Hlavní navigace

Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, Rádio Praha, slaví 75 let. Už jen na webu

31. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
31. 8. 2011

Dnes je tomu přesně 75 let, kdy bylo zahájeno vysílání Českého rozhlasu 7 – Rádia Praha. To je určeno výhradně pro informování o dění v České republice ovšem pro obyvatele žijící mimo její území. Vysílá v šesti jazycích, kromě češtiny například i v ruštině, angličtině, němčině nebo španělštině. Při příležitosti významného výročí si nechal rozhlas vyrobit několikaminutový spot, který bude využívat dále ve své komunikaci.

K TÉMATU: ČRo 7 dnes končí na krátkých vlnách. Úbytku posluchačů se prý nebojí

30. léta 20. století byla pro zahraniční vysílání ve světě velice důležitá. Dočkali se ho například z Velké Británie nebo Německa. U nás odstartovalo konkrétně 31. srpna 1936 v 10 hodin dopoledne. Důvodem ke spuštění bylo tehdy vytvoření informační ofenzívy vůči zprávám, které k nám přicházely od našich západních sousedů. V současné době má ČRo 7 bez jednoho 50 zaměstnanců. Šéfredaktor Sedmičky Gerald Schubert uvedl, že stanice je velice důležitá pro zahraniční novináře, kteří informují o České republice a také diplomaty, jež zde působí.

Z ARCHIVU: Český rozhlas bude muset omezit počet stanic, napřesrok by je neuživil

Přesto, že ČRo 7 je veřejnoprávním okruhem, není financování z koncesionářských poplatků. Řídí se takzvaným britským modelem. Je tedy financován z peněz Ministerstva zahraničních věcí ČR. V současné době se mezi oběma subjekty připravuje nová smlouva o financování. Zatímco v roce 2007 byl rozpočet téměř 70 milionů korun, v roce 2010 se musel spokojit s 30 miliony korun. Ředitel ČRo 7 Miroslav Krupička řekl, že díky tomu bylo nutné šetřit na všech frontách, což znamenalo nepopulární krok v podobě ukončení vysílání na krátkých vlnách. Propustilo se cca. 25 % zaměstnanců.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Potřebuje vůbec Český rozhlas zahraniční vysílání na krátkých vlnách?

Sedmička zvýšila také využívání „zvuků“ od sesterských stanic, zejména Radiožurnálu. Krupička přiznal, že v letošním roce čeká úbytek ohlasů od posluchačů až o polovinu. Ukázalo se, že posluchačů nebylo na krátkých vlnách tak málo, jak se původně počítalo, konstatoval šéf ČRo 7. Pravověrní posluchači zkrátka nepřejdou na jinou platformu a o ně jsme přišli, dodal Krupička.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas omezí vysílání do zahraničí, ČRo 7 – Radio Praha jen na internetu?

Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí je tak nyní možné poslouchat například prostřednictvím služby iRadio, živého vysílání ve formátu MP3 a RealAudio nebo na satelitu Astra 3A. Důležitou roli hrají také takzvaní rebroadcasteři, kteří si vybírají z vysílání pouze některé jeho části nebo pro ně ČRo připravuje speciální bloky. Do budoucna chce Sedmička rozvíjet vysílání na internetu prostřednictvím webů www.radio.cz a www.krajane.net. Stanice bude dále vyhledávat rebroadcastery po celém světě a možnosti rozšíření vysílání v Česku. Chceme oslovit bývalé krátkovlnné posluchače a oslovit i ty nové, uvedl ředitel ČRo 7 Krupička.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).