Hlavní navigace

Vysavače Allegro aneb Klasika z Kanady

27. 6. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Newag
K čemu je IQ dům bez IQ úklidu? Podle mě ani ne poloviční! Centrální vysavač by tak měl být základem a k němu ještě nějaký ten automatický prcek.

Úvodem bych měl říci, že jsem centrální vysavač měl. Echtovní, americky bytelný a samozřejmě kovový. Plastová byla jen nádoba na odpad a trubky. A víte co? Od té doby na tohle řešení, které dnes navíc není nijak drahé, nedám dopustit. Domluvil jsem se proto s distributorem kanadských vysavačů značky Allegro nejen na úvodním článku, ale také na instalaci a zapůjčení centrálního vysavače tak, abychom vám mohli v praxi ukázat jedno současné a cenově hodně zajímavé řešení. Vedle tohoto úvodního materiálu s ukázkou instalace do malého domku (cca 100 m2) můžete za nějaké dva měsíce očekávat i praktické zhodnocení za běžného domácího provozu.

A protože se za takovýto přístup i dnes sluší poděkovat (oslovil jsem prakticky všechny dovozce/prodejce/výrobce), děkuji tímto společnosti Allegrovac za vstřícný a ojedinělý přístup. Drtivá většina firem se mi totiž nenamáhala ani odpovědět!

A než se dostaneme ke konkrétním řešením, které Allegrovac nabízí, poznámka k umístění centrální jednotky.

Centrální vysavače jsou různých typů a více jsme se o nich zmínili v přehledovém článku zde. Tady se věnujeme především klasice, tedy běžnému centrálnímu vysavači s kulatou základní jednotkou určenou typicky do garáže, nebo do technické místnosti a nikoli do místností obytných (i o nich se ale zmíním), nebo zcela ven, do exteriéru.

Jediné, na co při hledání místa pro základní jednotku musíte myslet, je vyřešení odtahu, který by měl jít ven z objektu. Odtahový otvor mají vysavače na pravé nebo levé straně, takže je dobré si stranu prověřit a následně hledat umístění i s ohledem na co nejjednodušší odtah. V případě Allegrovaku, resp. vysavačů Allegro a Menred, což je druhá značka, kterou společnost nabízí, je to vždy řešeno přes PVC trubky s antistatickou úpravou o průměru pět centimetrů. Ty se ostatně používají i pro vnitřní vysavačové rozvody.

Allegro Davinci MU5800E vyniká především přepracovaným motorem s prodlouženou životností.
Autor: Allegrovac

Allegro Davinci MU5800E vyniká především přepracovaným motorem s prodlouženou životností.

Kov nebo dokonce nerez

Základní jednotka je celokovová, se samočistícím (oklepovým) filtrem („klepe“ sebou sám… :), takže se nepoužívají pytlíky (ty můžete, ale nemusíte používat u značky Menred) a samotný provoz tudíž nic nestojí. Na centrální jednotku napojující se do zásuvky 230 V (běžný jistič) je pětiletá záruka, instalaci potrubního systému si můžete provést buď sami (není to nijak složité, trubky se pouze dávají na lepidlo), nebo je možné si komplet nechat nainstalovat. V nabídce je šest modelů ve třech řadách, mezi kterými si vybíráte především podle velikosti vysávané plochy, což je perfektně udělané na webu, ale jsou tu i další kritéria a i k nim se dostaneme.

Ceny základní jednotky vysavače Allegro začínají na 10.989 Kč (Menred na 6.489 Kč) a v případě nákupu jednotky se standardním příslušenstvím (hadice, hubice…) od 12.600 Kč.

Vysavače obou značek vždy používají americké motory Ametek Lamb Electric s odděleným chlazením, což přispívá k jejich dlouhé životnosti.

Základní částí celého systému je centrální jednotka, na kterou se napojuje zmiňované potrubí, a to jak vysávací, tak výfukové s odtahem ven, mimo objekt (místnost). Potrubí může být členěno do mnoha větví a je v podstatě jedno, kolik jich je. Základní jednotky se totiž od sebe liší i maximální délkou napojitelného vysávacího potrubí. A pochopitelně se v tomto ohledu liší i cenově. Nicméně základním výběrovým kritériem je vždy celková podlahová plocha, kterou chcete vysávat.

Princip samočistící oklepové filtrace je jednoduchý: když vysavač vysává, je filtr vytažen směrem nahoru, jakmile ho vypnete, spadne směrem dolů a „oklepne“ nečistoty. Vpravo pak vidíte akustický tlumič hluku.
Autor: Allegrovac

Princip samočistící oklepové filtrace je jednoduchý: když vysavač vysává, je filtr vytažen směrem nahoru, jakmile ho vypnete, spadne směrem dolů a „oklepne“ nečistoty. Vpravo pak vidíte akustický tlumič hluku.

