, Novu a stanice Českého rozhlasu. Konkurenční multiplex B společnosti Czech Digital Group v Praze obsahuje programy Prima, Óčko, 24cz a Top TV. Experimentální digitální televizní vysílání v Praze zahájila také společnost Telefónica O2 a její přechodný multiplex C. Obsahuje hudební televizi Óčko a testy interaktivních platforem MHP, které později nedošly komerčního uplatnění. Televize Nova v září oznamuje, že kupuje placený kabelový a satelitní program Galaxie sport (později jej přejmenuje na Nova sport).

ATO - celoroční podíly 2005

Rok 2006: Vzniká ČT 4 Sport, Prima mění ředitele, uděleny digitální licence

Česká televize v únoru spustila svůj čtvrtý program, tematicky zaměřený ČT 4 Sport. Stalo se tak u příležitosti Zimních olympijských her v italském Turíně. Společně s ČT 24 se tyto dva programy objevují v předchodném multiplexu A v Praze, Brně, Ostravě a nově i v Domažlicích. Oba programy do konce roku osloví jen desetiny procenta dospělého publika. Po příchodu švédské skupiny MTG do televize Prima dochází ke změně generálního ředitele této televize. Martina Dvořáka nahrazuje litevský manažer Aleksandar Cesnavicius. Prima po úspěchu s VyVolenými ztrácí diváky, navíc vede spory s Regionální televizní agenturou (RTA) podnikatele Jaroslava Berky o vstupy regionálních studií, které skoupil, do celostátního vysílání Primy.

RRTV po dvou letech váhání udělila prvních šest licencí pro zemské digitální televizní vysílání. Získaly je plnoformátové televize Barrandov a Febio, zpravodajská Z1, hudební Óčko, dětská TV Pohoda a regionálně zaměřená RTA. Udělené licence okamžitě soudně zpochybní televize Nova, Prima a další neúspěšní žadatelé, čímž se oddaluje start prvních čistě digitálních programů. Nova s Primou také sabotují první pokus ČTÚ o vytvoření plánu televizní digitalizace. Nova je stále lídrem trhu, má podíl přes 40 procent, Prima se drží těsně nad 20 procenty. Mírně ale stoupá zájem o kabelové a satelitní televize. Kabelová televize Karneval v lednu představila svůj projekt digitální kabelové televize, v srpnu ji kupuje společnost UPC. Telefónica O2 v září začala nabízet svoji placenou digitální televizi přes pevnou linku O2TV.

ATO - celoroční podíly 2006

Rok 2007: Digitální televize na Ústecku, startuje Nova Cinema a Public

V březnu se rozšířilo zemské digitální televizní vysílání přechodného multiplexu A s programy České televize a Českého rozhlasu do pátého regionu v České republice, na Ústecko. Podíl televize Nova na publiku klesl poprvé pod hranici 40 procent. České Radiokomunikace, Nova a ČT si zkouší proces vypínání zemského analogového televizního vysílání v Domažlicích. Nova zde poté analogové vysílání obnovuje, aby nepřišla o kmitočtový příděl. Několik měsíců se také zdráhá zapojit do digitálního vysílání na Ústecku. 1. prosince Nova zahájila vysílání svého filmového kanálu Nova Cinema, který je dostupný jako placený program po kabelu a satelitu.

Již v červnu zahájila vysílání nová česká lifestylová televize Public, nejprve pouze na satelitu v rámci služby CS Link, od července také v předchodném multiplexu B v Praze jako program převzatý ze satelitu. Program této televize řídí historicky první programový šéf Novy Jan Vít, obsah vysílá tvoří především regionální zpravodajství od studií RTA Jaroslava Berky a české filmy zprostředkované Československou filmovou společností, provozovatelem placeného filmového kanálu CS Film. Roční podíl Primy na publiku klesl pod 20 procent, naopak veřejnoprávní ČT 24 se blíží jednomu procentu. Opět stoupl podíl „ostatních“ televizí. Nova s Primou odmítly další plán přechodu na digitální vysílání. Poslanci schválili novelu vysílacího zákona, která obchází soudní spory o platnost licencí prvních šesti digitálních televizí a dává jejich majitelům o ně znovu požádat s nárokem na jejich získání.

ATO - celoroční podíly 2007

Rok 2008: Přijat Technický plán přechodu, startuje Z1 a satelitní Skylink

Na Nový rok začíná platit novela vysílacího zákona, která umožňuje šesti původním vítězům tendru na první digitální televize v Česku znovu získat oprávnění k vysílání. Jako první o licenci žádá zpravodajská televize Z1 a v červnu zahajuje vysílání, nejprve v přechodném multiplexu B v Praze, na satelitu a v kabelech. V únoru střídá generálního ředitele Primy Aleksabdra Cesnaviciuse nový manažer Marek Singer. V srpnu přistupují Nova s Primou na návrh Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Získávají tak nárok na jednu kompenzační licenci pro celoplošné pozemní vysílání. V červenci zahajuje Česká televize vysílání veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku. V říjnu přecházejí dočasné multiplexy A, B a C na definitivní digitální sítě 1, 2, 3 a 4. Multiplex A se rozděluje na sítě 1 a 2, z multiplexu B se stává síť 3 a z multiplexu C síť 4.

