Hlavní navigace

Vysílací unie EBU apeluje na zachování dominantního postavení pozemní televize

15. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

EBU konstatuje, že ve většině evropských zemí je DVB-T, respektive DTT, tedy pozemní vysílání obecně, klíčovým prvkem audiovizuálního modelu.

Evropská vysílací unie (EBU) opět potvrdila svůj záměr, kterým je zachování pásma 700 MHz pro televizní vysílání. Vyplývá to z tiskové zprávy organizace, jež byla zveřejněna v pondělí. Členy EBU jsou i Česká televize a Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Orgán sdružující veřejnoprávní televize odpověděl tímto dokumentem na strategickou zprávu Pascala Lamyho, týkající se dlouhodobé politické strategie pro budoucí využívání pásma UHF. Evropská vysílací unie zdůrazňuje, že zachování pozemního vysílání jako nejpopulárnější platformy v Evropě je nezbytné. Využívá ho přes 100 milionů domácností.

K TÉMATU: Co se má stát s UHF pásmem? ptá se Evropská komise v dotazníku, který můžete vyplnit i vy

UX DAy - tip 2

EBU konstatuje, že ve většině evropských zemí je DVB-T, respektive DTT, tedy pozemní vysílání obecně, klíčovým prvkem audiovizuálního modelu. Díky své univerzálnosti a kvalitě umožňuje obyvatelům všech států snadný přístup k free-to-air, tedy nekódované nabídce, která je součástí lineárních televizních služeb. DTT by proto mělo hrát do budoucna i nadále významnou roli jako distribuční platforma, a to i pro technologie, které se teprve chystají. Správně zvolená strategie pro správu spektra je tedy důležitým předpokladem k tomu, aby tato platforma zůstala nadále životaschopnou a konkurenceschopnou.

Kompletní znění dokumentu je k dispozici zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).