Centrální jednotky

Základní řadou je Allegro Classic a model Power Classic MU4200E (10.989 Kč) určený pro až 220 metrů čtverečních podlahové plochy, přičemž opravdu maximem je 270. Bavíme se o vysavači jako takovém, tedy centrální jednotce, na kterou se napojuje potrubí, a těžko odhadnout, kolik ho budete potřebovat. Pro výše zmiňovaný kompaktně navržený patrový domek se čtyřmi zásuvkami kombinovanými se štěrbinami, do kterých můžete smetáčkem snadno namést nečistoty, ho padlo asi 22 metrů.

Vraťme se ale k Allegro Classic. Tato řada používá základní motor značky Ametek Lamb Electric se samostatným chlazením a vícestupňovou turbínou. Druhá, střední řada, Power Davinci se liší především motorem, který má zcela novou konstrukci s minimálně třikrát (spíše prý pětkrát) prodlouženou životností. Ta je zajištěna hned několika vychytávkami typu „zapouzdřené uhlíky, do kterých nevniká prach“, či přepracovanou ochranou ložiska turbíny.

Celkově vzato tato řada nabízí vyšší výkon a hlavně až o 40 % vyšší účinnost při naopak nižším příkonu. Je určena pro instalace o celkové podlahové ploše až 650 m2, přičemž vzdálenost od nejzazší vysavačové zásuvky nesmí přesáhnout 85 m.

Cenově začíná centrální jednotka Power DaVinci MU5800E na 13 489 Kč a stejně jako u předchozího modelu, i zde existuje o něco dražší verze Acoustic se sníženou hladinou hluku (61 dB oproti 64 dB).

Třetí řadou je Zenith nabízející totéž co Davinci, ale navíc ještě vyšší výkon, takže jak asi tušíte, je určena pro spíše podnikové instalace, např. do penzionu apod. Ty ale jdou nad rámec článku.

Druhá značka Menred, je levnější, nicméně taktéž vždy celokovová a je určena pro menší instalace, i když se dodává s příjemně masivní konzolí pro montáž na zeď (a samozřejmě i s akustickým tlumičem). Oproti Allegru nabídne třeba i elegantní nerezové provedení (CVS-1800BP) a hlavně – u všech modelů – postupný náběh (a doběh) motoru, kterým je opět americký Ametek, což přispívá k jeho vyšší životnosti. Hodně zajímavým modelem je vedle zmiňovaného nerezového kousku i CVS-1600BP (9 489 Kč), který se dá použít do podlahové plochy 250 m a který můžete mít nejen v černé, ale také v modré, žluté či dokonce červené barvě.

Novinkou v nabídce značky je pak kompaktní centrální jednotka s výškou pouhých 45 cm určená do 100 m2 podlahové plochy a klidně i do bytu, Menred CVS-1200 (6.489 Kč). Omezeni budete délkou jedné potrubní větve do 10 metrů, opět ale také budete potřebovat vyvést výfukové potrubí mimo objekt, takže na to pozor.

Vysavač nicméně můžete zabudovat třeba i do skříně či kuchyňské linky a je na něj poskytována tříletá záruka. Jeho centrální jednotka už na sobě nemá zásuvku a na rozdíl od Allegra, u ní můžete využít i filtrační sáček, což je vhodné především pro ty, kdo mají doma chlupaté mazlíčky. Vyprazdňování nádoby je pak podstatně pohodlnější, není třeba nic čistit, a typicky budete za rok potřebovat pouhé tři sáčky, takže necelých dvě stě korun.

Sací podtlak vysavače je 2700 mm H₂O, příkon centrální jednotky 1200 W a průtok vzduchu 53 l/s. Velice příjemná je akustická hladina hluku, která dosahuje – s tlumičem – pouhých 56 dB.

Bohatě vybavený a v nerezu provedený Menred CVS-1800BP. Jak vidíte, je tu i mop, takže vlastně můžete i vytírat…
Autor: Allegrovac

Bohatě vybavený a v nerezu provedený Menred CVS-1800BP. Jak vidíte, je tu i mop, takže vlastně můžete i vytírat…

Jaké řešení pro jak velký dům

Dovozce vytvořil tři kategorie pokrývající všemožné aplikace. Od malých domečků, přes středně velké domy, až po opravdu velké residence, resp. penziony, kde takovýto systém musí být k nezaplacení. Nedivte se, že tak nějak chybí střed nabídky. Výkony centrálních jednotek jsou nastavené po „severoamericku“ a tam se věci berou trochu jinak. V každém případě nám to může být jedno, což je dobře vidět z cen.

Rozdělení co do podlahové plochy je u značky Allegro následující:

  • do 220 m2 (Menred do 100 m2)
  • do 650 m2 (Menred do 250 m2)
  • do 1 200 m2 (Menred do 400 m2).

V testu pokryjeme řešení základní, které podle dovozce ale klidně postačí i pro dům o deset, dvacet čtverečních metrů větší, což je tak nějak v toleranci, i když v tomto okamžiku může záležet i na dispozici. V každém případě pokud se obáváte patra, problém to není zvláště v okamžiku, kdy pomáhá gravitace, tj. centrální jednotka je umístěna v přízemí.