Na podzimním kulatém stolu DigiZone.cz oznamuje televize Prima, že se rozhodla digitálně vysílat v multiplexu 2 společně s Novou a nikoli v multiplexu 3, který provozuje vlastnicky spřízněná společnost CDG. V říjnu se přejmenovává satelitní služba, provozovaná společností Trade a Technology pod názvem CS Link či TT karta, na nový název Skylink a zahajuje vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V prosinci zahajuje v multiplexu 2 vysílání Nova Cinema (dosahuje celoročního podílu 0,38 procenta). Pozice Primy na trhu se propadá pod 18-procentní podíl, naopak velmi narůstá podíl „ostatních“ televizí (až na 12,74 procenta). Podíl zpravodajské ČT 24 překročil jedno procento, ČT 4 se mu blíží. Podíl Novy klesl na necelých 38 procent.

ATO - celoroční podíly 2008

Rok 2009: Poslední rok, kdy Nova posiluje. Start TV Barrandov a Prima Cool

Přelomový rok z hlediska digitalizace a změn na televizním trhu. V lednu startuje digitální plnoformátová televize Barrandov, která si zajistila místo v multiplexu 2 vedle Novy a Primy. V dubnu ji následuje druhý program Primy – Prima Cool pro mladé, k níž přibude ještě televize R1, která vysílá v dopoledních časech na stejné pozici jako Prima Cool v této digitální síti. Nova výrazně posiluje program, a oproti roku 2008 mírně zvyšuje svůj podíl na trhu – už naposledy (na 38,16 procenta). Daří se i filmovému kanálu Nova Cinema, který zvýšil podíl na 1,73 procenta. ČT 24 oslovuje již přes dvě procenta dospělého publika, ČT 4 skoro půldruhého procenta. Staronovým generálním ředitelem ČT se stal i přes odpor politiků Jiří Janeček.

Zemské digitální sítě 1, 2 a 3 se rozšiřují do nových regionů. Provozovatel multiplexu 3 přistupuje na dohodu s Českými Radiokomunikacemi o využívání jejích vysílačů a tím pádem mění svoje obchodní podmínky pro klienty. Na základě toho odchází z multiplexu 3 hudební televize Óčko, která se později objeví v multiplexu 4 s mnohem nižším pokrytím. Zpravodajská Z1 má finanční problémy, v červenci mění generálního ředitele. Martina Mrnku střídá Zdeněk Šámal a zavádí drastické úspory. Dochází k prvnímu velkému vypínání analogového televizního vysílání v Praze a na Plzeňsku. Mezi diváky stoupá zájem o satelitní příjem televize. TV Barrandov ke konci roku dosahuje podílu 1,50 procenta, Prima Cool 0,63 procenta. Od října peoplemetry měří sledovanost i třinácti menších, většinou kabelových televizí, které při prodeji reklamních časů zastupuje agentura At Media.

ATO - celoroční podíly 2009

Rok 2010: Drtivý propad Novy, posilují tematické kanály

Loňský rok znamenal obrovský propad pro televizi Nova, jejíž hlavní program oslovil v průměru 32,92 procenta dospělého publika, o pět procentních bodů méně než o rok dříve. Zájem klesl o všechny čtyři původní celoplošné analogové programy, tedy i ČT 1, ČT 2 a Primu. Nová televize Barrandov dosáhla průměrného podílu 4,22 procenta, výrazně poskočila i ČT 24 na 3,40 procenta a sportovní ČT 4 na 2,48 procenta. Hlavní program Primy i přes podzimní snahu neporazil v celoročních číslech program ČT 1 a zůstal trojkou na trhu. Prima Cool se ale přiblížila tříprocentnímu podílu na publiku (v grafu je chybné číslo, správné je 2,44 procenta).

BRAND24

Zájem diváků o nové programy způsobilo i masivní vypínání analogových vysílačů. Kromě východních Čech jsou již všechny kraje v Čechách pouze „digitální“, vypínání analogu se nyní dotkne už jen Moravy. V listopadu zahájil mobilní operátor T-Mobile provoz své satelitní služby T-Mobile televize, která je „přebarveným“ Skylinkem, jehož technické a obsahové správy využívá. Televize Nova oznámila odchod svého generálního ředitele Petra Dvořáka, který byl už od jara viceprezidentem celé skupiny CME pro televizní vysílání. Ve funkci jej od 1. ledna 2011 vystřídal právník Jan Andruško.

ATO - celoroční podíly 2010

Grafy: Česká televize – ATO/Mediaresearch

Kterou televizi máte na dálkovém ovladači uloženou na pozici číslo 1?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).