Hlavní navigace

Výměnu karet CryptoWorks chce Skylink dokončit hladce, problémy už neočekává

29. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

„Počítám, že okolo Vánoc se dostaneme někam k 50 tisícům aktivních karet CryptoWorks,“ předpovídá Jaromír Glisník z M7 Group, provozovatele Skylinku i CS Linku

Pro letošek už M7 kódování „nechá v klidu“

Existence kódovacího systému CryptoWorks, který v minulosti využívala řada operátorů, se jistě chýlí ke svému závěru. Týká se to i satelitních služeb CS LinkSkylink, které finišují tento krok u neplacených kanálů v základním balíku Digital. Server DigiZone.cz proto oslovil Jaromíra Glisníka, člena představenstva M7 Group, aby se zeptal, jak si aktuálně toto kryptování stojí, a co je zapotřebí ještě k jeho úspěšnému a definitivnímu odpojení. V současné době je aktivních ještě několik systémů CryptoWorks a skupina M7 bude postupovat od kódování, kde je aktivních karet nejméně až po ty, kde je jich více. Útlum bude podle Glisníka probíhat postupně.

Mezi zákazníky CS Linku a Skylinku je ještě řada lidí, kteří už novou dekódovací kartu sice mají, ale doposud ji nezačali používat, respektive ji vůbec nezaregistrovali. Nebyli monitorováni k tomu, aby tento krok učinili. Programy budou proto odebírány z nabídky postupně, aby byl zajištěn hladký přechod. Nepočítáme s tím, že v letošním roce bychom provedli ještě nějaké změny. Pochopitelně chceme, aby naši zákazníci měli klidné Vánoce, konstatoval Jaromír Glisník. V současné době jsou aktivní ještě tři kódovací systémy CryptoWorks. Jeden z nich je také aktuálně softwarově emulován v neoficiálních softwarech. Co to v praxi znamená, o tom si ještě řekneme později.

Nová podoba loga TV Barrandov ve vysílání.
Repro foto: TV Barrandov

Původní kódování je například zapojeno nadále u TV Barrandov.

Stručně ke kartám, které čeká odpojení

V případě prvního dekódovacího systému jde o modré karty Slovak Link nebo SkyLink s identifikátorem 0D70. Další druh karet jsou původní Trade and Technology (ID 0D03). Posléze byl tento identifikátor používán i na TT Kartách a Skylink kartách v pozdějších letech. Třetí systém CryptoWorks je systémem CS Linku. Ten používá identifikátor (CAID) 0D0F. Pro běžného čtenáře, který se o tyto hodnoty nezajímá, jde pouze o jakousi změť čísel a písmen, nicméně zjednodušeně si je možné říci, že je to v podstatě její kódové označení. Jinak by se dalo říci identifikace, pod kterou karta „vidí“ na programy u daného operátora. Pokud její identifikátor nebude zapojen, karta jednoduše nebude fungovat.

A proč někteří zákazníci doposud nepřešli na nový dekódovací systém, respektive na nové karty ICE nebo Irdeto? Jaromír Glisník má jasno: Zákazníci si řekli, že dokud jim stará karta funguje, nebudou novou používat, aby si ji neopotřebovali. Obvolali jsme pár desítek zákazníků a v zásadě právě toto byl hlavní důvod, tedy dokud jim stará karta funguje, nebudou používat novou, konstatoval Glisník a upřesnil: Nová karta se musí registrovat a v okamžiku, kdy se registruje, tak následující den se deaktivuje karta původní. Dokud má člověk kartu v šuplíku, je to, jako by ji v podstatě neměl. Z pohledu systému to tedy vypadá nadále tak, jako by ji vůbec nevyměnil.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Karet, které jsme si zvykli používat na satelitní pozici 23,5 stupně východně, skutečně nebylo málo.

Okolo Vánoc by mohlo být starých karet 50 tisíc

Kolik CS Link se Skylinkem ještě registrují aktivních karet, nechtěl Glisník prozradit, celkově jde ale o počet pod sto tisíc. Týdně dochází k výměně osmi až desítek tisíc karet. Pokud by tedy tato operace probíhala lineárně, výměna by mohla být odhadem hotová přibližně do deseti týdnů. Počítám, že okolo Vánoc se dostaneme někam okolo padesáti tisícům aktivních karet CryptoWorks, a pak se budeme muset podívat na to, co uděláme se zbytkem v prvním kvartálu příštího roku, řekl člen představenstva M7 Group, která kromě CS Linku a Skylinku provozuje v Evropě například i rakouskou satelitní službu AustriaSat nebo Canal Digitaal z Beneluxu. Zároveň se firma poohlíží i po expanzi do Maďarska.

Na první pohled to může vypadat, že pro operátora jsou problémem především původní Trade and Technology karty s identifikátorem 0D03. Právě ten se stal součástí softwarové emulace, zkráceně EMU, což v praxi znamená, že je na přijímačích, které tuto funkci mají, umožněna možnost nelegálního sledování některých základních českých a slovenských programů z balíku Digital. Dekódovací karta je nahrazena souborem o velikosti většinou několika desítek kilobitů, který zjednodušeně řečeno, tento hardwarový prvek nahrazuje. Primárně nám nejde o zabránění emulace, i když na tu dojde také, ale primárním cílem je motivovat zákazníky k tomu, aby výměnu realizovali a neodkládali, uvedl Jaromír Glisník.

BRAND24

„Meziročně naše zákaznická základna ve všech kategoriích rostla. U balíčku Kombi odhaduji nárůst přibližně o 30 % zákazníků," říká člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník.Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník.

Co očekávat v příštím roce?

O tom, co se bude dít začátkem příštího roku, můžeme prozatím polemizovat, člen představenstva M7 Group už však určitou představu má. Předpokládá především to, že dojde k definitivnímu vypnutí všech verzí kódování CryptoWorks, respektive všech identifikátorů tohoto kryptování. Vše nasvědčuje tomu, že jako první bude vypnut systém 0D70, tedy takzvaný „Skylinkový systém“. Ani tento krok ale pochopitelně nedonutí všechny klienty k tomu, aby svou starou dekódovací kartu vyměnili. M7 Group zákazníkům posílá karty na dobírku. Klient ale nemusí kartu převzít. Pokud tak učiní, operátoři jsou ale z obliga, protože neporušil smluvní podmínky. Je to pochopitelně zákazníkova věc.

V případě, že by takových zákazníků byly desítky tisíc, pak by operátor s definitivním rozhodnutím váhal. Vše ale podle Glisníka nasvědčuje tomu, že se tak nestane a nepůjde pravděpodobně na samém konci o více než řád stovek klientů. Lucemburská skupina by eventuelně mohla zauvažovat nad motivačním programem pro přechod klientů. K tomu se ale podle někdejšího šéfa Skylinku nechystá. Máme například akci výhodný přijímač s kartou, ale na straně zákazníka to pochopitelně vyžaduje nějakou investici. Osobně si nemyslím, že v této kategorii budou zákazníci, kteří jsou ochotni zaplatit například tisícovku za přijímač nebo závazek na placené službě. Za méně než nulu už tuto kartu nabídnout nemůžeme, dodal Glisník.

Považujete postup CS Linku a Skylinku při odpojování karet CryptoWorks za správný?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).