Hlavní navigace

Vysílání TiP TV bychom mohli obnovit už na podzim, věří její majitel a jednatel

9. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejvýznamnější roli, která vedla k pozastavení projektu TiP TV, sehrály náklady na zaměstnance. Ty podle slov jednatele a majitele Zdeňka Slámy rostly nade všechny meze.

TiP TV se nyní zaměří na produkci

1. července ukončila své vysílání tematická stanice TiP TV, která byla zajímavá tím, že se věnovala výhradně inzerci a pořadům, které by bylo možné označit jako formát teleshoppingu. V éteru vydržela pouhých několik týdnů a její zánik označil tehdejší majitel a jednatel Zdeněk Sláma pouze za dočasný. Jako důvody k tomuto kroku uvedl především nepříznivou ekonomickou situaci a tím pádem i nedostatek inzerentů. Přesto, že tento krok de facto znamenal zánik televize, projekt by se mohl v horizontu několika měsíců dočkat restartu, byť s některými obměnami. I nadále se počítá se šířením prostřednictvím DVB-T.

Ve vybraných aktivitách, které byly v našem televizním projektu funkční, budeme nadále pokračovat. Za dva měsíce fungování televize se nám podařilo rozdělit aktivity na ty, které neměly správnou odezvu a naopak na pořady, které byly populární a fungovaly, uvedl Sláma. V současné době se chce společnost TiP TV Production zaměřit pouze na produkci pořadů. Vysílání pochopitelně obnovit chceme, ale pravděpodobně s nějakou inovovanou strukturou. Před prázdninami jsme startovali v podstatě v rozběhnuté inzertní sezóně. Z produkce do vysílání nebudeme přestupovat určitě dříve než na podzim, řekl šéf TiP TV.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Archivní snímek z tiskové konference, na které se letos 21. dubna TiP TV představovala. Vlevo investor Radek Pažout, jehož odchod vedl k dnešnímu ukončení vysílání, vpravo další spolumajitel stanice Zdeněk Sláma.

Pořad Vědmy radí pokračuje na regionalnitelevizi.cz

Jednou z aktivit, o kterých majitel TiP TV hovořil, je formát Vědmy radí. I přesto, že tato stanice v současné době neexistuje, projekt nadále pokračuje na obrazovce regionalnitelevize.cz. Serveru DigiZone.cz to potvrdila ředitelka stanice Eva Stejskalová. Pro běžného televizního diváka ale nejde o dobu příliš atraktivní. Pan Sláma si u nás zaplatil čas v době od půlnoci do třetí hodiny ranní, přiblížila Stejkalová. TiP TV zároveň tento pořad streamuje prostřednictvím svých stále fungujících webových stránek na adrese www.tiptv.cz. V rubrice „Jak naladit?“ jsou doporučovány cesty, ve kterých je regionalnitelevize.cz dostupná.

Co se týká dalších formátů, žádný z nich v podstatě nebyl zavržen. Některé formáty budeme nadále rozvíjet. Chceme se ale věnovat alternativním platformám. Vědmy jsou sice určitým způsobem kontroverzní téma, ale mají nějaký směr, kterým bychom se mohli ubírat. Nemusí to být pouze esoterika. Určitě ale nechceme jít cestou soutěží, sdělil DigiZone.cz jednatel TiP TV Zdeněk Sláma. Dohoda s regionalnitelevizi.cz byla konstruktivní a rychlá. Když jsme hledali prostor pro vysílání naší produkce, tak šlo o jakousi logickou volbu, a poté, co jsme si navzájem vyříkali, jak a kdo co bude dělat, tak regionalnitelevize.cz uznala, že jde o formát, který v našem provedení může být pro jejich diváky přínosný, dodal Sláma.

Platforma DVB-T je pro TiP TV klíčová

Ani po možném restartu by se televize TiP nevzdala šíření prostřednictvím pozemního vysílání (DVB-T). DigiZone.cz to potvrdil právě majitel a jednatel televize Zdeněk Sláma. Do konce června byla stanice šířena prostřednictvím multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), která ji šířila v takzvaném pilotním režimu. TiP TV tedy nemusela hradit za distribuci plnou cenu jako ostatní televize. Na stejném modelu funguje v této síti v současné době i hudební kanál Óčko Gold, sesterský projekt stanice Óčko. S provozovatelem sítě jsme se dohodli na šesti měsících, uvedl nedávno pro DigiZone.cz generální ředitel stanice Štěpán Wolde.

O dalším fungování TiP TV v rámci jednotlivých distribučních platforem je ale její dosavadní šéf Zdeněk Sláma opatrný. Je to velmi jednoduchá otázka, ale složitá odpověď. Stále počítáme s DVB-T, protože po zkušenostech, které máme, je to evidentně nejsilnější platforma, uvedl Sláma. Na otázku, zdali by televize šla šířením prostřednictvím regionlnách multiplexů, odpověděl: Náklady na šíření prostřednictvím celoplošného šíření nejsou zanedbatelné, jsou skutečně velmi vysoké, ale budeme hledat cestu, jak se dostat k divákům, i k těm, kteří nepoužívají žádnou formu placené televize. Nechtěl bych předjímat. Musíme zvážit, která cesta je pro nás ekonomicky přínosná a přijatelná.

BRAND24

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Vybere si TiP TV na své nové cestě opět distribuci prostřednictvím multiplexu Českých Radiokomunikací, nebo zvolí některou z menších sítí? A vrátí se do éteru vůbec?

Významnou roli sehrály v projektu personální náklady

Majitel a jednatel TiP TV okomentoval také na žádost fungování projektu konkurenční Inzert TV, která odstartovala 1. prosince loňského roku a nadále vysílá prostřednictvím zemského multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Myslí si Zdeněk Sláma, že stanice přežila například i díky tomu, že se nevrhla na šíření prostřednictvím celorepublikové sítě, ale je dostupná pouze přes vysílače v Praze, Brně a Ostravě? Náš projekt se nám zdál životaschopnější, ale praxe evidentně ukázala něco jiného. Když jsme se podívali na naše obchodní výsledky, tak jsme nebyli schopni predikovat to, že bychom mohli vysílání dlouhodobě ustát, sdělil Sláma.

Co se týká hodnocení Inzert TV, k ní uvedl následující: Jejich výsledky neznáme. Je faktem, že i oni museli udělat řadu úprav, zavedli například slevový server. Možná tento projekt přežil díky tomu, že odstartoval jako první a deklaroval, že bude mít hodně silných partnerů. Někteří vydrželi, jiní odešli…, uvedl Sláma a dodal: Až se vrátíme zpátky, věřím, že budeme lepší. V projektu televize TiP významnou část financí spolykaly personální náklady. Běžná televize dnes v podstatě spotřebuje to, co běžná kancelářská společnost, k tomu je ještě zapotřebí připočítat distribuční náklady. Největší zastoupení mají ale personální náklady. Ty rostou nade všechny meze. Než se dostat do nějakých potíží, bylo lepší z projektu vycouvat a přibrzdit ho, konstatoval šéf TiP TV.

Inzert TV spustila v multiplexu 4 zkušební vysílání
Autor: repro foto Inzert TV

Inzert TV spustila v multiplexu 4 ostré vysílání na konci loňského roku.

Vrátí se podle vašeho názoru TiP TV skutečně do televizního éteru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).