Je zřejmé, že nejpoužívanějším řešením bude to kolem 200, 250 m2 a je také jasné, že se jednotlivé kategorie liší především výkonem centrální jednotky a tudíž délkou napojitelného potrubí, resp. vzdáleností k nejzazší vysavačové zásuvce. Vše je tak omezeno pouze celkovou délkou potrubí.

K vysavačům Allegro (i Menred) se dá připojit hodně šikovná navíjecí hadice systému Vroom.
Autor: Allegrovac

K vysavačům Allegro (i Menred) se dá připojit hodně šikovná navíjecí hadice systému Vroom.

Doplňky jsou hodně důležité!

Základem je samozřejmě hadice, kterou napojíte na rozvod a kterou můžete mít buď v předem dané délce 7,5, 9, 10, 10,5 a 12 m, to, pokud má na sobě ovládání vysavače, nebo ve vcelku libovolné délce od nějakých dvou do patnácti metrů, to, pokud se vysavač spouští prostým zasunutím do vysavačové zásuvky. Obojí řešení má svůj smysl. V přízemním domě o rozloze 160 m2 jsem používal jednu „obyčejnou“ 2,5 m hadici pro okamžitý úklid v místě potřeby (typicky předsíň), pro velký úklid pak hadici dlouhou s ovládáním v hlavici, kterým jsem mohl podle potřeby vysavač vypnout a na chvíli odložit (jinak to jde pouze vytažením hadice z vysavačové zásuvky).

V každém případě byste při výběru měli přemýšlet také nad „štěrbinou“, která se typicky instaluje do kuchyně, ale jak jsem se sám v praxi přesvědčil (v předchozí instalaci jsem ji bohužel neměl), ideálně také do předsíně či třeba garáže.

Pokud jde o další doplňky, vybrat si můžete mezi klasickou kulatou zásuvkou pro hadici, podlouhlou štěrbinou nebo kombinovaným řešením zásuvka/štěrbina, které jsem nyní zvolil já. K dispozici je také ryzí specialitka – box s vytahovací hadicí, o které jsme se zmiňovali už u předchozího všeobecného článku o centrálním vysávání. 

V každém případě neleňte a dobře si umístění zásuvek a štěrbin promyslete. A také s metrem v ruce změřte! A myslete i na to, že nemusíte nutně vysávat pouze podlahu, ale také třeba nějakou tu pavučinu v nejvzdálenějším rohu místnosti. I na to je třeba délku hadice dimenzovat…

BRAND24

V detailu vidíte zásuvku na vysavači (má ji většina z nich) a úchyty nádoby na nečistoty, která se jednoduše vyjímá. Nádoby jsou u klasických centrálních vysavačů objemné, takže je zapotřebí třeba jen dvakrát do roka.
Autor: Allegrovac

V detailu vidíte zásuvku na vysavači (má ji většina z nich) a úchyty nádoby na nečistoty, která se jednoduše vyjímá. Nádoby jsou u klasických centrálních vysavačů objemné, takže je zapotřebí třeba jen dvakrát do roka.

Konkrétní řešení pro malý (i větší) domek

Po domluvě s firmou Allegrovac.cz jsem sáhl po následujícím řešení, které je ovšem veskrze jednoduché, což vzhledem k velikosti podlahové plochy není divu. Pro řadu aplikací s ním – nejen v řádu kolem 100 metrů čtverečních, ale i pro dvojnásobek – bohatě vystačíte. Lišit se vlastně bude jen počtem vysavačových zásuvek a štěrbin a maximální délkou napojitelného potrubí. Značku centrální jednotky vysavače (Allegro či Menred) ale neprozradím, protože jí sám ještě nevím. Základ, tj. potrubí, zásuvky a štěrbiny jsou shodné, a i to pokládám za výhodu. Navíc pokud se podíváte na ceny příslušenství, budete příjemně překvapeni, protože já byl v roce 2000 naopak zděšen.

Konkrétní instalací je podlahová plocha na padesáti metrech a vedle zásuvky na samotném vysavači jsou tu vlastně jen dvě zásuvky kombinované se štěrbinami. Jedno „duo“ v kuchyni, druhé v předsíni. Do horního patra je vytažena další zásuvka, aby se dalo uklízet i v těchto zatím neřešených prostorech. Hlavně je tam ale proto, aby se na ni dalo navázat s rozvodem tak, aby se nemusel prorážet strop v okamžiku, kdy se bude dodělávat horní patro. Takto samozřejmě můžete vyvést zásuvku třeba i na půdu, protože jak jsem se dozvěděl, vysavače nemají problém s výškovými metry. Konkrétní dotaz bych ale v tomto okamžiku raději vždy vznesl. Jistota je jistota…

Kolik byste byli ochotni zaplatit za základního jednotku centrálního vysavače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).